Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εξώδικο εμπόρων του Ηρακλείου στον Δήμο για τα έργα ανάπλασης

Εξώδικο εμπόρων του Ηρακλείου στον Δήμο για τα έργα ανάπλασης

  • A-
  • A+

Εξώδικο κατά του Δήμου Ηρακλείου υπογράφουν οι 47 καταστηματάρχες της οδού Καλοκαιρινού, οι οποίοι ζητούν να απομακρυνθούν άμεσα τα μηχανήματα και η υπάρχουσα περίφραξη των πεζοδρομίων, βλέποντας πως η πορεία των έργων δεν τους βοηθάει.

Με την εξώδικη διαμαρτυρία τους οι καταστηματάρχες ζητούν μέσα στα επόμενα δυο 24ωρα να απομακρυνθούν τα μηχανήματα και τα υλικά του εργολάβου αλλά και να αφαιρεθεί η υπάρχουσα περίφραξη των πεζοδρομίων στην αρχή της λεωφόρου Καλοκαιρινού. 

Οι καταστηματάρχες τονίζουν πως έχουν υποστεί σε μεγαλύτερο βαθμό την ταλαιπωρία που προκύπτει από την πραγματοποίηση των έργων και έχουν δει πτώση του τζίρου τους έως και 70%.

Υπενθυμίζεται ότι την Μεγάλη Δευτέρα οι καταστηματάρχες συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα των έργων στο κέντρο της πόλης και έχουν επιφέρει μείωση του τζίρου στα μαγαζιά τους.

Όπως αναφέρθηκε, η βιωσιμότητα των καταστημάτων είναι οριακή και τόνισαν σε κάθε τόνο πως, η πορεία του έργου δε τους βοηθάει ενώ, άλλα είχαν ακούσει από την δημοτική αρχή και άλλα τελικά γίνονται.

Αναλυτικά το εξώδικο των 47 καταστηματαρχών της οδού Καλοκαιρινού προς τον Δήμο Ηρακλείου:

Ως ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων στο Ηράκλειο, επί της οδού Ίδης και της Λ. Καλοκαιρινού, ήδη από το μέσο του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2017, ενημερωθήκαμε από εσάς, ότι στο πλαίσιο της ανάπλασης της Λ. Καλοκαιρινού, θα πραγματοποιηθούν επί των ως άνω οδών, έμπροσθεν των καταστημάτων μας, οι απαραίτητες χωματουργικές εργασίες και εκσκαφές από εσάς, με σκοπό την υπογειοποίηση των διερχόμενων από το σημείο καλωδίων της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και την εν γένει ανάπλαση των ως άνω οδών.

Γνωρίζαμε δε, και εσείς μας διαβεβαιώσατε επανειλημμένως προς τούτο, ότι οι εργασίες θα διακοπούν κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, και σε κάθε περίπτωση θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος  του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2018.

Λαμβάνοντας δε υπόψη τις διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις των εκπροσώπων σας, και μετά από τη συμμετοχή μας στην πραγματοποιηθείσα για το σκοπό αυτό δημόσια διαβούλευση, οπότε και αναπτύχθηκε λεπτομερώς από εσάς το χρονοδιάγραμμα και το εύρος του έργου, συναινέσαμε και αποδεχτήκαμε, να ανεχτούμε τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα υφίσταντο οι επιχειρήσεις μας έως το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2018, προτάσσοντας την ανάγκη αναβάθμισης και αξιοποίησης της περιοχής μας, επί των οδών Ίδης και της Λ. Καλοκαιρινού.

Με την συνέχιση, ωστόσο, των εργασιών στις αρχές του νέου έτους, μας έγινε γνωστό, γεγονός το οποίο λίγες μέρες αργότερα και εσείς μας επιβεβαιώσατε, ότι το έργο δε θα καταλαμβάνει την ανάπλαση της Λ. Καλοκαιρινού, αλλά θα περιοριστεί στην περιοχή της οδού Ίδης.

Αντιλαμβανόμενοι δε ότι υφιστάμεθα τη σκόνη, το θόρυβο, την κατακόρυφη μείωση της αγοραστικής κίνησης στα καταστήματα μας και ως εκ τούτου την οικονομική αιμορραγία των επιχειρήσεών μας εις μάτην, απευθυνθήκαμε τόσο στον εργολάβο του έργου, όσο και στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων – Αυτεπιστασίας – Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, κ. Αναστασάκη Ιωάννη, και ζητήσαμε την αφαίρεση της τοποθετηθείσας περίφραξης επί του σημείου, ώστε να καταστεί δυνατή η ανεμπόδιστη διέλευση των πεζών και εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων μας.

Ακόμη μια φορά εντούτοις, ο κ. Αναστασάκης προέβη στην εξαγγελία ανυπόστατων υποσχέσεων περί άμεσης μετακίνησης της περίφραξης και αποκατάσταση της κυκλοφορίας επί των πεζοδρομίων της Λ. Καλοκαιρινού. 

Λίγες μόνο μέρες αργότερα, ο ίδιος διέψευσε τα λεγόμενα του, παραδεχόμενος ότι ο Δήμος υποχρεούται να παρέχει τη δυνατότητα στον εργολάβο να χρησιμοποιεί και χώρους εκτός του έργου, για την αποθήκευση των μηχανημάτων και των υλικών του. Σημειωτέον δε, ότι τέτοια ουσιαστική διευκόλυνση προς τον εργολάβο δύναται να παρασχεθεί σε πλείστα άλλα σημεία της περιοχής του έργου, ασφαλέστερα, χρηστικότερα και λειτουργικότερα.

Συνεπεία τούτων, μόνοι εμείς βρισκόμαστε σήμερα να υφιστάμεθα τις καταστροφικές για την οικονομική επιβίωση των καταστημάτων μας συνέπειες ενός έργου, τις ωφέλειες του οποίου δεν θα καρπωθούμε εμείς και το οποίο δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί σύντομα. 

Αντίθετα είμαστε θύματα των κίβδηλων λόγων και υποσχέσεων των εκπροσώπων σας, οι οποίοι απερίσκεπτα διακυβεύουν με τις πρακτικές που ακολουθούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας. Πιθανότατα δε εντός των επομένων μηνών, αναιδώς θα σταθούν και πάλι ενώπιόν μας, ζητώντας μας να ανεχθούμε εκ νέου αγόγγυστα τη σκόνη, το θόρυβο και την μείωση των εισπράξεων μας, στο όνομα ενός νέου έργου που θεωρητικά θα αφορά την Λ. Καλοκαιρινού και δήθεν θα αναβαθμίσει την περιοχή έμπροσθεν των καταστημάτων μας.

Επειδή κατόπιν προφορικής ενημέρωσης που είχαμε μόλις προ ολίγων ημερών από τον ίδιο των αρμόδιο αντιδήμαρχο του Δήμου σας, κ. Αναστασάκη, ότι το ως άνω έργο δεν πρόκειται τελικώς να επεκταθεί και στο τμήμα της οδού Καλοκαιρινού, αλλά θα σταματήσει μέχρι του ύψους της οδού Ίδης, γεγονός που μάλλον γνωρίζατε εξ αρχής. 

Παρ’ όλα ταύτα εξ αρχής καταλάβατε δια του εργολάβου σας και την οδό Καλοκαιρινού, τοποθετώντας επί των πεζοδρομίων της περιφράγματα και εναποθέτοντας επί του οδοστρώματος (την άσφαλτο του οποίου εφροντίσατε ενωρίτερα να αφαιρέσετε) μπάζα, αδρανή υλικά, καλούπια, ξυλεία, καλώδια, τσιμεντένιους δακτυλίους, και κυρίως διάφορα μηχανήματα έργου. Μετατρέψατε δηλαδή την οδό Καλοκαιρινού σε μάντρα υλικών και αποθήκη μηχανημάτων.

Επειδή η ως άνω συμπεριφορά σας υπερβαίνει κάθε νόμιμο μέτρο αναλογικότητας, χρηστής διοίκησης και έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της δημόσιας ωφέλειας, προκαλεί δε εις ημάς εξακολουθητικά τεράστια περιουσιακή και ηθική βλάβη, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία, ασφάλεια και σωματική ακεραιότητα ημών, των υπαλλήλων και των πελατών μας.

Επειδή η οδός Καλοκαιρινού κατ’ ουσίαν κρατείται σε κατάσταση ομηρείας, χωρίς να υπάρχει πλέον νόμιμη αιτία προς τούτο, δεδομένου ότι το επίμαχο έργο ανάπλασης δεν πρόκειται να επεκταθεί επ’ αυτής. Ως εκ τούτου η οποιαδήποτε συνέχιση της ως άνω κατάστασης αποτελεί παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά του Δήμου και των αρμοδίων οργάνων σας, κατατείνουσα στην εκ παραβάσεως καθήκοντος υμών βλάβη της περιουσίας, της υγείας και της προσωπικότητάς μας.

Επειδή Σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος, τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους τελούν υπό την προστασία του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση της. Οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας. 

Η εν λόγω αρχή, η οποία κατατείνει στην εκλογίκευση των επαχθών παρεμβάσεων της κρατικής εξουσίας (και εν γένει της Διοικήσεως) στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη, παραβιάζεται όταν η συγκεκριμένη κρατική παρέμβαση δεν είναι, 

  1. πρόσφορη για την επίτευξη του σκοπού που επιδιώκεται με αυτήν
  2. αναγκαία για την επίτευξη του εν λόγω σκοπού, με την έννοια ότι το αυτό αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί με ένα ανώδυνο ή ηπιότερο μέσο
  3. αναλογική εν στενή έννοια, δηλαδή να τελεί σε εσωτερική αλληλουχία προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, ώστε η αναμενόμενη ωφέλεια να μην είναι ποιοτικά και ποσοτικά κατώτερη από τη βλάβη που προκαλείται.

Για τους λόγους αυτούς και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας,

  • Διαμαρτυρόμαστε για την ως άνω υπαίτια, παράνομη και αντισυμβατική  συμπεριφορά σας, την οποία άμεσα σας καλούμε να ΑΡΕΤΕ και να ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΕ εις το μέλλον,
  • Σας καλούμε εντός δύο (2) ημερών από την κοινοποίηση προς εσάς της παρούσας, όπως επαναφέρετε τα πράγματα επί της Λεωφόρου Καλοκαιρινού στην προτέρα κατάσταση, και συγκεκριμένα απομακρύνετε τα μηχανήματα και υλικά του εργολάβου σας από την αρχή της οδού και αφαιρέσετε την υπάρχουσα περίφραξη επί των πεζοδρομίων στο σημείο αυτό.

Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε ότι, θα προβούμε στη με κάθε νόμιμο μέσο επιδίωξη κάθε αξίωσής μας, απορρέουσα από την ως άνω υπαίτια και παράνομη συμπεριφορά σας.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τον καθ’ ου απευθύνεται, προς γνώση της και για τις νόμιμες συνέπειες.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναφορά στον εισαγγελέα Ηρακλείου για τα κινεζικά καταστήματα
Αναφορά στην Εισαγγελέα Ηρακλείου κατέθεσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, με αφορμή την αδυναμία κινητοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών, με την ανοχή και της πολιτείας, στο θέμα των κινέζικων...
Αναφορά στον εισαγγελέα Ηρακλείου για τα κινεζικά καταστήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Καμπάνα σε ιδιοκτήτη καφενείου που αγνόησε τα μέτρα για τον κορονοϊό
Με ποινή φυλάκισης 18 μηνών και πρόστιμο 3.000 ευρώ τιμωρήθηκε ο 49χρονος ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας άνοιξε το καφενείο του, παρά τα μέτρα απαγόρευσης για τον κορονοϊό.
Κρήτη: Καμπάνα σε ιδιοκτήτη καφενείου που αγνόησε τα μέτρα για τον κορονοϊό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Αναβολή στη δίκη για την δολοφονία του επιχειρηματία στη Ρογδιά
Αναβλήθηκε η δίκη τριών αντρών οι οποίοι κατηγορούνται για την δολοφονία του 39χρονου επιχειρηματία Ιάκωβου Εμμανουήλ, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Ροδιά τον Ιανουάριο του 2017.
Κρήτη: Αναβολή στη δίκη για την δολοφονία του επιχειρηματία στη Ρογδιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Στο εδώλιο 35χρονος για τον βιασμό των ανήλικων ανιψιών του
Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης αναμένεται να καθίσει για να δικαστεί, σε δεύτερο βαθμό, ένας 35χρονος άνδρας, ο οποίος φέρεται να είχε βιάσει τις ανήλικες ανιψιές του πριν από περίπου...
Ηράκλειο: Στο εδώλιο 35χρονος για τον βιασμό των ανήλικων ανιψιών του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης δύο εκ των απαγωγέων Λεμπιδάκη
Απορρίφθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής υπό όρους, τις οποίες υπέβαλαν δύο καταδικασθέντες για την συμμετοχή τους στην υπόθεση απαγωγής του...
Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης δύο εκ των απαγωγέων Λεμπιδάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας