Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηράκλειο: Κριτική από τις παρατάξεις για τον Απολογισμό

Ηράκλειο: Κριτική από τις παρατάξεις για τον Απολογισμό

 • A-
 • A+

Κριτική στη Δημοτική Αρχή Ηρακλείου για το έργο της, με φόντο τον απολογισμό του Δήμου Ηρακλείου, άσκησαν οι δημοτικές παρατάξεις «Ηράκλειο - Ανοιχτοί Ορίζοντες» του Γιάννη Κουράκη και «Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες», με επικεφαλη τον Νίκο Λυγερό.

Η παράταξη του κ. Κουράκη υποστήριξε ότι το Ηράκλειο επί των ημερών του κ. Λαμπρινού, ανέκοψε την αναπτυξιακή του πορεία, έχασε ευκαιρίες και βυθίστηκε στην στασιμότητα εξαιτίας  της πολιτικής ανικανότητας και της αδράνειας του δημάρχου.

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο - Ανοιχτοί Ορίζοντες»:

Έχουν ήδη συμπληρωθεί από τον Αύγουστο του 2014 τριάμισυ και πλέον χρόνια Δημοτικής Αρχής, όσο δηλαδή ήταν και το διάστημα της δικής μας προηγούμενης Δημoτικής Περιόδου. Υπάρχει όμως ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στις δύο περιόδους γιατί η δική μας (1/1 /2011-31/8/2014 )ήταν κάθε άλλο παρά μια συνηθισμένη Δημοτική Περίοδος, καθώς, εκτός από τη μειωμένη της διάρκεια 3,5 χρόνια, είχε και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Όφειλε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις όχι μόνο του νόμου «Καλλικράτη» που επέβαλε τη συνένωση του τότε Δήμου με τέσσερεις δήμους διαφορετικών ταχυτήτων (Ν. Αλικαρνασσός, Παλιανή, Τέμενος, Γοργολαίνη), αλλά και να αντιμετωπίσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου που σήμαιναν μείωση των πόρων του Δήμου κατά 60%, πάγωμα των προσλήψεων, κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας κ.λ.π.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι οι τεράστιες μειώσεις των πόρων λόγω των μνημονίων, έγιναν επί των ημερών μας, εσείς δεν είχατε καμία μείωση, αντιθέτως στους Κ.Α.Π  είχατε και αυξήσεις. Παρ’ όλα αυτά είχαμε καταφέρει να μην αυξηθούν ούτε ένα σεντς τα δημοτικά τέλη. Τα κρατήσαμε σταθερά στο χαμηλότερο επίπεδο πανελληνίως.

Εσείς αφού τα αυξήσατε τα προηγούμενα χρόνια κατά 10% περίπου στα νοικοκυριά και κατά 200% στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανική περιοχή έρχεστε τώρα και αντί να αναγνωρίσετε το λάθος σας και να ζητήσετε συγνώμη από τους πολίτες, μας παρουσιάσετε ως επιτυχία την εν μέρη επαναφορά τους στα επίπεδα που σας τα είχαμε παραδώσει. 

Έχετε κορωνίδα της οικονομικής σας πολιτικής   την αύξηση των εσόδων και των ταμειακών διαθέσιμων χρησιμοποιώντας κάθε μέσο και κάθε τρόπο λες και ο Δήμος λειτουργεί ως τράπεζα και πρέπει να αυξάνει συνεχώς τις καταθέσεις του.

Θεωρείτε ως επιτυχία ότι ανεβάσατε τα ταμειακά διαθέσιμα από τα 25.500.000 που σας παραδώσαμε το 2014 στα 44.500.000. Μην έχετε τέτοιες ψευδαισθήσεις. Αυτό θα έπρεπε να σας ανησυχεί και να σας προβληματίζει γιατί αποδεικνύει την πολυεπίπεδη ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα που παρουσιάζετε  στην υλοποίηση του δημοτικού έργου.

Εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι όταν ο ρυθμός υλοποίησης μελετών, έργων, προμηθειών κ.λ.π, είναι στάσιμος ή πολύ αργός είναι λογικό να αυξάνονται τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου αφού γίνονται πολύ αργά οι εκροές χρημάτων από το ταμείο σε σχέση με τις εισροές από τα έσοδα (μηνιαίες ΚΑΠ κ.λ.π ).

Δεν έχετε καταφέρει να ανταποδώσετε στους δημότες τους πόρους των εσόδων,  αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους κάνοντας σχολεία, δρόμους, πλατείες, χώρους πρασίνου κ.λ.π. Δεν το έχετε καταφέρει γιατί στερείστε ενός ρεαλιστικού σχεδίου, στερείστε προγραμματισμού και αποτελεσματικότητας.

Αποκαλύπτεται έτσι καθαρά η ατελέσφορη πολιτική που εφαρμόζετε. Μια πολιτική που διαπνέεται  από μία στενή εισπρακτική αντίληψη για την οικονομική λειτουργία του δήμου.

Εμείς παρ όλη την σημαντική περικοπή των πόρων λόγω μνημονίου και την τεράστια διοικηκητική επιβάρυνση που επέφερε στο Δήμο το νέο Καλλικρατικό πλαίσιο λειτουργίας ανταποκριθήκαμε με απόλυτη επάρκεια στις δημοτικές ανάγκες των πολιτών χάρη στο λεπτομερή σχεδιασμό που είχαμε εκπονήσει και στην αποτελεσματικότητα  που επέδειξε, τόσο το πολιτικό δυναμικό, όσο και ο υπηρεσιακός μηχανισμός του Δήμου , που όντως κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες.

Έτσι οι νέες περιοχές  εντάχθηκαν ομαλά στον νέο πλέον Δήμο Ηρακλείου και η αναπτυξιακή πορεία του συνεχίστηκε απρόσκοπτα.

Δεν θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε ονομαστικά στα έργα και τις υποδομές που ολοκληρώσαμε την περίοδο αυτή. Είναι  γνωστά άλλωστε και στον τελευταίο κάτοικο αυτής της πόλης και έχουν αναγνωριστεί κατά καιρούς , και από εσάς τους ίδιους.

Εντελώς ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικά.

 • ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011 ΕΩΣ 31/08/2014
 • ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΠΥΛΗΣ ΙΗΣΟΥ
 • ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΥΛΗΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ – ΣΑΜΠΙΟΝΑΡΑ
 • ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΛΕΩΦ. ΠΛΑΣΤΗΡΑ - ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ – ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ – ΟΥΛΑΦ ΠΑΛΜΕ
 • ΑΝΑΠΛΑΣΗ  ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΟΡΝΑΡΟΥ – ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ – ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΥ -  ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
 • ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΡΓΥΡΑΚΗ ΚΑΤΕΧΑΚΗ – INFO POINT – ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑ ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗ -  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ
 • ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΙΔΟΥΣ ΑΡΤΕΜΗΣΙΑΣ
 • ΑΝΑΠΛΑΣΗ Λ. ΙΚΑΡΟΥ ΑΠΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΩΣ ΚΑΡΤΕΡΟΥ
 • ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΚΑΛΑΝΙΟΥ – ΒΟΥΤΕΣ
 • ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΕΡΑΣΙΑ
 • ΚΤΙΡΙΟ ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
 • ΚΤΙΡΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
 • ΚΤΙΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΜΟΣ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΓ. ΣΥΛΛΑΣ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΣΙΤΕΣ
 • ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ ΠΑΛΙΑΝΝΗ 
 • ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΣΕΦΕΡΗ
 • ΓΗΠΕΔΟ ΗΡΟΔΟΤΟΥ
 • ΔΑΦΝΕΣ ΒΡΕΦ/ΚΟΣ  
 • ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ ΠΑΣΤΕΡ ΒΡΕΦ/ΚΟΣ 
 • ΙΒ ΒΡΕΦ/ΚΟΣ 
 • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΒΡΕΦ/ΚΟΣ 
 • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΒΡΕΦ/ΚΟΣ 
 • ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΚΛΑΒΟΚΑΜΠΟΥ ΑΤΣΑΛΕΝΙΟ
 • ΟΔΟΣ ΑΛΑΜΑΝΑΣ ΣΙΝΑΝΗ ΣΤΑΘΜΟΣ  
 • ΜΗΤΕΡΑ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ
 • 10ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
 • 23ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΥΛΩΝΟΣ
 • 6ο ΚΑΙ 44ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
 • ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΥΜΑΘΙΟΥ ΚΑΙ ΙΛΙΟΥ ΜΕΣΑΜΠΕΛΙΕΣ
 • ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ – ΚΔΑΠ

Δεν μπορούμε όμως να μην σταθούμε σε μια φράση του Δημάρχου για το Πολιτιστικό Κέντρο (ΠΣΚΗ) που  ακούστηκε μέσα σε αυτήν εδώ την αίθουσα, που χρησιμοποιείται πλέον σε ποικίλες εκδηλώσεις από διαφόρους φορείς. «Να μου λείπει το βύσσινο» είχε πει, αποποιούμενος, προφανώς, την όποια σχέση του με το έργο.

Να είναι άραγε αυτή του η αντίληψη για το ΠΣΚΗ, που συντελεί, ώστε το έργο να προχωρά με ρυθμούς χελώνας, παρ ότι έχει πλήρως δικαιωθεί σε όλα τα επίπεδα για την τεχνική και διαχειριστική του πληρότητα;

Οφείλουμε να επισημάνουμε πάντως ότι το εν λόγω ''βύσσινο'', δεν ανήκει σε πρόσωπα, αλλά στους  Ηρακλειώτες, στους οποίους έχουμε υποχρέωση να το παραδώσουμε Ολοκληρωμένο  όσο το δυνατόν πιο σύντομα και στην πλέον άρτια μορφή του.

Σε ότι αφορά την πορεία των έργων της θητείας σας θα μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω ότι την Πρώτη του Σεπτέμβρη του 2014 που  αναλάβατε τη Δημοτική Αρχή, βρισκόταν σε εξέλιξη - σε όλη την περιφέρεια του Δήμου, αρκετές δεκάδες έργα.

Τα έργα αυτά με αρκετές παρατάσεις και φυσικά με μεγάλη ταλαιπωρία των δημοτών (χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο της Ανάληψης)  τελικά ολοκληρώθηκαν.

Αν και υπήρξαν και περιπτώσεις, π.χ. το έργο της κατασκευής του Πολυδύναμου Κέντρου Επιμόρφωσης και Δημιουργικής Έκφρασης ΑΜΕΑ  (ΚΔΑΠ, ΑΜΕΑ ) επί της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, το οποίο, αν και σας  το παραδώσαμε με υπογεγραμμένη σύμβαση εκτέλεσης ,το οδηγήσατε με  άστοχες ενέργειες σε απένταξη από τις χρηματοδοτήσεις.

Παράλληλα με τα παραπάνω έργα σας παραδώσαμε κι ένα μεγάλο αριθμό ώριμων μελετών για  σημαντικά Δημοτικά έργα και δράσεις - στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Σχεδιασμού μας για το Ηράκλειο- από τα οποία όλα αυτά τα χρόνια  δεν καταφέρατε να δημοπρατήσετε παρά  ελάχιστα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λεωφόρος Δικαιοσύνης που για να τη δημοπρατήσετε, χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια και η οποία προχωρά και σήμερα αγκομαχώντας.

Στον τομέα της κοιν. πολιτικής ένα σημαντικό πυλώνα του Δήμου, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε με τις ανάγκες των δημοτών μας ολοένα να αυξάνονται λόγο της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας ,δυστυχώς παρ όλο που παραλάβατε ένα δήμο θωρακισμένο με κοινωνικές δομές και δράσεις αλλά και προετοιμασμένο για τις νέες προκλήσεις των καιρών, όχι μόνο δεν καταφέρατε να τις αυξήσετε και να τις επεκτείνετε ως οφείλατε ,αντίθετα κάποιες τις κλείσατε με δικές σας άστοχες ενέργειες [δίκτυο καταπολέμησης της φτώχιας απένταξη ΚΔΑΠ Αμεα.

Με λίγα λόγια για 3.5 χρόνια θητείας αντίστοιχα των δυο δημ Αρχών στη δική μας έγιναν κοσμογονικές αλλαγές στον τομέα της κοιν. πολιτικής υπερδιπλασιάζοντας και επεκτείνοντας δομές και δράσεις απορροφώντας ότι κονδύλιο ΕΣΠΑ είχαμε τη δυνατότητα ,και τώρα εσείς τα απαριθμείτε με υπερηφάνεια στον απολογισμό σας χωρίς να έχετε καταφέρει να προσθέσετε τίποτα νέο επί της ουσίας στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Μήπως όμως είναι καλύτερη η εικόνα στον τομέα των υποδομών; 

Ας πάρουμε τον τομέα της ύδρευσης. Γνωστές σε όλους οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν το περασμένο καλοκαίρι για τις οποίες μάλιστα ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να ζητήσει  δημόσια συγγνώμη. Φέτος ενεργώντας προφανώς προληπτικά άρχισε να το κάνει από τώρα. 

Δυστυχώς όμως με το ''συγγνώμη'' δε μετριάζεται η δίψα των πολιτών, όταν δεν συνοδεύεται και από τα απαραίτητα έργα τα οποία δεν φαίνονται πουθενά στον ορίζοντα. Και οι κάποιες γεωτρήσεις που ανακοινώθηκαν και που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, ακόμα και αν είναι επιτυχείς, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν το φετινό Καλοκαίρι. Πράγμα που σημαίνει πως οι δημότες και αυτή τη χρονιά θα υποστούν το μαρτύριο της στέρησης του νερού.

Στη διαχείριση των απορριμμάτων, παρά τους αρχικούς δισταγμούς σας και την απώλεια πολύτιμου χρόνου υιοθετήσατε τελικά τον σχεδιασμό (ΕΣΔΑΚ-Περιφέρεια -Δήμος) περιορίζοντας τη ζημιά. Και μπορεί ο λαός να λέει   ''κάλλιο αργά παρά ποτέ '',παραμένει όμως το ερώτημα του  ποιος πληρώνει το οικονομικό  κόστος, όσο και εκείνο της επιβάρυνσης  του περιβάλλοντος.

Ούτε βέβαια πάνε καλύτερα τα πράγματα στον πολεοδομικό σχεδιασμό, όπου τα σχέδια πόλης  σε Βασιλιές, Σκαλάνι κλπ, έχουν  'κολλήσει'' και θα απαιτηθούν νέες αναθέσεις και μελέτες, που, όπως   γράφτηκε πρόσφατα στον τοπικό τύπο η ολοκλήρωση τους θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Ανάλογη εικόνα και στην Παλιά Πόλη όπου σταματήσατε την Προγραμματική Σύμβαση. Αυτή τη στιγμή δεν εκτελείται κανένα έργο ανάπλασης ,ούτε και εκδηλώνεται καμιά πρωτοβουλία από μέρους σας.

Όμοια κατάσταση και στον Ενετικό περίβολο, όπου  κι εκεί  έληξε η προγραμματική σύμβαση χωρίς να ανανεωθεί. Οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου και τα έργα συντήρησης έχουν σταματήσει με αποτέλεσμα τα τείχη να παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης.

Υπενθυμίζουμε ότι εμείς είχαμε αποκαταστήσει και αναδείξει όλες τις Ενετικές πύλες (Βιτουρι, Ιησού, Μακασι, Βηθλεέμ, Παντοκράτορα, Αγίου Ανδρεα , Σαμπιονάρα κλπ) που σήμερα, δυστυχώς, και με δική σας αποκλειστική ευθύνη παραμένουν κλειστές.

Αναρωτιόμαστε, έτσι εννοείται την ένταξη του μνημείου στη ζωή και τα πολιτιστικά δρώμενα του Ηρακλείου; Στα άλλα μνημεία της πόλης εκτός από κάποιες κατεδαφίσεις  δεν είδαμε καμιά καινούργια δράση άξια να αναφερθεί.

Εκεί όμως που η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο Δημόσιος Χώρος. Δηλαδή τα πάρκα, οι πλατείες και οι παιδικές χαρές, που ενώ διαβάζουμε κάθε τόσο, πως αναβαθμίζονται, εξακολουθούν να παραμένουν στην ίδια αξιοθρήνητη κατάσταση.

Γιατί διαβάζουμε μήνες τώρα για συντηρήσεις και αναπλάσεις πάρκων, παιδικών χαρών κλπ, αλλά  μέχρι στιγμής, τις βλέπουμε μόνο σε φωτογραφίες, όπου τα παιδιά ούτε να παίξουν μπορούν, ούτε να κινούνται με ασφάλεια.

Μήπως όμως είναι καλύτερα τα πράγματα στην περιφέρεια του Δήμου. Μήπως δηλαδή η Δημοτική σας Αρχή παραμέλησε την πόλη ,αλλά έστρεψε την προσοχή της στις Δημοτικές και Τοπικές  Κοινότητες και τον Αγροτικό τομέα; Όχι βέβαια, γιατί εκεί είναι που δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Επισκέψεις διαφόρων κλιμακίων στις Κοινότητες πολλές αναφορές στα προβλήματα, αλλά λύση καμία.

Κύριε δήμαρχε,

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δημοτικού Συμβουλίου παρακολουθήσαμε ένα απολογισμό που υποστηρίζεται με ψηφιακά σχέδια εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) και αποτελείται κυρίως από... εξαγγελίες σαν να πρόκειται όχι για απολογισμό, αλλά για... προγραμματικές δηλώσεις.

Ευτυχώς όμως το Ηράκλειο δεν είναι ακόμα τόσο μεγάλο ώστε οι πολίτες του να μην μπορούν  να διακρίνουν το ''πραγματικό'' από το ''εικονικό'' που σήμερα  παρουσιάσατε.

Το Ηράκλειο αγαπητοί συνάδελφοι ,δεν αλλάζει τώρα, ούτε με τα δυο μόνο ολοκληρωμένα ''εργάκια'' που παρουσιάσατε (κόλπος Δερματά - κολώνα  Βασιλικής  Αγίου Μάρκου) συνολικού κόστους, και των δυο, λιγότερα από 100 χιλιάδες ευρώ.

Το Ηράκλειο άλλαξε με τα δεκάδες έργα και δράσεις που πραγματοποιήσαμε εμείς, από τις διανοίξεις - αναπλάσεις ζωτικών λεωφόρων (25η Αυγούστου - παραλιακή - πεταλοειδής -Κνωσού - Παπαναστασίου - Ούλαφ Πάλμε - Μεγάλου Αλεξάνδρου -Παρασκευοπούλου κλπ), μέχρι την ανάπλαση του Καράβολα και του παραλιακού μετώπου, την απελευθέρωση των δημόσιων χώρων, τις εκτεταμένες πεζοδρομήσεις, τους νέους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΗΦΗ, με αρκετές κοινωνικές δράσεις κλπ.

Έργα που έγιναν με συνεχείς προσπάθειες και διεκδικήσεις , αγώνες και παραστάσεις σε όλα τα επίπεδα. Και λυπούμαστε που το λέμε ,αλλά διαπιστώνουμε, πως σε όλο το διάστημα της θητείας σας, δεν διεκδικήσατε  δυναμικά  για τους Δημότες και το Δήμο Ηρακλείου, τον τέταρτο, μην το ξεχνάμε, πληθυσμιακά, Δήμο της χώρας.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε κ. δήμαρχε ότι μας άρεσε ο φαντασιακός σας περίπατος στην πόλη. Ως Ηρακλειώτες δε που αγαπάμε την πόλη μας, θα ήμασταν ιδιαίτερα ευτυχείς, αν περιελάμβανε ψήγματα έστω δικού σας έργου. Γιατί ότι ''πραγματικό'' υπάρχει σε αυτήν την περιγραφή, αποτελεί, καθαρά, δικό μας έργο.

Ευχάριστο λοιπόν και θελκτικό το αφήγημα σας, αλλά τίποτα περισσότερο από ένα σενάριο φαντασίας. Στην πολιτική όμως εκείνο που μετρά  είναι η πράξη, το έργο που αφήνει κανείς πίσω του. 

Και σε αυτό κ. δήμαρχε, παρά τις εικόνες που μας δείξατε, παρουσιάζετε δραματική υστέρηση!!!

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΠΙΟ ΑΠΛΑ:

Το Ηράκλειο επί των ημερών σας ανέκοψε την αναπτυξιακή του πορεία, έχασε ευκαιρίες και βυθίστηκε στην στασιμότητα εξαιτίας της πολιτικής σας ανικανότητας και αδράνειας.

Τοποθέτηση η οποία αφορά στον απολογισμό για το 2017 της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες», τονίζοντας ότι «η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που περιγράφεται στον απολογισμό» ενώ συμπλήρωσε ότι «η δημοτική αρχή συνεχίζει να απογοητεύει τους πολίτες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες»:

Τοποθέτηση στον απολογισμό ουσιαστικά μιας δημοτικής περιόδου (περίπου 4 χρόνια). Ας ξεκινήσουμε με ένα σχόλιο.

Ο σημερινός απολογισμός – θεσμικά - έπρεπε να αναφέρετε στα 3 χρόνια δημοτικής θητείας δηλαδή μέχρι 30/8/2017. Ο κύριος όγκος του όμως αναφέρεται στο διάστημα 9/17 έως σήμερα. Ουσιαστικά στον 4ο χρόνο. Οι λόγοι είναι προφανείς.

Η έλλειψη οποιουδήποτε έργου την περσινή χρονιά (όχι ότι έχει γίνει κάτι σημαντικό το υπόλοιπο διάστημα) δεν μπορούσε να οδηγήσει σε απολογισμούς και διαφημιστικές προβολές.

Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή:

 • Η δημοτική μας κίνηση δημιουργήθηκε, λειτουργεί, και παρεμβαίνει καθημερινά με αφετηρία τις θέσεις της, το όραμα της για το Ηράκλειο και την αυτοδιοίκηση.
 • Η δημοτική μας κίνηση είναι ενωμένη και έτσι θα συνεχίσει σε πείσμα πολλών. Άλλοι παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, ευθραύστων ισορροπιών και αποχώρησης. Για μας, ο αγώνας για να τα αλλάξομε όλα συνεχίζεται με την ίδια ένταση όπως την πρώτη μέρα.
 • Η κριτική μας γίνεται με βάση το πρόγραμμα μας, τις επεξεργασίες μας και πάντα για το καλό των δημοτών, της πόλης.

Το γενικό κείμενο του απολογισμού που δόθηκε σήμερα:

Μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα προεκλογικό αφήγημα – όραμα ανθρώπων που ζουν σε ένα μικρό τμήμα της πόλης. Όμως τώρα έχομε απολογισμό έργων και υλοποίησης και όχι προεκλογικές εξαγγελίες του μέλλοντος των «θα».

Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που περιγράφεται στον απολογισμό σας. Αυτό που αναφέραμε στο απολογισμό του 2016 έχει αποκτήσει πλέον μόνιμο χαρακτήρα.

Η δημοτική αρχή, συνεχίζει να απογοητεύσει τους δημότες. Η συνοχή της και η ενιαία έκφραση είναι ζητούμενο πλέον σήμερα. Δεν είναι δυνατόν, η Δημοτική πλειοψηφία της ανεξάρτητης (υποτίθεται) δημοτικής κίνησης, να απασχολεί την κοινή γνώμη όχι λόγω των παρεμβάσεων αλλά της κομματικής έγκρισης και της πολιτικής επιρροής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Η Δημοτική αρχή και σε αυτό το διάστημα θα το αποδείξουμε αναλυτικά είναι: 

Κατώτερη των προσδοκιών, άχρωμη, απογοητευτική. Μακριά από τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών και της πόλης. Με πολλά λόγια και προβολές αλλά μικρό έργο, ίσως μικρότερο και από το αυτονόητο, ενώ δεν τις έλλειπαν οι ευκαιρίες, το υπόβαθρο (οικονομικό και δυναμικού) για παρεμβάσεις ουσίας.

Η Δημοτική αρχή συνέχισε την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, είτε σε εταιρείες (δημοτικές, αλλά μικρότερου ελέγχου) είτε σε άλλους φορείς πολλές φορές και ιδιωτικούς (πχ συγκοινωνία σε ΚΤΕΛ) ενώ δεν παρέλειψε να αναλάβει ευθύνες χωρίς τους απαραίτητους συνοδευτικούς πόρους σε αντίθεση με διακηρυγμένες αρχές της αυτοδιοίκησης. 

Θα πει κάποιος, «εύκολες οι κριτικές, υπάρχουν άλλες υλοποιήσιμες προτάσεις»; 

Η Δημοτική μας κίνηση ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ όλο αυτό το διάστημα διατύπωσε προτάσεις (νερό, κυκλοφοριακό, πολιτιστικό, έργα, πράσινο, οικονομικά της αυτοδιοίκησης, για τον αναπτυξιακό ρόλο της α’ βάθμιας αυτοδιοίκησης, την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό την ένταξη σε προγράμματα, τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας κα) 

Επιτελέσαμε τον θεσμικό μας ρόλο σαν αντιπολίτευση ελέγχοντας και κυρίως προτείνοντας (δυστυχώς δεν ακούστηκαν οι προτάσεις με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να γυρίζει σε αυτά που λέμε μετά από 2 ή 3 χρόνια χάνοντας χρόνο και αντιμετωπίζοντας πρόσθετα προβλήματα).

Και με αυτές τις επιμέρους προτάσεις - παρεμβάσεις σε μικρά η μεγαλύτερα προβλήματα για το πώς της υλοποίησης για το πως θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή των συνδημοτών μας, δεν κάνομε τίποτε άλλο παρά να ανοίγουμε την πρόταση μας, το όραμα μας: 

 • Για τον ρόλο της πόλης μας 
 • Για τον ρόλο και την συμμετοχή των ανθρώπων 
 • Για την δημοκρατία, 
 • Για την κοινωνική συνοχή, περιγράφοντας την πολιτική αλληλεγγύης και στήριξης των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, την ύφεση και την ανεργία.
 • Για τον ρόλο που θέλομε για την νέα γενιά, το επιστημονικό μας δυναμικό, τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της πόλης 
 • Για τη ανάπτυξη των της πόλης, την προβολή της το ζωντάνεμα της οικονομικής, τουριστικής, πολιτιστικής δραστηριότητας, 
 • Για την ισότιμη συμμετοχική και αποτελεσματική αυτοδιοίκηση που θέλουμε 

ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 

Ας δούμε και πιο αναλυτικά μερικούς από τους βασικούς τομείς δράσης της Δημοτικής πολιτικής την κριτική μας και μέσα από αυτά και τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει
επιτρέψτε μας να ξεκινήσουμε με το μεγάλο πρόβλημα των ημερών και του επόμενου καλοκαιριού.

Νερό – ύδρευση 2018

Το τελευταίο διάστημα, αν και χειμώνας η πόλη αντιμετωπίζει πρόβλημα με την υδροδότηση της. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, με ευθύνη όλων των δημοτικών αρχών. Έγιναν έργα πολλών εκατομμυρίων που όμως δεν κατάφεραν (;) να λύσουν το σημαντικό αυτό πρόβλημα, που η λύση του ήταν και είναι δίπλα μας. Και δεν είναι άλλη από την Αξιοποίηση Αλμυρού.

Τα δίκτυα έχουν απώλειες νερού 50 % ( παραγωγή με καταγραφή) χρόνια τώρα. Αποτελέσματα αντιμετώπισης μηδενικά. Σήμερα υλοποιούνται κατασκευές νέων δικτύων χωρίς παράλληλες εργασίες και υποδομή αυτοματοποίησης ελέγχου και όλα αυτά γιατί οι προτεραιότητες και οι επιλογές ήταν άλλες.

Κάναμε συναντήσεις με το ΔΣ ΔΕΥΑΗ επισημάναμε το πρόβλημα, διατυπώσαμε λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης.

Η δημοτική αρχή αδράνησε και φθάσαμε σήμερα ένα σύννεφο σκόνης να αποσυντονίζει ακόμα και αυτό το λειψό σύστημα. Εδώ έχει μία αξία να δούμε τι λέει λοιπόν στον απολογισμό (σελ 82-83) η δημοτική αρχή: 

 1. το σύστημα θα λειτουργήσει όπως πέρσι χωρίς τις ποσότητες του φράγματος 
 2. ίσως να αξιοποιηθούν (!!!) δύο από νέες έρευνες γεωτρήσεων 
 3. με μέτρα συνετής χρήσης ίσως το καλοκαίρι του 2018 θα είναι καλύτερο 

Κύριοι, το σύστημα θέλει εισροές νερού, για να λειτουργήσει με επάρκεια και τα ευχολόγια δεν αποτελούν λύση. 

Πρέπει άμεσα με παρέμβαση στην κυβέρνηση, την αποκεντρωμένη να ζητηθεί και να χαρακτηριστεί η πόλη μας σε κατάσταση ανάγκης και με συνοπτικές – διαφανείς όμως διαδικασίες να προχωρήσουν τόσο οι ερευνητικές, όσο και η αξιοποίηση των νερών στις νέες γεωτρήσεις. Θεωρούμε ότι σε αυτό το θέμα θα βρούμε ευήκοα ώτα.

Να ξεκαθαρίσομε όμως και κάποιες λεπτομέρειες που δεν ακούγονται. Όταν καμία δημοτική αρχή και ΔΕΥΑ δεν έχει δαπανήσει χρήματα για σοβαρές μελέτες αξιοποίησης των νερών του Αλμυρού δεν μπορεί κανείς καλοπροαίρετα να δεχθεί λύσεις ιδιωτικοποίησης (εκτός των άλλων), γιατί σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι λογικές της αφαλάτωσης. Και προτείνονται μάλιστα και με πίεση – έντονα.

Εύκολα θα σκεφτούμε λοιπόν ότι αφήσατε τα πράγματα να οδηγηθούν σε αδιέξοδο για να επιβάλετε αφαλάτωση και ιδιωτικοποίηση. Αποδείξτε το αντίθετο και κυρίως επίλυση του θέματος της ύδρευσης.

Ποιότητα ζωής - έργα - πράσινο 

Στον τέταρτο χρόνο της, η δημοτική αρχή ξεκίνησε να κάνει ουσιαστικά το «πρώτο » της έργο με αναμενόμενες συγκρούσεις (ΙΔΗΣ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ) και να προγραμματίζει και κάποια άλλα (πάρκο ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ κλπ). Το αμέριμνο και χωρίς τριβές - προηγούμενο διάστημα της τριετίας - τελείωνε και έδινε την θέση του σε τριβές, εντάσεις, αντιπαραθέσεις και φθορά.

Η αφ’ υψηλού αντιμετώπιση έβγαλε αντιδράσεις, αντιπαραθέσεις που φαίνεται να έχουν και συνέχεια και μερικές από αυτές να χαλούν και τα σχέδια της Δημοτικής αρχής, όσες υποχωρήσεις και αν κάνει. 

Η ποιότητα ζωής, το πράσινο, η διάσωση χώρων της πόλης, η βιώσιμη κινητικότητα όλων, φαίνεται να γεννούν ένα καινούριο και ελπιδοφόρο κίνημα πολιτών που με τις αντιδράσεις του το τελευταίο διάστημα για το έργο του πάρκου Γεωργιάδη και την καταστροφή του πράσινου στην Ίδης για τα δικαιώματα στην βιώσιμη κινητικότητα, έδειξε ότι μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε πολλές εξελίξεις στην πόλη μας. 

Ξεχάσατε να βάλετε στο άλμπουμ των φωτογραφιών το πώς ήταν το πράσινο στην ΙΔΗΣ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ πριν το καταστρέψετε βιαίως. Σας τα δείχνομε εμείς. (σελίδα 1 και 2). Τι υπήρχε - τι προβλεπόταν να σωθεί - τι καταστρέψατε παράνομα.

Υπάρχει και σχετική μας αλληλογραφία με την πολεοδομία. Υπάρχει και η μελέτη. Υπάρχουν και οι ανακοινώσεις σας. Υπάρχει και η νομοθεσία. Υπάρχουν και οι αντιδράσεις.

Μόλις τελειώσετε αυτό το τμήμα του έργου (για να μην βρείτε δικαιολογία ότι σας καθυστερούμε), θα σταλεί ο φάκελος με όλα τα στοιχεία στους καθ’ ύλην αρμόδιους για έλεγχο νομιμότητας των ενεργειών σας. 

Το έργο της ΙΔΗΣ έχει χρόνο εκτέλεσης 18 μήνες δηλαδή το τέλος του θα είναι τον 4 /2019. Μέχρι σήμερα 4/2018 δηλαδή 6 μήνες από την έναρξη του το έργο δεν έχει αποπερατώσει ούτε το πρώτο μικρό του τμήμα, με φανερές επιπτώσεις στο εμπορικό κόσμο και στη συνολική εικόνα της πόλης. Από πού άραγε αντλείτε την αισιοδοξία σας ότι θα τελειώσει και νωρίτερα ( τέλος 2018); Εδώ θα είμαστε και θα τα ξαναπούμε...

Αλλά στην ποιότητα ζωής και το αστικό περιβάλλον θα πρέπει να αναφερθούμε και στα τραπεζοκαθίσματα που μετατρέπουν το ιστορικό κέντρο σε μία απέραντη καφετέρια και το χειρότερο είναι χωρίς αισθητική. Ακούσαμε πολλές φορές για μέτρα, σχέδια κλπ όμως η κατάσταση δεν βελτιώνεται. 

Ελεύθερη μετακίνηση, προστασία από ηχορύπανση, ελεύθεροι χώροι. Θα πρέπει να είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Αλλά μια ξεκινήσαμε με τα έργα καλό είναι να ανατρέξουμε και στα οικονομικά των έργων που απεικονίζουν και την αλήθεια 

Οικονομική πολιτική

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής προσεγγίζει τα οικονομικά θέματα του δήμου με μία ιδιαίτερα επικίνδυνη θεώρηση. Και ποια είναι αυτή;

Ότι βασικό στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι η αύξηση των καταθέσεων του Δήμου (πίνακας 3). Και βέβαια όλους ενδιαφέρουν η τάξη στα οικονομικά, η διαφάνεια, ο έλεγχος του κόστους υπηρεσιών και έργων. Όπως επίσης μας ενδιαφέρει και η αξιοπιστία του δήμου στις συναλλαγές του. 

Αξίζει να γίνει κατανοητό όμως από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα των καταθέσεων.Επειδή δεν πρόκειται για κρατική χρηματοδότηση, οι πόροι αυτοί προέρχονται από αυξήσεις φόρων, τελών, προστίμων, πλεονάσματα ανταποδοτικών και που πληρώνουν οι δημότες.

Και τα τρία τελευταία χρόνια όπως θα δείτε στον πίνακα 4 τα έξοδα του Δήμου είναι λιγότερα από τα έσοδα. Δηλαδή σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης των δημοτών και της χώρας, ο Δήμος Ηρακλείου αυξάνει τα έσοδα του από τους φόρους των δημοτών, κλειδώνει ΑΦΜ εταιρειών και φυσικών προσώπων λόγω χρεών και για μικρά ποσά, αυξάνει τις καταθέσεις κατά 19 εκ σε τρία χρόνια. 

Αλήθεια, όταν τα πραγματικά μεγέθη των ετησίως εκτελουμένων προϋπολογισμών είναι της τάξης των 100.000.000 (πίνακας 5) με μεγαλύτερο όγκο δαπανών σε μισθολόγια – ασφάλειες – επιδόματα πως δικαιολογούνται αυτής της τάξης τα αποθέματα.

Δεν υπάρχουν άραγε προβλήματα που πρέπει να λυθούν και αποταμιεύονται τα έσοδα; Τι λέτε για τα σχολικά κτίρια και την κατάσταση τους; 

Ας το δούμε μέσα από την ματιά της αποτελεσματικότητα σας. Θέλατε 3 χρόνια για να προκηρυχθεί η μελέτη στατικής επάρκειας για την Παιδαγωγική ακαδημία. Θέλατε 3 και πλέον χρόνια να προκηρυχθεί η μελέτη για το σχολείο στην Φορτέτσα. Αναλωθήκατε πλέον των 2 χρόνων για να κάνετε διαγωνισμούς βελτίωσης όψεων και μονώσεων σε λίγα σχολεία. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε μακρύ κατάλογο με τέτοιες αναφορές.

Κάντε ένα μικρό απολογισμό:

 • Πόσα σχολεία προσχολικής αγωγής, πόσα πρωτοβάθμιας και πόσα δευτεροβάθμιας έχουν σήμερα πιστοποιητικά καταλληλότητας, πυρασφάλειας κλπ; Το ζητάμε από το 2015 και ακόμα περιμένουμε απάντηση.
 • Τι λέτε για τα ανταποδοτικά χαρακτηριστικά των τελών, τη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, καθαριότητας, φωτισμού;
 • Πόσο επιστρέφουν στην πόλη τα πρόστιμα της δημοτικής και κανονικής αστυνομίας για βελτίωση κυκλοφορίας, βατότητας οδών κλπ
 • Πόσο επιστρέφουν στην πόλη, στους κοινόχρηστους χώρους τα έσοδα και τα πρόστιμα από τα τραπεζοκαθίσματα. 
 • Ποια έργα βελτίωσης είδαν οι δημότες από αυτά τα έσοδα Μήπως έγιναν ανακατασκευές και διορθώσεις πεζοδρόμων και πλατειών;

Δείτε τον πίνακα με τα στοιχεία των προϋπολογισμών των τριών ετών (πίνακας 5). Τι λέει ο αντιδήμαρχος οικονομικών στη οικονομική διαχείριση; Ότι το 2016 δαπάνησαν 18.8 εκ το 2017 26 εκ για τεχνικά έργα και η πραγματικότητα 2016 2,87 εκ και 2017 5,12 εκ. Φαίνεται το ρητό «Αν η πραγματικότητα δεν είναι όπως την θέλουμε εμείς τόσο το χειρότερο για αυτήν». Να τα παρερμηνεύουμε αλλά όχι και τόσο εξόφθαλμα.

Καθαριότητα και διαχείριση απορριμμάτων

Το πρόβλημα της συλλογής και διαχείρισης των απορριμμάτων, η καθαριότητα της πόλης ήταν και θα συνεχίσει να είναι πρώτης προτεραιότητας για τους δημότες αλλά συνολικά και για την πόλη.

Η ανανέωση τμήματος του στόλου με λεφτά των ανταποδοτικών τελών είναι μια επένδυση σε σωστή κατεύθυνση. Όμως το πρόβλημα ούτε αρχίζει, ούτε τελειώνει με τα απορριμματοφόρα.

Είναι ευρύτερο και περιλαμβάνει:

 • Συνολική μέθοδος διαχείρισης και απαραίτητα συνοδά έργα
 • Εφαρμογή και υλοποίηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης
 • Ανακύκλωση και μείωση τη προς τελική διάθεση ποσότητας αστικών στερεών αποβλήτων 
 • Συλλογή – συλλογές ειδικών αστικών αποβλήτων – εξοπλισμός κλπ

Αντικειμενικά αν κάποιος αξιολογήσει την σημερινή κατάσταση, όπως λειτουργεί, δεν θα βρει σημαντικές διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη περίοδο στην οποία προκλήθηκαν και οι εντάσεις. Βιοξήρανση είχαμε, βιοξήρανση έχουμε. ΠέραΓαλήνους είχαμε, πέρα Γαλήνους έχουμε, με τις ίδιες περίπου ποσότητες ταφής αστικών αποβλήτων.

Εγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την μονάδα δεν έχουμε. Τα ανακοινωμένα προγράμματα και δράσεις ανακύκλωσης και νέου προσανατολισμού είναι σε ερευνητικό επίπεδο και απαιτείται το αποτέλεσμα, η αξιολόγηση και τα οικονομικά στοιχεία για την όποια συνέχεια τους.

Το τοπικό σχέδιο δεν έχει προχωρήσει (ΠΙΝΑΚΑΣ 6). Το κόστος του Δήμου για την συμμετοχή του στον ΕΣΔΑΚ παραμένει υψηλό (πάνω από 2 εκ για διαχείριση, ενοίκιο Πέρα Γαλήνων, λειτουργικά κλπ) παρ ότι θα έπρεπε να μειωθεί σημαντικά λόγω λειτουργίας της βιοξήρανσης.

Τα βήματα που γίνονται πρέπει να πάρουν ουσιαστικό χαρακτήρα και να ξεκαθαρίσομε τι κάνομε. Δεν μπορεί να συνεχίζεται η ίδια κατάσταση, χρυσώνοντας το «χάπι» γιατί έτσι ή κάποιοι υποχωρούν ή κάποιοι επιβάλουν λύσεις διαφορετικές.

Κυκλοφοριακό - ιδιωτικοποιήσεις ΚΤΕΛ 

Και στον προηγούμενο απολογισμό είχαμε τονίσει ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα θέλει σοβαρή μελέτη, προγραμματισμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις και κυρίως στις μικρές ή μεγαλύτερες λύσεις να μας ενδιαφέρει η εφαρμογή της βιώσιμης αστικής κινητικότητας η υλοποίηση των αρχών της, η λειτουργία της πόλης, η ασφάλεια των κατοίκων, η άνετη κυκλοφορία των ΑΜΕΑ και όχι εξυπηρέτηση κακώς εννοούμενων συμφερόντων.

Όλα αυτά τα συζητάμε στην ημερίδα που κάναμε για το κυκλοφοριακό. Η δημοτική αρχή με τις παρεμβάσεις της αναδεικνύει δύο σοβαρά προβλήματα: 

Ότι σχεδιάζει, κυρίως παρεμβάσεις που δεν λειτουργούν προς όφελος των παραπάνω γενικών αρχών αλλά για να ικανοποιούνται ανάγκες ευρύτερων σχεδίων. Ότι παραιτείται δυνατοτήτων και πρωτοβουλιών προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων ( πχ Δημοτική συγκοινωνία και συμφωνία με ΚΤΕΛ).

Και βέβαια τα χρήματα είναι των Δημοτών και τίποτε δεν είναι δωρεάν. Ας πούμε όμως μία κουβέντα για την χρονική χρησιμότητα αυτής της δράσης. Με την έναρξη της λειτουργίας των δύο νέων γραμμών, είχαμε και την έναρξη των έργων στο κέντρο.

Πως η δοκιμαστική λειτουργία τους, θα δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα για την χρησιμότητα, όταν δεν θα μπορούν να εκτελούν το αρχικά προγραμματισμένο δρομολόγιο τους. Και βέβαια αποσυμφόρηση του κέντρου με την προσθήκη και δύο επιπλέον δρομολογίων λεωφορείων στα ήδη υπάρχοντα δεν γίνεται.

Χρειάζεται συνολικός ανασχεδιασμός με άλλες περιφερειακές αφετηρίες, τοπικά δρομολόγια, ενιαίο εισιτήριο πολλαπλών διαδρομών και ελεύθερα δρομολόγια mini bus στο κέντρο. Η πρόταση μας αυτή κατατέθηκε στην ημερίδα. 

Βέβαια τα κυκλοφοριακά προβλήματα είναι πολλά και σημαντικά. Η επιβάρυνση, περιφερειακά, λόγω κέντρου, ανέδειξε περισσότερο την ανάγκη παρεμβάσεων στην: 

 • Λεωφόρος Κνωσού και κόμβος Μπεντεβή 
 • Κυκλοφοριακή φόρτιση στην περιοχή Αη Γιάννη Χωστού 
 • Διέξοδος προς το νότιο τμήμα του Δήμου 
 • Πλατεία παναγίτσας Μασταμπά. 
 • Παράλληλες οδεύσεις λ. Κνωσσού κα

ΔΕΠΤΑΗ - Πολιτιστικό

Ας θυμηθούμε όμως και μερικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πολιτιστικό. Έχει διανυθεί το μεγαλύτερο μέρος της δημοτικής θητείας και όμως ακόμα η παραλαβή της πρώτης φάσης δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν είναι γνωστό αν η πρώτη με την δεύτερη φάση «κουμπώνει» λειτουργικά, αν απαιτούνται δαπάνες και σε τι ύψος ανέρχονται αυτές.

Και απορεί κανείς, μια ακριβή μελέτη με πρόσθετες πράξει ς και αμοιβές πως είναι δυνατόν να έχει τέτοιου τύπου αστοχίες, διανύθηκε όλη η συμβατική περίοδος της β φάσης και δεν είχε γίνει ούτε η συνολική έγκριση της μελέτης και δόθηκε παράταση - άλλο τόσο χρόνο για την ολοκλήρωση του. 

Υπήρχε απόφαση ΕΔΕ λόγω του τρίτου πορίσματος, που ξεχάστηκε. Και το σημαντικό: Η Δημοτική αρχή πελαγοδρομεί σε σχέση με την διαχείριση, λειτουργία και τον συνολικό ρόλο που θα επιτελέσει το πολιτιστικό κέντρο όταν αρχίσει η συνεχής και ολοκληρωμένη λειτουργία του.

Αντί να ανοίξει ένα σοβαρό διάλογο και διαβούλευση με περιεχόμενο τον προσδιορισμό όλων των παραπάνω, οδηγείται σε βιαστικές κινήσεις, σε απροετοίμαστες ενέργειες με τελικό στόχο να «ντυθούν» και θεσμικά επιθυμίες και στόχοι περισσότερο ατομικοί παρά συλλογικοί και αντικειμενικοί των δυνατοτήτων. Και όμως παρ όλα αυτά στο απολογισμό η Δημοτική αρχή (σελ 84) αναφέρει ότι «το έργο παρουσίασε σημαντική καθυστέρηση χωρίς ευθύνη του Δήμου..» δηλαδή; Άλλοι σχεδίασαν τον τρόπο δημοπράτησης, άλλοι ανέθεσαν στο ένα συμμετέχοντα, άλλοι διατήρησαν την ίδια διοικητική κατάσταση στο έργο άλλοι … Εκτός και αν θέλετε με αυτή σας την έκφραση να δηλώσετε αδύναμοι διοίκησης και σχεδιασμού. 

Να θυμίσουμε όμως ότι προτάσεις διαφορετικές και σε πολλούς τόνους είχαμε διατυπώσει έγκαιρα… μην τα ξεχνάτε και κυρίως μην προσπαθείτε να «δραπετεύσετε» των ευθυνών σας

Κοινωνική πολιτική 

Να διευκρινίσουμε από την αρχή ότι η κοινωνική πολιτική ενός Δήμου ούτε αρχίζει, ούτε τελειώνει με το κομμάτι της βοήθειας (σίτισης, ή στέγασης) αδύναμων συνδημοτών μας. Είναι ευρύτερο και πρέπει να διαπερνά το σύνολο της ασκούμενης δημοτικής πολιτικής. Πολύ δε περισσότερο όταν ένας μεγάλος τομέας κοινωνικών παρεμβάσεων υλοποιούνται από κρατικές και ευρωπαϊκές δαπάνες, δίνοντας έτσι την δυνατότητα διεύρυνσης και ανοίγματος της κοινωνικής δράσης. 

 • Γιατί κοινωνική πολιτική είναι και η προσφορά και κάλυψη της ζήτησης στους παιδικούς σταθμούς χωρίς κόστος και τροφεία για τις χαμηλών εισοδημάτων οικογένειες. 
 • Γιατί κοινωνική πολιτική είναι και η απασχόληση που με διαφάνεια και αξιοκρατία πρέπει να προσφέρεται στους συνδημότες μας και όχι για εξυπηρετήσεις …
 • Γιατί κοινωνική πολιτική είναι και η προσφορά αθλητικών και πολιτιστικών χώρων με μηδενικό ή ελάχιστο κόστος για τη νεολαία τους ερασιτέχνες και τους δημότες συνολικά. 
 • Γιατί κοινωνική πολιτική είναι το στήσιμο χώρων υγείας και η συμβολή του Δήμου να επεκταθεί χωροταξικά και καλυφθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλους τους δημότες.

Συμβαίνουν αυτά σήμερα ή όλα φιλτράρονται από την σκοπιά των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και της προσωπικής προβολής ; Διαβάζοντας τον απολογισμό μας δημιουργείται η εντύπωση ότι ο δήμος στις σημερινές συνθήκες πρέπει να είναι αλληλέγγυος στους οικονομικά δοκιμαζόμενους συμπολίτες και όχι να δυσκολεύει περισσότερο με εισπρακτικά και φορολογικά μέτρα την ζωή τους.

Ανασυγκρότηση του Δήμου - Δημοκρατική λειτουργία 

Το θέμα αυτό το είχαμε αναφέρει και πέρσι. Το τονίζουμε και σήμερα. Σήμερα στον δήμο έχουμε:

 • τρεις εταιρείες και μία αντιδημαρχία, που ασχολούνται με τον πολιτισμό (ΔΕΠΤΑΗ – ΔΗΚΕΗ – ΔΕΠΑΝΑΛ και αντιδημαρχία)
 • Δύο εταιρείες και μία αντιδημαρχία που ασχολούνται με τον αθλητισμό (ΑΑΗ και ΔΟΠΑΦΜΑΗ)
 • Δυο εταιρείες που ασχολούνται με εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης (ΔΕΠΤΑΗ, ΔΕΠΑΝΑΛ) 
 • Μία εταιρεία και μία αντιδημαρχία για αξιοποίηση περιουσίας (ΔΕΠΑΝΑΛ και αντιδημαρχία)
 • Μια αντιδημαρχία, μια εταιρεία (ΔΙΚΕΗ) για προγράμματα μάθησης και κοινωνικού χαρακτήρα παιδείας παρεμβάσεις.
 • Δύο εταιρείες που κατασκευάζουν έργα (ΔΕΠΑΝΑΛ – ΔΕΠΤΑΗ)

Θεωρούμε ότι χρειάζεται μία ριζική ανασυγκρότηση του δήμου και των υπηρεσιών του. Ας ανατεθεί σύνταξη ενός σχεδίου καλύτερης και αποτελεσματικότερης συγκρότησης και απόδοσης της δημοτικής μηχανής ώστε να έχουμε:

 • καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού 
 • Η καλύτερη διαχείριση των πόρων 
 • Το πραγματικό κόστος και τα περιθώρια μειώσεων 
 • Η δυνατότητα οικονομικής επιβίωσης αυτών των εταιρειών 

Στόχος είναι οι καλύτερες υπηρεσίες στου δημότες. Ας τολμήσει η δημοτική αρχή. Να σχεδιάσει κάτι διαφορετικό.

Για να κλείσω αυτό το θέμα με μια μόνο παρατήρηση :

Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι επιτροπές (ιδιαίτερα η οικονομική ) κοντεύουν να γίνουν τα Συμβούλια των εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων. Μεγάλα θέματα που απαιτούν προετοιμασία, (ΣΟΑΠ – πάρκο Γεωργιάδη, ευρωπαϊκά προγράμματα κλπ) έρχονται βιαστικά και στηριζόμενα σε πλειοψηφίες που δημιούργησε ο άδικος νόμος εγκρίνονται. Με την ευκαιρία να σημειώσω ότι ο Δήμος πρέπει να πάρει πρωτοβουλία στην περίοδο της διαβούλευσης του σχεδίου για τις αλλαγές του Καλλικράτη και μέσα από αυτές να προτείνει … ακούγοντας τις επιταγές του μέλλοντος και όχι τις φωνές που θέλουν την ΤΑ υποβαθμισμένη, εξαρτώμενη και αδύναμη. 

Κλείνοντας να σημειώσω μερικά ζητήματα που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις:

 • Ενετικά τείχη:πρέπει να κλείσει το θέμα με τις μελέτες, συμπληρώσεις και τροποποιήσεις και να οριστικοποιηθεί η παραχώρηση στο Δήμο
 • Ρομά: θα τελειώσει και αυτή η μεγάλη – σε χρόνο – δημοτική περίοδο και ουσιαστικά το μόνο που θα έχει γίνει θα είναι η χρονική μετατόπιση του θέματος 
 • Κτίρια οδού Δικαιοσύνης και Πλατείας Λιονταριών: Συντονισμένα θα πρέπει να πιέσομε για την παραχώρηση των κτιρίων στο Δήμο ο οποίος μέσα από ένα φιλόδοξο και άμεσο πρόγραμμα θα προχωρήσει στην ανακατασκευή και ένταξη τους στην ζωή της πόλης με διάφορες λειτουργίες 

Είχαμε τονίσει και πέρσι, σε αυτή την αίθουσα, στην αντίστοιχη συζήτηση ότι τους Ενεργούς Πολίτες τους ενδιαφέρει η συνολική ανάδειξη και ανάπτυξη της πόλης και η ικανοποίηση των αναγκών της. Σε αυτή την κατεύθυνση την περσινή χρονιά κάναμε αρκετές παρεμβάσεις (διαφημιζόμενες ή όχι) με στόχο την ικανοποίηση πολλών δημοτικών αιτημάτων (νερό – ΔΕΥΑΗ, παραλιακός, κτίρια, οικόπεδα, ευρωπαϊκά προγράμματα κλπ). Αυτή την δραστηριότητα θα συνεχίσουμε και την επόμενη περίοδο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ο απολογισμός των δράσεων της Δημοτικής Αστυνομίας
Στη δημοσιότητα δόθηκε ο απολογισμός δραστηριοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου για το έτος 2018, σύμφωνα με τον οποίο η Υπηρεσία δέχτηκε πάνω από 3.000 καταγγελίες, οι οποίες αφορούσαν θέματα...
Ηράκλειο: Ο απολογισμός των δράσεων της Δημοτικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: «Πράσινες» δημιουργίες στους δημοτικούς χώρους πρασίνου
Τη δημιουργία παραστάσεων - «γλυπτών» στην υφιστάμενη χαμηλή βλάστηση των δημοτικών χώρων πρασίνου της πόλης, ξεκίνησε πιλοτικά ο Δήμος Ηρακλείου. Οι μικρές αυτές παραστάσεις - γλυπτά θα τοποθετούνται σε...
Ηράκλειο: «Πράσινες» δημιουργίες στους δημοτικούς χώρους πρασίνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Νέα παράταση για τους συμβασιούχους καθαριότητας
Τουλάχιστον μέχρι τις 22 Μαρτίου του 2019 θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι συμβασιούχοι στις υπηρεσίες καθαριότητας τριών δήμων του νομού Ηρακλείου καθώς και του ΦΟΔΣΑ, μετά από την αναβολή της εκδίκασης των...
Ηράκλειο: Νέα παράταση για τους συμβασιούχους καθαριότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημόσια διαβούλευση για την τουριστική προβολή του Δήμου Ηρακλείου
Σε δημόσια διαβούλευση θέτει το στρατηγικό σχέδιο τουριστικής προβολής του ο Δήμος Ηρακλείου, αναζητώντας τις ιδέες και τις σκέψεις των πολιτών για την ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας της πόλης. Η...
Δημόσια διαβούλευση για την τουριστική προβολή του Δήμου Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επαναφέρουν το θέμα της επανασύστασης του πρώην Δήμου Ζαρού
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο επισκέφτηκαν πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής του Ζαρού, επαναφέροντας το πάγιο αίτημά τους για επανασύσταση του ανεξάρτητου Δήμου Ζαρού. Οι πρόεδροι...
Επαναφέρουν το θέμα της επανασύστασης του πρώην Δήμου Ζαρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος Χερσονήσου: Οι λάμπες κόστισαν... 260.000 ευρώ
Σε καταγγελία για περίεργες προμήθειες ηλεκτρολογικού υλικού και απευθείας αναθέσεις προμηθευτή από τον Δήμο Χερσονήσου, προχώρησε η δημοτική κίνηση «ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ». Όπως...
Δήμος Χερσονήσου: Οι λάμπες κόστισαν... 260.000 ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας