• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.9°C / 34.0°C
  4 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.2°C / 35.5°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 38.2°C
  2 BF
  21%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  1 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  29%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.6°C / 35.0°C
  3 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.6°C / 31.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  0 BF
  16%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 30.4°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  3 BF
  21%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.2°C / 34.4°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.1°C / 32.7°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.3°C / 30.5°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.3°C / 35.5°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  1 BF
  57%

Εκδήλωση για τη Δημόσια Υγεία στο Πάρκο Γεωργιάδη | Ιούλιος 2015

Ηράκλειο: «Φτιάξτε κι άλλα πάρκα σαν το πάρκο Γεωργιάδη»

 • A-
 • A+

Στην ανάγκη να δημιουργηθούν και άλλοι χώροι πρασίνου στο Ηράκλειο, αντίστοιχοι του πάρκου Γεωργιάδη αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Κοινωνικό Ιατρείο / Φαρμακείο Ηρακλείου, αμφισβητώντας την αναγκαιότητα των προτεινόμενων παρεμβάσεων. Για αύριο Σάββατο προγραμματίζεται συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Ηρακλείου. Παρέμβαση για το θέμα και από τον φορέα: «Συμπόσιο Πολιτισμού». 

Σε σχετική ανακοίνωση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου / Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Ηρακλείου αναφέρεται:

Tο πάρκο Γεωργιάδη βραβευμένο το 2016 από τη WWF σαν ένα από τα δέκα καλύτερα πάρκα της Ελλάδας, που μας έχει δροσίσει και φιλοξενήσει ατομικά και συλλογικά πολλές φορές μέχρι τώρα, πρόκειται άμεσα να υποβληθεί σε πλήρη ανάπλαση.

Ο λόγος που βραβεύτηκε το πάρκο Γεωργιάδη, είναι για την υπάρχουσα κατάστασή του, για το εξαιρετικό μικροκλίμα που δημιουργεί με πλήρη σκίαση, με τα ψηλά δέντρα να κυριαρχούν, θυμίζοντας περισσότερο δάσος παρά αστικό χώρο πρασίνου, μοναδικό καταφύγιο για τα πουλιά της πόλης και για τους ανθρώπους της, πέρασμα και τόπος περιπάτου, ξεκούρασης, αναψυχής και γλεντιού αλλά και τόπος συνεύρεσης και ενίσχυσης των κοινωνικών δεσμών - πραγματικά η καρδιά της πόλης!
Δεν αντιλαμβανόμαστε από πού προκύπτει η ανάγκη για μια τόσο μαζική και πολυδάπανη ανάπλασή του.

Ένα πάρκο μέσα στο αστικό περιβάλλον είναι ένα πραγματικό αγαθό. Όταν αυτό τυχαίνει να είναι μοναδικό σε μια πόλη, όπως το Ηράκλειο, γίνεται εξαιρετικά πολύτιμο και οποιαδήποτε παρέμβαση κρύβει κινδύνους και προκαλεί σοβαρές ανησυχίες.

Οι ανησυχίες μας αυτές ενισχύονται από την κλιμακούμενη αυθαιρεσία και αστοχία του Δήμου στις παρεμβάσεις στο πράσινο, από τα έργα που βλέπουμε να έχουν ολοκληρωθεί ως τώρα σε άλλα σημεία της πόλης και από τις ασάφειες της δημοσιοποιημένης μελέτης. 

Για μας εκτός από την μεγάλη περιβαλλοντική του αξία σαν μικρο-οικοσύστημα, έχει και εξ ίσου σπουδαία κοινωνική. 

Στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη ζωή μας, μέσα στη κρίση, την ανεργία, την αποξένωση και το άγχος του βιοπορισμού προσφέρει γενναιόδωρα ζωντάνια, ανάπαυλα και μια από τις λίγες νησίδες αληθινής κοινωνικής ζωής στους στερημένους κατοίκους της πόλης, που ζουν εγκλωβισμένοι μέσα σ’ αυτή είτε γιατί δεν έχουν ελεύθερο χρόνο είτε γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απολαύσουν την εξοχή, τη δροσιά και τη σκιά χωρίς να πληρώσουν. 

Μαζί με αυτούς τους ανθρώπους, που πορευόμαστε, αλληλέγγυοι τα τελευταία χρόνια και όσους αισθάνονται ότι αυτά που λέμε τους αφορούν, εκφράζουμε την ανάγκη και απαίτηση το πάρκο να παραμένει συνεχώς και ανεμπόδιστα προσβάσιμο και θεωρούμε αυτονόητο ότι οποιαδήποτε παρέμβαση σ’ ένα κατ’ εξοχήν κοινωνικό χώρο πρέπει να γίνεται με σεβασμό και λόγο στους πολίτες.

Δεν χρειάζεται ανάπλαση το πάρκο Γεωργιάδη, η πόλη χρειάζεται και άλλα πάρκα σαν το πάρκο Γεωργιάδη!

Να παραιτηθεί από τα σχέδια αλλοίωσης του Πάρκου Γεωργιάδη καλεί τον Δήμο Ηρακλείου και το «Συμπόσιο Πολιτισμού», φορέας που αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους του πολιτισμού από τον χώρο της Αριστεράς. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: 

Το «Συμπόσιο Πολιτισμού», συλλογικότητα για τον πολιτισμό στο Ηράκλειο και όχι μόνο, ενώνει τη φωνή του με τις «Φυλές του Πάρκου Γεωργιάδη» για τη διάσωση του Πάρκου, ενός χώρου δημόσιου και ελεύθερου, χώρου φιλοξενίας παλιών, ψηλών δένδρων και πληθώρας πουλιών, μοναδικό πνεύμονα της πόλης, σημείο συνάντησης, επικοινωνίας, έκφρασης, δημιουργίας, ζωής.

Το Πάρκο Γεωργιάδη είναι το μοναδικό ίσως μέρος της πόλης που δεν έχει αγγίξει ακόμη η στρεβλή ανάπτυξη που επιχειρείται από χρόνια στην πόλη μας. Μετά από τη «μαρμαροποίηση» της πλατείας Ελευθερίας, της Παλιάς Λαχαναγοράς και της πλατείας Κορνάρου, μετά τα τραπεζοκαθίσματα και τις πλαστικές τέντες που πνίγουν το πάρκο Θεοτοκόπουλου, στο στόχαστρο μπήκε το πάρκο Γεωργιάδη, τελευταίο προπύργιο αντίστασης στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, στην απομάκρυνση από τη φύση, στην εμπορευματοποίηση και το κέρδος, στον αποκλεισμό.

Με την εμφάνιση της κλιματικής αλλαγής, το πράσινο  στην πόλη είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των πολιτών και για την ίδια τη ζωή ευπαθών ομάδων ( καρδιοπαθείς, άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα κ.λπ. ). Ο Δήμος Ηρακλείου, διαχρονικά, όταν κόβονται δέντρα από μαγαζάτορες ή άλλους συμφεροντούχους σε δρόμους ή πλατείες γίνεται άφαντος. Στην τελευταία βάρβαρη κοπή δέντρων πριν μερικές ημέρες σε δρόμους δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη Δημοτική Αρχή. Άλλωστε μια από τις πιο λαθεμένες επιλογές του Δήμου Ηρακλείου ήταν το μπάζωμα και η καταστροφή συγκεκριμένων ρεμάτων που λειτουργούσαν ως φυσικοί αεραγωγοί, κάποια από αυτά και ως φυσικά οικοσυστήματα. Επομένως οι ενεργοί πολίτες και οι συλλογικότητες του πάρκου Γεωργιάδη είναι η μοναδική εγγύηση για να μην υπάρξει άλλη καταστροφή πρασίνου. Άλλωστε εκεί έχει δημιουργηθεί μία  κοινωνική σχέση συνεύρεσης των πολιτών  με κοινωνική και πολιτιστική έκφραση. 

Οποιαδήποτε «ανάπλαση» λοιπόν πρέπει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των συγκεκριμένων συλλογικοτήτων οι οποίες απέκρουσαν την «ευγενή» καταστροφή μέρους του πάρκου Γεωργιάδη πριν μερικά χρόνια για τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ από την τότε δημοτική  αρχή του κ. Κουράκη. Προτείνουμε πως μοναδική στρατηγική του Δήμου Ηρακλείου πρέπει να είναι η δενδροφύτευση στο κέντρο, περιμετρικά της πόλης του Ηρακλείου και των χωριών που συναποτελούν το Δήμο, με τουλάχιστον 50.000 δέντρα ετησίως (κυρίως αειθαλή που να αντέχουν στην ξηρασία) ως επένδυση στην ζωή και απάντηση στην κλιματική αλλαγή που αναμένεται να οξυνθεί. Η αποχή της παρούσας Δημοτικής Αρχής από την συστηματική και οργανωμένη δενδροφύτευση  δηλώνει απουσία οράματος για την πόλη και αγάπης για τους πολίτες.

Καλούμε το Δήμο Ηρακλείου να παραιτηθεί από τα σχέδιά του, να μην αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του Πάρκου Γεωργιάδη, να το αφήσει πράσινο και ελεύθερο, προσβάσιμο κάθε ώρα, από κάθε πολίτη. Καλούμε όλους τους Ηρακλειώτες να υπερασπιστούν το ΠΑΡΚΟ ΤΟΥΣ, την ιστορία του και τη ζωή τους σ΄ αυτό.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Μέσω πηγαδιών η άρδευση του αστικού πρασίνου
Σύσκεψη με αντικείμενο την άρδευση του αστικού πρασίνου στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού. Στην σύσκεψη συμφωνήθηκε να προχωρήσουν στην...
Ηράκλειο: Μέσω πηγαδιών η άρδευση του αστικού πρασίνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Η πρώτη «διαβούλευση» για το πάρκο... στο πάρκο
Σε έντονη αλλά εποικοδομητική συζήτηση με τις «Φυλές του Πάρκου» εξελίχθηκε η αυτοψία της Επιστημονικής Επιτροπής που συστάθηκε για την αξιολόγηση των προτάσεων επί της διαχειριστικής μελέτης του Πάρκου...
Ηράκλειο: Η πρώτη «διαβούλευση» για το πάρκο... στο πάρκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Γραπτές απαντήσεις από τον Δήμο στις Φυλές του Πάρκου
Κείμενο με γραπτές απαντήσεις στα 17 ερωτήματα που υπέβαλλε η συλλογικότητα «Φυλές του Πάρκου» έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Ηρακλείου. Στην ουσία πρόκειται για τις απαντήσεις που έδωσε στη συνεδρίαση της 13ης...
Ηράκλειο: Γραπτές απαντήσεις από τον Δήμο στις Φυλές του Πάρκου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ένταση και αδιέξοδο για το πάρκο Γεωργιάδη
Από κλίμα έντασης αλλά και από την πρόταση του δημάρχου στις Φυλές του Πάρκου να περπατήσουν μαζί στο Πάρκο Γεωργιάδη και να του επιδείξουν τα σημεία που τους ανησυχούν, χαρακτηρίστηκε η συνεδρίαση του...
Ηράκλειο: Ένταση και αδιέξοδο για το πάρκο Γεωργιάδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εντείνονται οι αντιδράσεις για την ανάπλαση στο Πάρκο Γεωργιάδη
Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών του Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια του Δήμου για την ανάπλαση στο Πάρκο Γεωργιάδη. Την πορεία διοργάνωσε η συλλογικότητα «Φυλές του...
Εντείνονται οι αντιδράσεις για την ανάπλαση στο Πάρκο Γεωργιάδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ξυλοκόποι του Ηρακλείου
Συνολικά 12 ευμεγέθη δέντρα έκοψαν από την οδό Ίδης τα συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου κατά τη διαδικασία της «ανάπλασης» του ιστορικού κέντρου. Στις φωτογραφίες από την περιοχή που υπάρχουν ακόμα δημοσιευμένες...
Οι ξυλοκόποι του Ηρακλείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας