• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 30.2°C
  5 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.6°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 28.7°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 28.8°C
  3 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 23.7°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 27.1°C
  6 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 28.8°C
  5 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  6 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  2 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.6°C
  3 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 30.0°C
  3 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  3 BF
  32%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.7°C
  4 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  42%
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Ψήφισμα των δημάρχων της Κρήτης για το μεταφορικό ισοδύναμο

 • A-
 • A+

Ψήφισμα για τον αποκλεισμό της Κρήτης από το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, εξέδωσαν οι δήμαρχοι του νησιού, με αφορμή την εκκίνηση της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου. 

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, ξεκίνησε στη 1 Ιουλίου και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 το μέτρο τίθεται σε πλήρη εφαρμογή για όλα τα νησιά της επικράτειας, πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας.

Οι δήμαρχοι κάνουν λόγο για αδικαιολόγητο αποκλεισμό από το μέτρο, τονίζοντας ότι η έννοια της νησιωτικότητας κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, ενιαία και χωρίς εξαιρέσεις.

Σημειώνεται ότι το μεταφορικό ισοδύναμο είναι το μέτρο με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση.

Στο ψήφισμα οι δήμαρχοι της Κρήτης ζητούν να προχωρήσει άμεσα η διόρθωση της απαράδεκτης αδικίας και διακριτικής δυσμενούς μεταχείρισης της Κρήτης, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Το ΔΣ της ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΡΗΤΗΣ συνεδρίασε στις 29 Ιουνίου στο Ηράκλειο Κρήτης και συζήτησε διάφορα θέματα και μεταξύ άλλων διαπίστωσε:

Στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, στις 27 Ιουνίου 2018, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου( Μ. Ι.) και άλλες διατάξεις».

Με το άρθρο 10 του εν λόγω νομοσχεδίου τίθεται σε εφαρμογή, πιλοτικά, τον Ιούλιο του 2018 και αφορά σε ωφελούμενες μονάδες και ωφελούμενες επιχειρήσεις με κατοικία ή μόνιμη έδρα, αντίστοιχα σε συγκεκριμένα νησιά.Μεταφορικό ισοδύναμο είναι το μέτρο με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση. 

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, του Μ. Ι. λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 το μέτρο τίθεται σε πλήρη εφαρμογή για όλα τα νησιά της επικράτειας πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας.

Το ΔΣ της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης εκφράζει την έντονη αντίδραση  του για την επιλεκτική νομοθετική ρύθμιση της νησιωτικότητας και την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη εξαίρεση της Κρήτης από τη ρύθμιση του άρθρου 10 και συγκεκριμένα της μη  καταβολής του Μ. Ι. στις οικονομικές μονάδες και τους κατοίκους του νησιού, για τους εξής βάσιμους λόγους:

 • Η έννοια της νησιωτικότητας κατοχυρώνεται στο ισχύον Σύνταγμα της Χώρας ενιαία και χωρίς εξαιρέσεις, στα άρθρα 106 ΠΑΡ. 1 και 101 ΠΑΡ. 4.
 • Αδικαιολόγητα η ΚΡΗΤΗ εξαιρείται από το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου( Μ. Ι. ), μέτρο, το οποίο συμβάλλει στην παροχή ίσων ευκαιριών συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Χώρας σε όλους τους πολίτες των νησιών.
 • Παραβιάζεται η αρχή της ισότητας των πολιτών κατά το άρθρο 4 του Συντάγματος.
 • Η διάταξη του άρθρου 10 του νόμου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της αναλογικότητας.
 • Παρεμποδίζεται εντελώς παράνομα η ανάπτυξη της Κρήτης σε ευθεία σύγκρουση με το άρθρο 106 του Συντάγματος, κατά το οποίο το κράτος πρέπει να μεριμνά για την ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομίας και των γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας.
 • Η έννοια του κοινωνικού κράτους , επιτάσσει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προαγωγή της οικονομίας και ιδιαίτερα για τα νησιά που αποτελούν ευαίσθητες περιοχές του ελληνικού γεωγραφικού χώρου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε:

 1. Η Κυβέρνηση, άμεσα, να προχωρήσει στη διόρθωση της απαράδεκτης αδικίας και διακριτικής δυσμενούς μεταχείρισης της Κρήτης, που καθιερώνει με το άρθρο 10 του νομοσχεδίου «» Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου(Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις», εξαιρώντας τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους της από το Μεταφορικό Ισοδύναμο.
 2. Την ενεργοποίηση όλων των φορέων της Κρήτης , προκειμένου με τις πρωτοβουλίες και δράσεις που θα αναλάβουν, να πείσουν την Κυβέρνηση να αποκαταστήσει την παραπάνω αδικία που επέφερε στην Κρήτη, με σχετική  νομοθετική ρύθμιση. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο πρέπει να αναλάβουν η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων( Π. Ε. Δ.) Κρήτης.
 3. Αν οι προσπάθειες των φορέων της Κρήτης προς την εκτελεστική εξουσία  δεν φέρουν αποτέλεσμα,  για την επίτευξη του στόχου της ένταξης και των επιχειρήσεων και κατοίκων της Κρήτης στο μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, τότε να ασκηθούν όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα στα εσωτερικά και διεθνή δικαστήρια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης

Ζαχαρίας Εμμ. Δοξαστάκης, Τ. δήμαρχος Χερσονήσου

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα νέα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Ηράκλειο - Χανιά - Πειραιάς
Σε έκτακτη τροποποίηση δρομολογίων από το Σάββατο 3 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, με καθημερινές αφίξεις και αναχωρήσεις από τα λιμάνια Πειραιά, Χανίων και Ηρακλείου, προχωρούν οι Μινωικές...
Τα νέα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Ηράκλειο - Χανιά - Πειραιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους Καλούς Λιμένες το «St. Elias» - Σε απόγνωση το πλήρωμα
Καθηλωμένο στην Κρήτη για τρίτη εβδομάδα βρίσκεται το φορτηγό πλοίο «St. Elias», σημαίας Παναμά, καθώς έχει απαγορευτεί ο απόπλους του από τις λιμενικές αρχές, λόγω σοβαρών παρατηρήσεων που διαπιστώθηκαν σε...
Στους Καλούς Λιμένες το «St. Elias» - Σε απόγνωση το πλήρωμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τις 29 Ιουνίου τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη - Ηράκλειο
Στις 29 Ιουνίου ξεκινούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Θεσσαλονίκη - Ηράκλειο, μέσω Σκιάθου και Κυκλάδων, τα οποία θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 17.00 από το πλοίο «Aqua Blue» της Seajets...
Από τις 29 Ιουνίου τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη - Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά και πάλι η ακτοπλοϊκή σύνδεση Πελοποννήσου - Κισσάμου
Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί και πάλι το δρομολόγιο Πειραιάς - Κύθηρα - Κίσσαμος, αρκετούς μήνες μετά την παύση του δρομολογίου. Το δρομολόγιο θα πραγματοποιείται πλέον με το...
Ξεκινά και πάλι η ακτοπλοϊκή σύνδεση Πελοποννήσου - Κισσάμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνδέονται ξανά τα Κύθηρα με την Κρήτη
Με μεγάλη καθυστέρηση και στο τέλος της τουριστικής περιόδου, αναμένεται να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων με την Κρήτη με το πλοίο «ΙΟΝΙΣ» της εταιρίας ΑΒΛΕΜΩΝΑΣ ΝΕ, που θα αντικαταστήσει το...
Συνδέονται ξανά τα Κύθηρα με την Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκπτωτη η ΛΑΝΕ, προς νέο ανάδοχο το δρομολόγιο Κύθηρα- Καστέλι
Έκπτωτη κήρυξε την ΛΑΝΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι τα δρομολόγια του «Βιτσέντζος Κορνάρος» από Πειραιά για Κύθηρα – Αντικύθηρα – Καστέλι Κισσάμου, θα παραμείνουν ανεκτέλεστα...
Έκπτωτη η ΛΑΝΕ, προς νέο ανάδοχο το δρομολόγιο Κύθηρα- Καστέλι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας