Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολυτεχνείο Κρήτης: Δημοπρατείται η στέγαση σχολών και εστιών

Το Πολυτεχνείο Κρήτης

Πολυτεχνείο Κρήτης: Δημοπρατείται η στέγαση σχολών και εστιών

  • A-
  • A+

Δημοπρατήθηκε το έργο για την αποπεράτωση του κτιριακού συγκροτήματος για τη στέγαση των Σχολών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Το έργο έχει επιφάνεια 5.500 τ.μ. και η εγκριθείσα πρόταση του Ιδρύματος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων περιλαμβάνει τη χρήση του για τη μεταστέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και τη συμπληρωματική στέγαση της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης.

Το έργο, συνολικού προϋπολογιμού 5.500.000 €, περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ενεργειακά αποδοτικού Κέντρου Διαχείρισης Δεδομένων, στους χώρους των μηχανολογικών του εγκαταστάσεων.

Επίσης, δημοπρατήθηκε η επέκταση της φοιτητικής εστίας, με επιπλέον 120 νέα διαμερίσματα, προϋπολογισμού 6.000.000 €.

Στην εγκεκριμένη μελέτη υιοθετούνται ιδιαίτερα αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, οι οποίες υπερκαλύπτουν τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων, συνδυαστικά με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης, ελέγχου καταναλώσεων και εξοικονόμησης ενέργειας.

Σε δήλωση του ο πρύτανης του ιδρύματος Βασίλης Διγαλάκης σημειώνει:

Για μια ακόμη φορά, το Πολυτεχνείο Κρήτης αποδεικνύει στην πράξη την αναπτυξιακή ορμή του, η οποία επιταχύνεται διαρκώς από τη δημουργία σύγχρονων υποδομών. 

Μετά την πρόσφατη προώθηση κατασκευής 180 νέων φοιτητικών διαμερισμάτων συνολικού προϋπολογισμού €9.000.000 για τους αδύναμους φοιτητές μας, σήμερα η Διοίκηση του Ιδρύματος προκηρύσσει μια νέα στρατηγική επένδυση, ύψους €5.500.000, μέσω της αποτελεσματικής επίτευξης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). 

Το Ανώτατο Ίδρυμα των Χανιωτών υλοποιεί τη μεταστέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του στις πλέον σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις της Πολυτεχνειούπολης. 

Την ίδια στιγμή μάλιστα, το αποδεσμευμένο ιστορικό κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής στη Χαλέπα αξιοποιείται πολιτιστικά με τη δημιουργία νέου Μουσείου Λαογραφίας και Ιστορίας της Τεχνολογίας, αναδεικνύοντας την Εθνική μας κληρονομιά.

Στη σχετική ανακοίνωση το Πολυτεχνείο Κρήτης αναφέρει:

Το σημαντικό έργο υποδομής έχει επιφάνεια 5.500 τετραγωνικών μέτρων και η εγκριθείσα πρόταση του Ιδρύματος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) περιλαμβάνει τη χρήση του για τη μεταστέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και τη συμπληρωματική στέγαση της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ), καθώς και τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ενεργειακά αποδοτικού Κέντρου Διαχείρισης Δεδομένων (Data Center) στους χώρους των μηχανολογικών του εγκαταστάσεων.

Παρά την πιεστική υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το Πολυτεχνείο Κρήτης με το απαιτητικό έργο υποδομής διαμορφώνει τις αναγκαίες συνθήκες τεχνολογικής αιχμής ώστε να διασφαλίζει και στο μέλλον ότι το υψηλής ποιότητας επιστημονικό δυναμικό του θα διαθέτει τα πλέον αξιόπιστα μέσα για να διευρύνει διαρκώς τα επιτεύγματά του. 

Παράλληλα, αναβαθμίζεται περαιτέρω ο στρατηγικός σχεδιασμός της Διοίκησης του Ιδρύματος για τη βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας του και την αποδοτική συγκέντρωση των σχολών και των υπηρεσιών του στην Πολυτεχνειούπολη των Κουνουπιδιανών. Οι νέες υποδομές θα αντιμετωπίσουν οριστικά το στεγαστικό ζήτημα και την πολυδιάσπαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων, ενώ θα έχουν πολύπλευρες θετικές επιδράσεις στη λειτουργία και των υπόλοιπων Σχολών.

Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση των δύο νέων Αμφιθεάτρων στο ίδιο συγκρότημα και η παράδοσή τους για χρήση στην Ακαδημαϊκή κοινότητα, ανακουφίζοντας σημαντικά τις ανάγκες για μεγάλες σύγχρονες υποδομές διδασκαλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημέρα της παράδοσής τους, τα δύο νέα αμφιθέατρα χρησιμοποιούνται καθημερινά, ιδιαίτερα για τις ανάγκες των σχολών ΜΠΔ και Αρχιτεκτόνων, ενώ ήδη έχουν φιλοξενήσει πληθώρα εκδηλώσεων του Ιδρύματος.

Τη στιγμή που κατασκευάζονται με γρήγορους ρυθμούς 60 διαμερίσματα προϋπολογισμού €3.000.000, τα πρώτα εκ των οποίων θα δοθούν προς χρήση τον ερχόμενο Φεβρουάριο, και μετά την πρόσφατη προκήρυξη (€6.000.000) επέκτασης της φοιτητικής εστίας με επιπλέον 120 νέα διαμερίσματα  για τους αδύναμους φοιτητές μας, προχωρήσαμε στη σημερινή δημοπράτηση του κτιριακού συγκροτήματος Γ.4. 

Οι ολοκληρωμένες και ώριμες μελέτες καταρτίστηκαν με την πολύτιμη συνδρομή της Τεχνικής και της Οικονομικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος και εγκρίθηκαν μετά από εξαντλητικές διαδικασίες αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Το κτιριακό συγκρότημα Γ.4 σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, προκειμένου να λειτουργήσει ως «συμπληρωματικό» κτίριο-υποδομή των Σχολών ΜΠΔ και ΗΜΜΥ. Η κατασκευή του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος, εγκατέλειψε το εργοτάξιο και στη συνέχεια ξεκίνησε πτωχευτική διαδικασία.

Στην εγκεκριμένη μελέτη υιοθετούνται ιδιαίτερα αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, οι οποίες υπερκαλύπτουν τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), συνδυαστικά με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης, ελέγχου καταναλώσεων και εξοικονόμησης ενέργειας.

Με τη σημερινή προκήρυξη του έργου του Συμπληρωματικού Κτιρίου, το Πολυτεχνείο Κρήτης ολοκληρώνει δυναμικά και επιτυχημένα τον ολοκληρωμένο αναπτυξιακό του προγραμματισμό και παραδίδει στη νέα Διοίκηση τρία στρατηγικά έργα υποδομής σε εξέλιξη υλοποίησης, συνολικού προϋπολογισμού 14.500.000 ευρώ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Επίδομα στέγασης χωρίς προϋποθέσεις ζητούν οι φοιτητές
Επίδομα στέγασης χωρίς προϋποθέσεις ζητούν οι φοιτητές της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς με απόφαση της τελευταίας Συγκλήτου του Πολυτεχνείου, οι φοιτητές οι οποίοι θέλουν στεγαστικό...
Χανιά: Επίδομα στέγασης χωρίς προϋποθέσεις ζητούν οι φοιτητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προκήρυξη για νέες φοιτητικές εστίες από το Πολυτεχνείο Κρήτης
Την προκήρυξη της τρίτης φάσης επέκτασης της φοιτητικής εστίας του, ανακοίνωσε το Πολυτεχνείο Κρήτης. Πρόκειται για την κατασκευή 120 νέων φοιτητικών εστιών, συνολικού προϋπολογισμού 6.000.000 €. Τους...
Προκήρυξη για νέες φοιτητικές εστίες από το Πολυτεχνείο Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελεύθερος ο 20χρονος που παρέσυρε τους φοιτητές. Μπαίνουν φανάρια στο σημείο
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 20χρονος, ο οποίος παρέσυρε και σκότωσε δύο φοιτητές, έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Ο 20χρονος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, θα μείνει...
Ελεύθερος ο 20χρονος που παρέσυρε τους φοιτητές. Μπαίνουν φανάρια στο σημείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόντρα φοιτητών - Συγκλήτου για τα προβλήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης
Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του ιδρύματος για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν - Δεν βλέπει πρόβλημα η Σύγκλητος η οποία προειδοποιεί με απώλεια εξαμήνου.
Κόντρα φοιτητών - Συγκλήτου για τα προβλήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις φοιτητών σε Ηράκλειο και Χανιά
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι φοιτητές σε Ηράκλειο και Χανιά, με στόχο να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση. Ταυτόχρονα ζητούν αύξηση της...
Κινητοποιήσεις φοιτητών σε Ηράκλειο και Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Νέες κινητοποιήσεις από τους φοιτητές για τη στέγαση
Δύο νέες κινητοποιήσεις για το πρόβλημα της στέγασής τους, πραγματοποιούν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σήμερα, στις 11 το πρωΐ, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο Επιστημών της...
Χανιά: Νέες κινητοποιήσεις από τους φοιτητές για τη στέγαση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας