Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρουσιάστηκε... με αντιδράσεις η ανάπλαση της Πλατείας Σούδας

Παρουσιάστηκε... με αντιδράσεις η ανάπλαση της Πλατείας Σούδας

  • A-
  • A+

Ο Δήμος Χανίων παρουσίασε το απόγευμα της Τρίτης, τη μελέτη του έργου της ανάπλασης της Πλατείας Σούδας, σε ενημερωτική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Πολύκεντρου της Σούδας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.224.500 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους του Δήμου Χανίων.

Τι προβλέπει η μελέτη

Στη προτεινόμενη μελέτη ο δημόσιος ελεύθερος χώρος αυτός αυξάνεται από τα 1.000 τ.μ που είναι σήμερα στα 2.900 τ.μ. και η επιφάνεια πρασίνου, που ήταν πριν 300 τ.μ. (πάλι κατακερματισμένη στις νησίδες) γίνεται 800 τμ ενιαίο τμήμα με καθιστικά και σκίαση. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι σαφώς η μελέτη είναι στην σωστή κατεύθυνση της αύξησης του δημόσιου χώρου.

kriti24.gr

Η καινοτομία της πρότασης στηρίζεται στη χρήση ψυχρών και φωτοκαταλυτικών υλικών και στη χρήση ΑΠΕ μικρής κλίμακας για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Στο ανατολικό τμήμα της πλατείας προτείνεται η κατασκευή πεζοδρομίου μέσου πλάτους περίπου 4μ, το οποίο στο χαμηλό του τμήμα παρουσιάζει υψομετρική διαφορά μικρότερη από την υφιστάμενη.

kriti24.gr

Η υποβίβαση του πεζοδρομίου στο επίπεδο της πλατείας θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα στα υφιστάμενα καταστήματα, αφού θα δημιουργούσε μεγάλη υψομετρική διαφορά με αυτά, ενώ η δημιουργία σκαλοπατιών θα έπρεπε να γίνει εις βάρος των καταστημάτων (με βάση το σχέδιο πόλης) κάνοντας πολύ δύσκολη – επικίνδυνη την πρόσβαση προς αυτά.

kriti24.gr

Επιπλέον το πλάτος πεζοδρομίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 2μ.Όσο αφορά τις αφετηρίες των λεωφορείων και ταξί, υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του λιμενικού ταμείου να μεταφερθούν σε γειτονικό ευχερέστερο χώρο (πιθανόν και εντός του λιμένα μετά από συνεννόηση με το Λιμενικό Ταμείο) για την βελτίωση της λειτουργικότητάς τους και την πλήρη απόδοση του ελεύθερου χώρου στους πεζούς απαλλαγμένου από κάθε φύσεως οχήματα.

Επίσης περιλαμβάνει δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, ενώ προβλέπει και τον περιορισμό των υφιστάμενων θέσεων στάθμευσης.

kriti24.gr

Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας

Σε σχέση με τις αντιδράσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί από τους καταστηματάρχες της ανατολικής πλευράς της πλατείας, ο κ. Ξανθουδάκης επεσήμανε ότι μπορεί να συζητήσουν κάποια θέματα, θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι αλλαγή της μελέτης σημαίνει ότι θα πρέπει οι διαδικασίες να γίνουν από την αρχή και αυτό σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη του έργου.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας αναφέρθηκε στη χρησιμότητα του έργου και στην απόφαση της δημοτικής αρχής να το χρηματοδοτήσει αυτό ίδιους πόρους του Δήμου.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις οι οποίες καταγράφονται σε σχέση με το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα πολλά έργα που εκτελούνται ή προγραμματίζονται θα χρηματοδοτηθούν από ιδίους πόρους του Δήμου αλλά και για το δάνειο για τη δημοτική αγορά, ο δήμαρχος Χανίων σημείωσε ότι η δημοτική αρχή έχει καταφέρει να κάνει έργα με χρήματα του Δήμου χωρίς να επιβαρύνει καθόλου τους δημότες.

Όπως σημείωσε ο κ. Βάμβουκας, το ίδιο θα γίνει και με τη δημοτική αγορά είπε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο ανταποδοτικού χαρακτήρα, που σημαίνει ότι θα πληρωθούν από εκεί τα χρήματα του δανείου.

Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου στις δηλώσεις τους τάχθηκαν υπέρ της κατασκευής του έργου ανάπλασης της πλατείας της Σούδας, κατηγορώντας ταυτόχρονα τη δημοτική αρχή για ολιγωρία και αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Ο πρόεδρος των Καταστηματαρχών της Σούδας κ. Σταμάτης Κολιακουδάκης, σημείωσε ότι ο Σύλλογος είναι υπέρ της μελέτης του έργου ως έχει, αλλά αφού γίνεται από ιδίους πόρους του Δήμου, θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή να δει τα θέματα που βάζουν οι καταστηματάρχες της ανατολικής πλευράς. 

Με πληροφορίες από το kriti24.gr

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας στα Χανιά
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας στη Νέα Χώρα Χανίων, καθώς την Τετάρτη το πρωΐ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του χώρου.
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Απειλούν με προσφυγές για το φράγμα Βαλσαμιώτη
Να μην αποδεχτεί τη λειτουργία ή χρήση του φράγματος Βαλσαμιώτη αν αυτό δεν καταστεί πλήρως λειτουργικό και ασφαλές, αποφάσισε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Παράλληλα ο ΟΑΚ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο...
Κρήτη: Απειλούν με προσφυγές για το φράγμα Βαλσαμιώτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Διαμαρτυρία στον ΒΟΑΚ για την κατολίσθηση
Σε ολιγόωρο αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού στο ύψος του Σταλού, προχώρησαν οι κάτοικοι της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για την μεγάλη καθυστέρηση στην επιδιόρθωση της κατολίσθησης η οποία σημειώθηκε στο...
Χανιά: Διαμαρτυρία στον ΒΟΑΚ για την κατολίσθηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα παράταση στο κλείσιμο του ΒΟΑΚ - Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι
Σε αποκλεισμό του ΒΟΑΚ προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν οι κάτοικοι της περιοχής του Σταλού στα Χανιά, λόγω της μεγάλης κατολίσθησης η οποία σημειώθηκε πριν από σχεδόν ένα μήνα στο σημείο, με αποτέλεσμα να...
Νέα παράταση στο κλείσιμο του ΒΟΑΚ - Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβαθμίζεται το Νοσοκομείο Χανίων σε τμήματα και ειδικότητες
Την πλήρη αναβάθμιση του Νοσοκομείου Χανίων, σηματοδοτεί η δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. του νέου Οργανισμού του νοσηλευτικού ιδρύματος, ο οποίος προβλέπει νέα τμήματα, ειδικότητες και περισσότερες κλίνες. Συστήνεται...
Αναβαθμίζεται το Νοσοκομείο Χανίων σε τμήματα και ειδικότητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους με βλάβη
Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τρίτης στο αεροδρόμιο Χανίων καθώς ένα αεροσκάφος προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση λόγω βλάβης στον έναν κινητήρα. Το αεροσκάφος τύπου Boeing 737 της TUI είχε απογειωθεί από...
Χανιά: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους με βλάβη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας