• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.7°C / 26.2°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.4°C / 26.4°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.0°C
  3 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.2°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.5°C / 25.1°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 24.9°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 26.0°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 23.9°C
  1 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  79%

Φυλές του Πάρκου: «Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για το πάρκο»

 • A-
 • A+

Την έλλειψη χρημάτων και προσωπικού, την οποία επικαλείται η δημοτική αρχή Ηρακλείου για την φροντίδα του πάκου Γεωργιάδη μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασής του, αποδοκιμάζουν οι «Φυλές του πάρκου», τονίζοντας ότι ξοδεύτηκαν 20.000 € για την φωτορεαλιστική απεικόνιση, την ώρα που το πάρκο έχει αφεθεί στην τύχη του.

Όπως τονίζουν οι Φυλές, η δημοτική αρχή αφήνει το πάρκο να ρημάξει ακόμα περισσότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου «να δημιουργήσει εικόνες παρακμής σαν και αυτές που περιέλαβε στο περιβόητο βίντεο και να στηρίξει εκεί την προπαγάνδα της για το πόσο αναγκαίο είναι το παράλογο έργο που έχει δημοπρατήσει».

Επίσης κατηγόρησαν την δημοτική αρχή για την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη σχεδιαστή, όσον αφορά την παροχή γραφιστικών υπηρεσιών για την παρουσίαση έργων και μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηράκλειου, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό και ψηφοθηρικό παιχνίδι».

Τέλος οι Φυλές επισήμαναν για ακόμη μία φορά ότι θα βρεθούν απέναντι σε μια ενδεχόμενη καταστροφή του πάρκου και προανήγγειλαν την διοργάνωση τριήμερου φεστιβάλ για τον εορτασμό των 60 χρόνων του πάρκου στις 13, 14 & 15 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση για την προστασία του πάρκου Γεωργιάδη στις 7.00 το απόγευμα στον χώρο του πάρκου, όπου θα γίνει ενημέρωση και συζήτηση για όλα τα θέματα τα οποία άπτονται στο έργο ανάπλασης του πάρκου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των «Φυλών του πάρκου»:

Εδώ και 5 μήνες που γίνεται ντόρος για το θέμα του πάρκου Γεωργιάδη και των δέντρων που κατά συρροή κόβονται ή κλαδεύονται με βάρβαρο τρόπο από την Υπηρεσία Πρασίνου και τους εργολάβους του δήμου, η απάντηση που δίνουν οι ιθύνοντες σε όσους/ες αγωνιούν για το ελάχιστο εναπομείναν πράσινο της πόλης, είναι η ίδια: δεν υπάρχουν χρήματα και προσωπικό για τη φροντίδα τόσο του πάρκου, όσο και των λιγοστών δέντρων που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν στην τσιμεντούπολη του Ηρακλείου.  

Το αποτέλεσμα αυτής της "έλλειψης" είναι το μεν πάρκο να ρημάζει απεριποίητο περιμένοντας την περιβόητη "αναβάθμιση" που υπόσχεται το παράλογο έργο της δημοτικής αρχής και τα δε δέντρα της πόλης να κατακρεουργούνται, είτε επειδή όντας παρατημένα στην τύχη τους έχουν προσβληθεί από το έντομο-εισβολέα, είτε επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν να κάνουν κάτι καλύτερο από το να τα κλαδεύουν βαριά μια φορά κάθε κάμποσα χρόνια, όποτε τύχει να βρεθούν χρήματα για εργολαβίες και όχι όποτε ενδείκνυται να γίνει αυτή η εργασία ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τους.

Κατά τ' άλλα, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης, ο πλέον ένθερμος ίσως υποστηρικτής του έργου που έχει σχεδιάσει η δημοτική αρχή για το πάρκο Γεωργιάδη, υπέγραψε το Μάρτη που μας πέρασε σύμβαση απευθείας ανάθεσης ύψους 20.000€ + ΦΠΑ = 24.800€ με ιδιώτη σχεδιαστή για "Παροχή γραφιστικών υπηρεσιών για την παρουσίαση έργων και μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηράκλειου", μέσα σε αυτά και τα περιβόητα φωτορεαλιστικά για το έργο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση πάρκου Γεωργιάδη» (link από ΔΙΑΥΓΕΙΑ).

Λεφτά λοιπόν δεν υπάρχουν για να συντηρηθεί π.χ. το πάρκο και να μην παρουσιάζει τη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης, αλλά βρίσκονται με ένα μαγικό τρόπο όταν πρόκειται να υποστηριχτεί το επικοινωνιακό και ψηφοθηρικό παιχνίδι του δήμου.

Το τονίζουμε ακόμα μια φορά: η δημοτική αρχή αφήνει το πάρκο να ρημάξει ακόμα περισσότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια για να δημιουργήσει εικόνες παρακμής σαν και αυτές που περιέλαβε στο περιβόητο βίντεο και να στηρίξει εκεί την προπαγάνδα της για το πόσο αναγκαίο είναι το παράλογο έργο που έχει δημοπρατήσει.

Οι προτεραιότητες της είναι σαφείς: χιλιάδες ευρώ σε ημέτερους χωρίς καν διαγωνισμό για -τις καθόλου ρεαλιστικές κατά τ'αλλα- φωτορεαλιστικές απεικονίσεις (οι φωτογραφίες δείχνουν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτά που προβλέπει η μελέτη για το πάρκο) και τίποτα για την ουσία της υπόθεσης, τη συντήρηση του ελάχιστου πρασίνου δηλαδή, γιατί το ταμείο είναι άδειο...

Το μήνυμα μας προς τη Λότζια είναι σαφές: το αντιπεριβαλλοντικό και αντικοινωνικό έργο που έχετε σχεδιάσει δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο από το φθινόπωρο που το δημοπρατήσατε, τα ευχολόγια που ψηφίσατε στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχουν καμία σχέση με τη μελέτη που ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει και εμείς θα είμαστε εκεί για να σας εμποδίσουμε να καταστρέψετε την τελευταία όαση στην πόλη. 

Εσείς ανακοινώνετε έναρξη εργασιών στο πάρκο μέσα Ιούνη, εμείς δηλώνουμε ότι θα είμαστε εκεί να σας υποδεχτούμε και παράλληλα προσκαλούμε όσους και όσες αγωνιούν για την τύχη του πάρκου στο 3ήμερο φεστιβάλ για τον εορτασμό των 60 χρόνων του στις 13, 14 και 15 Ιούλη (το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί τις επόμενες βδομάδες)!

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Τροφή από Τρόφιμα»
Στις 31 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας της πιλοτικής μονάδας του προγράμματος «LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα». Η μονάδα η οποία εντάσσεται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής...
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Τροφή από Τρόφιμα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απαγόρευση κολύμβησης σε παραλία του Ηρακλείου λόγω ρύπανσης
Σε απαγόρευση της κολύμβησης στην παραλία Φλώριδα στον Καρτερό Ηρακλείου, προχώρησαν οι αρχές, εξαιτίας της θαλάσσιας ρύπανσης η οποία προκλήθηκε στην περιοχή, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Η κολύμβηση...
Απαγόρευση κολύμβησης σε παραλία του Ηρακλείου λόγω ρύπανσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας - ΤΕΙ για τις ΑΠΕ
Προγραμματική σύμβαση για έρευνα και μελέτη του ενεργειακού και του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού στην Περιφέρεια και στους δήμους της Κρήτης, υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας και του ΤΕΙ. Στόχος είναι η...
Κρήτη: Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας - ΤΕΙ για τις ΑΠΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετραήμερο δράσεων και... plogging στο Πάρκο Γεωργιάδη
Τετραήμερο δράσεων για την υπεράσπιση του Πάρκου Γεωργιάδη, πραγματοποιούν οι «Φυλές του Πάρκου», από την Τετάρτη μέχρι το Σαββάτο. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός του πάρκου και ανοιχτή συνέλευση,...
Τετραήμερο δράσεων και... plogging στο Πάρκο Γεωργιάδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα ανοιχτή συνέλευση την Τετάρτη για το πάρκο Γεωργιάδη
Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση για την προστασία του πάρκου Γεωργιάδη, απευθύνουν οι «Φυλές του Πάρκου» για την Τετάρτη 6 Ιουνίου, στις 7.00 το απόγευμα στον χώρο του πάρκου, όπου θα γίνει ενημέρωση για τις...
Νέα ανοιχτή συνέλευση την Τετάρτη για το πάρκο Γεωργιάδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εβδομάδα αειφόρου ενέργειας στο Ηράκλειο
Ξεκίνησαν στη Λότζια οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας, στο πλαίσιο της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουνίου. Πρόκειται για μια σειρά από...
Εβδομάδα αειφόρου ενέργειας στο Ηράκλειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας