Με εξόφθαλμη αντιπολιτευτική νεοφιλελεύθερη τακτική κατά της κυβέρνησης, η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής τον πρύτανη, Οδυσσέα Ζώρα, ανακοίνωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας να μειωθούν οι εισακτέοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αν δεν αυξηθούν οι διδάσκοντες και οι σχετικές υποδομές «προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης και η ασφάλεια των φοιτητών».
Δεν διευκρίνισε βέβαια τι εννοεί με τον όρο ασφάλεια και τι είδους κίνδυνοι υπάρχουν.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι το μοναδικό πανεπιστημιακό ίδρυμα στη χώρα που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και για να δικαιολογηθεί αυτή η σκληρή νεοφιλελεύθερη επιλογή ο πρύτανης τόνισε πως «αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την άσκηση αίτησης ακυρώσεως κατά της απόφασης του υπουργού Παιδείας με την οποία ορίστηκε ο αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Η συζήτηση της αίτησης είχε οριστεί για την 1η Φεβρουαρίου 2018, αλλά με πρόταση του εισηγητή δικαστή η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 27.9.2018.
Η ενέργεια αυτή είναι η μόνη ενδεδειγμένη θεσμική αντιμετώπιση του εντελώς αναιτιολόγητου και αυθαίρετου καθορισμού του αριθμού των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης».
Ο υπεύθυνος αντιπρύτανης επί του αντικειμένου Γιάννης Καρακάσης, αιτιολογώντας περισσότερο αυτή την ενέργεια, δήλωσε ότι είμαστε «μικρό Πανεπιστήμιο ως προς τους διδάσκοντες και μεσαίο έως μεγάλο ως προς τους φοιτητές. Διαθέτουμε περίπου 480 μέλη ΔΕΠ σε όλο το Πανεπιστήμιο».
Μάλιστα, έθεσε το ζήτημα πως με την πληθώρα των φοιτητών και την έλλειψη μελών ΔΕΠ δεν μπορεί να γίνει «βιωματική διδασκαλία».
Ο κ. Ζώρας σε μια αποστροφή του λόγου του, σκεπτόμενος ίσως και τις κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της επιλογής, είπε: «Η σύγκρουση με το υπουργείο είναι ακαδημαϊκή και τεχνοκρατική, όχι πολιτική».
Νέα τμήματα
Σε πλήρη στρατηγική αστοχία ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης και σε αντίθεση με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, προχώρησε η πρυτανική αρχή στην εξαγγελία Τμήματος Τουρισμού και Τμήματος Νομικής με το επιχείρημα πως «είναι μια αναγκαιότητα και ακαδημαϊκή και γεωγραφική. Το υπουργείο Παιδείας έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα αυτή, αλλά η απόφαση εναπόκειται σε ανώτερο επίπεδο».
Ο κ. Ζώρας τόνισε πως «τα δύο αυτά τμήματα θα έχουν μια πρωτοπόρα και σύγχρονη φυσιογνωμία σε σχέση με άλλα ομότιτλα ακαδημαϊκά τμήματα στην Ελλάδα και θα συνδέονται με πόλους αριστείας που ήδη υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης». Μάλιστα ο ίδιος ομιλητής αποκάλυψε πως το Τμήμα Νομικής θα είναι «μοντέρνο, ευρωπαϊκού προσανατολισμού», 5ετούς διάρκειας σπουδών, θα ασχολείται και με ζητήματα Βιοηθικής.
Ωστόσο πρέπει να τονιστεί πως ήδη δύο άλλα Πανεπιστήμια έχουν Τμήματα Τουρισμού και κάποια ΤΕΙ, μεταξύ των οποίων και της Κρήτης, το οποίο λειτουργεί σε ικανοποιητικό επίπεδο περίπου 45 χρόνια.
Γιατί να υπάρχει αλληλοεπικάλυψη γνωστικών αντικειμένων, αντί να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες σχολές και τα τμήματα; Ποιον εξυπηρετεί αυτή η επιλογή;
Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με το Τμήμα Νομικής. Αντίθετα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2003 έλαβε ομόφωνα απόφαση να ιδρυθεί αυτοτελές Τμήμα Φιλοσοφίας, που υπάρχει μόνο ένα στην Ελλάδα, στην Πάτρα. Γιατί δεν υλοποιείται;
Να σημειωθεί πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει ένα από τα σημαντικότερα σε ποιότητα μεταπτυχιακά προγράμματα Βιοηθικής στην Ευρώπη και τον μεγαλύτερο φιλόσοφο στον τομέα της Προσωκρατικής φιλοσοφίας στον κόσμο, τον Αντρέα Λέμπεντεφ.
Για τα άλλα ζητήματα ο πρύτανης κ. Ζώρας είπε πως το Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει σε επένδυση των κτιρίων στη λεωφόρο Κνωσού, τα οποία θα δοθούν σε Κινέζους επιχειρηματίες για την ανάπτυξη διαδικτυακού μουσειακού χώρου, διότι είναι επιλογή των Κινέζων να τα δημιουργούν κοντά σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους.
Την τελική απόφαση θα λάβει η Σύγκλητος. Επομένως οι φοιτητές θα μετακομίσουν.
Στο Ρέθυμνο συζητείται να δημιουργηθεί βοτανικός κήπος στην Πανεπιστημιούπολη, ενώ στον Νομό Λασιθίου το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου θα ιδρύσει ένα ινστιτούτο περιβάλλοντος στη Φοινοκαλιά, ένα ινστιτούτο διά βίου μάθησης καθώς και θερινά σχολεία.
Τέλος, ο αντιπρύτανης κ. Καρακάσης τόνισε πως αυξάνονται και αναπροσαρμόζονται τα μεταπτυχιακά του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως το Biomedical Engineering, σε συνεργασία με μεγάλα ξένα ιδρύματα και τα αντίστοιχα της Κρήτης.
Τέλος, σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί από το Πανεπιστήμιο η διαδικασία ανάκλησης του επίτιμου διδάκτορα του ιδρύματος, Γερμανού ιστορικού Χάινς Ρίχτερ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας