Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταργούνται σχολικές μονάδες στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου

«Παίζοντας με τον φακό», από εφήβους στη δομή του Ελαιώνα | EUROKINISSI

Καταργούνται σχολικές μονάδες στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Στο κόκκινο για συγχώνευση και κατάργηση βρίσκονται σχολικές μονάδες της ενδοχώρας του Ρεθύμνου με τις τοπικές κοινωνίες, την αυτοδιοίκηση και τους εκπαιδευτικούς φορείς να βρίσκονται σε αναβρασμό!

Πρόκειται για σχολεία στο Μυλοπόταμο και το Αμάρι τα οποία σίγουρα θα οδηγηθούν σταδιακά σε λουκέτο, εάν προχωρήσει η προτεινόμενη από το υπουργείο παιδείας μοριοδότηση. 

Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται σε γενική σύσκεψη στο Ρέθυμνο να παραστεί ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργος Τερζάκης για να τού τεθούν υπόψη οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί και οι προτεινόμενες λύσεις από εκπαιδευτικούς φορείς, τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση. Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ιδίως στον Μυλοπόταμο και το Αμάρι.

Αυτό που ζητούν οι φορείς είναι να τεθεί ως βάση η μοριοδότηση των σχολείων της πόλης του Ρεθύμνου με 3 μόρια, όπως και αυτά του Λασιθίου και όχι με 2 όπως συμβαίνει με τα σχολεία της πόλης του Ηρακλείου και των Χανίων. 

Στη συνέχεια σταδιακά, θεωρούν ότι θα πρέπει να αυξάνεται η μοριοδότηση, ακόμη και στα νέα σχολεία στα προάστια του Ρεθύμνου στο Σφακάκι και το Ατσιπόπουλο και αυτό για να αποφευχθεί η συγκέντρωση μαθητών στην πόλη που θα σημάνει μακροπρόθεσμα, τη λειτουργία διπλοβάρδιας.

Επιπλέον, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθούν σε μόρια τα απομακρυσμένα σχολεία όπως το Γυμνάσιο και ιδίως το ΕΠΑΛ Γαράζου που έχει δει τον μαθητικό του πληθυσμό να μειώνεται στο μισό μέσα σε μια τετραετία. Στο κόκκινο για λουκέτο βρίσκεται και το Γυμνάσιο στην Κράνα, δεδομένου ότι αποχαρακτηρίζεται από δυσπρόσιτο και μειώνεται παράλληλα και η μοριοδότησή του. 

Εκτός από τον Μυλοπόταμο, δύσκολη η κατάσταση και στο Αμάρι, αφού το Γυμνάσιο Συβρίτου οδηγείται σε λουκέτο, ενώ παράλληλα δε φαίνεται να ενισχύεται το Γυμνάσιο και το Λύκειο στον Φουρφουρά που θα παραμείνουν ως τα μοναδικά πια στο δήμο Αμαρίου.

Σημειώνεται ότι σύσσωμοι οι 38 διευθυντές σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου έχουν προσυπογράψει την οπτική της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και του ΠΥΣΔΕ επί του θέματος.

Επιστολή του Δήμου Μυλοποτάμου

Η επιτροπή Παιδείας του Δήμου Μυλοποτάμου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την προτεινόμενη από το Υπουργείο μοριοδότηση των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, διότι δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας αυτών.

Τα περισσότερα σχολεία της επαρχίας είναι μικρά, λειτουργούν σε μακρινά, μικρά, ορεινά ή ημιορεινά χωριά, με παλιό οδικό δίκτυο ανάμεσα από τις οροσειρές του Ψηλορείτη και των Ταλαίων Ορέων.

Απομακρυσμένα από τις πόλεις του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, τα σχολεία των χωριών αυτών δεν επιλέγονται εύκολα από εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα σχεδόν πάντα να καθυστερεί η στελέχωσή τους και ειδικά στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα, ειδικότητες να καλύπτονται Δεκέμβριο ή Ιανουάριο, δηλαδή αρκετούς μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 

Αυτό έχει δυσμενές αντίκτυπο στην εκπαίδευση των παιδιών και προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις των γονέων και κηδεμόνων αλλά και της κοινωνίας.Ο Δήμος Μυλοποτάμου ζητά επισταμένως την ενίσχυση των σχολείων της περιφέρειας στη μοριοδότηση και στον χαρακτηρισμό τους ως δυσπρόσιτα, αφού η μη έγκαιρη στελέχωση των σχολείων που δεν είναι ελκυστικά στους εκπαιδευτικούς, τα οδηγεί σε αργό θάνατο με το θέμα να είναι ιδιαιτέρως επιτακτικό για γόνιμη λύση, δεδομένου ότι οι αλλαγές της μοριοδότησης των σχολικών μονάδων, δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να ανοίγει σε κάθε διακυβέρνηση του υπουργείου παιδείας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Ανιστόρητη επίθεση της Ραχήλ Μακρή σε σχολείο
Προπαγανδιστές και ραγιάδες «είδε» η Ραχήλ Μακρή σε ένα ημερολόγιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, το οποίο απεικονίζει μνημεία από την εποχή...
Ρέθυμνο: Ανιστόρητη επίθεση της Ραχήλ Μακρή σε σχολείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία του Δήμου Μυλοποτάμου για τα κενά στα σχολεία
Σε δήλωση - διαμαρτυρία προχώρησε ο Δήμος Μυλοποτάμου, με αφορμή τις ελλείψεις καθηγητών στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου...
Διαμαρτυρία του Δήμου Μυλοποτάμου για τα κενά στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Αντιδρούν στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία
Αντίθετες στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία δηλώνουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ρεθύμνου,...
Χανιά: Αντιδρούν στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Ζητούν λύση για την υποστελέχωση των σχολείων
Επιστολή στον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου για την υποστελέχωση των σχολικών μονάδων του Μυλοποτάμου και της ευρύτερης περιφέρειας του Ρεθύμνου,...
Ρέθυμνο: Ζητούν λύση για την υποστελέχωση των σχολείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Ζητούν αναμοριοδότηση των δυσπρόσιτων σχολείων
Η αναμοριοδότηση των δυσπρόσιτων σχολείων του Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο και η άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν σε σύσκεψη...
Ρέθυμνο: Ζητούν αναμοριοδότηση των δυσπρόσιτων σχολείων