Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΣΥΡΙΖΑ Άγ. Νικολάου: Ανοιχτή για όλους η παραλία Γαργαδόρου
anatolh.com

ΣΥΡΙΖΑ Άγ. Νικολάου: Ανοιχτή για όλους η παραλία Γαργαδόρου

  • A-
  • A+

Την άποψη ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ο ανοιχτός και δημόσιος χαρακτήρας της παραλίας του Γαργαδόρου, εξέφρασε η Οργάνωση Μελών Αγίου Νικολάου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν, θα πρέπει να ξεκινήσει συζήτηση για την ελεύθερη πρόσβαση πολιτών και τουριστών στις ακτές και να γίνουν αντίστοιχες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει οποιαδήποτε ακτή να παραχωρείται αυτόματα στις όμορες επιχειρήσεις.

Αναφέρουν επίσης ότι τα έργα ξεκίνησαν χωρίς τον έλεγχο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, με συνέπεια να γίνονται έργα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην εγκεκριμένη μελέτη, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου.

Τέλος ζητάνε να ελεγχθεί η υλοποίηση του έργου σύμφωνα με την άδεια, από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας, να αξιολογηθούν οι προτάσεις της Κίνησης Πολιτών για τη βελτίωση του αποτελέσματος και να ξεκινήσει συστηματική μελέτη του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών και να σχεδιασθεί η μακρόχρονη αντιμετώπισή της.

Αναλυτικά το κείμενο της Οργάνωσης Μελών Αγίου Νικολάου του ΣΥΡΙΖΑ:

Το έργο του Γαργαδόρου αδειοδοτήθηκε ως ιδιωτικό έργο για την αντιμετώπιση της διάβρωσης. Έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις από τις κρατικές υπηρεσίες από το 2012 ως το 2014.

Τήρησε τη νόμιμη διαδικασία αδειοδότησης σε  αντίθεση με τις συνεχείς αυθαίρετες παρεμβάσεις και καταπατήσεις που γίνονται στον αιγιαλό σε όλο το παραθαλάσσιο μέτωπο της περιοχής μας, με μεγάλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Για δύο μεγάλες αυθαίρετες παρεμβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων στον αιγιαλό έχει καταθέσει ερώτηση ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης.

Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2015, υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις από τη Επιτροπή Περιβάλλοντος και για το είδος του έργου και για τις πιθανές συνέπειες του. Αυτές δεν λήφθηκαν υπόψη από τις δημοτικές παρατάξεις, με εξαίρεση τον Σύγχρονο Δήμο, που πρότεινε τη συνολικήμελέτη και αντιμετώπιση του πραγματικού προβλήματος της διάβρωσης των ακτών στον κόλπο του Μεραμπέλου, αφού είναι φανερό ότι οι επιμέρους παρεμβάσεις έχουν συνέπειες στην υπόλοιπη ακτογραμμή.

Τα έργα ξεκίνησαν χωρίς τον έλεγχο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, όπως επιβάλλεται από το άρθρο 12 παρ. 3 του 2971. Αυτό έχει σαν συνέπεια, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να γίνονται έργα που δεν περιλαμβάνονται στην εγκεκριμένη μελέτη, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου, ιδίως στη νότια πλευρά της παραλίας.

Παρά τις καταγγελίες πολιτών σε εισαγγελία, λιμεναρχείο, Δήμο, Περιφέρεια, δεν έχει υπάρξει ούτε αποφασιστικότητα ούτε αποτελεσματικότητα για τον έλεγχο και την αποτροπή εργασιών σε αιγιαλό, που δεν καλύπτονται από τη νομιμότητα. Δίκαια οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι εμπαίζονται και ότι οι υπηρεσίες και οι φορείς της  αυτοδιοίκησης έχουν τη γνωστή «διακριτικότητα» απέναντι σε μεγάλα συμφέροντα.

Η πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέδειξε την αδιαφορία της πλειοψηφίας των παρατάξεων στις αγωνίες των πολιτών για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Γαργαδόρου αλλά και για το προβληματικό νομικό πλαίσιο για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της παραλίας. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η απαξιωτική συμπεριφορά του Δημάρχου για τις αντιδράσεις των πολιτών όπως και το επιχείρημα ότι δεν αντέδρασαν όταν συζητιόταν, παρ’ όλο που η πλειοψηφία δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος. 

Όπως έχει φανεί και σε άλλες περιπτώσεις, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και άλλες παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη «διευκόλυνση» παρεμβάσεων που εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του δημόσιου χώρου.

Το έργο σύντομα ολοκληρώνεται και ελπίζουμε η μελέτη και η υλοποίηση να έχουν καλό αποτέλεσμα χωρίς αρνητικές συνέπειες στις γειτονικές παραλίες.

Σήμερα είναι αναγκαίο:

  • να ελεγχθεί η υλοποίηση του έργου σύμφωνα με την άδεια, από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας.
  • να αποτυπωθεί η παρούσα κατάσταση των ακτών και να παρακολουθείται συστηματικά η λειτουργία του έργου, ώστε να προληφθούν τυχόν παρενέργειες.
  • να αξιολογηθούν οι προτάσεις της Κίνησης Πολιτών για τη βελτίωση του αποτελέσματος.
  • να ξεκινήσει συστηματική μελέτη του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών και να σχεδιασθεί η μακρόχρονη αντιμετώπισή της.
  • να διατηρηθεί ο ανοιχτός και δημόσιος χαρακτήρας της παραλίας του Γαργαδόρου.

Ιδίως για το δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας πρέπει να ξανατεθεί σε συζήτηση το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει οποιαδήποτε ακτή να παραχωρείται αυτόματα στις όμορες επιχειρήσεις. 

Με αφορμή το έργο του Γαργαδόρου και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και των τουριστών στις ακτές και να διεκδικήσουμε αντίστοιχες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λασίθι: Ζητούν διευκρινήσεις για τη ρωσική επένδυση στα «Πλευρά»
Μια σειρά από ερωτήματα, θέτει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία των παραλιών», όσον αφορά τη ρωσική επένδυση στα «Πλευρά» του Αγίου Νικολάου. Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την...
Λασίθι: Ζητούν διευκρινήσεις για τη ρωσική επένδυση στα «Πλευρά»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σοβαρές ενστάσεις για τη νέα επένδυση στην Ελούντα
Δημόσια παρέμβαση για την πολυδιαφημισμένη επένδυση «Εlounda Hills», πραγματοποιεί η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών. Όπως τονίζεται, στην περιοχή θα δημιουργηθούν ξενοδοχεία, μαρίνα και...
Σοβαρές ενστάσεις για τη νέα επένδυση στην Ελούντα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την παραλία Γαργαδόρου
Επιστολή στον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό απέστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη, σχετικά με τα αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας ακτής στο Γαργαδόρο, με την οποία ζητά να ενημερώσουν εντός 30 ημερών για μια...
Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την παραλία Γαργαδόρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΡΙΖΑ και πολίτες εναντίον του δημάρχου Αγίου Νικολάου
Επίθεση κατά του δημάρχου Αγίου Νικολάου, για τα έργα στην παραλία του Γαργαδόρου, εξαπέλυσε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταδικάζει την επίθεση την οποία έκανε μέσω της ΕΡΑ Ηρακλείου ο κ. Ζερβός, εναντίον της...
ΣΥΡΙΖΑ και πολίτες εναντίον του δημάρχου Αγίου Νικολάου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άγιος Νικόλαος: Νέα κινητοποίηση για την παραλία του Γαργαδόρου
Νέα κινητοποίηση για την παραλία του Γαργαδόρου στον Άγιο Νικόλαο, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαΐου, από την «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών». Τα μέλη της Πρωτοβουλίας ζητούν διάλογο...
Άγιος Νικόλαος: Νέα κινητοποίηση για την παραλία του Γαργαδόρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία για την παραλία του Γαργαδόρου στο Λασίθι
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την παραλία του Γαργαδόρου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής από την «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών». Τα μέλη της Πρωτοβουλίας παρουσίασαν τα προβλήματα...
Διαμαρτυρία για την παραλία του Γαργαδόρου στο Λασίθι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας