Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης για το κολυμβητήριο Ακρωτηρίου

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης για το κολυμβητήριο Ακρωτηρίου

  • A-
  • A+

Θέση για το θέμα της αποκατάστασης του κλειστού κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου, και με αφορμή την κόντρα Βαγιωνάκη - Διγαλάκη, πήρε ο νέος πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, τονίζοντας ότι το έργο δεν ελέγχθηκε ποτέ, κατασκευάστηκε με επιστασία εκ του μακρόθεν και στην ουσία δεν παραλήφθηκε ποτέ επισήμως.

Ο κ. Διαμαντόπουλος υπογράμμισε ότι οι κατασκευαστικές ατέλειες, αλλά και η αδιαφορία των τοπικών φορέων, οδήγησαν στην εγκατάλειψη της εγκατάστασης και ακολούθησε το σύνηθες πλιάτσικο από διάφορους οι οποίοι έβαλαν στο μάτι τον πανάκριβο εξοπλισμό.

Τέλος ο πρύτανης του Πολυτεχνείου ανέφερε ότι δεν είναι το μοναδικό κτίριο το οποίο έχει εγκαταλειφθεί στην Κρήτη, καθώς υπάρχει το κολυμβητήριο, ολυμπιακών διαστάσεων, στην πρώην Αμερικάνικη Βάση των Γουρνών, το κτίριο – φάντασμα στον Ομαλό, αλλά και το μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης.

Αναλυτικά η παρέμβαση του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελου Διαμαντόπουλου για το θέμα του κλειστού κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου:

Τον Ιούλιο 2014 υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της προηγούμενης Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) με αντικείμενο την εκπόνηση ειδικών μελετών για την αποκατάσταση του κλειστού κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι.

Οι μελέτες αυτές καταρτίστηκαν  με ίδια μέσα (χωρίς κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο) από την Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης,ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στην Πρυτανεία τον Νοέμβριο του 2016. Η τελική μελέτη μάλιστα χρησιμοποιήθηκε σε πρόταση που υπέβαλε το Πολυτεχνείο Κρήτης προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Την εκπόνηση των μελετών παρακολουθούσε η κοινή επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης αποτελούμενη από 2 υπαλλήλους της ΓΓΑ και 2 του Πολυτεχνείου Κρήτης, με πρόεδρο την κ. Φοίφα, Αρχιτέκτονα Μηχανικό της ΓΓΑ. Λόγω της χρηματοοικονομικής κατάστασης της χώρας την περίοδο εκείνη, αλλά και της μετάθεσης της κ. Φοίφα από το τμήμα μελετών αθλητικών έργων της ΓΓΑ στη Δ/ση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού, δεν παρελήφθησαν επίσημα οι εκπονηθείσες μελέτες και δεν κατέστη δυνατή η παραλαβή του έργου από τη ΓΓΑ, ώστε να παραδοθεί στη συνέχεια το έργο στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Την περασμένη Δευτέρα 4 Ιουνίου έλαβε χώρα συνάντηση του νυν Πρύτανη με τους βουλευτές Χανίων κ. Β. Βαγιωνάκη και Ε. Μπαλωμενάκη και συζητήθηκαν τεχνικά και διαχειριστικά θέματα που σχετίζονται με την αποκατάσταση του κολυμβητηρίου. Στους 2 βουλευτές εστάλησαν ψηφιακά τα αρχεία της μελέτης.

Τέλος, την Παρασκευή 8 Ιουνίου με πρωτοβουλία του ΓΓΑ κ. Συναδινού υπήρξε επικοινωνία με τον Πρύτανη του Π.Κ. και εκφράστηκε από τις δύο πλευρές η βούληση για στενή συνεργασία προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ήδη καταρτισθείσες μελέτες για την αποκατάσταση του κολυμβητηρίου.

Κόστος 5 εκ. ευρώ και δε λειτούργησε

Το συγκεκριμένο κολυμβητήριο, του οποίου η κατασκευή κόστισε 5 εκατομμύρια ευρώ, από το 2009 δεν λειτούργησε ποτέ. Το ιδιοκτησιακό του καθεστώς έμεινε μετέωρο έως το 2014 μεταξύ ΓΓΑ, Πολυτεχνείου Κρήτης και Δήμου Ακρωτηρίου και Δήμου Χανίων, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκληματική λεηλασία και φθορές που το έχουν καταστήσει ερείπιο.

Για την κατασκευή του παραχωρήθηκε για χρήση από το Πολυτεχνείο Κρήτης ενώ την ευθύνη της κατασκευής είχε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ωστόσο, το έργο ουσιαστικά δεν ελέγχθηκε ποτέ, κατασκευάστηκε με επιστασία εκ του μακρόθεν, και στην ουσία δεν παραλήφθηκε ποτέ επισήμως.

Οι κατασκευαστικές ατέλειες, αλλά και η αδιαφορία των τοπικών φορέων οδήγησαν στην εγκατάλειψη της εγκατάστασης και ακολούθησε το σύνηθες πλιάτσικο από διάφορους οι οποίοι έβαλαν στο μάτι τον πανάκριβο εξοπλισμό.

Εγκαταλελειμμένο κολυμβητήριο έχουν και οι Γούρνες – Δεκάδες κτίρια υπό εγκατάλειψη

Στην Κρήτη, υπάρχει και άλλο ένα εγκαταλελειμμένο κολυμβητήριο, το ολυμπιακών διαστάσεων στην πρώην Αμερικάνικη Βάση των Γουρνών.

Το συγκεκριμένο κολυμβητήριο στις Γούρνες είχε κατασκευαστεί το 2001 με χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια και κόστος περίπου 400 εκ. δραχμές. Τότε ήταν ένα σύγχρονο, πλήρως εξοπλισμένο, ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητήριο. Σήμερα είναι ένα ερείπιο.

Παρά το μεγάλο κόστος του, ουσιαστικά ούτε αυτό δε λειτούργησε ποτέ.

Δεκάδες είναι επίσης τα κτίρια που κατασκευάστηκαν στα Χανιά και στην Κρήτη με τεράστια κόστη και τώρα βρίσκονται υπό εγκατάλειψη, όπως το κτίριο – φάντασμα στον Ομαλό, αλλά και το μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Κόντρα Βαγιωνάκη - Διγαλάκη για το κολυμβητήριο Ακρωτηρίου
Κόντρα μεταξύ της βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλιας Βαγιωνάκη και του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Διγαλάκη, έχει ξεσπάσει με αφορμή το κλειστό κολυμβητήριο Ακρωτηρίου. Ο κ. Διγαλάκης κάνει...
Χανιά: Κόντρα Βαγιωνάκη - Διγαλάκη για το κολυμβητήριο Ακρωτηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Επίδομα στέγασης χωρίς προϋποθέσεις ζητούν οι φοιτητές
Επίδομα στέγασης χωρίς προϋποθέσεις ζητούν οι φοιτητές της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς με απόφαση της τελευταίας Συγκλήτου του Πολυτεχνείου, οι φοιτητές οι οποίοι θέλουν στεγαστικό...
Χανιά: Επίδομα στέγασης χωρίς προϋποθέσεις ζητούν οι φοιτητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήλωση Μπαλωμενάκη για το κτίριο της Μεραρχίας Κρήτης
Απόφαση «για να προστατευτεί ένα διακριτό νεότερο μνημείο της πόλης από την άκριτη εμπορευματοποίηση», χαρακτήρισε την απόφαση του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ, για το κτήριο της V Μεραρχίας, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ...
Δήλωση Μπαλωμενάκη για το κτίριο της Μεραρχίας Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλογή υπογραφών: Όχι ξενοδοχεία στα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης
Διαδικτυακή συλλογή υπογραφών ενάντια στην παραχώρηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου στον λόφο Καστελίου στα Χανιά, πραγματοποιεί η «Συνέλευση Υπεράσπισης Ελεύθερων Δημόσιων Χώρων & Μνημείων», η οποία θεωρεί ότι...
Συλλογή υπογραφών: Όχι ξενοδοχεία στα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο απολογισμός της θητείας Διγαλάκη στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου
Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», πραγματοποίησε ο απερχόμενος πρύτανης καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης τον Δημόσιο Απολογισμό της θητείας του στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τη χρονική...
Ο απολογισμός της θητείας Διγαλάκη στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολυτεχνείο Κρήτης: Δημοπρατείται η στέγαση σχολών και εστιών
Δημοπρατήθηκε το έργο, προϋπολογισμού 5.500.000 €, για την αποπεράτωση του κτιριακού συγκροτήματος για τη στέγαση των Σχολών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης....
Πολυτεχνείο Κρήτης: Δημοπρατείται η στέγαση σχολών και εστιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας