• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 1.2°C / 7.3°C
  0 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.3°C / 6.0°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 9.0°C
  0 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.1°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.3°C / 5.4°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / -0.5°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 6.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 8.1°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 10.2°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.5°C / 7.6°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.1°C / 3.8°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.5°C / 2.8°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 8.8°C
  2 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.1°C / 7.5°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.4°C / 6.1°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  80%

Ιστοσελίδα με ξένα κόλλυβα

 • A-
 • A+

Ειδικό ιστότοπο για τον απολογισμό του έργου του στο Πολυτεχνείο Κρήτης ετοιμάζει με χρήματα του Ιδρύματος o απερχόμενος πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης.

Ο πρύτανης παραδίδει και επισήμως την 1η Δεκεμβρίου στον αντικαταστάτη του, Βαγγέλη Διαμαντόπουλο (εκλέχτηκε στις 9 Οκτωβρίου), ενώ, όπως φημολογείται, ετοιμάζεται για πολιτική καριέρα με τη Ν.Δ. στα Χανιά, αποτελώντας ένα από τα «δυνατά χαρτιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πρυτανική θητεία του κ. Διγαλάκη χαρακτηρίστηκε από τη μεθοδική προσπάθεια «αξιοποίησης» της περιουσίας του Ιδρύματος με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς αντιλαμβανόταν τον ρόλο του περισσότερο ως «μάνατζερ», ενώ από τις πρώτες κινήσεις του ήταν να αναλάβει ο ίδιος και την προεδρία της Εταιρείας Αξιοποίησης της περιουσίας του Πολυτεχνείου.

Στο στόχαστρό του μπήκαν τα ιστορικά κτίρια της Πρώην Μεραρχίας, των Στρατώνων και των Φυλακών στον λόφο Καστέλι, που αγοράστηκαν με λεφτά του Δημοσίου από το υπουργείο Αμυνας και παραχωρήθηκαν στο Πολυτεχνείο όταν το Ιδρυμα έκανε τα πρώτα του βήματα.

Η προσπάθεια μετατροπής τους σε ξενοδοχεία συνάντησε τεράστιες αντιδράσεις στα Χανιά, κυρίως λόγω της ιστορικότητας των κτιρίων, βρήκε πάντως σύμμαχο ολόκληρη τη Ν.Δ., με πρώτο τον πρόεδρό της.

Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου στη Διαύγεια, από τον προϋπολογισμό του Πολυτεχνείου θα δαπανηθεί ποσό 930 ευρώ για τον «σχεδιασμό ιστοσελίδας απολογισμού θητείας της Πρυτανείας», όπου πιθανότατα θα αναδεικνύονται και οι… «επιχειρηματικές» επιδόσεις της.

Αν και το ποσό δεν είναι μεγάλο, δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για το γεγονός ότι το κόστος θα βαρύνει το ταμείο του Ιδρύματος. Κεντρικό ερώτημα είναι αν στον νέο ιστότοπο (αφού τον πληρώνει το Πολυτεχνείο και όχι ο ίδιος ο πρύτανης) θα φιλοξενηθεί και η άποψη της μειοψηφίας της απερχόμενης Συγκλήτου (όπου υπήρξαν αρκετές ενστάσεις για διάφορα θέματα και ειδικά για την αξιοποίηση των κτιρίων) ή θα είναι σελίδα προσωπικού απολογισμού του πρύτανη.

«Για ποσά μέχρι 2.500 ευρώ δεν απαιτείται απόφαση της Συγκλήτου και αντίστοιχα έργα δίνονται με απευθείας ανάθεση μετά από απόφαση των μονοπρόσωπων οργάνων (πρύτανης) και των υπηρεσιών του ιδρύματος» μας απάντησε σε σχετικό ερώτημα η κ. Δέσποινα Παντελάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Πολυτεχνείου.

Αντίστοιχα, από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Ιδρύματος μας εξήγησαν πως, αν και η κατασκευή της έχει ανατεθεί σε εξωτερικό πάροχο, θα αποτελεί σαφώς κομμάτι της συνολικής ιστοσελίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η παρουσίαση του απολογισμού εκτός από ηλεκτρονική θα έχει και έντυπη μορφή (ενημερωτικό φυλλάδιο), για τον σχεδιασμό του οποίου θα δαπανηθούν ακόμα 930 ευρώ (ανατίθεται στην ίδια εταιρεία, επίσης με απόφαση του πρύτανη).

Των αποφάσεων για τις επίμαχες δαπάνες είχε προηγηθεί σφοδρή αντιπαράθεση για το θέμα των ιστορικών κτιρίων μεταξύ του πρύτανη και του ίδιου του υπουργού Παιδείας.

Ο Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας (στις 6/11) σε ερώτηση του βουλευτή Αντώνη Μπαλωμενάκη, χαρακτήρισε απολύτως αντισυνταγματική την αλλαγή χρήσης των κτιρίων, καθώς το χρηματικό ποσό της απόκτησής τους δόθηκε από το κράτος για συγκεκριμένη εκπαιδευτική και ερευνητική χρήση η οποία απαγορεύεται να αλλάξει.

Ο κ. Γαβρόγλου μάλιστα υπογράμμισε ότι οι μέχρι σήμερα εξηγήσεις του πρύτανη του Πολυτεχνείου κρίνονται ως απολύτως ανεπαρκείς, προσθέτοντας ότι το υπουργείο σκοπεύει να απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τις εισαγγελικές αρχές για τη διερεύνηση των όρων της σύμβασης.

Μέχρι τον Μάρτιο

Παρ’ όλα αυτά, με δελτίο Τύπου, την επόμενη ημέρα ο κ. Διγαλάκης δήλωσε βέβαιος πως η «αξιοποίηση» θα προχωρήσει, σιγουριά που πιθανότατα πηγάζει από την παραμονή του για ακόμα τέσσερις μήνες στην προεδρία της Εταιρείας Αξιοποίησης (η οποία διαχειρίζεται τα επίμαχα κτίρια).

Σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο νέος πρύτανης κ. Διαμαντόπουλος αναφέρει πως αν ο κ. Διγαλάκης δεν παραιτηθεί, δεν προβλέπεται διαδικασία αντικατάστασής του από την προεδρία, κάτι που συνεπάγεται πως οι προσπάθειές του για την εκποίηση των κτιρίων θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2018 οπότε λήγει η θητεία όλου του Δ.Σ. της Εταιρίας.

Για την ουσία της υπόθεσης, ο νέος πρύτανης αποφεύγει να πάρει σαφή θέση, λέγοντας πως οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί από την απερχόμενη πρυτανεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βάζουν πισίνες στο «μπαλκόνι» των Χανίων 
Στο φως τα σχέδια Διγαλάκη για την μετεξέλιξη του ιστορικότερου σημείου της πόλης. Ερευνα των μελών της Rosa Nera αποκαλύπτει την μακέτα του ξενοδοχείου που σχεδιάζεται αλλά και την εμπλοκή στενού συνεργάτη...
Βάζουν πισίνες στο «μπαλκόνι» των Χανίων 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντισυνταγματική «αξιοποίηση» στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Άγνοια ή, στη χειρότερη περίπτωση, παράβλεψη του νόμου από τον πρόεδρο της ΝΔ και το κόμμα του στο θέμα της «αξιοποίησης» των τριών ιστορικών κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σε ποικίλες νομοθετικές διατάξεις...
Αντισυνταγματική «αξιοποίηση» στο Πολυτεχνείο Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίθεση στην κυβέρνηση από τους πρυτάνεις της Κρήτης
Επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσαν με άρθρο τους οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης, με αφορμή το νέο σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι πρυτάνεις μιλούν για οπισθοδρομική...
Επίθεση στην κυβέρνηση από τους πρυτάνεις της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάτησε Κρήτη η «Ομικρον»
Μόνιμος κάτοικος Νοτίου Αφρικής που ήρθε για Χριστούγεννα στην Ελλάδα. Με ήπια συμπτώματα, καθώς είναι διπλά εμβολιασμένος
Πάτησε Κρήτη η «Ομικρον»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καρκινοβατεί η έρευνα για τους ύποπτους θανάτους
ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» ΧΑΝΙΩΝ: Υποψίες «κουκουλώματος» εκφράζονται από συγγενείς των θυμάτων που δέκα μήνες μετά τις σοβαρές αποκαλύψεις βλέπουν να μην έχουν καν ασκηθεί διώξεις στους υπεύθυνους της Μονάδας.
Καρκινοβατεί η έρευνα για τους ύποπτους θανάτους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενας νεκρός και ένας αγνοούμενος από ναυάγιο προσφύγων στην Κρήτη
Εναν νεκρό και έναν τραυματία πρόσφυγα άφησε πίσω του το ναυάγιο σκάφους με 70 ανθρώπους στα νότια της Κρήτης. Στο σκάφος σημειώθηκε εισροή υδάτων, ενώ έπλεε στα ανοιχτά των Χανίων περίπου στην περιοχή του...
Ενας νεκρός και ένας αγνοούμενος από ναυάγιο προσφύγων στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας