• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.8°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.1°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 12.8°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  0 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  88%

Από τις διαμαρτυρίες στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας το 2013

Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Στο εδώλιο για τις κινητοποιήσεις στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας

 • A-
 • A+

Σε δίκη οδηγούνται τρία μέλη της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα, στις 4 Δεκεμβρίου, για παλαιότερη κινητοποίηση στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας. 

Η υπόθεση αφορά παράσταση διαμαρτυρίας για τα πέντε ευρώ που υποχρεούνταν να δώσει ένας πολίτης για τις εξετάσεις του.

Είχαν σημειωθεί εντάσεις και διαπληκτισμοί, με τον τότε αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, Μάνο Μαρκόπουλο, να καταγγέλλει το περιστατικό.

Στο πρώτο δικαστήριο, όσον αφορά την υπόθεση της πολυήμερης κατάληψης του Δημαρχείου της Ιεράπετρας, οι κατηγορούμενοι, 11 μέλη της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα, αθωώθηκαν.

Μάλιστα, ένας εκ των τριών κατηγορουμένων, ο Μανόλης Γερακιανάκης, έστειλε στα ΜΜΕ ανοιχτή επιστολή, στην οποία αναφέρει:

Τιμή μου να είμαι κατηγορούμενος.

Στις 4 Δεκεμβρίου δικάζομαι μαζί με ακόμα δύο συναγωνιστές στο δικαστήριο της Νεαπόλεως, επειδή συμμετείχαμε στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Νοσοκομείου μας, κατά το διάστημα 1 - 4 Απριλίου 2013. Η δίωξη έγινε μετά από την καταγγελία του τότε διοικητή του Νοσοκομείου κ. Μ. Μαρκόπουλου.

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση, ήταν απόφαση μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα, μέσα από δημοκρατικές και δημόσιες διαδικασίες, με μεγάλη συμμετοχή συμπολιτών μας. Στόχος ήταν, μετά και την συνεννόηση που είχε προηγηθεί με τον τότε διοικητή της 7ης ΔΥΠΕ κ. Γρηγοράκη, να ασκήσουμε πίεση ώστε κατά την συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών) στις 5 Απριλίου, να απαιτήσουμε το Αυτοδιοίκητο του Νοσοκομείου μας, καθώς επίσης την χρηματοδότηση και την επαρκή στελέχωση του.

Η κινητοποίηση περιοριζόταν στον αποκλεισμό του ταμείου του Νοσοκομείου, στη μαζική συμμετοχή των πολιτών στον προαύλιο χώρο που έγινε με απόλυτη επιτυχία και στη σύνταξη σχετικής μελέτης από τη διοίκηση, ώστε να στηρίζεται το αίτημα του Αυτοδιοίκητου.

Ο αναπληρωτής διοικητής  Μάνος Μαρκόπουλος, πιστός στην μνημονιακή πολιτική των κομματικών του φίλων που τον είχαν διορίσει, στις 2 Απριλίου καλεί την αστυνομία που όμως δεν διαπίστωσε καμία αξιόποινη πράξη και αποχώρησε. Εκείνος καλεί αμέσως μια αντιπροσωπία της Επιτροπής Αγώνα και μετά από έντονη συζήτηση, αρνείται να αναλάβει την σύνταξη της μελέτης και απαιτεί να αποχωρήσουν όλοι από το χώρο του Νοσοκομείου.

Στις 3 Απριλίου ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, εκδίδει δελτίο τύπου όπου δηλώνει την συμπαράσταση του στην κινητοποίηση, τονίζει ότι ουδεμία παρεμπόδιση συνέβη στην ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και καταγγέλλει τον Μαρκόπουλο για την πράξη του να καλέσει την αστυνομία, αλλά και για τις διοικητικές του παραλείψεις. Ταυτόχρονα, από τους διαμαρτυρόμενους συστήνετε επιτροπή με επικεφαλής τον ιατρό κ. Ανδρέα Μαμαντόπουλο, για να προχωρήσει στη σύνταξη της μελέτης.

Το πρωί της 4ης Απριλίου και ενώ συνεχιζόταν δυναμικά η κινητοποίηση, ο Μαρκόπουλος θέλοντας να δώσει ένα τέλος, δημιουργεί ένταση μόνος του, διακόπτει τη λειτουργία των εργαστηρίων και αμέσως επισκέπτεται το Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας όπου δίνει ένορκη κατάθεση,  και από την οποία προήλθε και η δίωξη μας. Προφανώς ζήλεψε τη στάση του πρώην δημάρχου Σήφη Αναστασάκη όταν κατά τον πολυήμερο αποκλεισμό του Δημαρχείου είχε πράξει ανάλογα. Ήταν βλέπετε του ίδιου κόμματος και μέλος εκείνης της Δημοτικής Αρχής… Και τότε είχαμε κατηγορηθεί και δικαστεί 11 συναγωνιστές και είχαμε αθωωθεί πανηγυρικά.

Στην κατάθεση του ο πολιτικός Μάνος  Μαρκόπουλος, χωρίς κανένα ηθικό φραγμό, ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο και δήλωσε ανακρίβειες, ψέματα και συκοφαντίες. Είπε  ότι «περίπου τριάντα» πολίτες συμμετείχαν στην κινητοποίηση, αλλά οι τότε φωτογραφίες τον διαψεύδουν πανηγυρικά. Με παρουσίασε ως επικεφαλής ενώ όλοι γνωρίζουν ότι στην Επιτροπή Αγώνα δεν υπήρχαν ποτέ προσωπικές θέσεις και επικεφαλής. Είπε ακόμα πως δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν τα εργαστήρια, ενώ παραδέχεται ότι ο ίδιος διέκοψε την λειτουργία τους και πως διέταξε να αποχωρήσουν οι υπάλληλοι από τον γκισέ αφού δεν μπορούσαν να εισπράξουν το 5ευρω. Τέλος δήλωσε και το πιο θλιβερό, είπε πως εκτός από εμένα που κατονόμασε, δεν αναγνώριζε κανέναν άλλο από τους συμμετέχοντες, είναι βλέπετε η πόλη μας τεράστια και δεν γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο. Ως μέλος της Δημοτικής Αρχής δεν αναγνώριζε ούτε καν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που συμμετείχαν στην κινητοποίηση…

Έτσι ως υπηρέτης της πολιτικής, που θέλει το χρήμα να είναι πάνω από τον άνθρωπο, χωρίς να σκεφτεί τον Σύλλογο των Εργαζομένων που τον κατήγγειλε συνεχώς και τους συμπολίτες μας που ακόμα και από μακρινά χωριά είχαν φτάσει για να κάνουν εξετάσεις, διέκοψε δολίως την λειτουργία, για να κατηγορήσει την κινητοποίηση και να δικαιολογήσει την φυγή του στην αστυνομία.

Από αυτή την ένορκη κατάθεση προήλθε η δίωξη μας, χωρίς ο Εισαγγελέας να λάβει υπόψη του καμία από τις ένορκες καταθέσεις του Προέδρου των εργαζομένου του Νοσοκομείου και μίας νοσηλεύτριας, που διαψεύδουν κατηγορηματικά το διοικητή, ούτε βέβαια και τις καταθέσεις μελών της Επιτροπής Αγώνα.

Είναι ξεκάθαρα μια πολιτική δίωξη που στρέφεται κατά των μαζικών και δίκαιων αγώνων των πολιτών, αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων, στον εκφοβισμό όσων συμμετέχουν και που με χαρά για άλλη μία φορά θα αντιμετωπίσω.

Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να καταδικάζουν και να βάζουν στο περιθώριο τους πολιτικούς Μαρκόπουλους και τις πολιτικές τους, που ως μόνο στόχο έχουν το κομματικό και προσωπικό συμφέρον, να συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα τους για το κοινό καλό και να απαιτήσουν το τέλος τέτοιων πρακτικών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβλήθηκε για... του χρόνου η δίκη για τις κινητοποιήσεις
Για την 1η Οκτωβρίου του 2018, αναβλήθηκε η δίκη των τριών κατηγορουμένων για παλαιότερες κινητοποιήσεις στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Η δίκη αναβλήθηκε λόγω φόρτου υποθέσεων, οι οποίες είχαν προηγηθεί στα...
Αναβλήθηκε για... του χρόνου η δίκη για τις κινητοποιήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Νέα κινητοποίηση για τους συμβασιούχους στην Υγεία
Στην κινητοποίηση της Τρίτης 26 Ιουνίου για τους συμβασιούχους στα νοσηλευτικά ιδρύματα, μετέχει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, διεκδικώντας...
Κρήτη: Νέα κινητοποίηση για τους συμβασιούχους στην Υγεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρήθηκαν για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου
Παράσταση διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, στο κτίριο της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, το πρωΐ της Παρασκευής. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται...
Διαμαρτυρήθηκαν για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία στην 7η ΥΠΕ Κρήτης για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου
Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 1 Ιουνίου το πρωί στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας που...
Διαμαρτυρία στην 7η ΥΠΕ Κρήτης για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Αθήνα εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου
Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου θα συμμετάσχει την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στη συγκέντρωση την οποία οργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Αθήνα. Οι...
Στην Αθήνα εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν την αθώωση των κατηγορούμενων για τις κινητοποιήσεις
Την αθώωση των τριών κατηγορούμενων, οι οποίοι δικάζονται για τις κινητοποιήσεις για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, ζητά η ΕΛΜΕ Λασιθίου. Η ΕΛΜΕ τονίζει ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση ήταν αποτέλεσμα μαζικής...
Ζητούν την αθώωση των κατηγορούμενων για τις κινητοποιήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας