• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 30.3°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.7°C / 29.8°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 30.4°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 23.1°C / 27.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  44%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.0°C / 30.0°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 26.4°C
  0 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.2°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.5°C / 30.5°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 25.8°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.5°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 29.4°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  44%

Από το συνέδριο για την προστασία του περιβάλλοντος

Ολοκληρώνεται αύριο το συνέδριο για την προστασία των περιοχών Natura

 • A-
 • A+

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το συνέδριο της Περιφέρειας Κρήτης στα Χανιά «NATURA 2000 Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη» που έγινε σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Χανίων - ΚΕΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού στόχου της Περιφέρειας Κρήτης να αναδείξει τις δυνατότητες συνύπαρξης του φυσικού με το ανθρωπογενές περιβάλλον στις προστατευόμενες περιοχές του δίκτυου, αφού όπως τονίζει ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στην επιτυχημένη διοργάνωση, το ζητούμενο είναι να συμβαδίζουν οι καλές περιβαλλοντικές πρακτικές με την κοινωνική και οικονομική ζωή και στήριξη των πολιτών.

«Με δεδομένο ότι το δίκτυο επηρεάζει το σύνολο των τοπικών κοινωνιών του νησιού, η Κρήτη αποτελεί ένα ολοκληρωμένο δείγμα προστατευόμενης περιοχής», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, εξηγώντας πως «το νησί διαθέτει όλες τις κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών και περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους, οι οποίες όμως δέχονται μεγάλη πίεση το καλοκαίρι και πρέπει να υπάρχει η βέλτιστη διαχείριση».  

Το 30% περίπου της κρητικής γης βρίσκεται εντός των περιοχών του δίκτυου προστασίας Natura 2000, στοιχείο το οποίο, όπως τονίστηκε, αναδεικνύει τη σημασία που αποκτά η ορθολογική λειτουργία και η βιώσιμη διαχείριση του δικτύου για την Κρήτη.

«Αναδεικνύεται καθημερινά πως η προστασία του περιβάλλοντος δεν έχει μόνο περιβαλλοντική αξία αλλά και οικονομική και κοινωνική. Αυτό μας ενδιαφέρει άμεσα, διότι έχουμε περιοχές Natura που είναι μέσα σε οικισμούς, στις παρυφές αστικών κέντρων και ασκείται σημαντική οικονομική δραστηριότητα, πρωτίστως στον πρωτογενή τομέα και δευτερευόντως στον αγροτουρισμό.

Οι συνθήκες αυτές μας υποχρεώνουν να μελετήσουμε πως θα αξιοποιήσουμε καλύτερα τις περιοχές αυτές και θα βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες ν’ αναπτυχθούν με σωστό τρόπο και να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους», δήλωσε ο κ. Καλογερής, περιγράφοντας την στόχευση του συνεδρίου να αναζητήσει προτάσεις και να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα διαχείρισης του δικτύου. 

Στο συνέδριο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος Χριστίνα Μπαριτάκη η οποία ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης για την πρωτοβουλία της οργάνωσης του συνεδρίου και μίλησε για τις θεσμικές αλλαγές που προώθησε το Υπουργείο.

«Στόχος είναι η προστασία του Περιβάλλοντος για την βιώσιμη ανάπτυξη με σαφείς και κατανοητούς για όλους», δήλωσε η Γενική Γραμματέας ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τους φορείς Διαχείρισης υπογράμμισε πως «ο νέος νόμος δεν άλλαξε καθόλου τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών και η Δασική Υπηρεσία συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες που είχε».

«Ο Φορέας δεν έρχεται να συγκρουστεί με άλλη Υπηρεσία, αλλά είναι σύστημα διαχείρισης για την επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής οδηγίας, δηλαδή για την καλή κατάσταση και την διατήρηση των ειδών και των οικοτόπων», διευκρίνισε. 

Κατά το διήμερο συνέδριο, Πανελλήνιας Εμβέλειας, με πολύ αξιόλογους εισηγητές, στελέχη επιστημονικών φορέων, υπηρεσιών, αλλά και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έγιναν τρεις συνεδριάσεις ολομέλειας με θέματα: «Οι Περιοχές NATURA 2000», «Διαχείριση περιοχών Natura και καλές Πρακτικές», «Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Κατά τις συνεδρίες, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων, στο Ευρωπαϊκό και Νομοθετικό Πλαίσιο, στα Παγκόσμια ΓΕΩΠΑΡΚΑ  UNESCO, στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Περιφέρειας Κρήτης για τις περιοχές UNESCO και στην πρωτοβουλία ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης για το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη-Γεωπάρκο UNESCO,   Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και Διαχειριστικά Σχέδια για τις περιοχές NATURA 2000, Φορείς Διαχείρισης, Νομικά Θέματα Προστασίας και Ελέγχου, στο ρόλο των ΟΤΑ, Χρηματοδοτικά Εργαλεία και Προγράμματα, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Περιφερειακή Ανάπτυξη κ.α. Αναδείχθηκαν επίσης νέες δυναμικές βιώσιμης αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κρήτης.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν στρογγυλά τραπέζια συζήτησης με τα θέματα: “Θαλάσσιο Περιβάλλον”, “Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση-συμμετοχικές διαδικασίες”, “Πρωτογενής Τομέας”, “Τοπικά Προϊόντα και Επιχειρηματικότητα στις περιοχές NATURA 2000”, “Τουρισμός, οικοτουρισμός στις περιοχές NATURA 2000”.

Στις συζητήσεις των στρογγυλών τραπεζιών δόθηκε έμφαση στις Προστατευόμενες Θαλάσσιες Περιοχές-Πλαίσιο Προστασίας, Ρύπανση στη Θάλασσα από Πλαστικά, Ξενικά είδη στην Αλιεία, Ευαισθητοποίηση νέων και μαθητών, Πράξεις ΕΣΠΑ, υλοποιούμενα Ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Έργα, Στόχοι ΟΗΕ Βιώσιμης Ανάπτυξης, Οικονομική Αποτίμηση Περιοχών, Αγροτικές Δραστηριότητες-Κτηνοτροφία στις περιοχές Natura, Οικοτουρισμός και Βοτανικός τουρισμός, Βιοποικιλότητα και Ενδημικά Είδη, Ορθές Καλλιεργητικές και Κτηνοτροφικές Πρακτικές, Διαχείριση Βοσκοτόπων για προστασία της Βιοποικιλότητας και Προστιθέμενη αξία στα Τοπικά Προϊόντα.

Η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος Χριστίνα Μπαριτάκη συνεχάρη την Περιφέρεια Κρήτης για την πρωτοβουλία της και για την αποτελεσματική της και έγκαιρη συνεργασία της με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο συνέβαλλε στην διαμόρφωση της ατζέντας μαζί με ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης.

Η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένη Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, επεσήμανε τις σημαντικές δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για την προστασία περιβάλλοντος από τους φορείς και τις Υπηρεσίες, καθώς και την ανάγκη συνεργασίας των συναρμοδίων υπηρεσιών, και κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων.

Κατά την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, αποτιμώντας τις εργασίες του συνεδρίου τόνισε ότι “πραγματικά αναδείχθηκαν ευκαιρίες αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων που συνδυάζουν την προστασία του φυσικού κεφαλαίου, η οποία δεν έχει μόνο περιβαλλοντική αξία, αλλά συγχρόνως οικονομική και κοινωνική”.

Υπογράμμισε επίσης, πως «αναδείχθηκαν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, οι οποίες προστατεύουν την βιοποικιλότητα και βελτιώνουν τα παραγόμενα προϊόντα, τόσο στη γεωργία όσο και στην κτηνοτροφία στις προστατευόμενες περιοχές».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης δικτύου προώθησης των τοπικών προϊόντων όπως παρουσιάστηκαν από ειδικούς επιστήμονες και από παραγωγούς, με σκοπό τη συγκράτηση του πληθυσμού στις περιοχές αυτές και τη βελτίωση της οικονομικής τους θέσης.

Η Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δρ Ελένη Χατζηγιάννη, παρουσίασε τις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης για το περιβάλλον, που αφορούν: στον έλεγχο και προστασία, στην ένταξη έργων στο πλαίσιο του  Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης, στην υλοποίηση δράσεων δεκαπέντε και πλέον Ευρωπαϊκών Ανταγωνιστικών Έργων σε περιβαλλοντικά ζητήματα, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Αναφέρθηκε επίσης στις διαπεριφερειακές και λοιπές συνεργασίες της Περιφέρειας Κρήτης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε νέες έννοιες για το περιβάλλον όπως είναι η Κυκλική Οικονομία, οι Αλυσίδες Αξίας, οι Φιλικές προς το Περιβάλλον Καινοτόμες Λύσεις, οι Οικοσυστημικές Υπηρεσίες.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται και τυπικά το Σάββατο 12 Μαΐου, με εκπαιδευτική εκδρομή των Συνέδρων στον Ομαλό και ξενάγηση από το Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς.

Στις εργασίες του συνεδρίου παραβρέθηκαν οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Θεανώ Βρέντζου και Δημήτρης Μιχελογιάννης, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, αιρετοί μετέχουν στελέχη επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων, υπηρεσιών, αλλά και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την παρουσίαση καλών πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας των περιοχών Natura.

Στόχος των εργασιών του συνεδρίου ήταν η συνεργασία με άλλους φορείς, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των φορέων για τις περιοχές Natura, μέσα από την παρουσίαση καλών πρακτικών ορθής διαχείρισης, βιώσιμης ανάπτυξης και οικονομίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοκληρώθηκε το Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας
Εσπερίδα με θέμα «Περιβάλλον και Οικοσυστήματα», πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τυπογραφίας «Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη», στα Χανιά. Όπως επεσήμαναν οι ομιλητές το 1/3 της συνολικής έκτασης της Κρήτης είναι...
Ολοκληρώθηκε το Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πήραν θάρρος από την Ελαφόνησο, καταστρέφουν και το Ελαφονήσι
Τζιπ και επιβατικά αυτοκίνητα μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Ελαφονησίου Χανίων. Αυτή τη φορά έφτασαν μέχρι μέσα στη θάλασσα ● Αφωνία από τις ελεγκτικές αρχές.
Πήραν θάρρος από την Ελαφόνησο, καταστρέφουν και το Ελαφονήσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων κατά των εξορύξεων
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί σε ενημέρωση – συζήτηση για το θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Η Πρωτοβουλία υπογραμμίζει τον κίνδυνο για το...
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων κατά των εξορύξεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όχι από τον Δήμο Πλατανιά στην εξόρυξη υδρογονανθράκων
Αρνητικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όσον αφορά την εκμετάλλευση υδρογοανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης. Το...
Όχι από τον Δήμο Πλατανιά στην εξόρυξη υδρογονανθράκων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Διήμερο εκδηλώσεων για τις περιοχές NATURA 2000
Διήμερο εκδηλώσεων με θέμα τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000, διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης την Παρασκευή 27 Ιουλίου στις Άνω Ασίτες Ηρακλείου. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν το απόγευμα της...
Ηράκλειο: Διήμερο εκδηλώσεων για τις περιοχές NATURA 2000
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αύξηση της ανακύκλωσης γυαλιού από επιχειρήσεις στα Χανιά
Σημαντικά αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, είναι τα ποσοστά ανακύκλωσης γυαλιού μέσω του προγράμματος «Πόρτα-Πόρτα» που υλοποιεί σε συνεργασία με επιχειρήσεις εστίασης της πόλης η Διαδημοτική Επιχείρηση...
Αύξηση της ανακύκλωσης γυαλιού από επιχειρήσεις στα Χανιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας