Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνεργασία Ιταλίας - Κρήτης για την οικοτεχνία

φωτογραφία αρχείου

Συνεργασία Ιταλίας - Κρήτης για την οικοτεχνία

  • A-
  • A+

Ο δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος της οικοτεχνίας στην ιταλική περιφέρεια του Βένετο χαρακτηρίζεται ως πρότυπο για το σχεδιασμό, τις μεθοδολογίες που εφαρμόζονται, ενώ ο συγκεκριμένος κλάδος έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ενδυναμώσει την οικονομία της περιοχής, το εισόδημα των παραγωγών, αλλά και τον ποιοτικό τουρισμό.

Με τη γνώση αυτή και ζητούμενο, η ανάπτυξη του προγράμματος της οικοτεχνίας στην Κρήτη να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, όπως και στην ιταλική περιφέρεια του Βένετο, αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών της Κρήτης μετέβη στην Ιταλία, προκειμένου να καταγράψει τις καλές πρακτικές για την ανάπτυξη του κλάδου.

Εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης της ιταλικής περιφέρειας και αναπτυξιακών εταιρειών είχαν συναντήσεις με τα μέλη της κρητικής αντιπροσωπείας, με στόχο την ενημέρωση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της δεκαετούς πείρας από την εφαρμογή προγραμμάτων που αφορούν την οικοτεχνία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου, καθώς και στις προσπάθειες απλοποίησης των διαδικασιών αυτών για τη διευκόλυνση των μικροπαραγωγών-οικοτεχνών, με παράλληλη μέριμνα προστασίας-ασφάλειας των καταναλωτών.

Ο δήμαρχος Ανωγείων, Μανόλης Καλλέργης, ο οποίος πήγε στην Ιταλία, ανέφερε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Εντυπωσιαστήκαμε από την οργάνωση των υπηρεσιών, τη στήριξη της πολιτείας προς τους μικρούς οικοτέχνες, αλλά και τη νοοτροπία των παραγωγών σε όλη τη διαδικασία της μικρής τους παραγωγής, αλλά και της σχέσης τους με τις υπηρεσίες και τους τελικούς πελάτες.

Θέλω να αναφέρω ένα παράδειγμα που σχετίζεται και με την Κρήτη: βρεθήκαμε σε μια σπηλιά όπου δύο παραγωγοί παρασκεύαζαν τυρί, όπως και το δικό μας, το γνωστό σε πολλούς τυρί της Τρύπας, το οποίο όμως δεν μπορεί να βρεθεί στο εμπόριο. Τυρί που περνάει όλους τους ελέγχους. Οι υπάλληλοι της υγειονομικής υπηρεσίας έκαναν έλεγχο 8 το βράδυ, παρουσία της αποστολής μας, τυρί το οποίο πωλείται στο εμπόριο 17 ευρώ το κιλό, τυρί που, όπως διαπιστώσαμε, ήταν υποδεέστερο του δικού μας. Και όμως, εμείς δεν μπορούμε ούτε να το παράγουμε ούτε να το πουλήσουμε.

Στη χώρα μας πρέπει να λυθούν κάποια νομοθετικά κενά, με κύριο αυτό που δεν θα δημιουργεί θέμα για το εάν ο κτηνοτρόφος μας είναι παραγωγός ή όχι».

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Κρήτης, Μανόλης Χνάρης, ανέφερε:

«Στόχος μας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους μικρούς, κυρίως, παραγωγούς της Κρήτης να διατηρήσουν και να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τις παραδοσιακές συνταγές μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων που παράγουν, “κερδίζοντας” από την προστιθέμενη αξία του τελικού προϊόντος. Η επίσκεψη μας στην περιφέρεια του Βένετο ήταν πολύτιμη, καθώς αποκομίσαμε σημαντική εμπειρία σε σχέση με το ιταλικό “μοντέλο” ανάπτυξης του κλάδου.

Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Αναπτυξιακές του νησιού, συνεργούν για την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη του αναπτυσσόμενου κλάδου της οικοτεχνίας στο νησί μας».

Σύμφωνα με τον κ. Καλλέργη, που συμμετείχε στην αποστολή και με την ιδιότητα του εκπροσώπου του ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης, οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν κατά την επίσκεψή τους ότι οι υπηρεσίες, το προσωπικό αυτών, ως πρώτο καθήκον τους έχουν την ενημέρωση των παραγωγών προϊόντων οικοτεχνίας, την ενημέρωσή τους και την επίλυση ζητημάτων που τους απασχολούν, με εντυπωσιακό το στοιχείο ότι δεν έχουν ωράριο.

«Μια δηλαδή τελείως άλλη νοοτροπία απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Όπως επίσης άλλη νοοτροπία έχουν και οι παραγωγοί οι ίδιοι. Ρωτήσαμε έναν παραγωγό τι ύψος επιδότησης λαμβάνει. Μας απάντησε πως δεν τον ενδιαφέρει η επιδότηση, αλλά να παράγει και να πουλάει.

Συναντήσαμε επίσης μια άλλη νοοτροπία στους τελικούς καταναλωτές. Για παράδειγμα, πηγαίνουν οι ίδιοι στα σπίτια των παραγωγών, όπου μέσα εκεί έχουν διαμορφώσει κάποιο χώρο, παράγουν τα προϊόντα τους σε μικρές ποσότητες και οι καταναλωτές προμηθεύονται τα μπισκότα τους, τα λουκάνικα, το προσούτο, τα τυριά τους ή τα γλυκά. Οι παραγωγοί μάλιστα, αξιοποιούν το προϊόν σε όποια μορφή μπορεί να λάβει.

Οφείλουμε λοιπόν να αλλάξουμε νοοτροπία, να οργανωθούμε και η επίσημη πολιτεία να στηρίξει την οικοτεχνία, δεδομένου, μεταξύ άλλων, ότι στον τόπο μας η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που παράγουμε βρίσκονται, ίσως, σε υψηλότερο επίπεδο από πολλά άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Επέστρεψαν υπό τον φόβο του κορονοϊού μαθητές από την Ιταλία
Άμεση ήταν η επιστροφή από την Ιταλία στην Κρήτη μιας ομάδας μαθητών από το Ηράκλειο οι οποίοι βρίσκονταν στη γείτονα χώρα στο πλαίσιο εκδρομής, λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού.
Κρήτη: Επέστρεψαν υπό τον φόβο του κορονοϊού μαθητές από την Ιταλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένας νεκρός και δύο σοβαρά τραυματίες σε τροχαία στην Κρήτη
Στους εννέα έφτασαν πλέον οι νεκροί από τροχαία στην Κρήτη για φέτος, καθώς ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Γεράνι Χανίων. Το θύμα, ένας 32 Σουηδός, συγκρούστηκε με σταθμευμένο όχημα, με αποτέλεσμα...
Ένας νεκρός και δύο σοβαρά τραυματίες σε τροχαία στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Επίσημη πρώτη για την Επιτροπή Προσβασιμότητας
Την Τετάρτη το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Προσβασιμότητας του Δήμου Ηρακλείου, η οποία θα ασχολείται με θέματα στρατηγικής ευαισθητοποίησης πολιτών και θέματα εφαρμογής...
Ηράκλειο: Επίσημη πρώτη για την Επιτροπή Προσβασιμότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε λειτουργία η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας Κρήτης
Ξεκίνησε τη λειτουργία της η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας Κρήτης του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα έχει έδρα το Ηράκλειο και τμήματα στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνης και Λασιθίου. Αντικείμενο της...
Σε λειτουργία η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Συνελήφθησαν οι δράστες διάρρηξης με λεία 70.000 €
Στη σύλληψη τριών ανδρών και μίας γυναίκας, οι οποίοι εμπλέκονται σε δύο υποθέσεις διαρρήξεων, με λεία πάνω από 70.000 €, προχώρησε η αστυνομία. Η ληστεία σημειώθηκε από περίπου δύο μήνες στην περιοχή Κοκκίνη...
Ηράκλειο: Συνελήφθησαν οι δράστες διάρρηξης με λεία 70.000 €

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας