Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέο επεισόδιο με μαθήματα αλβανικών καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων
Φωτογραφία: ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Νέο επεισόδιο με μαθήματα αλβανικών καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

 • A-
 • A+

Νέο επεισόδιο σχετικά με το ζήτημα της διεξαγωγής μαθημάτων της αλβανικής γλώσσας σε σχολεία των Χανίων καταγγέλλει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. 

Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Γυμνάσιο της Παλαιοχώρας, όπου ομάδα πολιτών παρεμπόδισε τη διεξαγωγή μαθημάτων αλβανικών.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, χρησιμοποιήθηκαν, ως πρόσχημα, τυπικές αβλεψίες κατά την υποβολή του αιτήματος και υποτιθέμενες εκδηλώσεις αλυτρωτικού χαρακτήρα, όπως μπλούζες με τη μεγάλη Αλβανία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τις σχολικές επιτροπές των δήμων να προχωρήσουν στην ανανέωση των παραχωρήσεων σχολικών αιθουσών, σύμφωνα με τον νόμο, για την εκμάθηση της αλβανικής, όπως και κάθε μητρικής γλώσσας, και από τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.

Αναλυτικά το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων:

Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων διαπιστώνει με φανερή ανησυχία τα κρούσματα μισαλλοδοξίας και εθνικιστικού φανατισμού να επεκτείνονται στα δημόσια σχολεία των Χανίων. Έτσι, μετά την παρεμπόδιση των μαθημάτων αλβανικής γλώσσας στο 1ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου, παρόμοιο κρούσμα εμφανίστηκε το Σάββατο 3 Φλεβάρη και στο Γυμνάσιο της Παλαιοχώρας.

Ομάδα πολιτών επιχείρησε να πάρει «τον νόμο στα χέρια της» και να παρεμποδίσει τα μαθήματα μητρικής γλώσσας που οργανώνει η αλβανική κοινότητα. Ως πρόσχημα χρησιμοποιήθηκαν τυπικές αβλεψίες κατά την υποβολή του αιτήματος και υποτιθέμενες εκδηλώσεις αλυτρωτικού χαρακτήρα.

O ΣΥΡΙΖΑ Χανίων θεωρεί ότι:

 • H εκμάθηση της μητρικής γλώσσας είναι πανανθρώπινο μορφωτικό δικαίωμα κάθε πολίτη όπου γης. Στα Χανιά μάλιστα παρόμοια μαθήματα γίνονται για πολλές από τις εθνικές κοινότητες που διαβιούν στα Χανιά όπως η Γερμανική, η Ολλανδική, η Πολωνική ή η Σερβική). Είναι απαράδεκτο να στερείται το δικαίωμα αυτό στην πολυπληθή αλβανική κοινότητα που ζει δίπλα μας, χωρίς σοβαρά προβλήματα στην Κρήτη. Είναι η κοινότητα που πάνω από 25 χρόνια τώρα μαζεύει τις ελιές και τα αμπέλια μας, φροντίζει τους υπερήλικες γονείς μας, πλένει τα εκατομμύρια πιάτα των -επίσης αλλόγλωσσων- τουριστών.
 • Η Ελλάδα οφείλει να παρέχει στους μετανάστες που διαβιούν στην επικράτειά της ό,τι ακριβώς απαιτεί και λαμβάνει για τους μετανάστες μας που ζουν όπου γης: σεβασμό της εθνικής ταυτότητας και εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα. Άλλωστε η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας ανοίγει για τα μεταναστόπουλα 2ης και 3ης γενιάς ένα παράθυρο επιστροφής στην χώρα καταγωγής. Μια δυνατότητα που δεν πρέπει να αφαιρεθεί.
 • Σίγουρα ανάμεσα στην αλβανική κοινότητα υπάρχουν και άτομα με εθνικιστικές απόψεις. Δυστυχώς ο εθνικισμός, ο αλυτρωτισμός και η μισαλλοδοξία είναι συχνά φαινόμενα στα Βαλκάνια. Η ύπαρξη μεμονωμένων ακραίων φωνών δεν πρέπει  να στερεί τα δικαιώματα των πολλών.
 • Τα γεγονότα της Χρυσοπηγής και της Παλαιοχώρας έχουν υποκινηθεί πολιτικά από τους εγχώριους φασιστικούς σχηματισμούς που με τον τρόπο αυτό κάνουν επίδειξη δύναμης. Ο δηλητηριώδης λόγος της Χρυσής Αυγής ενισχύεται και «νομιμοποιείται», ιδιαίτερα σήμερα, σε πλατύτερα στρώματα της κοινωνίας από την υπερεθνικιστική ρητορική που έχει αναπτυχθεί τελευταία γύρω από το «Μακεδονικό».
 • Ο στιγματισμός του νησιού ως τόπος όπου ανθούν ρατσιστικές πρακτικές μίσους έρχεται σε αντίθεση με το αξιακό φορτίο κάθε δημοκράτη Κρητικού και βλάπτει την εικόνα της Κρήτης ως προορισμό των λαών όλου του κόσμου.

Με τα δεδομένα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων θεωρεί ότι άμεσα πρέπει:

 1. Οι σχολικές επιτροπές των Δήμων όπου υπάρχει ενδιαφέρον για την διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, σε συνεργασία με τις σχολικές κοινότητες, να προχωρήσουν στην ανανέωση των παραχωρήσεων σχολικών αιθουσών, σύμφωνα με το νόμο, για την εκμάθηση της αλβανικής όπως και κάθε μητρικής γλώσσας.
 2. Οι δημοκράτες πολίτες των Χανίων να συμβάλλουν στην διαμόρφωση ήρεμου κλίματος και να απομονώσουν ακραίες φωνές.
 3. Οι εκπαιδευτικοί να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους στηρίζοντας και προστατεύοντας τους μικρούς μαθητές τους από όπου και αν προέρχονται.
 4. Οι κοινότητες των μεταναστών να συνεχίσουν τις μορφωτικές τους δραστηριότητες απομονώνοντας κι αυτές στο εσωτερικό τους τυχόν ακραίες φωνές που υπονομεύουν την συνύπαρξη.

Κλιμάκιο της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων θα επισκεφτεί άμεσα τις περιοχές όπου δημιουργήθηκε παρόμοια ένταση.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να συνεχιστούν τα μαθήματα αλβανικών αποφάσισε το ΔΣ Χανίων
Ομόφωνα υπερψήφισε το ψήφισμα, με το οποίο ζητείται να συνεχιστούν κανονικά τα μαθήματα αλβανικής γλώσσας στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων «Ελευθερίου Βενιζέλου», το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Το θέμα έθεσαν στην...
Να συνεχιστούν τα μαθήματα αλβανικών αποφάσισε το ΔΣ Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραιτήθηκε ο διευθυντής του σχολείου όπου σηκώθηκε η αλβανική σημαία
Την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθυντής του γυμνασίου στα Χανιά, μετά τις έντονες αντιδράσεις από γονείς και μαθητές του σχολείου για τα μαθήματα αλβανικών σε παιδιά 2ης και 3ης γενιάς, τα οποία είχαν...
Παραιτήθηκε ο διευθυντής του σχολείου όπου σηκώθηκε η αλβανική σημαία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σημαία η ξενοφοβία
Σε περιστατικό ξενοφοβίας εξελίσσεται η υπόθεση της κατάληψης στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά, που πραγματοποίησαν μαθητές και γονείς του σχολείου, με αφορμή την ανάρτηση μίας αλβανικής σημαίας....
Σημαία η ξενοφοβία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλουν εισβολή γονέων σε σχολείο... συνοδεία αστυνομικών
Την εισβολή γονέων, με τη συνοδεία αστυνομικών στο Δημοτικό Σχολείο Βαρύπετρου Χανίων καταγγέλει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Οι αστυνομικοί φέρονται να ήταν συγγενείς ορισμένων γονέων και πήγαν...
Καταγγέλουν εισβολή γονέων σε σχολείο... συνοδεία αστυνομικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ορίζονται ως δυσπρόσιτα τα σχολεία της Καντάνου
Σε επαναπροσδιορισμό των δυσπρόσιτων σχολείων προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας, μετά από σχετική τροποποίηση του ΦΕΚ. Με βάση την απόφαση, τα τέσσερα σχολεία της Καντάνου μεταφέρονται στην κατηγορία μορίων (Ι -...
Ορίζονται ως δυσπρόσιτα τα σχολεία της Καντάνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Οκτώ νέα σχολεία στα επόμενα τρία χρόνια
Οκτώ νέα σχολεία, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα, θα κατασκευαστούν στα Χανιά, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Το κόστος των έργων ανέρχεται στα 40 εκ. ευρώ, με τον Δήμο Χανίων να είναι ο πρώτος δήμος...
Χανιά: Οκτώ νέα σχολεία στα επόμενα τρία χρόνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας