Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κόντρα ΕΚΗ - ΚΚΕ, για τις εκλογές του Σωματείου Επισιτισμού

Ισπανική και καταλανική σημαία ανεμίζουν στο κυβερνητικό μέγαρο της Καταλονίας στη Βαρκελώνη | Φωτ. Γιάννης Σαματάς

Κόντρα ΕΚΗ - ΚΚΕ, για τις εκλογές του Σωματείου Επισιτισμού

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Σφοδρή κόντρα ανάμεσα στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και τη συνδικαλιστική παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» ξέσπασε με αφορμή τις εκλογές στο Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού.

Η ΔΑΣ κάνει λόγο για εκλογική διαδικασία - παρωδία, η οποία αποτελεί μνημείο νοθείας, καθώς, όπως τονίζει, δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες του καταστατικού για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών.

Επίσης αφήνει αιχμές για την νομιμότητα του μητρώου του σωματείου ενώ έκανε λόγο για ψήφους από «συμπαθούντες» και «φίλους» του κλάδου. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας»:

Εδώ και δύο μέρες εξελίσσεται στο ΕΚΗ μία εκλογική διαδικασία – παρωδία στο μέχρι πρότινος ανενεργό Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού που αποτελεί μνημείο νοθείας για τα δεδομένα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στο νομό μας. 

Αποτελεί δε συνέχεια σε μία σειρά από μεθοδεύσεις στη νόθευση αποτελεσμάτων σωματείων για τη διαμόρφωση αντιπροσώπων που θα υπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών τους.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρονται τα όργια στο ανύπαρκτο σωματείο των σταφυλλεργατών καθώς και το ίδιο το Συνέδριο του ΕΚΗ του 2015 για το οποίο το ίδιο το συνέδριο της ΓΣΕΕ αναγκάστηκε να κόψει 2 αντιπροσώπους λόγω της εκτεταμένης νοθείας.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι: 

  1. Ο πρόεδρος της προσωρινού ΔΣ Ντούμπας Δημήτρης που ορίστηκε για να διεξάγει τις εκλογές δεν είναι καν μέλος τους σωματείου. Είναι ένας γνωστός «αυτοφοράκιας» των σωματείων που το 2012 έκανε αγωγή για να γραφτεί στην Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και μετά από μερικές μέρες μπήκε στην εφορευτική επιτροπή της Ένωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Τώρα βρέθηκε πρόεδρος σε ένα τρίτο στο οποίο δεν είναι καν μέλος. 
  2. Δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες του καταστατικού για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών. 
  3. Γίνονται εκλογές, όχι με το νόμιμο μητρώο του σωματείου, αλλά με ένα μητρώο που εμφάνισαν το οποίο συνεχώς αλλάζει και μεγαλώνει κατά τη διάρκεια των εκλογών, ενώ μέσα περιέχει κομμωτές, επαγγελματίες, ηλεκτρολόγους, νοικοκυρές και λοιπούς «συμπαθούντες» και «φίλους» του κλάδου. 
  4. Όσοι εργαζόμενοι εμφανίζονται και δεν τους ελέγχουν τους ζητάνε 60 ευρώ συνδρομές για να τακτοποιηθούν οικονομικά, κατά παράβαση του καταστατικού, για τα χρόνια που το σωματείο ήταν ανενεργό, ενώ όσοι εργαζόμενοι είναι «ελεγχόμενοι» τους αφήνουν κανονικά και ψηφίζουν. 

Σε αυτή τη προσπάθεια νόθευσης πρωτοστατούν:

  • ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ (παράταξη Δημοκρατική Συνεργασία) και πρόεδρος του Ε.Κ.Η. Στέλιος Βοριάς
  • ο γραμματέας του Ε.Κ.Η. και άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Βρέντζος (ίδια παράταξη Δημοκρατική Συνεργασία!!!)
  • ο επικεφαλής της παράταξης τους Μιχάλης Ριζικιανάκης ο οποίος ελέγχει μηχανισμό της ΟΝΝΕΔ - ΔΑΠ, της ΝΔ δηλαδή!
  • από κοινού με εργοδότες, υπεύθυνους καταστημάτων, υπεύθυνους προσωπικού,  μετρ και προϊσταμένους.

Από χθες οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΕΚΗ κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις αυτές, με ένσταση στην εφορευτική επιτροπή που διεξάγει τις εκλογές, ζήτησαν δε και άμεση σύγκλιση του ΔΣ του ΕΚΗ για αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα. Σήμερα το πρωί κατέθεσαν υπόμνημα στον Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο των Πρωτοδικών ζητώντας την εφαρμογή του νόμου και του καταστατικού για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών.

Σε μία πρωτοφανή αντιστροφή της πραγματικότητας σήμερα το πρωί οι Βοργιάς, Κοκολάκης, Ντούμπας, Ριζικιανάκης κλπ ζήτησαν από τον εισαγγελέα να προστατευθούν γιατί, λέει, φοβούνται για την ακεραιότητα τους, επειδή οι εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ ζήτησαν να τηρηθεί ο νόμος και το καταστατικό. Πραγματική επιδίωξη τους είναι να συνεχίσουν απρόσκοπτα οι διαδικασίες με αυτό τον απαράδεκτο, νοθευμένο τρόπο.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ δεν θα ανεχθούν αυτή την κατάσταση. Καλούμε τα σωματεία, τους εκλεγμένους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα για τον επιζήμιο ρόλο αυτών των δυνάμεων που κάθονται στο σβέρκο των εργατών και να πρωτοστατήσουν για την αλλαγή του συσχετισμού στο εργατικό κίνημα.

Η απάντηση του Εργατικού Κέντρου

Οργισμένη ήταν η απάντηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, το οποίο προέβη σδε καταγγελίες εις βάρος συνδικαλιστών του ΚΚΕ για την στάση τους στις εκλογές του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού.

Το ΕΚΗ έκανε λόγο για προπηλακισμούς και εκφοβισμούς εργαζομένων από πλευράς ΔΑΣ ενώ, όπως τονίζουν, μέλη της ΔΑΣ επιτέθηκαν ακόμα και στην Δικαστική αντιπρόσωπο, η οποία έφτασε σε σημείο να καλέσει την αστυνομία.

Το ΕΚΗ υπογραμμίζει ότι περιφρούρησε την διαδικασία ενός ιστορικού σωματείου όπως αυτό του Επισιτισμού – Τουρισμού, ως όφειλε και προ(σ)καλεί την ΔΑΣ να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου:

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έχει πάγια θέση στο να μη απαντά σε συκοφαντικές και ψευδείς δηλώσεις ακόμα και αυτές αν προέρχονται από συνδικαλιστές του ΚΚΕ.

Παντού όμως υπάρχουν όρια  και δυστυχώς  οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ  τα ξεπέρασαν σε μία νόμιμη διαδικασία, προπηλακίζοντας και εκφοβίζοντας εργαζόμενους, ενώ δεν δίστασαν  να επιτεθούν ακόμα και στην Δικαστική αντιπρόσωπο.

Το ΕΚΗ  όπως όφειλε, περιφρούρησε την διαδικασία ενός ιστορικού σωματείου όπως αυτό του Επισιτισμού – Τουρισμού, δίνοντας σε εκατοντάδες νέα παιδιά του Ν. Ηρακλείου, το δικαίωμα να στηρίξουν νέους ανθρώπους με σκοπό την ενδυνάμωση του συνδικάτου τους.

Να σημειωθεί ότι η Δικαστική αντιπρόσωπος έφτασε στο σημείο να καλέσει την αστυνομία με την πρόθεση να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων.

Αντιλαμβανόμαστε,  ότι οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ ενοχλούνται που το ένα μετά το άλλο σωματείο, τους « πετάει έξω »,  μέσω Δημοκρατικών Διαδικασιών στηρίζοντας τις Δημοκρατικές δυνάμεις των εργαζομένων του ΕΚΗ.

Καλούμε – προκαλούμε οποιονδήποτε,  όπως εξάλλου  εκφράσαμε και στον προϊστάμενο Εισαγγελίας, να προσφύγει στην δικαιοσύνη αν πράγματι υπάρχουν αιτίες ή με ένσταση  τους, μετά το πέρας των εκλογών  να πλήξουν  το κύρος  των αρχαιρεσιών.

Αναρωτιόμαστε γιατί δεν  το πράττουν, αφού με τόση σιγουριά δηλώνουν δημόσια, ότι δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες,  η απάντηση είναι απλή… Απλά ψεύδονται απλά συκοφαντούν.

Όσον αφορά τις απειλές  που ξεστόμισαν  στον Πρόεδρο  και σε μέλη του Δ.Σ  του ΕΚΗ, τους απαντάμε ότι:

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΕΚΦΟΒΙΖΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΤΑΙ.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απάντηση Σαβοϊδάκη για την απόλυση λόγω... συνδικαλισμού
Ανακοίνωση με την οποία απαντά στις καταγγελίες για απόλυση εργαζόμενης λόγω συνδικαλιστικής δράσης, εξέδωσε η εταιρία «Σαβοϊδάκης ΑΕ». Η εταιρία...
Απάντηση Σαβοϊδάκη για την απόλυση λόγω... συνδικαλισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για δίωξη συνδικαλιστή στα Αστικά ΚΤΕΛ Ηρακλείου
Την συνδικαλιστική δίωξη εργαζομένου στα Αστικά ΚΤΕΛ, καταγγέλει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Το ΕΚΗ καταγγέλει ότι η διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ...
Καταγγελία για δίωξη συνδικαλιστή στα Αστικά ΚΤΕΛ Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλαλητήριο στην Κρήτη την ώρα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου
Συλλαλητήριο κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου που διοργανώνει η κυβέρνηση στην Κρήτη, διοργανώνουν στο Ηράκλειο συνδικάτα και σωματεία...
Συλλαλητήριο στην Κρήτη την ώρα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγκρήτιος συντονισμός για τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας
Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των Σωμάτων Ασφαλείας της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου Κρήτης. Στη...
Παγκρήτιος συντονισμός για τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Διαμαρτύρονται οι οικοδόμοι για τις συνθήκες εργασίας
Το θέμα της ανασφάλιστης εργασίας αλλά και την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών θέτει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου. Σύμφωνα με...
Ηράκλειο: Διαμαρτύρονται οι οικοδόμοι για τις συνθήκες εργασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στηρίζουν τον εργαζόμενο συνδικαλιστή για τον πειθαρχικό έλεγχο
Την στήριξή της στον εργαζόμενο- συνδικαλιστή, ο οποίος ελέγχεται πειθαρχικά για την εμπλοκή του στον συνδικαλισμό από τον δήμο Ηρακλείου, εκφράζει η...
Στηρίζουν τον εργαζόμενο συνδικαλιστή για τον πειθαρχικό έλεγχο