Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρήτη: Συλλαλητήρια καταδίκης της επίθεσης στη Συρία
AP Photo/Hassan Ammar

Κρήτη: Συλλαλητήρια καταδίκης της επίθεσης στη Συρία

  • A-
  • A+

Την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Γαλλίας στη Συρία, καταδικάζουν οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης, διοργανώνοντας συλλαλητήρια συμπαράστασης στην Κρήτη.

Την Τετάρτη 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στα Χανιά, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Την Πέμπτη 19 Απριλίου ανάλογο συλλαλητήριο διοργανώνει στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας, η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου.

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί στην συγκέντρωση ενώ κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν εργατικά σωματεία και τα σωματεία συνταξιούχων των Χανίων.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων:

Το πρωί του Σαββάτου, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ – Βρετανίας – Γαλλίας εξαπέλυσαν επίθεση ενάντια στη Συρία με πρόσχημα τη χρήση χημικών όπλων από το Συριακό στρατό, που για άλλη μια φορά δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Η επίθεση έγινε με τη στήριξη και ανοχή της υπόλοιπης λυκοσυμμαχίας των ΝΑΤΟ – ΕΕ και των κυβερνήσεων τους που και πριν το χτύπημα, αλλά και στις πρώτες ανακοινώσεις τους μετά από αυτό, συμφωνούν με το πλαίσιο, το πνεύμα και την ουσία της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής επίθεσης.

Πραγματικός λόγος της επίθεσης είναι ο ανηλεής ανταγωνισμός των μακελάρηδων των λαών για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, των αγορών και των δρόμων μεταφοράς. Έλεγχος που προϋποθέτει «φιλικά» καθεστώτα ή χάος, όπως είδαμε στη Λιβύη και στο Αφγανιστάν.

Με την επίθεση των ΗΠΑ – Βρετανίας – Γαλλίας περνάμε σε νέα φάση κλιμάκωσης των ανταγωνισμών στην περιοχή, αλλά και γενικότερα, καθώς συγκεντρώνονται τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις, από όλες τις μεριές του κόσμου, με το χέρι στη σκανδάλη.
Άμεση συνέπεια της γενίκευσης του πολέμου θα είναι ο νέος μαζικός ξεριζωμός χιλιάδων ανθρώπων από τα σπίτια τους. Το νέο κύμα προσφύγων, για το οποίο υποκριτικά μιλάνε αυτοί που το προκαλούν.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα είναι κίνδυνος για το λαό, με απρόβλεπτες συνέπειες. Είναι ψέμα ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, όταν η κυβέρνηση έχει κάνει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι για τα αεροπλανοφόρα και την αρμάδα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Όταν συνεργάζεται με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.

Όταν η Τουρκία έχει ήδη εισβάλει σε Κύπρο και Συρία και μπαινοβγαίνει στο Αιγαίο, στηριζόμενη στην ανοχή των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ που έχουν σβήσει τα σύνορα στο Αιγαίο και θέλουν να την αξιοποιήσουν εναντίον της Ρωσίας. Η στάση των Ελληνικών κυβερνήσεων υπέρ των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ εξυπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας, που σαν κοράκια περιμένουν τα συμβόλαια που θα βγουν μετά την καταστροφή και τη δολοφονία των λαών.

Τώρα Ξεσηκωμός για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, η βάση της Σούδας που αποτελεί στρατηγικό κέντρο για τα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.
Τώρα Ξεσηκωμός για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων, για την αποδέσμευση της χώρας μας απ’ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Απέναντι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, αντιτάσσουμε τις αξίες της φιλίας και της Αλληλεγγύης.

Καλούμε τους Χανιώτες να καταγγείλουν το νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Συρίας με τη μαζική τους συμμετοχή στη συγκέντρωση στην πλατεία της Αγοράς την Τετάρτη 18 Απρίλη στις 7 το απόγευμα.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου:

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου καταδικάζει τη σημερινή πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας – Γαλλίας στη Συρία, που στηρίζεται από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και καλεί το λαό μας να βγει στο δρόμο να καταδικάσει μαζικά την ιμπεριαλιστική επίθεση. 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Συρίας, με συλλαλητήριο την Πέμπτη 19/4/18 στις 7:00 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας

Ξημερώματα Σαββάτου οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους  στη Συρία με πρόσχημα το χημικό της οπλοστάσιο (αυτό που είχαν… καταστρέψει στη Μεσόγειο το 2014). Εγκαινιάζουν ένα νέο κύκλο αντιπαραθέσεων με άλλα καπιταλιστικά κράτη με πραγματικό στόχο τον έλεγχο των δρόμων της ενέργειας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Σύσσωμες οι ηγεσίες των κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έσπευσαν να χειροκροτήσουν τον νέο κύκλο του Ιμπεριαλιστικού πολέμου με ταυτόχρονη οξεία αντίδραση του κατ’ εξοχήν ανταγωνιστή τους: της Ρωσικής κυβέρνησης. 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες. Συνεχίζει την επικίνδυνη πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαθέτει για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ τις βάσεις και τα ευρωατλαντικά στρατηγεία, έχει μετατρέψει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο. Η καραμέλα της “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” που προσφέρει η κυβέρνηση και οι γνωστοί παπαγάλοι  είναι το σακχαρόπηκτο χάπι που μέσα του κρύβεται η πικρίλα της εμπλοκής σε ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ο πόλεμος είναι δίπλα μας. Στις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, των προηγούμενων κυβερνήσεων, στις πολιτικές των κομμάτων που στηρίζουν τα σημερινό διαφθαρμένο και σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Στις πολιτικές του «Ανήκομεν εις την Δύσιν» και του «διαβολικά καλού Τράμπ».

Ο πόλεμος είναι δίπλα μας. Στις πολεμικές ιαχές πατριδοκάπηλων, αστών δημοσιολόγων και δημοσιογράφων αναλυτών  που αναζητούν τη χρυσή ευκαιρία για αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στο νέο μπλεγμένο κουβάρι των ανταγωνισμών. 
Ποιας Ελλάδας; Όχι της Πατρίδας των ανθρώπων της εργασίας, του καθημερινού μόχθου, των παραγωγών του πλούτου. Μα της χώρας των επιχειρηματικών συμφερόντων που δεν υπολογίζουν αν με αίμα του Έλληνα στρατιώτη θα γίνει η χάραξη νέων συνόρων. 

Ο πόλεμος είναι δίπλα μας. Στις διάσπαρτες σε όλο το έδαφος της Ελλάδας των ΝΑΤΟικών και αμερικάνικων βάσεων. Στη βάση-αεροπλανοφόρο της Σούδας που παίζει αναντικατάστατο και ενεργό ρόλο στα φονικά χτυπήματα όπως το σημερινό εναντίον της Συρίας.   

Ο πόλεμος είναι δίπλα μας. Προς το παρόν παρακολουθούμε τα γεγονότα μπροστά στις οθόνες όμως ο πόλεμος είναι έξω από την πόρτα μας. Ο λαός της  Συρίας, που ενδεχομένως παρακολουθούσε πριν λίγα χρόνια στις τηλεοράσεις το δράμα του λαού του Ιράκ, δεν γνώριζε πως έβλεπε «ταινία προσεχώς» το σημερινό δικό του δράμα. Δεν μπορούσε να φανταστεί τα σπίτια του γκρεμισμένα από τις βόμβες των ιμπεριαλιστών και τα πνιγμένα παιδιά του στο Αιγαίο.

Τώρα χρειάζεται ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ, για να απαιτήσουμε  μαζικά: 

Καμιά στήριξη της κυβέρνησης στις δολοφονικές ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις ενάντια στο λαό της Συρίας

Να κλείσει ΤΩΡΑ η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες 
στρατιωτικές Βάσεις και στρατηγεία

Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις Επιστροφή όλων των στρατιωτικών από τις Ευρω-ΝΑΤΟϊκές 
αποστολές στο εξωτερικό

Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν

Αποδέσμευση από ΕΕ – ΝΑΤΟ

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Διαδήλωσαν ενάντια στον πόλεμο στη Συρία
Συγκέντρωση ενάντια στις συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις στην Συρία, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στα Χανιά. Πλήθος πολιτών αλλά και Σύριων οι οποίοι ζουν και εργάζονται στα Χανιά,...
Χανιά: Διαδήλωσαν ενάντια στον πόλεμο στη Συρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μικροεπεισόδια και προσαγωγές στην επέτειο του Πολυτεχνείου
Από μικροεπεισόδια και ζημιές σε ΑΤΜ και κάμερες τραπεζών, σημαδεύτηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο Ηράκλειο. Σε έξι προσαγωγές και μία σύλληψη προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στο...
Κρήτη: Μικροεπεισόδια και προσαγωγές στην επέτειο του Πολυτεχνείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Διαδήλωσαν ενάντια στους πολέμους και στις βάσεις
Μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στις βάσεις της Σούδας και στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας αντιιμπεριαλιστικής δράσης. Η κινητοποίηση ξεκίνησε...
Χανιά: Διαδήλωσαν ενάντια στους πολέμους και στις βάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάλεσμα στην παγκρήτια κινητοποίηση στην Βάση της Σούδας
Οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης, καλούν σε μαζική συμμετοχή στην pαγκρήτια κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας αντιιμπεριαλιστικής δράσης, την οποία έχει κηρύξει η ΕΕΔΥΕ, για...
Κάλεσμα στην παγκρήτια κινητοποίηση στην Βάση της Σούδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιπολεμικό διήμερο από τους φοιτητές στα Χανιά
Το αντιπολεμικό διήμερο πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στα Χανιά, διοργανώνει για 17η συνεχή χρονιά, η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης. Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στις 4 & 5 Μαΐου,...
Αντιπολεμικό διήμερο από τους φοιτητές στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγκρήτιο συλλαλητήριο κατά των βάσεων και του πολέμου
Παγκρήτιο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη βάση της Σούδας, διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης την Κυριακή 13 Μαΐου. Το συλλαλητήριο γίνεται εναντίον της επέμβασης στη Συρία και στην ελληνική υποστήριξη...
Παγκρήτιο συλλαλητήριο κατά των βάσεων και του πολέμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας