• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.9°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.6°C
  2 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 16.2°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.8°C / 15.0°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 9.0°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 15.6°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.8°C
  4 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 19.1°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 15.6°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.5°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 19.8°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 17.1°C
  2 BF
  97%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.9°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.6°C / 15.7°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  86%

Ο περιφερειάρχης υπέγραψε την ένταξη στο ΠΕΠ του βιολογικού καθαρισμού Παλαιόχωρας

Υπεγράφη η ένταξη στο ΠΕΠ του βιολογικού καθαρισμού Παλαιόχωρας

 • A-
 • A+

Την απόφαση με την οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020», το έργο: «Έργα μεταφοράς Λυμάτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων Παλαιόχωρας – Κουντούρας Δήμου Καντάνου – Σελίνου», υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Εμείς προσπαθήσαμε παρά πολύ μαζί με το δήμαρχο για την ένταξη του έργου και χαιρόμαστε σήμερα που εντάσσεται μ’ ένα προϋπολογισμό 7,5 εκ. ευρώ, το οποίο θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Παλαιόχωρας διότι δεν μπορούμε να θέλουμε ποιοτικό τουρισμό, όταν τα λύματα πέφτουν στη θάλασσα», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης, ενημερώνοντας πως, εκτός απροόπτου, σε λιγότερα από δύο χρόνια θα είναι έτοιμο το έργο, ώστε η περιοχή να ωφεληθεί σε περιβαλλοντικό, τουριστικό και αναπτυξιακό επίπεδο.

Παρόντες κατά την υπογραφή ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περράκης, ο προϊστάμενος μονάδας Α΄ ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Κρήτης Γιάννης Μπαλαντινάκης και η Προϊσταμένη Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Κρήτης Καίτη Ιερωνυμάκη.

«Η ένταξη του έργου είναι στη θετική κατεύθυνση για να λυθεί ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα και ν’ αναβαθμιστεί διαφημιστικά και τουριστικά η περιοχή και θα συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξης της», δήλωσε ο κ. Περράκης, ευχαριστώντας τον περιφερειάρχη για την υποστήριξη, τη συνεργασία και την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Κρήτης. Αναφερόμενος στη σημασία του έργου και το πολύχρονο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, τόνισε πως η δημιουργία των συγκεκριμένων υποδομών θα λύσει ένα πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή τα τελευταία 26 χρόνια.

Για «φιλοπεριβαλλοντικό έργο μεγάλης σημασίας για τη Νοτιοδυτική Κρήτη», έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος. Ο κ. Καλογερής χαρακτήρισε το βιολογικό καθαρισμού Παλαιόχωρας, «έργο πολιτισμού και ανάπτυξης» διότι «ανοίγει νέους ορίζοντες για την περιοχή κι αναμένεται να προσεγγίσει επενδυτές και ποιοτικό τουρισμό».

Να σημειωθεί πως το εν λόγω έργο θα κατασκευαστεί σε οικισμό Γ Κατηγορίας, ο οποίος οφείλει να συμμορφωθεί με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Για το λόγο αυτό το έργο που εντάσσεται θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τον τομέα διαχείρισης λυμάτων της  Περιφέρειας Κρήτης.

Το έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ε.Π. Κρήτης και θα υλοποιηθεί από το Δήμο Κανδάνου Σελίνου περιλαμβάνει, την κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του οικισμού της Παλαιόχωρας και της περιοχής της Κουντούρας δυναμικότητας 7.500 Ισοδύναμων Κατοίκων (Ι.Κ). Την κατασκευή των αποχετευτικών αγωγών μεταφοράς των λυμάτων, 3 αντλιοστασίων, μίας σηπτικής δεξαμενής και του υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων.

Επιπλέον, θα χρηματοδοτηθεί η απαλλοτρίωση του γηπέδου στο οποίο θα κατασκευαστεί η Εγκατάσταση της επεξεργασίας Λυμάτων, η σύνδεση των εγκαταστάσεων με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και η επίβλεψη και εποπτεία από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Πιο αναλυτικά, τα προτεινόμενα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων αφορούν τον οικισμό της Παλαιόχωρας, ο οποίος είναι οικισμός Γ προτεραιότητας και η υλοποίησή τους αποτελεί ανελαστική υποχρέωση της χώρας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ. 

Η υλοποίηση της πράξης αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας καθώς θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και τον τουρισμό μέσα από την προστασία του θαλάσσιου χώρου της περιοχής της Παλαιόχωρας. 

Για την πλήρη λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόχωρας απαιτείται η πραγμάτωση 4 σταδίων: α) Η χωροθέτηση, μελέτη και αδειοδότηση του έργου, β) η χρηματοδότηση του έργου, γ) η συμβασιοποίηση του και δ) η κατασκευή του. Η μελέτη για την κατασκευή του βιολογικού της Παλαιόχωρας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και έλαβε αδειοδότηση τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Ο φάκελος για τη χρηματοδότηση του έργου κατατέθηκε μετά το πέρας ενός έτους (Δεκέμβριος 2017) και σήμερα εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του. Τα επόμενα 2 στάδια αναμένονται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2020.

Η πράξη αφορά στην κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) του οικισμού της Παλαιόχωρας και της περιοχής της Κουντούρας (ανατολικό τμήμα οικισμός Γιαλού) δυναμικότητας 7.500 Ισοδύναμων Κατοίκων, των αγωγών μεταφοράς των λυμάτων και διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων, των απαιτούμενων για τη λειτουργία του έργου αντλιοστασίων και του υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων. 

Οι εργασίες κατασκευής θα γίνουν υπό την επίβλεψη/εποπτεία των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων. Επιπλέον αντικείμενο της πράξης αποτελεί η σύνδεση των αντλιοστασίων, του φρεατίου φόρτισης του υποθαλάσσιου αγωγού και της ΕΕΛ με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, η βελτίωση υφιστάμενου αντλιοστασίου στην Παλαιόχωρα, καθώς και η απαλλοτρίωση του γηπέδου στο οποίο θα κατασκευαστεί η Ε.Ε.Λ.

Η τεχνολογία που επιλέχθηκε και περιγράφεται στην προμελέτη του έργου είναι βιολογική επεξεργασία σε μορφή προκατασκευασμένων μονάδων (compact) με τα εξής χαρακτηριστικά: χαμηλό αρχικό κόστος, ελάχιστες απαιτήσεις σε ενέργεια (πράσινες τεχνολογίες), χαμηλό λειτουργικό κόστος, ποιότητα εκροής κατάλληλη και για απεριόριστη άρδευση ελαιόδεντρων και πρασίνου στην περιοχή, αθόρυβη και ήπια αυτοματοποιημένη λειτουργία χωρίς οσμές, υψηλή ποιότητα κατασκευής και πλήρη εγγύηση του κύριου συστήματος βιολογικής επεξεργασίας για 10 χρόνια.

Παράλληλα με την κατασκευή του βιολογικού της Παλαιόχωρας και των συνοδών έργων του, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Αναβάθμιση Δημοτικής Οδού Παλαιόχωρας -Κουντούρας» θα κατασκευαστούν τα υπόλοιπα τμήματα του εξωτερικού δικτύου μεταφοράς λυμάτων, βαρυτικοί και καταθλιπτικοί αγωγοί, με τα οποία και ολοκληρώνεται η κατασκευή των εξωτερικών δικτύων συλλογής και μεταφοράς στην Ε.Ε.Λ.

Η προαναφερόμενη εργολαβία που υλοποιείται από τον Δήμο Καντάνου Σελίνου, αναμένεται σύντομα να συμβασιοποιηθεί καθώς έχει πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός του έργου και έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου. Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο έργο έχει γίνει διάθεση πίστωσης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνολικού ποσού 6.475.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Η επιλέξιμη από το ΕΣΠΑ προς χρηματοδότηση δαπάνη ανέρχεται σε 5.495.735,19 €, καθότι δεν είναι επιλέξιμη η δαπάνη που αφορά το ΦΠΑ του συνόλου των υποέργων που υπόκεινται σε ΦΠΑ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραχωρούν τις περιουσίες τους για τον βιολογικό στη Σούγια
Διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τις περιουσίες τους, προκειμένου να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, εμφανίζονται οι κάτοικοι της Σούγιας στην Παλαιόχωρα. Αν και εγκρίθηκαν οι...
Παραχωρούν τις περιουσίες τους για τον βιολογικό στη Σούγια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπογράφηκε και η 2η σύμβαση για τον βιολογικό στην Παλαιόχωρα Χανίων
Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Κρήτη 2014-2020» της Περιφέρειας Κρήτης και υλοποιείται από τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου, ενώ το χρονοδιάγραμμα περαίωσης του έργου είναι 12 μήνες.
Υπογράφηκε και η 2η σύμβαση για τον βιολογικό στην Παλαιόχωρα Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας στα Χανιά
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας στη Νέα Χώρα Χανίων, καθώς την Τετάρτη το πρωΐ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του χώρου.
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Απειλούν με προσφυγές για το φράγμα Βαλσαμιώτη
Να μην αποδεχτεί τη λειτουργία ή χρήση του φράγματος Βαλσαμιώτη αν αυτό δεν καταστεί πλήρως λειτουργικό και ασφαλές, αποφάσισε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Παράλληλα ο ΟΑΚ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο...
Κρήτη: Απειλούν με προσφυγές για το φράγμα Βαλσαμιώτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Διαμαρτυρία στον ΒΟΑΚ για την κατολίσθηση
Σε ολιγόωρο αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού στο ύψος του Σταλού, προχώρησαν οι κάτοικοι της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για την μεγάλη καθυστέρηση στην επιδιόρθωση της κατολίσθησης η οποία σημειώθηκε στο...
Χανιά: Διαμαρτυρία στον ΒΟΑΚ για την κατολίσθηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα παράταση στο κλείσιμο του ΒΟΑΚ - Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι
Σε αποκλεισμό του ΒΟΑΚ προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν οι κάτοικοι της περιοχής του Σταλού στα Χανιά, λόγω της μεγάλης κατολίσθησης η οποία σημειώθηκε πριν από σχεδόν ένα μήνα στο σημείο, με αποτέλεσμα να...
Νέα παράταση στο κλείσιμο του ΒΟΑΚ - Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας