• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 23.0°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.1°C / 21.6°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.8°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.2°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 18.8°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.5°C / 17.8°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 23.2°C
  1 BF
  60%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 20.5°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  2 BF
  87%

Καταγγελία για γνωστά ξενοδοχεία από το δίκτυο ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ

 • A-
 • A+

Τη συστηματική καταπάτηση και καταστροφή αιγιαλού, παραλιών, ακτών, ρεμάτων, αρχαιολογικών σημείων και εκτάσεων του δημοσίου από ξενοδοχειακές και επιχειρήσεις της Κρήτης, καταγγέλει το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ».

Όπως αναφέρει το Δίκτυο, το πρόβλημα είναι χρόνιο ενώ οι αυθαιρεσίες γίνονται με την ανοχή των αρχών, χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο.

Το Δίκτυο αναφέρει ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε μία ακόμα πολύ σοβαρή καταγγελία πολιτών για τις αυθαιρεσίες των ξενοδοχείων «Nana Beach Resort» της Καράτζης ΑΕ και «Abaton Island Resort & Spa» της οικογένειας Καλουτσάκη στον αιγιαλό και στην παραλία της Σταλίδας, για την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου ακόμα δεν έχει πάρει θέση.

Στην καταγγελία τονίζεται ότι παρόμοιες καταγγελίες στο παρελθόν έχουν κυριολεκτικά θαφτεί από τις αρχές ή, στην καλύτερη περίπτωση, επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο σε μερικές φορές δεν πληρώνεται ποτέ.

Τέλος το Δίκτυο ζητάει να μπει ένας φραγμός σε τέτοιου είδους παραβιάσεις και να επιβληθεί επιτέλους η νομιμότητα, καθώς στον βωμό της τουριστικής αγοράς και της ιδιωτικής κερδοσκοπίας, προξενούνται ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον ενώ προκαλείται και περιορισμός της ελεύθερης πρόσβασης σε δημόσιους χώρους.

Αναλυτικά το κείμενο του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ»:

Συστηματική η καταπάτηση και καταστροφή αιγιαλού, παραλιών, ακτών, ρεμάτων, αρχαιολογικών σημείων και εκτάσεων του δημοσίου από ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις. Οι αρχές σφυρίζουν αδιάφορα!

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Εν μέσω οικονομικής κρίσης οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων έχουν αποθρασυνθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να αντιδρούν οι πολίτες καταγγέλλοντας τις ακραίες αυθαιρεσίες στην Ελούντα, στον Άγιο Νικόλαο, στη Χρυσή, στη Σταλίδα, τη Χερσόνησο, στις Γούβες, στα Χανιά και αλλού.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε μια πολύ σοβαρή καταγγελία πολιτών για τις αυθαιρεσίες των ξενοδοχείων Nana Beach Resort της Καράτζης ΑΕ και Abaton Island Resort & Spa της οικογένειας Καλουτσάκη στον αιγιαλό και στην παραλία της Σταλίδας. Οι καταγγέλλοντες ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, τον Δήμο Χερσονήσου και την Εισαγγελία. Είναι ενδιαφέρον να δούμε τι κατάληξη θα έχει. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου πάντως δεν τόλμησε να πάρε θέση! Αντίθετα, αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι δικαιολόγησαν τους αυθαιρετούντες. Παρόμοιες καταγγελίες στο παρελθόν έχουν κυριολεκτικά θαφτεί από τις αρχές ή, στην καλύτερη περίπτωση, έχει επιβληθεί ένα πρόστιμο το οποίο μερικές φορές μάλιστα χαρίστηκε! Καμία αποκατάσταση της πρότερης κατάστασης, μόνο ενθάρρυνση να συνεχίσουν τις αυθαιρεσίες. Μόνο κάτι φτωχοδιάβολοι με ταβέρνες στην παραλία των Γουβών είχαν υποστεί, για παραδειγματισμό, την απομάκρυνση των κατασκευών τους!

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης κάθε μήνα αρκετές ξενοδοχειακές (και όχι μόνο) επιχειρήσεις με εμφανέστατες καταπατήσεις και παρανομίες, παίρνουν ξεκούραστα τη θετική γνώμη για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που χρειάζονται για να δουλέψουν νομότυπα. Μάλιστα, οι καταγεγραμμένες στις αυτοψίες των υπηρεσιών αυθαιρεσίες δεν καταλήγουν σε κάποια καταγγελία ή πρόστιμο. 

Η συνήθης δικαιολογία για αυτές τις διευκολύνσεις είναι ότι πρέπει γενικώς να ευνοούμε την επιχειρηματικότητα. Ένα άλλο επιχείρημα που ανερυθρίαστα επικαλούνται είναι οι θέσεις εργασίας (κατά κανόνα σε συνθήκες γαλέρας). Δηλαδή, θέλουν να μας πουν ότι για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας πρέπει να μπαζώνουμε τον αιγιαλό, τις αρχαιότητες και
να καταπατούμε δημόσιες εκτάσεις; Τελευταία δικαιολογία που ακούστηκε είναι «ότι έτσι κάνουν όλοι»!

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με τη σειρά του εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους χωρίς ιδιαίτερα κωλύματα. Με τέτοια ενθάρρυνση, φυσικά, πολλοί επιχειρηματίες συνεχίζουν και επεκτείνουν τις αυθαιρεσίες, χωρίς να ασκείται απολύτως κανένας έλεγχος. Δεν χρειάζεται πολύ ανάλυση για να καταλάβει κανείς ότι τέτοιου είδους «επιχειρηματικότητα» μόνο ζημιά μπορεί να προκαλεί στην οικονομία, στην απασχόληση, στην κοινωνία, στους φυσικούς πόρους και στο περιβάλλον.

Θα πρέπει να μπει ένας φραγμός. Εκτός από τον πολιτισμό, το νερό, τα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον, τις προστατευόμενες περιοχές, τις ακτές, τους υγρότοπους, τα ρέματα, την ελεύθερη πρόσβαση στους δημόσιους χώρους, τί άλλο θα χρειαστεί να θυσιάσουμε ακόμα για να φουσκώσουν μερικά πορτοφόλια και να «ανέβουν οι δείκτες»; Πόσο ακόμα πρέπει να εξαθλιωθούμε ως χώρα και ως λαός; Πότε επιτέλους θα επιβληθεί η νομιμότητα; Πότε θα αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν γίνει στο περιβάλλον και ποιός θα πληρώσει γι αυτές;

Εκτός αυτού όμως, θα πρέπει να μπουν επιτέλους όρια στη μονοκαλλιέργεια της τουριστικής εκμετάλλευσης. Στη Σαντορίνη οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει και προσπαθούν να διασώσουν ό,τι έχει απομείνει από τον τόπο τους. 

Στη νότια Ευρώπη 14 πόλεις μέσα από το Δίκτυο «SET Νότιας Ευρώπης» καταγγέλλουν τα οξυμένα προβλήματα που φέρνει η μεγέθυνση της τουριστικής βιομηχανίας, όπως την ανισσόροπη αύξηση της αξίας της γης και των τιμών στα προϊόντα, τα υψηλά ποσοστά ρύπανσης από αεροπλάνα και πλοία, την υπερκατανάλωση φυσικών πόρων και ενέργειας, την εξάρτηση από την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, τον περιορισμό πρόσβασης στο δημόσιο χώρο, τον κορεσμό των υποδομών, την αύξηση των επισφαλών θέσεων εργασίας, τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τα φαινόμενα άγριας εκμετάλλευσης, την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος για τις «ανάγκες» της τουριστικής αγοράς και της ιδιωτικής κερδοσκοπίας.

Στην Κρήτη θα το τερματίσουμε;

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
113 γαλάζιες σημαίες στην Κρήτη για το 2018
Συνολικά 113 παραλίες της Κρήτης βραβεύτηκαν με Γαλάζια Σημαία με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ανάμεσα σε 47 χώρες στον σχετικό κατάλογο με συνολικά 519 βραβευμένες ακτές για το έτος 2018. Η...
113 γαλάζιες σημαίες στην Κρήτη για το 2018
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Τροφή από Τρόφιμα»
Στις 31 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας της πιλοτικής μονάδας του προγράμματος «LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα». Η μονάδα η οποία εντάσσεται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής...
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Τροφή από Τρόφιμα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων κατά των εξορύξεων
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί σε ενημέρωση – συζήτηση για το θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Η Πρωτοβουλία υπογραμμίζει τον κίνδυνο για το...
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων κατά των εξορύξεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δηλητηριάζεται» η Κρήτη από τα φυτοφάρμακα
Υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και εξαπλάσιες (!) της μέσης παγκόσμιας κατανάλωσης είναι οι τιμές των φυτοφαρμάκων στη Κρήτη, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του...
«Δηλητηριάζεται» η Κρήτη από τα φυτοφάρμακα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: «Ναι» υπό όρους για την έρευνα υδρογονανθράκων
Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, όσον αφορά την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο νησί. Οι επιφυλάξεις του συμβουλίου έχουν να...
Κρήτη: «Ναι» υπό όρους για την έρευνα υδρογονανθράκων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όχι από τον Δήμο Πλατανιά στην εξόρυξη υδρογονανθράκων
Αρνητικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όσον αφορά την εκμετάλλευση υδρογοανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης. Το...
Όχι από τον Δήμο Πλατανιά στην εξόρυξη υδρογονανθράκων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας