Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζητούν λήψη μέτρων και εθνικό πρόγραμμα για την κακοποίηση παιδιών

φωτογραφία αρχείου

Ζητούν λήψη μέτρων και εθνικό πρόγραμμα για την κακοποίηση παιδιών

  • A-
  • A+

Τη λήψη μέτρων και τη δημιουργία εθνικού προγράμματος για την αντιμετώπιση του ζητήματος της κακοποίησης των παιδιών, ζητά με παρέμβασή της η Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρεία.

Η ΠΠΕ τονίζει ότι το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στη χώρα μας και υπογραμμίζει ότι το 90% των περιπτώσεων κακοποίησης, προέρχεται από το οικογενειακό ή στενό φιλικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την ΠΠΕ, 8 στα 10 Ελληνόπουλα έχουν υποστεί σωματική βία και 1 στα 20 έχει εμπειρία σεξουαλικής βίας, ενώ 2 στις 3 σοβαρές περιπτώσεις κακοποίησης, παραμένει χωρίς διάγνωση, προστασία και αντιμετώπιση αφού δεν καταγγέλλεται.

Η ΠΠΕ αναφέρει ότι παρατηρούνται επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών - θυμάτων κακοποίησης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενοχές και διαστρεβλωμένη σεξουαλικότητα και ζητάει να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, να δημιουργηθούν εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα, καθώς και ένας εθνικός φορέας για τέτοια περιστατικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας:

Συνάδελφοι, στις μέρες μας βλέπουμε να έρχονται στο φως της δημοσιότητας  φρικιαστικές υποθέσεις σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στη χώρα μας.

Η καταγραφή των δεδομένων που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Αρχές, το Χαμόγελο του Παιδιού, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και την ΕΛΙΖΑ-Εταιρεία κατά της κακοποίησης του Παιδιού, δείχνει ότι η σεξουαλική βία στα παιδιά φαίνεται να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ σε ποσοστό άνω του 90% προέρχεται από το οικογενειακό ή στενό φιλικό περιβάλλον.

Πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού σε περισσότερα από 15.000 παιδιά ηλικίας 11, 13 και 16 ετών δείχνει ότι 8 στα 10 Ελληνόπουλα έχουν υποστεί σωματική βία και 1 στα 20 έχει εμπειρία σεξουαλικής βίας, ενώ σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία 2 στις 3 σοβαρές περιπτώσεις κακοποίησης παραμένει χωρίς διάγνωση, προστασία και αντιμετώπιση αφού δεν καταγγέλλεται.

Γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προστατεύσει τη ζωή ενός παιδιού- ιδιαίτερα αυτή των μικρών νηπίων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ακόμα και θανάτου ή αναπηρίας από σωματική κακοποίηση.

Έτσι κατανοούμε βαθύτερα γιατί το έλλειμμα καταγραφής των περιστατικών κακοποίησης αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην αντιμετώπιση, πρόληψη και καταστολή του φαινομένου.

Γνωρίζουμε επίσης, ότι η κακοποίηση αφήνει το δικό της αποτύπωμα και ότι η ζωή των παιδιών αυτών δεν είναι εύκολο να εξελιχθεί φυσιολογικά. Παρατηρούνται επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ενοχές, διαστρεβλωμένη σεξουαλικότητα, προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Συνάδελφοι, το φαινόμενο της σωματικής κακοποίησης παιδιών στη χώρα μας και οι διαστάσεις που έχει λάβει δημιουργούν την αναγκαιότητα εμείς οι Παιδίατροι να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές και να είμαστε ευαίσθητοι  δέκτες κάθε πιθανής περίπτωσης κακοποίησης παιδιού, έτσι ώστε να  αποτελέσουμε ασπίδα προστασίας τους.

Παράλληλα, σε συλλογικό επίπεδο γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ η δημιουργία ενός προγράμματος με εθνικό αποτύπωμα.

Κεντρικός άξονας ενός τέτοιου προγράμματος οφείλει να είναι η θωράκιση όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών με κατάλληλη εκπαίδευση και νομική προστασία ώστε να  απομακρυνθούν η άγνοια και ο φόβος, οι βασικότερες αιτίες που ένα περιστατικό ουδέποτε καταγγέλλεται στις αρμόδιες αρχές.

Θεωρούμε σημαντικό:

  • να θεσπιστεί Ενιαίο Εθνικό Σχέδιο για τα  Δικαιώματα του Παιδιού με ενίσχυση των δομών Κοινωνικής Πρόνοιας
  • να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την α΄βάθμια εκπαίδευση. Στόχος αφενός να ενημερώνονται τα παιδιά, με έγκυρο τρόπο, για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου να γνωρίζουν τι πρέπει να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για τι να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.
  •  να δημιουργηθούν, και στην Ελλάδα, εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα καθώς και δομές προστατευμένης φιλοξενίας παιδιών θυμάτων κακοποίησης.
  • να καταρτιστεί και να τηρηθεί Πρωτόκολλο  διερεύνησης, διάγνωσης και διαχείρισης κακοποίησης των παιδιών από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας), που θα περιγράφει την συνεργασία τους  με στόχο την σωστή διαχείριση κάθε περιστατικού.
  • να συσταθεί, και στην Ελλάδα, ένας Ενιαίος Φορέας για την καταγραφή των περιστατικών κακοποίησης παιδιών και της φύσης αυτών.

Συνάδελφοι, η Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρεία θα ήθελε να ανοιχτεί ένας γόνιμος διάλογος τόσο μεταξύ των μελών της, όσο και με την κοινωνία και τους φορείς της, σχετικά με τα βαθύτερα αίτια που μπορεί να προκαλούν αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο.

Βασική προτεραιότητά μας όμως παραμένει η χάραξη των αρχών και των κατευθύνσεων πάνω στις οποίες θα στηρίξουμε το επιστημονικό μας έργο, με τελικό μας σκοπό  να μην υπάρξει ποτέ ξανά παιδί θύμα κακοποίησης.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Συνελήφθη πατέρας που χτύπησε την κόρη του
Ένας 42χρονος άνδρας, πατέρας μίας 13χρονη μαθήτριας, συνελήφθη από την αστυνομία, μετά από καταγγελία του διευθυντή του σχολείου της όταν είδε σημάδια στο παιδί. Η 13χρονη πηγαίνει σχολείο σε χωριό του Δήμου...
Ηράκλειο: Συνελήφθη πατέρας που χτύπησε την κόρη του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Συνελήφθη ηλικιωμένη που σκότωσε σκυλιά με φόλες
Μία 75χρονη γυναίκα συνελήφθη στο Πανόραμα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, κατηγορούμενη ότι σκότωσε δύο σκυλιά, ρίχνοντάς τους φόλες. Σύμφωνα με τη Ζωόφιλη Δράση, η ηλικιωμένη σκότωσε τα δύο σκυλιά και δηλητηρίασε...
Ηράκλειο: Συνελήφθη ηλικιωμένη που σκότωσε σκυλιά με φόλες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Νέο περιστατικό μέθης με ανήλικο
Ένα ακόμη περιστατικό μέθης με ανήλικο, ο οποίος χρειάστηκε ολιγόωρη νοσηλεία σε νοσοκομείο λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, καταγράφηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Ηράκλειο. Ένας 17χρονος χρειάστηκε να...
Ηράκλειο: Νέο περιστατικό μέθης με ανήλικο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: 49 καταγγελίες για παιδική κακοποίηση μέσα στο 2018
Τις 49 έχουν φτάσει για φέτος οι καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού» ενώ και για θέματα συμβουλευτικής πραγματοποιήθηκαν 362 κλήσεις. Ένα στα τρία...
Κρήτη: 49 καταγγελίες για παιδική κακοποίηση μέσα στο 2018
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Στην εντατική 5χρονο κοριτσάκι μετά από ανακοπή
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, νοσηλεύεται ένα 5χρονο κοριτσάκι από την περιοχή της Μεσσαράς, το οποίο υπέστη ανακοπή καρδιάς, το βράδυ του Δεκαπεντάγουστου. Η...
Ηράκλειο: Στην εντατική 5χρονο κοριτσάκι μετά από ανακοπή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Στην εντατική 5χρονος που κινδύνεψε να πνιγεί σε πισίνα
Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΑΓΝΗ, νοσηλεύεται από την Δευτέρα ένα 5χρονο αγοράκι, το οποίο κινδύνευσε να πνιγεί σε πισίνα. Όπως έγινε γνωστό, το αγοράκι βρισκόταν στην πισίνα του ξενοδοχείου,...
Ηράκλειο: Στην εντατική 5χρονος που κινδύνεψε να πνιγεί σε πισίνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας