• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 4.6°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 1.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.0°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / -1.2°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.2°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  4 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 8.6°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 2.9°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.6°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  3 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 3.2°C
  3 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.7°C / 0.5°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -1.9°C / 0.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  2 BF
  67%

Το κτίριο της πρώην Μεραρχίας στον Λόφο Καστέλι των Χανίων

Μνημείο (και όχι ξενοδοχείο) η Μεραρχία Χανίων

 • A-
 • A+

Φρένο στα επενδυτικά σχέδια του Πολυτεχνείου Κρήτης και της εταιρείας Belvedere ΕΠΕ βάζουν με κοινή γνωμοδότησή τους το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το ΚΑΣ σε ό,τι αφορά το κτίριο της 5ης Μεραρχίας στον Λόφο Καστελίου των Χανίων. Το κτίριο χαρακτηρίζεται ως νεότερο μνημείο αποτελώντας δείγμα αρχιτεκτονικής της κατηγορίας Δημόσιων Κτιρίων - Διοικητηρίων.

Τα δύο γνωμοδοτικά όργανα συνεδρίασαν την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου και μεταξύ άλλων εξέτασαν και το θέμα του κτιρίου της πρώην Μεραρχίας Κρητών το οποίο βρίσκεται στο οικοδομικό συγκρότημα του Λόφου Καστελίου (μαζί με τις πρώην φυλακές και τους πρώην στρατώνες). Τα συγκεκριμένα κτίρια είχαν πωληθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο υπουργείο Παιδείας με σκοπό την παραχώρησή τους στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τη στέγαση των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο απερχόμενος πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης προώθησε τη διενέργεια διαγωνισμού για την εκμίσθωση των τριών κτιρίων σε ιδιωτική ξενοδοχειακή εταιρεία με την επωνυμία «Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» με σκοπό τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στα Χανιά -και όχι μόνο- καθώς πρόκειται για ιστορικά κτίρια, κάτι που πλέον επιβεβαιώνεται και από την απόφαση του ΚΑΣ.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, τα δύο όργανα τάχθηκαν ομόφωνα «υπέρ του χαρακτηρισμού ως νεότερου μνημείου του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας στον Λόφο Καστελίου Χανίων, φερόμενης ιδιοκτησίας Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς αποτελεί τοπόσημο της πόλης των Χανίων και κτίσμα με αξιόλογα αρχιτεκτονικά, τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, δείγμα αρχιτεκτονικής της ειδικής αυτής κατηγορίας Δημόσιων Κτηρίων - Διοικητηρίων.

Η διατήρησή του συμβάλλει στην τεκμηρίωση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ιστορίας της πόλεως των Χανίων στα τέλη του 19ου αιώνα και κατά συνέπεια εμπλουτίζει το πολιτιστικό απόθεμά της».

Αλλάζουν τα δεδομένα

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο νέος πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος τονίζει πως, αν και το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να υπαναχωρήσει μονομερώς από τη συμφωνία που υπέγραψε τον περασμένο Αύγουστο με την εταιρεία, εντούτοις είναι πλέον στο χέρι της εταιρείας να κρίνει αν τη συμφέρει η συγκεκριμένη επένδυση, αν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ένα από τα τρία κτίρια.

Ο νέος πρύτανης επιφυλάσσεται να πάρει θέση εφόσον θα έχει στα χέρια του και την τελική υπουργική απόφαση για τον χαρακτηρισμό του κτιρίου της Μεραρχίας, ενώ μεταφέρει στην «Εφ.Συν.» εκτίμηση του πρώην πρύτανη Βασίλη Διγαλάκη ότι ακόμα και αν το κτίριο χαρακτηριστεί μνημείο, ενδεχομένως να μην απαγορευτεί η αξιοποίησή του, υπό αυστηρότερους όμως όρους.

Για τη συγκεκριμένη «αξιοποίηση», πάντως, έχουν εκδηλωθεί σοβαρότατες αντιδράσεις ενώ και η ίδια η υπογραφή της (αδημοσίευτης) σύμβασης με την ξενοδοχειακή εταιρεία χαρακτηρίστηκε άκυρη στη Βουλή, με δεδομένο ότι δεν εμφανίζονται φυσικά πρόσωπα στη μετοχική της σύνθεση, παρά μόνον υπεράκτιες εταιρείες (με έδρα την Κύπρο).

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στη Βουλή, έχει χαρακτηρίσει απολύτως αντισυνταγματική την αλλαγή χρήσης των κτιρίων, καθώς το χρηματικό ποσό της απόκτησής τους δόθηκε από το κράτος για συγκεκριμένη εκπαιδευτική και ερευνητική χρήση η οποία απαγορεύεται να αλλάξει.

Σχετικά με τους όρους της σύμβασης με την ιδιωτική εταιρεία ο κ. Γαβρόγλου έχει δηλώσει ότι οι μέχρι σήμερα εξηγήσεις του (πρώην) πρύτανη του Πολυτεχνείου κρίνονται απολύτως ανεπαρκείς, προσθέτοντας ότι το υπουργείο σκοπεύει να απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τις εισαγγελικές αρχές για τη διερεύνηση των όρων της σύμβασης.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: «Πυρ και μανία» η ΝΔ με την απόφαση του ΚΑΣ
Για συντροφικές σχέσεις με τους καταληψίες της Rosa Nera κατηγορεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων αλλά και την κυβέρνηση συνολικά η τοπική ΝΟΔΕ. Ειρωνευόμενα την πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού...
Χανιά: «Πυρ και μανία» η ΝΔ με την απόφαση του ΚΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβολή για το κτίριο V της Μεραρχίας Κρήτης
Με ομόφωνη απόφαση των μελών του ΚΑΣ και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων αναβλήθηκε η συνεδρίαση για τον χαρακτηρισμό του κτιρίου V της Μεραρχίας Κρήτης. Το έχει αγοράσει το Πολυτεχνείο Κρήτης και...
Αναβολή για το κτίριο V της Μεραρχίας Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απέφυγε να πάρει θέση για τα κτίρια του Πολυτεχνείου η Μ. Βλαζάκη
Με την... απορία άφησε τους δημοσιογράφους η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, όσον αφορά τα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστελίου. Η κ. Βλαζάκη απέφυγε να πάρει θέση τονίζοντας ωστόσο...
Απέφυγε να πάρει θέση για τα κτίρια του Πολυτεχνείου η Μ. Βλαζάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντισυνταγματική «αξιοποίηση» στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Άγνοια ή, στη χειρότερη περίπτωση, παράβλεψη του νόμου από τον πρόεδρο της ΝΔ και το κόμμα του στο θέμα της «αξιοποίησης» των τριών ιστορικών κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σε ποικίλες νομοθετικές διατάξεις...
Αντισυνταγματική «αξιοποίηση» στο Πολυτεχνείο Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρύτανης - «ξενοδόχος» με τις ευλογίες της Ν.Δ.
«Θολά σημεία» και ζητήματα ηθικής τάξεως προκύπτουν για τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Β. Διγαλάκη στην υπόθεση εκχώρησης των τριών ιστορικών κτιρίων του ιδρύματος με σκοπό τη μετατροπή τους σε...
Πρύτανης - «ξενοδόχος» με τις ευλογίες της Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για «ψέματα και συκοφαντίες» μιλά ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης
«Ψέματα και συκοφαντίες» χαρακτηρίζει ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης τη χθεσινή ανακοίνωση των δύο κοσμητόρων του Ιδρύματος για την εκμίσθωση των τριών ιστορικών κτιρίων σε ξενοδοχειακή εταιρία. «Μας...
Για «ψέματα και συκοφαντίες» μιλά ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας