Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κινητοποίηση των αγροτών στην Εφορία Χανίων

Από παλαιότερη κινητοποίηση των αγροτών στην Εφορία Χανίων

agonaskritis.gr

Κινητοποίηση των αγροτών στην Εφορία Χανίων

 • A-
 • A+

Με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Εφορίας στα Χανιά, ολοκληρώνεται ο κύκλος των κινητοποιήσεων εντός του Ιουνίου, τις οποίες είχαν προαναγγείλει οι αγρότες στα Χανιά. 

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το πρωΐ, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, τα υψηλά ασφάλιστρα του ΟΓΑ, την ακρίβεια στα αγροτοκτηνοτροφικά μέσα κ.α..

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων ζητάει αφορολόγητο στα 12.000 €, να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές ΟΓΑ, αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος κατά 50% και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των πλειστηριασμών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση - κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων:

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 11πμ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

Η μάχη που δίνουμε όλα αυτά τα χρόνια, με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.

Στο στόχαστρο του αγώνα μας βρίσκεται η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που, με τα μέτρα των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ, επιχειρεί να συγκεντρώσει, ακόμα πιο γρήγορα, τη γη και την παραγωγή στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών, πετώντας στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης κι άλλες πολλές χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Αυτή η πολιτική, με τους βαρείς φόρους και τα φαρμακερά ασφάλιστρα στον ΟΓΑ, με την μεγάλη ακρίβεια στα αγροτοκτηνοτροφικά μέσα και εφόδια, με τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια, ληστεύει το λιγοστό εισόδημά μας που εξασφαλίζουμε με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες. Κι είναι λιγοστό το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, επειδή οι τιμές παραγωγού που διαμορφώνει η «ελεύθερη» αγορά στο σύνολο, σχεδόν, των προϊόντων είναι πολύ χαμηλές, το κόστος παραγωγής πολύ υψηλό, οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις περικόπτονται δραστικά, ενώ  οι ζημιές από την κακοκαιρία στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο κεφάλαιο δεν αποζημιώνονται στο σύνολό τους από τον ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουμε.

Αντίθετα, αυτή η πολιτική, όχι μόνο δεν αγγίζει, αλλά ωφελεί πολύ τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας. Τους εμποροβιομηχάνους και τα μονοπώλια που αγοράζουν κοψοχρονιά τα προϊόντα μας και τα πουλούν πανάκριβα, κερδοσκοπώντας σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών. Τις τράπεζες που μας «στραγγαλίζουν» με τα επιτόκια και τα πανωτόκια. Τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα που αδημονούν να φύγουν από τη μέση οι μικρομεσαίοι αγρότες, για να ορμήσουν, σαν τις ύαινες, στη γη και στο βιός τους.

Οι φτωχοί αγρότες στα χωριά έχουμε τα ίδια προβλήματα, ζούμε τα ίδια βάσανα με τους φτωχούς των αστικών κέντρων. Τους άνεργους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Τους εργατοϋπάλληλους με τα φτηνά μεροκάματα και τους χαμηλούς μισθούς που, μάλιστα, πολλές φορές, δεν πληρώνονται από τους εργοδότες. Τους μικρούς μαγαζάτορες, επαγγελματίες, βιοτέχνες κι εμπόρους που είναι καταχρεωμένοι στην εφορία, στην τράπεζα, στα ασφαλιστικά  ταμεία και ζουν με την αγωνία του λουκέτου και των πλειστηριασμών. Κι εμείς, όπως όλοι αυτοί, δεχόμαστε άγρια επίθεση από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μαζί τους και ενωνόμαστε στον κοινό αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο.

Η μάχη συνεχίζεται! Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

 • Φορολογία: Άρση των φορολογικών επιβαρύνσεων στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση βάσει πραγματικού εισοδήματος, κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.
 • Ασφάλιση-Σύνταξη: Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση-Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες, στα 55 για τις αγρότισσες, συντάξεις αξιοπρέπειας.
 • Κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα-εφόδια, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, υπηρεσίες.
 • Τιμές: Κατώτατες εγγυημένες τιμές, να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν με «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πόσο και πότε θα πληρωθούμε. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων-βιομηχάνων.
 • Επιδοτήσεις-ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ 2014-2020. Σύνδεση ενισχύσεων με την παραγωγή. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις-ενισχύσεις από όσους δε θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για τον διαχωρισμό σε «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» ή μη.
 • Κτηνοτροφία: Να παρθούν πίσω οι μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Εξασφάλιση αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων, δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση εγκαταστάσεων, υποδομές για αντιμετώπιση ζωονόσων, πρόσληψη γεωτεχνικών.
 • Χρέη: Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).
 • Χαράτσια: Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
 • ΕΛΓΑ: κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα.

Συνεχίζουμε! Θα νικήσουμε!

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Διαμαρτυρία αγροτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας οι αγρότες και οι παραγωγοί της Κρήτης στα υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Ηράκλειο και Χανιά. Οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για την εξαίρεση πολλώ...
Κρήτη: Διαμαρτυρία αγροτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεων... συνέχεια για τους αγρότες της δυτικής Κρήτης
Κινητοποίηση διαμαρτυρίας, με αφορμή την προγραμματισμένη δίκη του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, πραγματοποιούν την Τετάρτη το πρωΐ οι αγρότες των Χανίων. Η δίκη αφορά σε ένταση...
Κινητοποιήσεων... συνέχεια για τους αγρότες της δυτικής Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις αγροτών για το πολυνομοσχέδιο στην Κρήτη
Στους δρόμους κατεβαίνουν οι αγρότες των Χανίων την Πέμπτη 14 Ιουνίου, διαμαρτυρόμενοι για τα προαπαιτούμενα που θα ψηφίζονται στη Βουλή εκείνη την ώρα. Σήμερα, πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στην...
Κινητοποιήσεις αγροτών για το πολυνομοσχέδιο στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιφυλακτικοί για τις υποσχέσεις Αποστόλου οι αγρότες των Χανίων
Τις επιφυλάξεις τους για τις υποσχέσεις τις οποίες τους έδωσε ο υπουργός Αγροτικός Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, μετά από συνάντησή τους, εξέφρασαν οι αγρότες των Χανίων. Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι θα θεσπιστεί...
Επιφυλακτικοί για τις υποσχέσεις Αποστόλου οι αγρότες των Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για 9η μέρα στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια οι αγρότες
Για 9η ημέρα συνεχίζουν να βρίσκονται στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια οι αγρότες των Χανίων. Οι αγρότες προσχωρούν σε ολιγόλεπτους αποκλεισμούς της εθνικής οδού ενώ πολλές είναι οι δράσεις συμπαράστασης του...
Για 9η μέρα στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια οι αγρότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετά τα Πραιτώρια και στα Μεγάλα Χωράφια οι αγρότες
Στους δρόμους βγήκαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του συντονιστικού οργάνου της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία...
Μετά τα Πραιτώρια και στα Μεγάλα Χωράφια οι αγρότες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας