Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο απολογισμός της θητείας Διγαλάκη στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου

Από την ανοιχτή εκδήλωση Δημόσιου Απολογισμού της Θητείας του Βασίλη Διγαλάκη για τη χρονική περίοδο 2013-2017 με τίτλο «Απολογισμός στο Μέλλον».

zarpanews.gr

Ο απολογισμός της θητείας Διγαλάκη στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου

 • A-
 • A+

Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», πραγματοποίησε ο απερχόμενος πρύτανης καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης τον Δημόσιο Απολογισμό της θητείας του στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τη χρονική περίοδο 2013-2017. 

Σκοπός ήταν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ήταν η διαφανής και ολοκληρωμένη ενημέρωση της κοινωνίας των Χανίων για τα επιτεύγματα του ιδρύματος.

Την εκδήλωση απολογισμού άνοιξε με χαιρετισμό του ο νέος πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: 

«Η πρυτανεία του Καθ. Β. Διγαλάκη ανέλαβε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης της χώρας μας. Παρά τη μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού (γύρω στο 75%), κατά τη διάρκεια της θητείας της πρυτανείας η λειτουργία του Πολυτεχνείου σταθεροποιήθηκε σε απολύτως λειτουργικά επίπεδα, οι υπηρεσίες μηχανοργανώθηκαν, ενώ αντίστοιχα δημιουργήθηκε μια μεγάλη αναπτυξιακή δράση. Νέα έργα ξεκίνησαν ή δημοπρατήθηκαν,  εξευρέθησαν οι πόροι για την υλοποίησή τους, ενώ μελέτες εκπονήθηκαν και είναι έτοιμες για χρηματοδότηση».

Στη συνέχεια, έλαβε τον λόγο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Οδυσσέας Ζώρας, ο οποίος τόνισε: 

«Λέγεται ότι το Ακαδημαϊκό οικοσύστημα της Κρήτης είναι από τα πιο ισχυρά της χώρας με το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο να διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Πρόσφατα, όμως έγινε εμφανής η καλή «χημεία» μεταξύ των μεγάλων«αδελφών» Ιδρυμάτων με συγκεκριμένες συνεργασίες, δράσεις και πράξεις, με αποκορύφωμα το κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Biomedical Engineering», ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα υψηλών επιστημονικών προδιαγραφών, μοναδικό στον ελληνικό χώρο. Το εντύπωμα της Διοίκησής του Β. Διγαλάκη, είμαι σίγουρος, ότι θα αποτελέσει γραμμή πλεύσης για τη νέα Πρυτανική Αρχή που είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει το τόσο αποδοτικό έργο του Βασίλη σε ακαδημαϊκό, ερευνητικό, οικονομικό και διοικητικό επίπεδο».

Ο κ. Διγαλάκης με τη σειρά του, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την υποστήριξη της αριστείας στο ίδρυμα ενώ ανακοίνωσε και την κατασκευή νέου κτηρίου για την αρχιτεκτονική σχολή, συνολικού προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ, η δημοπράτηση του οποίου ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Ο απερχόμενος πρύτανης ερωτηθείς για την επιχειρούμενη τουριστική αξιοποίηση των κτηρίων στον λόφο Καστέλι, τόνισε πως η διαδικασία προχωρά κανονικά και είναι στη φάση των αδειοδοτήσεων ενώ ανέφερε πως όλες οι διαδικασίες έγιναν νόμιμα και καθαρά και πως όλα τα έγγραφα είναι στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου.

Από την παρουσίαση του απολογιστικού του έργου, ο απερχόμενος πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης ξεχώρισε τα εξής:

 • Δυναμική επέκταση της Φοιτητικής Εστίας με κατασκευή 180 νέων διαμερισμάτων, συνολικής επένδυσης €9.000.000 & παράλληλη ανακατασκευή της παλιάς Φοιτητικής Εστίας με ανανέωση εξοπλισμού της.
 • Προώθηση δημιουργίας Μουσείου Λαογραφίας & Ιστορίας της Τεχνολογίας, στο κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής και προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μουσειολογική/ μουσειογραφική μελέτη με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης.
 • Υπερδιπλασιασμός του προϋπολογισμού της φοιτητικής μέριμνας από €432.000 το 2012 σε €839.000 το 2016.
 • Δημιουργία νέων Διεθνών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στη Διαχείριση της Τεχνολογίας – Καινοτομίας και στη Μηχανική Πετρελαίων, ενώ από κοινού με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ σχεδιάστηκε το πρώτο διϊδρυματικό μεταπτυχιακό (Βιοϊατρική Μηχανική).
 • Στρατηγική συγκέντρωση των διάσπαρτων & πολυδάπανων δραστηριοτήτων του Ιδρύματος στην Πολυτεχνειούπολη Ακρωτηρίου.
 • Εξασφάλιση χρηματοδότησης €5.500.000 (ΕΤΕπ) & δημοπράτηση του έργου για την αποπεράτωση του συμπληρωματικού κτιρίου με σκοπό τη μόνιμη στέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων.
 • Σύναψη σύμβασης, μετά από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, για την αναστηλωτική διάσωση (€18 εκατ.) και αξιοποίηση μέσω εκμίσθωσης (€8,9 εκατ.) των τριών ιστορικών και ετοιμόρροπων κτιρίων της παλιάς πόλης, περιουσία του Ιδρύματος.
 • Διπλασιασμός της Ερευνητικής Δραστηριότητας του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) & δημιουργία Σπιτιού Καινοτομίας (Innovation House).
 • Ενεργή χρηματοδότηση Επιστημονικού Εξοπλισμού των Πόλων Αριστείας, συνολικής αξίας €764.355.
 • Δυναμική αύξηση του μέσου ποσοστού απορρόφησης πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από 26% (2013) σε 63% (2016).
 • Δημιουργία ολοκληρωμένων μαθητικών προγραμμάτων όπως της θερινής απασχόλησης για 200 παιδιά εργαζομένων του Πολυτεχνείου και κατοίκων των Χανίων &
 • Δράσεις εξωστρέφειας και προβολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως η Ημέρα Επιστήμης & Τεχνολογίας με συμμετοχή 5.000 επισκεπτών.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέος πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης ο Ευάγγελος Διαμαντόπουλος
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για τον νέο πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς νέος πρύτανης από το ειδικό εκλεκτορικό σώμα εκλέχθηκε ο καθηγητής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος. Οι πρυτανικές εκλογές ανέδειξαν τον...
Νέος πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης ο Ευάγγελος Διαμαντόπουλος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρυτανικές εκλογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης - Οι υποψηφιότητες
Εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου για την ανάδειξη της νέας Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και θα διαρκέσει από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι,...
Πρυτανικές εκλογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης - Οι υποψηφιότητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντισυνταγματική «αξιοποίηση» στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Άγνοια ή, στη χειρότερη περίπτωση, παράβλεψη του νόμου από τον πρόεδρο της ΝΔ και το κόμμα του στο θέμα της «αξιοποίησης» των τριών ιστορικών κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σε ποικίλες νομοθετικές διατάξεις...
Αντισυνταγματική «αξιοποίηση» στο Πολυτεχνείο Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρύτανης Πολυτεχνείου: Πληρώσαμε για τα κτίρια που αποκτήσαμε
O πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης παρουσίασε το πωλητήριο των κτιρίων του Πολυτεχνείο Κρήτης, αποσαφηνίζοντας ότι τα κτίρια δεν παραχωρήθηκαν ποτέ δωρεάν στο ίδρυμα. Σύμφωνα με σχετική...
Πρύτανης Πολυτεχνείου: Πληρώσαμε για τα κτίρια που αποκτήσαμε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης για το κολυμβητήριο Ακρωτηρίου
Θέση για το θέμα της αποκατάστασης του κλειστού κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου, πήρε ο νέος πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, τονίζοντας ότι το έργο δεν ελέγχθηκε ποτέ, κατασκευάστηκε με...
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης για το κολυμβητήριο Ακρωτηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Επίδομα στέγασης χωρίς προϋποθέσεις ζητούν οι φοιτητές
Επίδομα στέγασης χωρίς προϋποθέσεις ζητούν οι φοιτητές της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς με απόφαση της τελευταίας Συγκλήτου του Πολυτεχνείου, οι φοιτητές οι οποίοι θέλουν στεγαστικό...
Χανιά: Επίδομα στέγασης χωρίς προϋποθέσεις ζητούν οι φοιτητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας