Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καστέλλι: Αντιδράσεις για τις τιμές των απαλλοτριώσεων

Καστέλλι: Αντιδράσεις για τις τιμές των απαλλοτριώσεων

 • A-
 • A+

Σε καταγγελία προχώρησαν οι κάτοικοι και φορείς των χωριών του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις των περιουσιών τους για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. 

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις προτεινόμενες από το Δημόσιο τιμές αποζημίωσης, τις οποίες θεωρούν χαμηλές και κάνουν λόγο για «αρπαγή» των περιουσιών τους.

Την σχετική ανακοίνωση - καταγγελία συνυπογράφουν:

 • Η Τοπική Κοινότητα ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
 • Η Τοπική Κοινότητα ΡΟΥΣΣΟΧΩΡΙΩΝ
 • Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
 • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΜΟΥΧΤΑΡΟΥ, με έδρα τον Ευαγγελισμό
 • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΡΟΥΣΣΟΧΩΡΙΩΝ
 • Το Σωματείο με την επωνυμία «Σύλλογος κατοίκων και ιδιοκτητών περιοχής Ευαγγελισμού Πεδιάδος - Ο ΚΥΠΕΡΑΣ»

Αναλυτικά το κείμενο:

Ως εκπρόσωποι των κατοίκων, ιδιοκτητών, καλλιεργητών, αγροτών και καταγομένων εκ της ευρύτερης περιοχής Ευαγγελισμού και Ρουσσοχωρίων Δήμου Μινώα Πεδιάδος, οι οποίοι καλούνται να εισφέρουν για την κατασκευή του ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ Καστελλίου 6.250 από τα συνολικά 6.890 στρέμματα που απαλλοτριώνονται στην περιοχή του Κάμπου. 

Ήτοι το 91% της απαλλοτρίωσης μιας Γης, που στο σύνολό της είναι πεδινή, εντατικά καλλιεργημένη και εύφορη, με αποτέλεσμα, πολλοί κάτοικοι να καταλήγουν ακτήμονες και άνεργοι, ενώ για την πλειοψηφία των υπολοίπων, η καλλιέργεια λόγω μεγέθους της εναπομένουσας γης, είναι μη βιώσιμη και ανεπαρκής, για ένα στοιχειώδες εισόδημα. 

Ταυτόχρονα επιβαρυνόμαστε λόγω θέσης, με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου, όπως αέριοι ρύποι, ηχορύπανση κ.λ.π

Καταγγέλλουμε:

Την απαράδεκτη απάντηση (με αρ. πρωτ. 5972/12-09-2017 έγγραφο Διεύθυνσης Απαλλοτριώσεων) του Υπουργείου Υποδομών, σε ερώτηση - αναφορά των Βουλευτών Ηρακλείου κκ Κεγκέρογλου και Δανέλλη, σχετικά με τις προτεινόμενες από το Δημόσιο τιμές αποζημίωσης για τις απαλλοτριώσεις της περιοχής του Αεροδρομίου KAI τη σιωπή των 4 κυβερνητικών βουλευτών, μολονότι τους έχουμε ήδη κοινοποιήσει τις απόψεις και τα αιτήματά μας.

Υπενθυμίζουμε στο Ελληνικό Δημόσιο ότι, δυστυχώς για αυτούς διαθέτουμε αντίληψη και δεν μπορούμε άλλο να ανεχτούμε τον εμπαιγμό και την κοροϊδία τους. Είναι αδιανόητο να ισχυρίζονται ότι οι προτεινόμενες τιμές ύψους 1,5- 2,01 ευρώ/τ.μ. για τον εύφορο Κάμπο της Πεδιάδας που είναι «εύλογες»

Η στάση τους είναι το λιγότερο προκλητική! Με το δικόγραφό τους, ζητούν τη μείωση των ήδη ανεξήγητα χαμηλών τιμών της εκτιμήτριας του Δημοσίου, για τις ελιές και τα αμπέλια, σε ποσοστά ύψους 20-50%, αλλά όπως φαίνεται το … ξεχνάνε επιλεκτικά στην έγγραφη απάντησή τους.

Φτάνουν μέχρι το σημείο να μας … παραδίδουν μαθήματα κατανόησης και σεβασμού των προσπαθειών του Υπουργείου για «αναπτυξιακές δράσεις» που «περισσότερο σήμερα από κάθε άλλη φορά, έχει ανάγκη ο τόπος». 

Και ερωτάμε: αναπτυξιακές δράσεις εις βάρος αγροτών που ξεκληρίζονται; Τι μας θεωρεί το Υπουργείο και γενικά η Κυβέρνηση που έχουν λάμψει δια της απουσίας τους;; 

Προφανώς, μία αναγκαία και άνευ αξίας (και λόγου) παράπλευρη απώλεια, αλλά αυτό δεν θα το ανεχτούμε. Η ασυνέπεια και η ανακολουθία της Πολιτείας φαίνεται από τα παρακάτω αδιάσειστα στοιχεία :

 1. Τον Αύγουστο του 2015, με την κήρυξη της απαλλοτρίωσης, το Δημόσιο προϋπολογίζει την δαπάνη για τον κάμπο, σε 41.927.861,00€.
 2. Το 2017, οι πιστοποιημένοι εκτιμητές του Δημοσίου, με τις τιμές αγοράς που προτείνουν η δαπάνη για την ίδια περιοχή, είναι 39.393.726 € .
 3. Το 2017, Το Δημόσιο αλλάζει τις τιμές των εκτιμητών προς τα κάτω και με τις τιμές που προτείνει (προς το Δικαστήριο) η δαπάνη για την ίδια περιοχή είναι 31.976.766 €, μόλις 4500 € το στρέμμα περιλαμβανόμενων των δένδρων και όλων των επικειμένων
 4. Το ίδιο το Δημόσιο, πρότεινε στον πρώην Δήμο Καστελλίου (για να φτιάξει μια παιδική χαρά ) να παραχωρήσει τμήμα του εγκαταλειμμένου Στρατοπέδου « ευρισκόμενου πλησίον Γαλενιανού και Σκλαβεροχωρίου, πολύ κοντά με την απαλλοτριούμενη περιοχή, με τιμή 11.ΟΟΟ € το στρέμμα, σε μια βραχώδη και άγονη περιοχή.

Σας δηλώνουμε ότι:

Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά στην «αρπαγή» των περιουσιών μας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην διαπραγματευτούμε τους κόπους μίας ζωής, την γη για την οποία μόχθησαν και αγωνίστηκαν να μας παραδώσουν οι πρόγονοί μας. Δεν πρόκειται να δεχτούμε να καταλήξουμε ακτήμονες, άνεργοι, έναντι ενός εξευτελιστικού τιμήματος, που θα δοθεί σε βάθος χρόνου ύστερα από συνεχόμενα και με αβέβαιη έκβαση δικαστήρια .

Το θέμα των κληροτεμαχίων - ανταλλάξιμων προσφυγικών εκτάσεων του οικισμού Ρουσσοχωρίων, αν και έχει τεθεί επιτακτικά στο Υπουργείο, δεν βλέπουμε λύση, με αποτέλεσμα να υπάρχει αβεβαιότητα για την είσπραξη, ακόμη και αυτών των ευτελών αποζημιώσεων. Είναι δυνατόν, να ευρεθεί καλλιεργήσιμη έκταση 7000 στρεμμάτων που να πωλείται κοντά στις κατοικίες μας ώστε να μπορούμε να αναπληρώσουμε αυτή που απαλλοτριώνεται ;

Δεν θα αφήσουμε όμως, να παιχτεί πάνω στις δικές μας πλάτες οποιοδήποτε παιχνίδι πολιτικών, οικονομικών και κερδοσκοπικών συμφερόντων! Η απουσία και σιωπή σας, μπροστά στις ολέθριες συνέπειες της απαλλοτρίωσης και την αδικία που διαπράττεται εις βάρος μας είναι εξοργιστική!

Σας ενημερώνουμε ότι η υπομονή μας έχει πλέον εξαντληθεί!

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία στην Περιφέρεια κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη δημιουργία αεροδρομίου στο Καστέλλι οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, πραγματοποιώντας το πρωΐ συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας...
Διαμαρτυρία στην Περιφέρεια κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα κινητοποίηση κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας», την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, ενάντια στην...
Νέα κινητοποίηση κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καστέλλι: Το "οχι στο αεροδρόμιο" θα αποτυπωθεί στις εκλογές
Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη δημιουργία αεροδρομίου στην περιοχή τους, εμφανίστηκαν για κόμη μία φορά οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της Πεδιάδος, κατά την τελευταία ανοιχτή συνέλευσή τους. Όπως...
Καστέλλι: Το "οχι στο αεροδρόμιο" θα αποτυπωθεί στις εκλογές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα λαϊκή συνέλευση στο Καστέλλι για το αεροδρόμιο
Νέα λαϊκή συνέλευση διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας» την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στο Καστέλλι Πεδιάδος, με αφορμή τη σύμβαση παραχώρησης του έργου με...
Νέα λαϊκή συνέλευση στο Καστέλλι για το αεροδρόμιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Λοξός διάδρομος, αντί του αεροδρομίου στο Καστέλλι» (βίντεο - γραφήματα)
Αρνητική στην δημιουργία του αεροδρομίου στο Καστέλλι εμφανίζεται για ακόμη μία φορά η «Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας», καταθέτοντας παράλληλα μια νέα πρόταση για...
«Λοξός διάδρομος, αντί του αεροδρομίου στο Καστέλλι» (βίντεο - γραφήματα)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρεκόρ αφίξεων στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Σητείας
Πάνω από 1.200.000 ήταν οι αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο Ηρακλείου τον μήνα Σεπτέμβρίο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθιστώντας το δεύτερο στη σχετική λίστα. Παράλληλα, ο...
Ρεκόρ αφίξεων στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Σητείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας