• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.9°C / 16.8°C
  1 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.9°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 13.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.2°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.6°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 10.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.5°C / 15.1°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 16.5°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  1 BF
  97%

Στις 8 το πρωί, την ώρα που έχει προγραμματιστεί η δίκη, διοργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου

Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Οι... αφύσικες διώξεις στο Φυσικό Κρήτης

 • A-
 • A+

Η πρώτη μετά τη δικτατορία δίκη φοιτητών λόγω συνδικαλιστικής δράσης διεξάγεται σήμερα Τρίτη στο Ηράκλειο με 12 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης να κάθονται στο εδώλιο, έξι χρόνια μετά τις κινητοποιήσεις κατά του Νόμου Διαμαντοπούλου. 

Οι 12 φοιτητές στοχοποιήθηκαν από μερίδα καθηγητών του Τμήματός τους καθώς συμμετείχαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην αίθουσα συνέλευσης στις 11 Οκτωβρίου 2011. Αιτία της διαμαρτυρίας των φοιτητών ήταν η απόφαση των  καθηγητών τους να τους «τιμωρήσουν» για την κατάληψη που είχαν πραγματοποιήσει λίγες μέρες νωρίτερα στο πλαίσιο των πανελλαδικών φοιτητικών κινητοποιήσεων εναντίον του συγκεκριμένου νόμου.

Οι καταλήψεις συνέπεσαν με την εξεταστική περίοδο και παρόλο που σε όλα τα πανεπιστήμια ορίστηκε νέα εξεταστική για τα μαθήματα του εξαμήνου, στο Φυσικό Κρήτης οι καθηγητές αποφάσισαν να μην οριστούν νέες ημερομηνίες και οι φοιτητές να χάσουν το εξάμηνό τους.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης επικράτησε ένταση με περίπου 400 φοιτητές να αποκλείουν για αρκετές ώρες την αίθουσα της συνέλευσης των καθηγητών. Οι καθηγητές κάλεσαν την αστυνομία ενώ κατόπιν, με συνεχείς αναφορές τους στην Εισαγγελία Ηρακλείου οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης, κάνοντας λόγο για κατάσταση «ομηρείας», στην οποία τους υπέβαλαν οι φοιτητές τους.  

Οι καθηγητές υπέδειξαν 12 εκ των 400 φοιτητών στους οποίους ασκήθηκε δίωξη με τις κατηγορίες της παράνομης κατακράτησης και απόπειρας παράνομης βίας. Οι 11 από τους 12 φοιτητές τιμωρήθηκαν και εντός του Πανεπιστημίου με πειθαρχική ποινή στέρησης ενός επιπλέον εξαμήνου, εκτός από αυτό που έχασαν τελικά όλοι οι φοιτητές του Τμήματος.  

Επιμένουν πεισματικά

Ωστόσο, παρά την πειθαρχική ποινή, μέχρι και σήμερα κάποιοι εκ των καθηγητών επιμένουν πεισματικά και στην ποινική δίωξη των πρώην φοιτητών τους, προσπαθώντας να καταστήσουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης «πρωτοπόρο» όχι μόνο στις ακαδημαϊκές επιδόσεις αλλά και στο κλίμα εκφοβισμού για μελλοντικές φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Τη στάση των συγκεκριμένων καθηγητών του Φυσικού Τμήματος έχουν επικρίνει με ανακοίνωσή τους ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων και 23 φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και 62 καθηγητές, μέλη ΔΕΠ του ίδιου Πανεπιστημίου, οι οποίοι ρίχνουν το βάρος της ευθύνης για όσα έγιναν στους συναδέλφους τους, λέγοντας πως εκείνοι ήταν που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου για αναπλήρωση των χαμένων ημερών της εξεταστικής.

Δημόσια παρέμβαση για το θέμα έχει κάνει η τότε αντιπρύτανης Ελένη Παπαδάκη τονίζοντας με σαφήνεια πως διαφωνεί με την ποινική δίωξη των φοιτητών. 

Ωστόσο, η σημερινή Πρυτανεία, με ανακοίνωσή της, μία ημέρα πριν την προηγούμενη (αναβληθείσα) εκδίκαση τον Φεβρουάριο, έπαιρνε ίσες αποστάσεις κάνοντας μάλιστα και περίεργες συγκρίσεις της δράσης των φοιτητών με μισαλλόδοξες και ρατσιστικές πρακτικές.

Στο ίδιο κλίμα και κάποιοι εκ των καθηγητών που υποκίνησαν τις ποινικές διώξεις, τώρα υποδεικνύουν σε συναδέλφους τους που αντιδρούν, να αφεθεί απλά η Δικαιοσύνη να πράξει το καθήκον της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «εφαρμογή των νόμων του κράτους από τα αρμόδια όργανα». 

Πάντως, εκτός από την πανεπιστημιακή κοινότητα, στο πλευρό των 12 φοιτητών στέκεται σύσσωμη η κοινωνία της Κρήτης καθώς και κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς του νησιού. Ψηφίσματα με το αίτημα της αθώωσής τους έχουν εκδώσει τα δημοτικά συμβούλια Ηρακλείου και Ιεράπετρας, οι τέσσερις ΕΛΜΕ του νησιού, οι Σύλλογοι Δασκάλων Ηρακλείου και Χανίων, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου τα νομαρχιακά όργανα Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΛΑΕ,  της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΚΟΕ και του ΣΕΚ καθώς και αρκετοί σύλλογοι και σωματεία εργαζομένων της Κρήτης.

Από τις 8 το πρωί, την ώρα που έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση, διοργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου (σε μικρή απόσταση από το δικαστικό μέγαρο) από την «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τους διωκόμενους φοιτητές».

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβολή για τους 12 φοιτητές - Μαζική συμπαράσταση
Αναβολή για τις 10 Φεβρουαρίου 2017 πήρε η δίκη των 12 φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων. Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φοιτητές...
Αναβολή για τους 12 φοιτητές - Μαζική συμπαράσταση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δικαστές ήταν πιο... «δάσκαλοι» από τους καθηγητές
Αθώοι κρίθηκαν οι 12 φοιτητές του φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης που κάθισαν στο εδώλιο 6 χρόνια μετά τις κινητοποιήσεις τους κατά του Νόμου Διαμαντοπούλου. Το δικαστήριο έκρινε πως δεν...
Οι δικαστές ήταν πιο... «δάσκαλοι» από τους καθηγητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση Αναγνωστοπούλου για τους 12 φοιτητές
Παρέμβαση στο θέμα της δίκης των 12 φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, που διεξάγεται την προσεχή Πέμπτη, έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, τονίζοντας πως οι...
Παρέμβαση Αναγνωστοπούλου για τους 12 φοιτητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρυτανεία Πανεπιστημίου Κρήτης: «Οχι στην επέμβαση ξένων δυνάμεων στα Πανεπιστήμια»
Την Τρίτη 9 Μαρτίου, φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποίησαν παράσταση στην πρυτανεία του Ιδρύματος στο Ηράκλειο, προκειμένου να εκφράσουν...
Πρυτανεία Πανεπιστημίου Κρήτης: «Οχι στην επέμβαση ξένων δυνάμεων στα Πανεπιστήμια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ούτε δωμάτιο θα πάρετε του χρόνου ούτε και πτυχίο!
Καταγγελίες φοιτητών για την εκκένωση των εστιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου - Αυτοβούλως αποχώρησαν οι φοιτητές, αλλά θα γίνει έρευνα για την καταγγελία, απαντά ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ.
Ούτε δωμάτιο θα πάρετε του χρόνου ούτε και πτυχίο!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ απαντά στις καταγγελίες των εστιακών φοιτητών 
Απαντήσεις στα όσα αναφέρουν οι «Αγωνιστικές κινήσεις του ΕΛΜΕΠΑ» σε σχέση με την εκδίωξη φοιτητών από τις Εστίες του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου δίνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο πρύτανης Νίκος Κατσαράκης.
Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ απαντά στις καταγγελίες των εστιακών φοιτητών 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας