• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 15.7°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.6°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 12.7°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 9.4°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.0°C / 10.9°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.7°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  88%
Αγώνας της Κρήτης

Χανιά: Εκδήλωση ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου στην Fraport

 • A-
 • A+

Ενημερωτική εκδήλωση ενάντια στην παραχώρηση του αεροδρομίου Χανίων στη γερμανική Fraport, διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Εκχώρηση του Αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης»». 

Η εκδήλωση με τίτλο «Η κρίση στις αερομεταφορές, ο ρόλος της Fraport και οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στο Επιμελητήριο Χανίων.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Στρατής Γεωργούλας, καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος της «Πρωτοβουλίας Αυτοδιοικητικών Ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων-Μυτιλήνη», ο Λάμπρος Ντούτσικος, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Vrije των Βρυξελλών και μέλος της «Πανελλαδικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων-Κέρκυρα» και ο Αντώνης Σκαμνάκης, επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της «Ανοικτής Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στην Εκχώρηση του Αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης»».

Η Πρωτοβουλία κάνει λόγο για τις αρνητικές επιπτώσεις στη τοπική οικονομία από την παραχώρηση αλλά και τις αυξήσεις στα κόστη των αερομεταφορών, με αποτέλεσμα την αποχώρηση της Ryanair και τη δημιουργία μονοπώλειου στα Χανιά.

Επίσης, καταγγέλλουν τη γερμανική εταιρία η οποία ενεργοποίησε άμεσα τις ρήτρες της σύμβασης, απαιτώντας 74 εκατ. ευρώ για χαλασμένους λαμπτήρες.

Τέλος, η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι πρέπει να ακυρωθεί η «αποικιοκρατική σύμβαση» με τη Fraport, η οποία «εμποδίζει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και αφαιρεί σημαντικούς πόρους οι οποίοι μεταφέρονται στο γερμανικό δημόσιο».

Αναλυτικά το κείμενο της «Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Εκχώρηση του Αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης»»:

Χανιώτισσες και Χανιώτες,

Ένας από τους λόγους της αποχώρησης, κατά τους χειμερινούς μήνες, της Ryanair, είναι και η αύξηση των φόρων τα οποία επέβαλλε η γερμανική εταιρεία Fraport στην οποία εκχωρήθηκε το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανιών. Το γεγονός της εν λόγω αποχώρησης είναι γνωστό ότι είχε και θα εξακολουθήσει να έχει μεσοπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις στη τοπική οικονομία και στον στρατηγικό σχεδιασμό για επέκταση της τουριστικής περιόδου. 

Επέφερε επίσης σημαντικές αυξήσεις στις μετακινήσεις των κατοίκων της Δυτικής Κρήτης αλλά και των επισκεπτών ενώ δημιούργησε ένα μονοπώλιο με μία μόνο εταιρεία να χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» κατά τη χειμερινή περίοδο.

Η κρίση στις αερομεταφορές είναι πρόβλημα κυρίως αντιθέσεων και ανταγωνισμού οι οποίοι προκύπτουν μετά την απορρύθμιση της αγοράς των αερομεταφορών ενώ οι ευρύτερες ανακατατάξεις στην ελληνική αγορά με την έλευση της Fraport οξύναν τον ανταγωνισμό εφόσον η Fraport είναι μέρος του γερμανικού ανταγωνιστικού πόλου δηλαδή της Lufthansa της οποίας ισχυρός ανταγωνιστής είναι η Ryanair. 

Eν ολίγοις η αποχώρηση των Ιρλανδών από τα Χανιά είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπικών πολιτικών και αντιθέσεων στην ευρύτερη αγορά των αερομεταφορών στην Ευρώπη.

Η εκχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων συμπεριλαμβανομένου και του «Δασκαλογιάννης», ως αποτέλεσμα της συνθηκολόγησης και της αποδοχής των μνημονίων από το κυβερνών κόμμα, επέφερε ΑΜΕΣΩΣ υψηλά και σημαντικά κέρδη στους Γερμανούς κέρδη τα οποία θα μπορούσαν να έχουν παραμείνει στη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεισφορά της Fraport Greece στη μητρική Γερμανική ήταν το 6μηνο Απρίλιος-Σεπτέμβριος 180 εκατομμύρια ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 106 εκατομμύρια όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία!!! 

Αλλά οι Γερμανοί δεν εκβίασαν και εκβιάζουν μόνο για να  υφαρπάξουν 250-300 εκατομμύρια ετησίως από την λειτουργία των 14 κερδοφόρων περιφερειακών αεροδρομίων μεταφέροντας τα κέρδη αυτά στη Γερμανία. Ενεργοποιούν πλέον και τις ρήτρες της αποικιακής συμβάσεως απαιτώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ όπως τα 74 εκατομμύρια για τους λεγόμενους «λαμπτήρες» των αερολιμένων ενώ προβαίνουν σε ένα εκτεταμένο πλιάτσικο καταλαμβάνοντας δημόσια περιουσιακά στοιχεία μέσα και γύρω από τα αεροδρόμια σχεδιάζοντας να υφαρπάξουν ακόμα και περιοχές Natura.

Στα Χανιά έκαναν πλιάτσικο στο παλιό κτίριο του αεροδρομίου και ετοιμάζουν να το μετατρέψουν σε εμπορικό κέντρο ενώ δεν πληρώνουν για την αποκομιδή των απορριμμάτων τον Δήμο Χανίων θέμα για το οποίο πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας. Πλιάτσικο ετοιμάζονται να κάνουν και στο λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ το οποίο προορίζεται για κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες. Και εδώ οι Γερμανοί έχουν βάλει στόχο περίπου 300 εκατομμύρια για δήθεν επενδύσεις.

Δηλαδή χρήματα δεν είχαν για να αγοράσουν και τους δανείσαμε, για επενδύσεις δεν διαθέτουν επίσης χρήματα και σχεδιάζουν να υφαρπάξουν από τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για την Ελλάδα ενώ ζητούν και τα ρέστα για δήθεν ζημιές!!!

Αλλά ο στόχος της Fraport δεν είναι μόνο ή άντληση άμεσων εσόδων προκειμένου να ανταπεξέλθει στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κυρίως στη Γερμανία. Επιδίωξη της είναι οι συνέργειες με άλλες γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και των αερομεταφορών στην Ελλάδα προκειμένου να συνεπικουρήσουν στον στρατηγικό στόχο της γερμανικής κυβέρνησης να αποκτήσει τον έλεγχο της ναυαρχίδας της ελληνικής οικονομίας που είναι ο τουρισμός. 

Ήδη όπως είναι γνωστό η γερμανική TUI, με την οποία ήδη ανακοίνωσε συνεργασία η fraport, διακινεί πάνω από το 50% του εισερχόμενου τουρισμού στην χώρα ενώ η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa και το δίκτυο της Star Alliance στο οποίο συμμετέχει και η Aegean  είναι μέτοχος της Fraport έχοντας ένα 8,5% στο συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της τελευταίας.

Συνεπώς ο έλεγχος του τουρισμού της χώρας δεν είναι υπόθεση εργασίας ούτε Θεωρίες Συνωμοσίας αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα ενταθεί βραχυπρόθεσμα με την είσοδο των γερμανικών funds στην αγορά των κόκκινων δανείων που έχει ο ξενοδοχειακός τομέας ύψους 3 δις περίπου αλλά και στην διεκδίκηση του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Αθηνών. Ήδη ανακοινώθηκε ότι σύμβουλος αποκρατικοποίησης είναι η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank!!!

Η αποικιοκρατική σύμβαση με τη Fraport θα πρέπει να ακυρωθεί διότι όχι μόνο είναι προϊόν εκβιασμού αλλά επειδή εμποδίζει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και αφαιρεί σημαντικούς πόρους οι οποίοι μεταφέρονται στο γερμανικό δημόσιο. Η λύση είναι η δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Αερολιμένων όπου τα κέρδη θα επανεπενδύονται στην ανάπτυξη των αεροδρομίων προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων. 

Την ίδια στιγμή θα χρηματοδοτούνται τα ζημιογόνα αεροδρόμια των ακριτικών περιοχών τα οποία θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εξυπηρετούν εθνικούς και κοινωνικούς σκοπούς χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού όπως συμβαίνει τώρα.
 
Χανιώτισσες και Χανιώτες,
 
Σας καλούμε στην ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Η κρίση στις αερομεταφορές, ο ρόλος της Fraport και οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία» η οποία θα πραγματοποιηθεί την ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 20.30 μ.μ. στο ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα «μαύρα» ο Δασκαλογιάννης- Διαμαρτυρία στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
Μέλη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στην Εκχώρηση του Αεροδρομίου Χανίων» πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, «ντύνοντας» το άγαλμα του Ι. Δασκαλογιάννη στα μαύρα, στην Πλατεία Κοτζάμπαση. Στην συνέχεια...
Στα «μαύρα» ο Δασκαλογιάννης- Διαμαρτυρία στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία στην Alpha Bank για το αεροδρόμιο Χανίων
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η «Ανοικτή Πρωτοβουλία ενάντια στην εκποίηση του αεροδρομίου Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης»», την Παρασκευή το πρωΐ, στο κεντρικό υποκατάστημα της Alpha Bank στα Χανιά. Οι...
Διαμαρτυρία στην Alpha Bank για το αεροδρόμιο Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολίτες στον εισαγγελέα για την εκχώρηση του αεροδρομίου Χανίων
Το «ανοικτό συντονιστικό», το οποίο αποτελείται κυρίως από πολίτες που τάσσονται ενάντια στην εκχώρηση των αεροδρομίων, στη γερμανική εταιρεία Fraport, θα συνεδριάσει εκ νέου στα Χανιά, το απόγευμα της...
Πολίτες στον εισαγγελέα για την εκχώρηση του αεροδρομίου Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ζητούν καλύτερη σύνδεση του αεροδρομίου με τον νέο ΒΟΑΚ
Να συμπεριληφθεί στο έργο του νέου ΒΟΑΚ και η οδική αναβάθμιση της σύνδεσης μεταξύ του αερολιμένα Χανίων με τον Βόρειο Οδικό Άξονα, ζήτησαν με αναφορά τους στον υπουργό Υποδομών οι βουλευτές Χανίων, Βάλια...
Χανιά: Ζητούν καλύτερη σύνδεση του αεροδρομίου με τον νέο ΒΟΑΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία στην Περιφέρεια κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη δημιουργία αεροδρομίου στο Καστέλλι οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, πραγματοποιώντας το πρωΐ συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας...
Διαμαρτυρία στην Περιφέρεια κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα κινητοποίηση κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας», την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, ενάντια στην...
Νέα κινητοποίηση κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας