Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έφυγαν τα εκρηκτικά από το Ηράκλειο, προφυλακίστηκαν οι ναυτικοί

Marine Traffic

Έφυγαν τα εκρηκτικά από το Ηράκλειο, προφυλακίστηκαν οι ναυτικοί

  • A-
  • A+

Με το φορτηγό πλοίο «Καπετάν Χρήστος» μεταφέρθηκαν οι 410 τόνοι εκρηκτικών που παρέμειναν επί μία εβδομάδα στο λιμάνι του Ηρακλείου μετά την κατάσχεση του πλοίου «Andromeda». Προορισμός των εκρηκτικών είναι στρατιωτική μονάδα στις Σέρρες. Προφυλακίστηκαν οι οκτώ ναυτικοί του «Andromeda», όπου εντοπίστηκαν τα εκρηκτικά.

Με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή προφυλακίστηκαν οι οκτώ ναυτικοί του μικρού φορτηγού πλοίου «Andromeda», σημαίας Τανζανίας, που εντοπίστηκε στις 6 Ιανουαρίου να πλέει στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου Κρήτης και να μεταφέρει 410 τόνους εκρηκτικά.

Οι οκτώ ναυτικοί (πέντε Ινδοί, δύο Ουκρανοί και ένας Αλβανός), που κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου 2168/93, είχαν μεταφερθεί από το Ηράκλειο της Κρήτης την περασμένη Πέμπτη στον Πειραιά, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία και απολογήθηκαν χθες (Δευτέρα).

Το βράδυ της Τρίτης ολοκληρώθηκε η διαδικασία απομάκρυνσης από το λιμάνι του Ηρακλείου των 29 κοντέινερ με τα εκρηκτικά τα οποία φυλάσσονταν σε χώρο του λιμανιού από τη στιγμή που εκφορτώθηκαν από το μικρό δεξαμενόπλοιο.

Το πρωί παραβρέθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου και στον χώρο που βρίσκονται τα κοντέινερ με τα εκρηκτικά ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Χρήστος Λαμπρίδης, μαζί με στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας και ενημερώθηκαν για το πώς θα γίνει η μεταφορά τους.

Τα εκρηκτικά φορτώθηκαν στο φορτηγό πλοίο «Καπετάν Χρήστος», ελληνικής σημαίας, το οποίο είναι πιστοποιημένο για μεταφορές επικίνδυνων, εύφλεκτων φορτίων, όπως επίσης και για ειδικές μεταφορές βαρέων οχημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν», το πλοίο, που αναχώρησε στις 8:30 το βράδυ της Τρίτης, θα κατευθυνθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί με οχήματα τα εκρηκτικά θα οδηγηθούν σε στρατόπεδο των Σερρών.

Σε δεύτερη φάση αναμένεται να μεταφερθούν και τα εκρηκτικά που είχαν βρεθεί στο φορτηγό πλοίο «Mekong Spirit», σημαίας Μάλτας, το οποίο είχε εντοπιστεί τον Μάιο του 2017 να πλέει ανοιχτά της Κω, φορτωμένο με εκρηκτικές ύλες, προερχόμενο από λιμάνι της Τουρκίας με προορισμό λιμάνι του Σουδάν.

Επειδή το λιμάνι της Κω δεν είχε τις κατάλληλες υποδομές για να ελεγχθεί το φορτίο, το πλοίο οδηγήθηκε στη Σούδα, όπου και εκφορτώθηκαν τα κοντέινερ με τα εκρηκτικά.

Υπενθυμίζεται ότι το υπερήλικο (39 ετών) «Andromeda» ακινητοποιήθηκε από τις ελληνικές λιμενικές αρχές καθώς, όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση, είχε προορισμό το λιμάνι Μισουράτα της Λιβύης και όχι το Ομάν και το Τζιμπουτί, όπως προέκυπτε από τα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο πλοίαρχος του πλοίου υποστήριξε ότι πήρε εντολή από τον ιδιοκτήτη του πλοίου να κατευθυνθεί και να ξεφορτώσει στη Λιβύη, προορισμός που αναγραφόταν και στο ημερολόγιο της γέφυρας με ημερομηνία 18/12/2017.

Στο πλοίο διαπιστώθηκαν επίσης 102 σοβαρές παρατηρήσεις-ελλείψεις σχετικά με την αξιοπλοΐα του.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καΐκι «ψάρεψε» τρεις αμφορείς
Ένας ακέραιος αμφορέας, ένας αμφορέας με αποκολλημένο τμήμα βάσης και ένα μικρότερο αγγείο με αποκολλημένο λαιμό ανασύρθηκαν, το μεσημέρι της...
Καΐκι «ψάρεψε» τρεις αμφορείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον εισαγγελέα για τα λαθραία τσιγάρα
Στην εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά πρόκειται να προσαχθούν το πρωί της Κυριακής οι 6 συλληφθέντες (Ουκρανοί) μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου,...
Στον εισαγγελέα για τα λαθραία τσιγάρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέντε συλλήψεις για πάνω από 17.000 λαθραία πακέτα τσιγάρων και καπνού
Στις συλλήψεις πέντε ατόμων (τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας) προχώρησαν οι λιμενικές αρχές, καθώς εντοπίστηκε στην κατοχή τους μεγάλη ποσότητα...
Πέντε συλλήψεις για πάνω από 17.000 λαθραία πακέτα τσιγάρων και καπνού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διπλή σύλληψη στο λιμάνι του Ηρακλείου για ναρκωτικά
Στη σύλληψη δύο ανδρών από το Πακιστάν, ηλικίας 29 και 21 ετών, προχώρησαν το πρωί της Τρίτης στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του...
Διπλή σύλληψη στο λιμάνι του Ηρακλείου για ναρκωτικά