Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δράσεις από την Περιφέρεια ενάντια στην βία κατά των γυναικών

Δράσεις από την Περιφέρεια ενάντια στην βία κατά των γυναικών

 • A-
 • A+

Η Περιφέρεια Κρήτης συμβάλει στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με την χρηματοδότηση τεσσάρων δημοσίων Δομών Στήριξης Γυναικών Θυμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας,  δύο Συμβουλευτικά Κέντρα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο και δύο Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών και των παιδιών τους σε Ηράκλειο και Χανιά.

Σημαντική προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματική η καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, είναι οι υπηρεσίες να είναι εύκολα προσβάσιμες από τις γυναίκες.

Το Δίκτυο Δομών Στήριξης Γυναικών που δημιούργησε η Περιφέρεια Κρήτης δίνει σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας την ευκαιρία να μιλήσουνε με εξειδικευμένους συμβούλους και να αντιμετωπίσουν το θέμα της βίας μέσα στην οικογένεια.

H Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ Κρήτης)  στα πλαίσια των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

 1. «Περίπτερο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών»,  η όποια θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή 24.11.2017 από τις 10:00-14:00, μπροστά από το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης στην Πλατεία Ελευθερίας, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ,τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου και το Χαμόγελο του Παιδιού.
 2. «Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Μαστού» Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης θα βρίσκετε στην Πλατεία Ελευθερίας για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης και ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου 

Παράλληλες δράσεις από την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης:

 • Η τοποθέτηση banner δρόμου στο κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης (24-27.11.2017) με μήνυμα: «Δεν είσαι η μόνη - Δεν είσαι μόνη – Μίλησε μας»
 • Η ανάρτηση Δελτίου Τύπου για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στην κεντρική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης (24-27.11.2017)

Πως στηρίζουμε μία γυναίκα που έχει βιώσει κακοποίηση:

 • Ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες που υφίστανται κάθε μορφή κακοποίησης να απευθυνθούν σε μία Δομή Στήριξης – και να μιλήσουν για ότι τους συμβαίνει.
 • Ενθαρρύνουμε συγγενείς και φίλες/ους που γνωρίζουν γυναίκες στο περιβάλλον τους, οι οποίες υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, να προσεγγίσουν τα θύματα, να τις στηρίξουν και να τις ενημερώσουν που μπορούν να βρουν βοήθεια .
 • Δείχνουμε ενδιαφέρον. Μιλάμε με την φίλη ή τον φίλο που υποψιαζόσαστε βία στην σχέση.
 • Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας και περιγράφουμε τις παρατηρήσεις μας.
 • Αναφερόμαστε στα δυνατά σημεία της φίλης ή του φίλου μας. Πολλά άτομα που ζουν σε μία σχέση κακοποίησης δεν είναι πλέον σε θέση να δουν τις ικανότητες και τα χαρίσματά τους.
 • Ενθαρρύνουμε την φίλη ή τον φίλο μας να μιλήσει με κάποια/κάποιον ειδικό ή έστω με ένα άτομο εμπιστοσύνης. Προσφερόμαστε να συνοδέψετε σε μία πρώτη συνάντηση σε μία Δομή Στήριξης Γυναικών.

Που μπορούν οι γυναίκες να αναζητήσουν βοήθεια:

 • Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, Στενημάχου 3, Θέρισος, Τ.Κ. 712 01, Ηράκλειο. Τηλέφωνο: 2810 341387. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 – 16:00 
 • Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Ρεθύμνου. Λεωφόρος Κουντουριώτη 98, Ρέθυμνο. Τηλέφωνο: 2831056607. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 – 16:00.
 • Συμβουλευτικό Κέντρο «Το Σπίτι της Γυναίκας» του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου Μελιδονίου 3, Τ.Κ. 71202, Ηράκλειο. Τηλέφωνο: 2810 335541. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 17:00 
 • Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας και λειτουργεί σε 24ωρη βάση προσφέροντας υπηρεσίες πληροφόρησης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες-θύματα όλων των μορφών βίας. 
 • Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Η επικοινωνία γίνετε μέσω της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900 και μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Ηράκλειου, Τηλέφωνο: 2813 409128.
 • Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους του Δήμου  Χανίων. Η επικοινωνία γίνετε μέσω της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900 και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων, Τηλέφωνο: 28213 41690 – 692.
 • Ξενώνας Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου. Η επικοινωνία γίνετε μέσω του Κέντρου Υποδοχής: Μεραμβέλλου 56, Τ.Κ. 71202, Ηράκλειο. Τηλέφωνο: 2810  242121. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 17:00.

Οι διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των Ξενώνων Φιλοξενίας είναι απόρρητα. 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση γυναίκα που χτυπήθηκε άγρια από τον σύντροφό της
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μια γυναίκα μετά τα χτυπήματα που δέχτηκε από τον σύντροφό της, οοποίος έχει και στο παρελθόν απασχολήσει τις αρχές. 
Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση γυναίκα που χτυπήθηκε άγρια από τον σύντροφό της
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα γυναικεία σωματεία Ηρακλείου για την ενδοοικογενειακή βία εν μέσω κορονοϊού
Δέκα πρακτικές συμβουλές διαχείρισης της ενδο-οικογενειακής βίας, δίνει ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, τονίζοντας ότι αυτό το πρόβλημα έχει γίνει πιο έντονο την περίοδο της απαγόρευσης.
Τα γυναικεία σωματεία Ηρακλείου για την ενδοοικογενειακή βία εν μέσω κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Συνελήφθη πατέρας που χτύπησε την κόρη του
Ένας 42χρονος άνδρας, πατέρας μίας 13χρονη μαθήτριας, συνελήφθη από την αστυνομία, μετά από καταγγελία του διευθυντή του σχολείου της όταν είδε σημάδια στο παιδί. Η 13χρονη πηγαίνει σχολείο σε χωριό του Δήμου...
Ηράκλειο: Συνελήφθη πατέρας που χτύπησε την κόρη του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επεισόδιο με μαχαιριές τα ξημερώματα στο Ηράκλειο
Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ένας άνδρας, μετά από αιματηρό επεισόδιο, το οποίο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Ηράκλειο. Το θύμα διαπληκτίστηκε, για άγνωστο λόγο, με έναν 40χρονο, ο οποίος στη...
Επεισόδιο με μαχαιριές τα ξημερώματα στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ενισχύονται οι δομές στήριξης γυναικών - θυμάτων βίας
Τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των δομών στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας για τα έτη 2019 και 2020, αποφάσισε η Περιφέρεια Κρήτης. Πρόκειται για τις δομές: Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Ηρακλείου,...
Κρήτη: Ενισχύονται οι δομές στήριξης γυναικών - θυμάτων βίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Διήμερο εκδηλώσεων ενάντια στην βία κατά των γυναικών
Διήμερο εκδηλώσεων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, διοργανώνεται στις 24 και 25 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υπέρ της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών....
Χανιά: Διήμερο εκδηλώσεων ενάντια στην βία κατά των γυναικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας