• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.5°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.5°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.7°C
  4 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 11.6°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.0°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.8°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.8°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  4 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.7°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.1°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.7°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  53%
Λιμενικό Σώμα

Για τη Λιβύη προορίζονταν τα εκρηκτικά του «ANDROMEDA»

 • A-
 • A+

Στο λιμάνι Μισουράτα της Λιβύης πήγαινε το μικρό φορτηγό πλοίο «ANDROMEDA» σημαίας Τανζανίας, προκειμένου να εκφορτώσει και να παραδώσει όλο το φορτίο του (εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές και άλλος εξοπλισμός) και όχι στο Ομάν και το Τζιμπουτί, όπως προέκυπτε από τα συνοδευτικά έγγραφα που υπήρχαν στο πλοίο, όταν αυτό εντοπίστηκε στις 6 Ιανουαρίου να πλέει στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου της Κρήτης.

Το πλοίο μετέφερε 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές και άλλο εξοπλισμό, καθώς και 11 δεξαμενές υγραερίου και σύμφωνα με τον πλοίαρχο πήρε εντολή από τον ιδιοκτήτη του πλοίου να πάει στο λιμάνι Μισουράτα της Λιβύης και να ξεφορτώσει. Όπως έδειχναν τα φορτωτικά έγγραφα του πλοίου, τα εμπορευματοκιβώτια είχαν φορτωθεί από το λιμάνι Mersin Τουρκίας με λιμάνι εκφόρτωσης το Τζιμπουτί, ενώ οι δεξαμενές υγραερίου από το λιμάνι Ισκεντερούν Τουρκίας με λιμάνι εκφόρτωσης το Ομάν.

Τα παραπάνω στοιχεία αλλά και άλλες πολλές πληροφορίες έγιναν γνωστές το απόγευμα της Τετάρτης από την ενημέρωση που έκανε ο διευθυντής του κλάδου ασφαλείας και αστυνόμευσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος Γιάννης Αργυρίου και ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Νίκος Λαγκαδιανός.

Χαρακτηριστική της σπουδαιότητας της υπόθεσης είναι η δήλωση που έκανε ο κ. Αργυρίου: «Το πλοίο αποτελούσε κινητή βόμβα και το Λιμενικό κατάφερε να την απασφαλίσει».

Σύμφωνα λοιπόν με το Λιμενικό, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος στις 06-01-2018 εντοπίστηκε από ναυαγοσωστικό σκάφος του του Λιμενικού το φορτηγό πλοίο «ANDROMEDA» που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου Κρήτης και έγινε έλεγχος στο πλοίο και στο φορτίο από άνδρες Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και του Τελωνείου Κρήτης.

Ωστόσο στις 08-01-2018 κρίθηκε απαραίτητος ο ενδελεχής έλεγχος του φορτίου και για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή στον πλοίαρχο να καταπλεύσει στο λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης, συνοδεία περιπολικού σκάφους. Στο πλοίο επέβαινε οκταμελές πλήρωμα εκ των οποίων δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός. Αφού εκφορτώθηκε το σύνολο του φορτίου, έγινε έλεγχος από τον οποίο επιβεβαιώθηκε το περιεχόμενο των 29 εμπορευματοκιβωτίων (εκρηκτικές ύλες – πυροκροτητές και λοιπός εξοπλισμός αυτών) διασταυρούμενο με τα αναγραφόμενα στα δηλωτικά και συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου, ενώ οι 11 δεξαμενές υγραερίου ήταν κενές φορτίου.

Λιμενικό Σώμα

Παράλληλα στις 9-01-2018 έγινε στο πλοίο επιθεώρηση από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεωρήσεων Πλοίων Ηρακλείου και διαπιστώθηκαν συνολικά 102 σοβαρές παρατηρήσεις-ελλείψεις αναφορικά με την αξιοπλοΐα του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πλοίου, του πληρώματος και του φορτίου.

Επίσης εντοπίστηκε σχετική ημερολογιακή εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου στις 18-12-2017, ενώ επί του πλοίου δεν εντοπίστηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν. Μετά από αυτές τις εξελίξεις το πλήρωμα του πλοίου συνελήφθη και πρόκειται να προσαχθεί στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά για σοβαρές παραβάσεις άρθρων του Ποινικού Κώδικα. Το φορτίο και το πλοίο κατασχέθηκαν.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, προκειμένου επιληφθεί για θέματα αρμοδιότητάς της.

Λιμενικό Σώμα

Το πλοίο είναι κατασκευασμένο το 1979, έχει μήκος 81 μέτρα, πλάτος 12 μέτρα και τονάζ 1.590 κόρων, ενώ η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τους 9,2 κόμβους.

Σημειώνεται ότι το μικρό φορτηγό «ANDROMEDA» εμφανίζεται να έχει διαχειρίστρια την εταιρεία ANDROMEDA SHIPMANAGEMENT SA. Πρόκειται για μια μικρή ναυτιλιακή εταιρεία που δεν φαίνεται να διαχειρίζεται άλλο πλοίο και έχει γραφεία στο Μενίδι, γεγονός όχι συνηθισμένο. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Equasis, το ΑΝDROMEDA ανήκει στην συγκεκριμένη εταιρεία από το 2014. Εκείνο το διάστημα το πλοίο από «Lotta» μετονομάστηκε σε «ANDROMEDA».

Επίσης, σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα Cretaspot δημοσίευσε την Τετάρτη, επιστολή της πλοιοκτήτριας εταιρείας που φέρει την υπογραφή του αρχιπλοίαρχου Θεόδωρου Ρέλλου, ο οποίος εμφανίζεται ως διαχειριστής της εταιρείας, και στην οποία αναφέρεται ότι το «ANDROMEDA» έπεσε θύμα ναυταπάτης, το φορτίο ήταν νόμιμο και πήγαινε στο Τζιμπουτί. Τονίζεται ακόμα πως όλα είναι νόμιμα και ότι οι αρχές διέλυσαν το πλοίο, εκτελώντας εντολές προερχόμενες από την Άγκυρα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνελήφθη το πλήρωμα του ύποπτου σκάφους
Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της προανάκρισης οι πέντε ναυτικοί από τη Συρία, μέλη του πληρώματος του ύποπτου για παράνομες δραστηριότητες σκάφους «Malpas», χωρίς σημαία και αγνώστων λοιπών στοιχείων, που το...
Συνελήφθη το πλήρωμα του ύποπτου σκάφους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Το 2021 η δίκη για το πλήρωμα του ταχύπλοου από τη Λιβύη
Για τις 20 Ιανουαρίου του 2021 ορίστηκε η δίκη του πληρώματος των εφτά ατόμων που συνελήφθησαν σε ταχύπλοο στην περιοχή των Χανίων, προερχόμενοι από τη Λιβύη, με όπλα, σφαίρες και λαθραία καπνικά προϊόντα.
Κρήτη: Το 2021 η δίκη για το πλήρωμα του ταχύπλοου από τη Λιβύη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο μέτρο της κράτησης τέθηκε το φορτηγό πλοίο «BLUE MOON I»
Στο μέτρο της κράτησης τέθηκε το φορτηγό πλοίο «BLUE MOON I», σημαίας Togo, από τη Λιμενική Αρχή Σητείας, ενώ συνελήφθησαν τα 5 από τα 12 μέλη του πληρώματος. Διαπιστώθηκε η μη γνησιότητα πιστοποιητικού...
Στο μέτρο της κράτησης τέθηκε το φορτηγό πλοίο «BLUE MOON I»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άμεση απομάκρυνση των εκρηκτικών του πλοίου «Andromeda»
Το υπ. Ναυτιλίας αποφάσισε την άμεση απομάκρυνση από το λιμάνι του Ηρακλείου, των εκρηκτικών που εντοπίστηκαν στο «Andromeda». Το Λιμενικό έχει αποθηκεύσει με ασφάλεια τους 410 τόνους εκρηκτικών σε χώρους του...
Άμεση απομάκρυνση των εκρηκτικών του πλοίου «Andromeda»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρεις συλλήψεις με την κατηγορία της διακίνησης προσφύγων
Τρεις άνδρες ηλικίας 23, 38 και 39 χρονών συνελήφθησαν από τις λιμενικές αρχές κατηγορούμενοι ως διακινητές των προσφύγων που εντοπίστηκαν σε ιστιοφόρο σκάφος νότια της Γαύδου.
Τρεις συλλήψεις με την κατηγορία της διακίνησης προσφύγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας