• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.4°C / 20.7°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 20.5°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 18.7°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.4°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 19.8°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 16.2°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 18.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 15.6°C
  0 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 19.3°C
  0 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.3°C / 18.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 20.5°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  53%
EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Χαμόγελο του Παιδιού: Στήριξη σε περίπου 12.000 παιδιά στην Κρήτη

 • A-
 • A+

Το Χαμόγελο του Παιδιού από την ίδρυση του βρέθηκε στην Κρήτη παρέχοντας το σύνολο των υπηρεσιών του σε παιδιά, οικογένειες, μαθητές, εκπαιδευτικούς, ιατρική κοινότητα, αρμόδιους θεσμικούς φορείς. Από το 2014 έχει φυσική παρουσία στο νησί και συγκεκριμένα στα Χανιά ενώ από τον Φεβρουάριο του 2017 δραστηριοποιείται και στο Ηράκλειο.

Η αρχή έγινε από τα Χανιά όπου δημιουργήθηκε Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης, Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που βρίσκεται ή απειλείται να βρεθεί σε συνθήκες φτώχειας και Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών του σε παιδιά, οικογένειες, μαθητές, εκπαιδευτικούς, ιατρική κοινότητα και αρμόδιους φορείς. Από το 2014 έχει φυσική παρουσία στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά.

Στο Ηράκλειο το Χαμόγελο του Παιδιού λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2017. Έχει περίπου τις ίδιες υπηρεσίες με τα Χανιά με την διαφορά ότι εδώ έχουμε το ασθενοφόρο του Χαμόγελου του Παιδιού, το οποίο καλύπτει ανάγκες σε όλη την Κρήτη», επισημαίνει μιλώντας η συντονίστρια του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης του Χαμόγελου του Παιδιού στην Κρήτη, Χρυσή Μπομποδάκη.

Οι ανάγκες στην Κρήτη

Πολλές και διαφορετικές είναι οι ανάγκες στην Κρήτη με τους ανθρώπους του Χαμόγελου του Παιδιού να καλούνται να αντιμετωπίσουν τόσο τα ίδια τα περιστατικά όσο και να κινητοποιήσουν την κοινωνία ως προς το θέμα της πρόληψης.

«Οι ανάγκες στην Κρήτη είναι πολλές και διαφορετικές. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι του Χαμόγελου του Παιδιού καλούνται να αντιμετωπίσουν και τέσσερα περιστατικά παράλληλα», ανέφερε σχετικά η κ. Μπομποδάκη.

«Στην Ελλάδα όπως και στην Κρήτη υπάρχει έλλειψη στον τομέα της πρόληψης σε κάθε τομέα. Αυτό συμβαίνει και στα θέματα βίας, οποιασδήποτε μορφής. Εμείς προσπαθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε να κάνουμε εκστρατείες ενημέρωσης, να μιλάμε με γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και παιδιά για όλα τα μείζονα θέματα. Από την βία στα σχολεία, την βία μέσα στην οικογένεια (λεκτική, ψυχολογική, κακοποίηση) μέχρι και την σeξουaλική κακοποίηση», δήλωσε η ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού στο Ηράκλειο, Φωτεινή Παπαδάτου.

Τα περιστατικά και η δυσκολία στην Κρήτη

Κάθε είδους περιστατικά με θύματα παιδιά παρατηρούνται στην Κρήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Οκτώβριο του 2014 έως και τον Δεκέμβριο του 2017 το Χαμόγελο του Παιδιού στήριξε 11.965 παιδιά και τις οικογένειές του.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 2017 το Χαμόγελο του Παιδιού κλήθηκε να στηρίξει συνολικά 5.402 παιδιά με τις οικογένειές τους.

«Η Κρήτη έχει κάθε είδους περιστατικά. Πανελλαδικά, σύμφωνα με έρευνα, 5 στα 10 παιδιά είναι θύματα κάποιας μορφής βίας ενώ 2 στα 10 παιδιά είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτό συμβαίνει και στην Κρήτη. Το μόνο που διαφοροποιείται στο νησί είναι η ενοχή που μπορεί να δείχνει η κοινωνία. Για παράδειγμα από την πλευρά του Λασιθίου βγαίνουν ελάχιστα περιστατικά βίας.

Κι όχι επειδή δεν υπάρχουν αλλά επειδή δεν μιλάνε. Αυτό προσπαθούμε να το αλλάξουμε γι’ αυτό και κάνουμε συνεχώς παρεμβάσεις στα σχολεία. Τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις τα παιδιά τις βλέπουν θετικές ωστόσο ξέρουμε και από την εμπειρία μας ότι τα παιδιά δεν μιλάνε για διάφορους λόγους. Ένα παιδί δεν μπορεί να διανοηθεί να καταγγείλει την οικογένειά του. Γιατί οι δράστες σ’ ένα 80% είναι το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον», υπογράμμισε σχετικά η κ. Παπαδάτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη ημέρα που «άνοιξε» το Χαμόγελο του Παιδιού στην Κρήτη τα τηλέφωνα πήραν… φωτιά.

«Από την πρώτη μέρα που βάλαμε εδώ τις ταμπέλες ξεκίνησαν οι καταγγελίες. Οι γραμμές δεν ήταν ακόμα καλά συνδεδεμένες και συνεχώς δεχόμασταν κλήσεις», επεσήμανε σχετικά η κ. Μπομποδάκη.

Οι γραμμές του Χαμόγελου του Παιδιού

Στον τομέα της πρόληψης: Το Χαμόγελο του Παιδιού λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111, η οποία παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες για 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα.

Εθνική Γραμμή SOS

Το Χαμόγελο του Παιδιού λειτουργεί την Γραμμή 1056. Η ομάδα των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, που την στελεχώνει, παρέχει δωρεάν 365 ημέρες τον χρόνο, 24ώρες την ημέρα τις εξής υπηρεσίες:

 • Λήψη ανώνυμων κι επώνυμων καταγγελιών για παιδιά σε κίνδυνο (κακοποίηση, trafficking, ασυνόδευτα παιδιά) – Ενεργοποίηση διαδικασιών για την άμεση παροχή προστασίας παιδιών σε κίνδυνο (εποπτεία, επιτόπια παρέμβαση)
 • Ενεργοποίηση διαδικασιών για την φροντίδα παιδιών που έχουν κακοποιηθεί και βρίσκονται στα νοσοκομεία (μεταβατικό στάδιο)
 • Διαχείριση αιτημάτων φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών – Παροχή κατευθύνσεων για κάθε θέμα και την διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες και κινητοποίηση εθελοντών δοτών αίματος και αιμοπεταλίων.

Εξαφανισμένα παιδιά

Το Χαμόγελο του Παιδιού λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000, η οποία παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε παιδιά που έχουν εξαφανιστεί, την οικογένειά τους ενώ παράλληλα δέχεται ανώνυμα και επώνυμα πληροφορίες για περιστατικά εξαφάνισης (φυγή εφήβου, απαγωγή, γονική αρπαγή, ανησυχητική εξαφάνιση) τις οποίες και προωθεί στις αρμόδιες Αρχές.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένας νεκρός και δύο σοβαρά τραυματίες σε τροχαία στην Κρήτη
Στους εννέα έφτασαν πλέον οι νεκροί από τροχαία στην Κρήτη για φέτος, καθώς ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Γεράνι Χανίων. Το θύμα, ένας 32 Σουηδός, συγκρούστηκε με σταθμευμένο όχημα, με αποτέλεσμα...
Ένας νεκρός και δύο σοβαρά τραυματίες σε τροχαία στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Επίσημη πρώτη για την Επιτροπή Προσβασιμότητας
Την Τετάρτη το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Προσβασιμότητας του Δήμου Ηρακλείου, η οποία θα ασχολείται με θέματα στρατηγικής ευαισθητοποίησης πολιτών και θέματα εφαρμογής...
Ηράκλειο: Επίσημη πρώτη για την Επιτροπή Προσβασιμότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε λειτουργία η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας Κρήτης
Ξεκίνησε τη λειτουργία της η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας Κρήτης του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα έχει έδρα το Ηράκλειο και τμήματα στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνης και Λασιθίου. Αντικείμενο της...
Σε λειτουργία η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Συνελήφθησαν οι δράστες διάρρηξης με λεία 70.000 €
Στη σύλληψη τριών ανδρών και μίας γυναίκας, οι οποίοι εμπλέκονται σε δύο υποθέσεις διαρρήξεων, με λεία πάνω από 70.000 €, προχώρησε η αστυνομία. Η ληστεία σημειώθηκε από περίπου δύο μήνες στην περιοχή Κοκκίνη...
Ηράκλειο: Συνελήφθησαν οι δράστες διάρρηξης με λεία 70.000 €
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Συνελήφθη πατέρας που χτύπησε την κόρη του
Ένας 42χρονος άνδρας, πατέρας μίας 13χρονη μαθήτριας, συνελήφθη από την αστυνομία, μετά από καταγγελία του διευθυντή του σχολείου της όταν είδε σημάδια στο παιδί. Η 13χρονη πηγαίνει σχολείο σε χωριό του Δήμου...
Ηράκλειο: Συνελήφθη πατέρας που χτύπησε την κόρη του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας