Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην Βουλή τα προβλήματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Στην Βουλή τα προβλήματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

  • A-
  • A+

Παρέμβαση στη Βουλή για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, στην οποία επισήμανε ότι το πωλητήριο αντιγράφων και σουβενίρ δεν λειτουργεί, όπως και οι τουαλέτες, ενώ οι επισκέπτες, ελλείψει ιδιώτη στο κυλικείο, δεν μπορούν να προμηθευτούν ούτε νερό. Για εικόνες ντροπής, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της και η ΝΟΔΕ Ηρακλείου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου, οι επισκέπτες δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα μπουκάλι νερό, αφού από τότε που έληξε η σύμβαση του ιδιώτη (από πέρυσι το Φθινόπωρο), δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες, με συνέπεια να μην λειτουργήσει φέτος κυλικείο εντός του μουσείου.

Επιπλέον, όπως τόνισε, δεν λειτουργεί το πωλητήριο αντιγράφων και σουβενίρ ενώ οι τουαλέτες είναι ανοιχτές μόνο τις ώρες που βρίσκεται σ’ αυτό η μοναδική καθαρίστρια, της οποίας η μάλιστα η σύμβαση εργασίας σύντομα λήγει.

Τέλος ο κ. Κεγκέρογλου κάνει λόγο για κακή εικόνα για ένα από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και υποστηρίζει ότι η ολιγωρία που επιδεικνύεται από τους αρμοδίους, έχει ως συνέπεια και την απώλεια σημαντικών εσόδων.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου στη Βουλή:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης είναι από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση, όμως, στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ' εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού.

Δυστυχώς σήμερα, παρά το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, οι επισκέπτες δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα μπουκάλι νερό, αφού από τότε που έληξε η σύμβαση του ιδιώτη (από πέρυσι το Φθινόπωρο) που λειτουργούσε το κυλικείο του μουσείου, δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες, με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος να μην λειτουργήσει φέτος κυλικείο εντός του μουσείου.

Επιπλέον δεν λειτουργεί το πωλητήριο αντιγράφων και σουβενίρ και αν και το Μουσείο, λειτουργεί από τις 08:00 έως τις 20:00, οι τουαλέτες είναι ανοιχτές μόνο τις ώρες που βρίσκεται σ’ αυτό η μοναδική καθαρίστρια, της οποίας η σύμβαση εργασίας σύντομα  λήγει.

  • Επειδή καμία απάντηση δεν έχω λάβει στην σχετική ερώτηση μου, που σας έχω καταθέσει από τον Μάρτιο (αρ,πρωτ. 4710/27-03-2018).
  • Επειδή οι αρμόδιοι όφειλαν και μπορούσαν εγκαίρως να έχουν μεριμνήσει για τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να μην δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις και να μην ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες.
  • Επειδή στο διαγωνισμό που έγινε για την πρόσληψη συμβασιούχων φυλάκων δεν συμπεριλαμβανόταν καθόλου άτομα για την καθαριότητα, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο
  • Επειδή η ολιγωρία που επιδεικνύεται έχει ως συνέπεια την απώλεια σημαντικών εσόδων
  • Επειδή το αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα Μουσείο της χώρας και είναι τουλάχιστον απαράδεκτο το γεγονός να μην ασχολείται κανείς σε κεντρικό επίπεδο για την εύρυθμη λειτουργία του. 

Ερωτάσθε κ.κ υπουργοί 

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα το κυλικείο και το πωλητήριο αντιγράφων και σουβενίρ εντός του αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου;
  2. Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να επιλυθούν άμεσα οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας;

«Εικόνες ντροπής για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου»

Για εικόνες ντροπής έκανε λόγο η ΝΟΔΕ Ηρακλείου, όσον αφορά την κατάσταση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τονίζοντας ότι κατά τη θερινή περίοδο μάλιστα, όπου ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται κατακόρυφα, το πρόβλημα επιδεινώνεται, δυσφημώντας τη χώρα μας και στο εξωτερικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ:

Οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με εικόνες ντροπής, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πέρα για πέρα εμφανείς. Κατά τη θερινή περίοδο μάλιστα, όπου ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται κατακόρυφα, το πρόβλημα επιδεινώνεται, δυσφημώντας τη χώρα μας και στο εξωτερικό.

Δεν λειτουργούν το κυλικείο και το πωλητήριο αναμνηστικών, ενώ οι τουαλέτες είναι ανοιχτές στο κοινό προς χρήση μόνο κατά τις ώρες που βρίσκεται εκεί παρούσα η υπεύθυνη καθαριότητας.

Τέτοιου είδους εικόνες συνιστούν ντροπή και όνειδος για το δεύτερο σε επισκεψιμότητα Μουσείο της χώρας, πλήττουν τον τουριστικό τομέα και κατά συνέπεια την περίφημη κρητική φιλοξενία, η οποία είναι γνωστή στα πέρατα της Οικουμένης.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται βαριά τραυματισμένο»
Καμία από τις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετα την καταστροφική φωτιά που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως αναφέρει η διοίκησή του. Αν...
«Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται βαριά τραυματισμένο»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κρήτη: 18 προσλήψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
Νέες προσλήψεις προκηρύχθηκαν, μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης. Πρόκειται για 18 νέες θέσεις εργασίας κατηγορίας Δ.Ε.και αφορούν το μουσείο...
Κρήτη: 18 προσλήψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακαλύφθηκε αρχαίος τάφος στην περιοχή της Μεσαράς
Ένας αρχαίος τάφος αποκαλύφθηκε σε αγροτική περιοχή της Μεσαράς, ο οποίος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι ρωμαϊκός ή βυζαντινός. Ο τάφος αποκαλύφθηκε, εξαιτίας μίας μικρής κατολίσθησης η οποία έγινε...
Ανακαλύφθηκε αρχαίος τάφος στην περιοχή της Μεσαράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Οι πρόσφυγες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης επισκέφτηκαν την Τρίτη 25 Ιουλίου, οι 36 πρόσφυγες ωφελούμενοι του προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων ασύλου στην Κρήτη, ανάμεσά τους 18 παιδιά. Η επίσκεψη έγινε κατόπιν...
Ηράκλειο: Οι πρόσφυγες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργούν οι αρχαιολόγοι και στην Κρήτη
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη 30 Μαρτίου, καλεί τα μέλη του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, με σκοπό την επίλυση των χρόνιων αιτημάτων του κλάδου τους. Για την Παρασκευή απεργία έχουν κηρύξει οι...
Απεργούν οι αρχαιολόγοι και στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Βουλή η υποστελέχωση των μουσείων της Κρήτης
Άμεση στελέχωση με προσωπικό των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του Ηρακλείου, ζητά ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τους αρμόδιους υπουργούς. Κοινή αναφορά...
Στη Βουλή η υποστελέχωση των μουσείων της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας