• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.8°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.8°C / 32.7°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.0°C / 32.7°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 32.5°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 32.0°C
  2 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  2 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 32.4°C
  2 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.7°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 29.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.6°C / 30.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.5°C / 29.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  23%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.8°C
  2 BF
  33%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.0°C / 33.1°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 26.3°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 32.8°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  22%

Από την κινητοποίηση κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ στη Σητεία στις 16 Οκτωβρίου 2016.

Αντιδράσεις για τους υβριδικούς σταθμούς σε Ρέθυμνο και Σητεία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενάντια στην δημιουργία υβριδικών σταθμών στην Σητεία και στο φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο, δηλώνουν ξανά οι κάτοικοι των περιοχών. Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, τονίζοντας ότι πρόκειται για περιβαλλοντολογικό έγκλημα.

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, όπου θα συζητηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της ΤΕΡΝΑ, με 27 ανεμογεννήτριες στα οροπέδια πάνω από τη Ζάκρο στη Σητεία (Γεωπάρκο Σητείας) και εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας 50 ΜW από αντλησιοταμίευση στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου, με τον άνω ταμιευτήρα στα Χάρκια Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τη «Συντονιστική Ομάδα Ρεθύμνου κατά των βΑΠΕ», το φράγμα Ποταμών, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την άρδευση του κάμπου του Ρεθύμνου και δηλώνουν ενάντια στην παραχώρησή του στην ΤΕΡΝΑ για δήθεν «ενεργειακή αξιοποίηση».

Όπως σημειώνουν και σύμφωνα με τη σύμβαση, προβλέπεται η απρόσκοπτη παροχή 2.000.000 κυβικών νερού προς την ΤΕΡΝΑ, ανεξάρτητα από την τυχόν περιορισμένη, πχ λόγω ανομβρίας, δυναμικότητα του ταμιευτήρα.

Οι κάτοικοι σημειώνουν ότι αυτή η εγκληματική πολιτική επιλογή, υποστηρίζεται εντελώς αυθαίρετα στο ότι το νερό στο φράγμα επαρκεί, καθώς για την ώρα είναι γεμάτο επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί τα δίκτυα άρδευσης και δεν έχει υλοποιηθεί το έργο ύδρευσης. 

Τέλος οι κάτοικοι ζητούν να κατασκευαστούν άμεσα τα έργα άρδευσης και ύδρευσης για τα οποία αδειοδοτήθηκε το φράγμα Ποταμών ενώ το νερό, το οποίο προορίζεται για ύδρευση, να θεωρείται προστατευόμενος πόρος.

Αναλυτικά η παρέμβαση της «Συντονιστικής Ομάδας Ρεθύμνου κατά των βΑΠΕ»:

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 στις 12:00, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Περιφέρειας Κρήτης θα συζητηθεί η ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του Υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της ΤΕΡΝΑ με 27 ανεμογεννήτριες στα οροπέδια πάνω από τη Ζάκρο στη Σητεία (Γεωπάρκο Σητείας) και εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας 50 ΜW από αντλησιοταμίευση στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου με τον άνω ταμιευτήρα στα Χάρκια Ρεθύμνου.

Το φράγμα Ποταμών, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την άρδευση του κάμπου του Ρεθύμνου και την ουσιαστική ενίσχυση της υδροδότησης των Δήμων Ρεθύμνου και Αρκαδίου. Όλες οι άδειες Περιβαλλοντικών Όρων που του έχουν δοθεί αφορούν αποκλειστικά αυτή την χρήση και απαγορεύουν την αλλαγή της ή την εκτέλεση άλλου έργου.

Όμως, αντί να κατασκευαστούν τα έργα άρδευσης και ύδρευσης, το φράγμα (που πληρώθηκε με χρήμα του ελληνικού λαού) παραδίνεται στην ΤΕΡΝΑ για “ενεργειακή αξιοποίηση” με σύμβαση που της διασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή 2.000.000 κυβικών νερού, ανεξάρτητα από την τυχόν περιορισμένη   (πχ λόγω ανομβρίας) δυναμικότητα του ταμιευτήρα.

Αυτή η εγκληματική πολιτική επιλογή υποστηρίζεται εντελώς αυθαίρετα με το επιχείρημα ότι το νερό στο φράγμα επαρκεί, παραβλέποντας ότι το φράγμα είναι για την ώρα γεμάτο επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί τα δίκτυα άρδευσης και δεν έχει υλοποιηθεί το έργο ύδρευσης. 

Τι θα γίνει όμως όταν κατασκευαστεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ που θα αντλεί νερό απρόσκοπτα και εγγυημένα σύμφωνα με την άδεια παραγωγής του έργου, αν η διαθέσιμη ποσότητα νερού για ύδρευση και άρδευση θα έχει περιοριστεί δραματικά λόγω ανομβρίας και το φράγμα Ποταμών παρουσιάζει την ίδια εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα όλα τα άλλα φράγματα της Κρήτης; 

Το ότι η στάθμη του νερού θα κατέβει τουλάχιστον 20 μέτρα για όσο διαρκέσει η κατασκευή του εργοστασίου μοιάζει επουσιώδες μπροστά στο ενδεχόμενο το νερό στο φράγμα να καταλήξει ένα θολό βουρκάρι ακατάλληλο για ύδρευση η και για άρδευση. Και τούτο, επειδή η αντλησιοταμίευση, σύμφωνα με την εμπειρία και τα επιστημονικά δεδομένα, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού.

Όσο για το τοπίο στα Χάρκια και γύρω από το φράγμα, θα υποβαθμισθεί σε βιομηχανική ζώνη. Η ίδια η ΜΠΕ του έργου περιγράφει εγκαταστάσεις με τουρμπίνες άντλησης χιλιάδων κυβικών νερού, τουρμπίνες παραγωγής ενέργειας,  τεράστιους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος, πολλά στρέμματα χώρων εναπόθεσης μπάζων. Ακόμα και ειδικός χώρος “προσωρινής”εναπόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων απαιτείται.  Και όλα αυτά σε προστατευόμενες περιοχές Natoura. 

Στο πλαίσιο μιας πολιτικής που προτάσσει το “συμφέρον του επενδυτή” απέναντι σε κάθε κοινωνικό αγαθό, θα υποθηκευθούν ποσότητες νερού για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ και θα υποβαθμισθεί δραματικά η ποιότητά του. Θα καταστραφούν ανεπιστρεπτί προστατευόμενες περιοχές σε Ρέθυμνο, Αμάρι και Σητεία για να παράγεται ρεύμα 50 ΜW για 8 ώρες μόνο την ημέρα, το οποίο θα πουλιέται στο δίκτυο προς 236 ευρώ η μεγαβατώρα όταν η λιανική τιμή της μεγαβατώρας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο είναι 90 ευρώ.

Κι εκτός από αυτήν την σκανδαλώδη τιμή ρεύματος, η εταιρεία θα εισπράττει επί πλέον 6.350.000 € τον χρόνο ως «αποζημίωση διαθεσιμότητας ισχύος”!  Πόσο θα ακριβύνει το ρεύμα για τον καταναλωτή;  Ποιος τελικά θα πληρώσει τη λειτουργία αυτού του έργου, που ποσοστό της αποζημίωσής του θα εισπράττει και ο ΟΑΚ;

Οι κάτοικοι και οι φορείς της Σητείας έχουν ξεσηκωθεί κατά του υβριδικού. 

Στο Ρέθυμνο και το Αμάρι οι εκλεκτικές συγγένειες με την ΤΕΡΝΑ είναι γνωστές.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που τα δημοτικά συμβούλια Αμαρίου και Ρεθύμνου γνωμοδότησαν υπέρ του έργου βασιζόμενα αποκλειστικά και μόνο στην ενημέρωση εκπρόσωπου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ (ΟΑΚ) που εδώ και χρόνια προπαγανδίζει το υβριδικό σε ρόλο πλασιέ της ΤΕΡΝΑ.  

Όμως, οι κάθε λογής παράγοντες του τόπου έρχονται και παρέρχονται. Τα κουφάρια του εργοστασίου στο ρημαγμένο περιβάλλον γύρω από το φράγμα Ποταμών θα υπάρχουν όταν κανείς τους δεν θα ζει για να λογοδοτήσει.  Δικό μας χρέος είναι να παρέμβουμε αποτρέποντάς τους να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον με τόση ελαφρότητα. 

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 στις 12:00 ας παραβρεθούμε όσοι μπορούμε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Περιφέρειας Κρήτης για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα.

 • Το νερό που προορίζεται για ύδρευση είναι προστατευόμενος πόρος!
 • Το Γεωπάρκο Σητείας, που οι διαδρομές του χαράζονται τώρα χρηματοδοτούμενες από δικούς μας πόρους, δεν χρειάζεται ανεμιστήρες!
 • Το πρόβλημα χρηματοδότησης του ΟΑΚ, δεν μπορεί να λυθεί από την αύξηση της τιμής του ρεύματος που πάλι εμείς θα πληρώνουμε!
 • Να κατασκευαστούν άμεσα τα έργα άρδευσης και ύδρευσης για τα οποία αδειοδοτήθηκε το φράγμα Ποταμών.

ΌΧΙ στον υβριδικό σταθμό στη Ζάκρο

Ενάντια στη δημιουργία υβριδικού σταθμού, ισχύος 81MW από την ΤΕΡΝΑ, στα Όρη Ζάκρου του Δήμου Σητείας, δηλώνουν οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής.

Οι φορείς της Ζάκρου τονίζουν ότι η περιοχή έχει κορεστεί από αντίστοιχα έργα, ενώ ειδικά η περιοχή της Σιτάνου, αποτελεί παράδειγμα αλόγιστης και άναρχης επέλασης των ενεργειακών έργων, με τεράστιες επιπτώσεις στο οικοσύστημα και την σπατάλη πολύτιμης γεωργικής γης.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζουν, ολόκληρη η ορεινή περιοχή αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας, η οποία είναι ενταγμένη στον επίσημο κατάλογο γεωπάρκων της UNESCO.

Σημειώνεται ότι το αιολικό κομμάτι του έργου προβλέπει την εγκατάσταση 27 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 81 MW στον ορεινό όγκο της Σιτάνου - Κατσιδωνίου - Καρυδίου – Ζάκρου Σητείας, στις θέσεις Φρούδια-Λυγιάς-Πλατύβολο και Τρούλα-Χαλκιάς-Κορφή. Το ύψος των ανεμογεννητριών θα είναι 125 μέτρα  και η διάμετρος του ρότορα κάθε μίας 112 μέτρα.

Αναλυτικά το κείμενο

Όρη Ζάκρου χωρίς αιολικά! Βίγλα - με ιερό κορυφής -750 μέτρα.

Εμείς ορίζουμε την ανάπτυξή μας. Εμείς ορίζουμε την ζωή μας. Στηρίζοντας ενεργά τον τόπο μας.

Αντιδρούμε στα πλαίσια της αυτοψίας που ουδέποτε πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης στα Όρη Ζάκρου του Δήμου Σητείας, για το υπό μελέτη έργο «Υβριδικός Σταθμός ισχύος 81MW (Μονάδες ΑΠΕ) στις θέσεις Φρούδια-Λυγιάς-Πλατύβολο και Τρούλα-Χαλκιάς-Κορφή».

Ως φορείς της Ζάκρου οφείλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στην αντίθεση των κατοίκων της περιοχής στο υπό σχεδίαση έργο, δεδομένου ότι αυτό δεν είναι συμβατό ούτε με τον τόπο αλλά ούτε και με τις δραστηριότητές μας. Η οργή του κόσμου είναι διάχυτη!

Η περιοχή είναι ήδη κορεσμένη από ΑΠΕ. Το συγκεκριμένο έργο είναι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»!

Από την πρώτη στιγμή της συζήτησης για το «έργο», ακόμα και της παρουσίασης των «αντισταθμιστικών οφελών», πριν περίπου ένα χρόνο, οι πολίτες αντιδράσαμε, εξακολουθούμε και θα εξακολουθούμε να αντιδρούμε στο συγκεκριμένο, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο έργο.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε σε κανέναν να επιβαρύνει περεταίρω τον τόπο μας! Αυτό το καταστήσαμε σαφές : Με έντονες και μαζικές διαμαρτυρίες στην εν λόγω περιοχή.

Με την παρουσία μας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας το οποίο γνωμοδότησε «ομόφωνα αρνητικά» επί της Μ.Π.Ε. του συγκεκριμένου έργου. Με Λαϊκές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Τοπικές Κοινότητες που πλήττονται άμεσα είπαμε ένα βροντερό «ΟΧΙ».

Ακόμα, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας, καθώς επίσης ότι βρίσκεται στο υπό την UNESCO Γεωπάρκο Σητείας, σας επισυνάπτουμε το ενημερωτικό υλικό του Γεωπάρκου που διανέμουμε στους επισκέπτες της περιοχής προκειμένου να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να σεβαστούν τον τόπο μας και σας παρακαλούμε να το μελετήσετε με προσοχή.

Τέλος, η συγκεκριμένη περιοχή εκτείνεται σαν σφουγγάρι πάνω από τον υδροφορέα που εκφορτίζεται στην Πηγή της Ζάκρου. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πραγματοποιήσει εκρήξεις, μπαζώματα και τσιμεντώσεις δίπλα/πάνω σε σπήλαια και καταβόθρες, όσο «ελεγχόμενα» κι αν είναι! Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζάκρου Κωστής Κεκερίδης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συν/σμου Ζάκρου Βασίλης Κατσικαλάκης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ζάκρου Μιχάλης Τζουανάκης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζάκρου Χαρά Τσιφετάκη.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνάντηση με τον υπουργό για τις ΑΠΕ στη Σητεία
Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη είχε ο δήμαρχος Σητείας, όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η περιοχή της Σητείας έχει υπερκαλύψει τον εθνικό μέσο...
Συνάντηση με τον υπουργό για τις ΑΠΕ στη Σητεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινό «όχι» για τις ΑΠΕ σε Σητεία και Αμάρι
Ομόφωνα αρνητική ήταν η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Αμάρι. Κάτοικοι από την...
Προσωρινό «όχι» για τις ΑΠΕ σε Σητεία και Αμάρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Επιμένουν ενάντια στο αιολικό πάρκο στην Κουρούπα
Επιστολή προς τον υπεύθυνο εργολάβο για τη εγκατάσταση ΒΑΠΕ στη περιοχή της Κουρούπας, εξέδωσε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, υπογραμμίζοντας την αντίθεση των κατοίκων και του Δήμου σε αυτό το έργο. Επίσης...
Ρέθυμνο: Επιμένουν ενάντια στο αιολικό πάρκο στην Κουρούπα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σητεία: «Συνεχίζουμε τον αγώνα κατά των αιολικών»
Ως νίκη χαρακτήρισε την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης για τους υβριδικούς σταθμούς σε Αμάρι και Ζάκρο, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση του Δήμου Σητείας. Η παράταξη...
Σητεία: «Συνεχίζουμε τον αγώνα κατά των αιολικών»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ετοιμάζουν φωτοβολταϊκά πάρκα οι δήμοι της Κρήτης
Προγραμματική σύμβαση για την μελέτη εφαρμογής του μέτρου του ενεργειακού και του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για τους δήμους της Κρήτης, υπέγραψε ο περιφερειάρχης. Η Περιφέρεια προκρίνει την δημιουργία...
Ετοιμάζουν φωτοβολταϊκά πάρκα οι δήμοι της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενάντια στο αιολικό πάρκο στην Κουρούπα οι κάτοικοι της περιοχής
Κατά της δημιουργίας αιολικού πάρκου στην Κουρούπα, είναι οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι στο παρελθόν εκδίωξαν τεχνικούς της αναδόχου εταιρίας. Οι κάτοικοι τονίζουν ότι ο εργολάβος της εταιρίας έχει...
Ενάντια στο αιολικό πάρκο στην Κουρούπα οι κάτοικοι της περιοχής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας