• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 24.2°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.4°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.1°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 24.9°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  69%

Πολίτες του Ηρακλείου αντιδρούν στην ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη

 • A-
 • A+

Την αντίδρασή τους στην επικείμενη νέα αναπλαση του πάρκου Γεωργιάδη, εξέφρασαν μέσω ανακοίνωσης πολίτες του Ηρακλείου οι οποίοι υπογράφουν ως «Φυλές του Πάρκου». 

Οι πολίτες θεωρούν ότι η ανάπλαση θα αλλάξει καθολικά τον χαρακτήρα του πάρκου, δίνοντας προτεραιότητα στη χαμηλή βλάστηση κι απειλώντας την ύπαρξη των μεγάλων δένδρων.

Όπως υποστηρίζουν, η μελέτη περιλαμβάνει εκρίζωση όλης της βλάστησης, δένδρων και φυτών, τα οποία γειτνιάζουν στο ενετικό τείχος, καθώς σκοπός της ανάπλασης θα είναι και η ανάδειξη του τείχους.

Οι «Φυλές του Πάρκου» τονίζουν ότι το πάρκο είναι ο μοναδικός χώρος κοντινός στη φύση και δηλώνουν έτοιμοι να το υπερασπιστούν.

Τέλος, καλούν σε ανοιχτή συνέλευση στο πάρκο Γεωργιάδη, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου και ώρα 6 το απόγευμα,με σκοπό τον συντονισμό των δράσεών τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των «Φυλών του Πάρκου»:

Το πάρκο Γεωργιάδη απειλείται για ακόμη μια φορά από τα σχέδια του Δήμου Ηρακλείου και μαζί του απειλούμαστε κι εμείς.

Πριν εφτά χρόνια μελετούσαν να το κάνουν πάρκινγκ, τώρα έχουν ήδη εγκρίνει μελέτη για την αναβάθμισή του.  Η «αναβάθμιση» του πάρκου, προυπολογισμού 1.000.000 ευρώ, θα αλλάξει καθολικά τον χαρακτήρα του, δίνοντας προτεραιότητα στη χαμηλή βλάστηση κι απειλώντας την ύπαρξη των μεγάλων δένδρων, μιας και «Στη σημερινή του μορφή είναι ένας χώρος με πολλά μεγάλα δένδρα και λίγους θάμνους, που φαίνεται άδειο κατά την είσοδο του επισκέπτη στο χώρο. Κυριαρχεί το πράσινο χρώμα, ενώ δεν υπάρχει χρώμα από φυλλώματα διαφόρων αποχρώσεων και από άνθη»(τεχνική έκθεση πρασίνου-σελ.3)

Συγκεκριμένα, η μελέτη περιλαμβάνει εκρίζωση όλης της βλάστησης, δένδρων και φυτών, που γειτνιάζουν στο ενετικό τείχος για την ανάδειξή του, φύτευση χιλιάδων εποχιακών φυτών και χλοοτάπητα κάτω από τις φυλλωσιές των μεγάλων δένδρων, δημιουργία βραχόκηπων, κλάδεμα των θάμνων που περιγράφουν τα παρτέρια στο μισό μέτρο και δυνατότητα κλαδέματος ή κοπής 93 μεγάλων δένδρων ύψους 8-16μ. 

Τσιμέντα κι άσφαλτος θα αντικατασταθούν από μοντέρνο τσιμέντο, οι ρίζες δένδρων που ενοχλούν την τσιμεντόστρωση θα κοπούν, οι κάδοι απορριμάτων θα αλλαχθούν και θα φυτέψουν τραπεζοπάγκους  κι ένα ηλιακό ρολόι αξίας 10.000 ευρώ.

Ανάλογες παρεμβάσεις «αναβάθμισης» έχουμε δει πολλές φορές σ’αυτήν την πόλη. Κάποιες από αυτές, όσο και να περνούν τα χρόνια, μένουν αξέχαστες για τις αστοχίες τους, (κατασκευαστικά, αισθητικά, βίαιη αλλαγή χρήσης) όπως της πλατείας Ελευθερίας και πιο πρόσφατα αυτή της πλατείας Κορνάρου. Κι αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους που αποφασίσαμε να υπερασπιστούμε το πάρκο και να αποτρέψουμε την καταστροφή του.

Το πάρκο Γεωργιάδη για τους ανθρώπους αυτής της πόλης ανεξαρτήτως ηλικίας είναι ο μοναδικός φυσικός χώρος που καταφεύγουν καθημερινά για να πάρουν μιαν ανάσα οξυγόνου και δροσιάς. 

Ο δημόσιος χώρος που έλκονται αβίαστα για να ξεκουραστούν από τον εξαντλητικό ρυθμό της ζωής τους - έστω και για λίγο -  μακριά από τη φασαρία των δρόμων και των αυτοκινήτων, κάτω από την παρουσία των μεγάλων δένδρων. 

Είναι η μόνη επιλογή για τους περιπάτους των σχολείων του κέντρου και των οικογενειών με μικρά παιδιά, που αναζητούν ανοιχτό κι ασφαλές μέρος για παιχνίδι και ανάπαυση.

Για μας, όμως, το πάρκο Γεωργιάδη είναι και κάτι ακόμα. Είναι ο ζωτικός μας χώρος στην πόλη, ο χώρος ο πιο κοντινός στη φύση, που μας δέχεται απλά για να συναντηθούμε και να δημιουργήσουμε. 

Το μέρος που τα τσιμέντα και τα φώτα της πόλης δεν μας πληγώνουν και τα πουλιά (νανόμπουφοι, κοκκινολαίμηδες, κοτσύφια, σπουργίτια κ.α.) στις φυλλωσιές των δένδρων μας θυμίζουν πώς είναι η Ζωή. Δεν είναι τυχαίο, που για μια δεκαετία και πλέον οι δράσεις μας, τα φεστιβάλ και οι γιορτές μας φιλοξενούνται σε αυτό το πάρκο. Και ούτε είναι παράξενο, που το πάρκο με τις κοινότητες των δένδρων και των πουλιών του, είναι πια κομμάτι μας κι αρνούμαστε να το αφήσουμε στα χέρια του Δήμου και των εργολάβων.

Κάποια σημεία του πάρκου είναι η αλήθεια πως χρειάζονται φροντίδα, βελτίωση ή ακόμη κι αλλαγή. Δεν πιστεύουμε όμως, πως αυτό είναι απόφαση του Δήμου - που ευθύνεται για την  πρότερη εικόνα παραίτησής του - των εργολάβων, ή όποιων άλλων δεν το ζουν.

Αρμόδια για μας να αποφασίσει είναι μονάχα η κοινότητα των ανθρώπων, που νοιάζεται για το πάρκο, το ζει σχεδόν καθημερινά και που κομμάτι της πριν από  περίπου 15 χρόνια, το μεταμόρφωσε από αφιλόξενο κι απρόσιτο που ήταν, σε αυτό που είναι σήμερα.

Το πάρκο Γεωργιάδη θα φροντίσουμε να παραμείνει ελεύθερο και ζωντανό, όπως επιθυμούμε να ’μαστε κι εμείς. Είναι το μοναδικό στο Ηράκλειο και θα το υπερασπιστούμε. Και κοντά σε αυτό, ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε ξανά δημόσιους χώρους ελεύθερους από την εμπορευματοποίηση του Δήμου και των πελατών του. 

Επιδίωξή μας είναι η συντονισμένη δράση με όλες τις ομάδες, συλλογικότητες και πρόσωπα που νοιάζονται για αυτό το ζήτημα και που έχουν την διάθεση να συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη διάσωση του πάρκου Γεωργιάδη μέσα από ανοιχτές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

Σας καλούμε λοιπόν σε συνέλευση στο πάρκο Γεωργιάδη την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου και ώρα 18:00 προκειμένου να συντονίσουμε τις δράσεις μας για την υπεράσπιση του πάρκου.

Συντροφικά,

Οι φυλές  του πάρκου

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένας νεκρός και δύο σοβαρά τραυματίες σε τροχαία στην Κρήτη
Στους εννέα έφτασαν πλέον οι νεκροί από τροχαία στην Κρήτη για φέτος, καθώς ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Γεράνι Χανίων. Το θύμα, ένας 32 Σουηδός, συγκρούστηκε με σταθμευμένο όχημα, με αποτέλεσμα...
Ένας νεκρός και δύο σοβαρά τραυματίες σε τροχαία στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Επίσημη πρώτη για την Επιτροπή Προσβασιμότητας
Την Τετάρτη το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Προσβασιμότητας του Δήμου Ηρακλείου, η οποία θα ασχολείται με θέματα στρατηγικής ευαισθητοποίησης πολιτών και θέματα εφαρμογής...
Ηράκλειο: Επίσημη πρώτη για την Επιτροπή Προσβασιμότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε λειτουργία η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας Κρήτης
Ξεκίνησε τη λειτουργία της η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας Κρήτης του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα έχει έδρα το Ηράκλειο και τμήματα στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνης και Λασιθίου. Αντικείμενο της...
Σε λειτουργία η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Συνελήφθησαν οι δράστες διάρρηξης με λεία 70.000 €
Στη σύλληψη τριών ανδρών και μίας γυναίκας, οι οποίοι εμπλέκονται σε δύο υποθέσεις διαρρήξεων, με λεία πάνω από 70.000 €, προχώρησε η αστυνομία. Η ληστεία σημειώθηκε από περίπου δύο μήνες στην περιοχή Κοκκίνη...
Ηράκλειο: Συνελήφθησαν οι δράστες διάρρηξης με λεία 70.000 €
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Συνελήφθη πατέρας που χτύπησε την κόρη του
Ένας 42χρονος άνδρας, πατέρας μίας 13χρονη μαθήτριας, συνελήφθη από την αστυνομία, μετά από καταγγελία του διευθυντή του σχολείου της όταν είδε σημάδια στο παιδί. Η 13χρονη πηγαίνει σχολείο σε χωριό του Δήμου...
Ηράκλειο: Συνελήφθη πατέρας που χτύπησε την κόρη του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας