Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι προτάσεις της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας για το Πάρκο Γεωργιάδη

Οδηγός για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ II»

Οι προτάσεις της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας για το Πάρκο Γεωργιάδη

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για τη διαχειριστική μελέτη του πάρκου Γεωργιάδη, η «Ηράκλεια Πρωτοβουλία» κατέθεσε τις προτάσεις της για το πάρκο. 

Η Πρωτοβουλία θεωρεί ότι η μελέτη είναι στα σωστά βήματα αλλά θα πρέπει να τηρηθούν οι υποσχέσεις για μη κοπή δέντρων ενώ προτείνει να συσταθεί Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

Αναλυτικά το κείμενο με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας, για τη διαχειριστική μελέτη του πάρκου Γεωργιάδη:

Στα θετικά της μελέτης είναι μεταξύ άλλων η επίστρωση των δρόμων του πάρκου με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, η αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού, η αναβάθμιση της παιδικής χαράς, η βελτίωση των δικτύων πυρόσβεσης και άρδευσης, ίσως όμως να μην είναι απαραίτητη η φύτευση τόσων πολλών θάμνων.  

Είναι επίσης θετική η δήλωση του δημάρχου κ. Λαμπρινού καθώς και του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Αναστασάκη ότι δεν θα κοπούν δέντρα, όμως ανησυχούμε μήπως χάριν της χαμηλής φύτευσης γίνει υπερβολικό κλάδεμα των δέντρων. 

Το πάρκο Γεωργιάδη είναι σήμερα πάρκο δασικού τύπου και το ίδιο πρέπει να παραμείνει και μετά τις εργασίες που θα γίνουν, αφού λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής μας, το ζητούμενο είναι η σκιά. Θεωρούμε επίσης ότι θα ήταν ευχής έργο να φυτευθούν αρκετά παρτέρια μόνο με γκαζόν για να είναι προσβάσιμα για παιχνίδι ή άλλες δράσεις.

Ο φωτισμός του πάρκου, που υλοποιήθηκε μετά από σχετική μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, είναι ομοιόμορφος, διακριτικός, με λάμπες LED, που, ως γνωστόν, είναι οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον. Κατά την άποψή μας δεν χρειάζεται μείωση του φωτισμού τη νύχτα, ώστε το πάρκο να είναι όλες τις ώρες προσβάσιμο και ασφαλές, όπως είναι σήμερα. 

Θεωρούμε ότι η λαϊκή αγορά των βιολογικών προϊόντων, που έχει εκτιμηθεί από τους συμπολίτες, ταιριάζει με τη λειτουργία του πάρκου. Η ύπαρξη αναψυκτηρίου δίνει τη δυνατότητα άνετης παραμονής και απόλαυσης στους επισκέπτες του πάρκου, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται τα θετικά της μέχρι σήμερα λειτουργίας: χωρίς τηλεόραση, με χαμηλή ποιοτική μουσική, ευγενική εξυπηρέτηση και χαμηλές τιμές.   

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία επαναφέρει την πρόταση του μέλους της, κ. Μανόλη Βασιλάκη, ο οποίος το 2014 είχε προτείνει να αποκτήσει ο Δήμος Ηρακλείου την έκταση απέναντι από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, κοντά στον προμαχώνα Βιτούρι και τον λόφο της Βίγλας, που έχει προσόψεις επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας και της οδού Πεδιάδος και να τη διαμορφώσει ως χώρο πρασίνου. Το ανατολικό τμήμα, εμβαδού περίπου 1200 τ.μ., ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και το δυτικό, εμβαδού περίπου 3000 τ.μ., σε ιδιώτες και λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης. Στο δεύτερο τμήμα περιλαμβάνεται και το Ηρώον.    

Από το σχέδιο πόλεως του 1936 ο χώρος αυτός είχε χαρακτηρισθεί ως χώρος πρασίνου. Το σχέδιο τροποποιήθηκε το έτος 1970 με Β.Δ. (ΦΕΚ 66Δ / 02.04.1970) για τον καθορισμό χώρου προς ανέγερση Διοικητηρίου. Από τη μελέτη προστασίας και ανάδειξης της Παλιάς Πόλης της ομάδας Πανταζή προτείνεται ως κοινόχρηστος χώρος με κόκκινη οικοδομική γραμμή γύρω από το κτήριο του Ηρώου, ένα κτήριο με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, με στόχο τη διατήρησή του.

Η παραπάνω μελέτη έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του με αρ. 34/2009, όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, ώστε αυτή να αποτελέσει το νέο σχέδιο πόλεως. Η εφαρμογή, έστω στο οικοδομικό τετράγωνο αυτό, της μελέτης προστασίας και ανάδειξης της Παλιάς Πόλης θα έχει δυο σημαντικά πλεονεκτήματα:

Το πράσινο του Πάρκου Γεωργιάδη θα αυξηθεί κατά 4,2 στρέμματα, θα συνδέεται με το πράσινο του λόφου της Βίγλας και θα φτάνει μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας.

Θα εξασφαλίσει τη διάσωση και ανάδειξη και του κτηρίου του Ηρώου. Σ’ αυτό το τμήμα η φύτευση θα πρέπει να είναι χαμηλή, για να αναδειχθεί το Ηρώον.

Τέλος, προτείνουμε να συσταθεί Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου με εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων, των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (ΓΕΩΤΕΕ, ΤΕΕ) και πολιτών – χρηστών του πάρκου.

Η πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας, Άννα Παπαχρονάκη.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένας νεκρός και δύο σοβαρά τραυματίες σε τροχαία στην Κρήτη
Στους εννέα έφτασαν πλέον οι νεκροί από τροχαία στην Κρήτη για φέτος, καθώς ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Γεράνι Χανίων. Το θύμα, ένας 32...
Ένας νεκρός και δύο σοβαρά τραυματίες σε τροχαία στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Επίσημη πρώτη για την Επιτροπή Προσβασιμότητας
Την Τετάρτη το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Προσβασιμότητας του Δήμου Ηρακλείου, η οποία θα ασχολείται με θέματα...
Ηράκλειο: Επίσημη πρώτη για την Επιτροπή Προσβασιμότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε λειτουργία η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας Κρήτης
Ξεκίνησε τη λειτουργία της η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας Κρήτης του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα έχει έδρα το Ηράκλειο και τμήματα στους...
Σε λειτουργία η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Συνελήφθησαν οι δράστες διάρρηξης με λεία 70.000 €
Στη σύλληψη τριών ανδρών και μίας γυναίκας, οι οποίοι εμπλέκονται σε δύο υποθέσεις διαρρήξεων, με λεία πάνω από 70.000 €, προχώρησε η αστυνομία. Η...
Ηράκλειο: Συνελήφθησαν οι δράστες διάρρηξης με λεία 70.000 €
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Έφτασε το πρώτο ρομπότ για τη διαχείριση απορριμμάτων
Ξεκίνησε, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, η ανάπτυξη δυο ρομποτικών συστημάτων διαχωρισμού αστικών απορριμμάτων σε Ηράκλειο και Χανιά. Ήδη...
Ηράκλειο: Έφτασε το πρώτο ρομπότ για τη διαχείριση απορριμμάτων