Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξανά στη Βουλή η «αξιοποίηση» της Rosa Nera

φωτογραφία αρχείου

Ξανά στη Βουλή η «αξιοποίηση» της Rosa Nera

  • A-
  • A+

Νέα επίκαιρη ερώτηση για την αξιοποίηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης, κατάθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Η συζήτηση της προηγούμενης ερώτησης την οποία είχε καταθέσει ο κ. Μπαλωμενάκης είχε αναβληθεί λόγω κωλύματος, με τον βουλευτή να τονίζει με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook τους λόγους αναβολής:

Η αναβολή, και όχι απόσυρση, της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής μου προς το Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τη νομιμότητα ή μη της σύμβασης Belvedere – Πολυτεχνείου Κρήτης, οφείλεται στους εξής λόγους:

1. Στις 16/10, που είχε οριστεί η συζήτηση, είχα προσωπικό κώλυμα να βρίσκομαι στην Αθήνα.

2. Είχε προηγηθεί δημόσια παραδοχή της απελθούσας Πρυτανείας, που κατέληγε στο ότι τα στοιχεία που εγώ επέμενα ότι έπρεπε να είχαν ζητηθεί, (δηλαδή τα στοιχεία των φυσικών προσώπων που απαρτίζουν την μόνη εταιρία – μέτοχο της Belvedere), είχαν κατατεθεί, όπως πράγματι έπρεπε, στην αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού. Παραδοχή δηλαδή ότι η άποψη που εξέφρασα με την επίκαιρη ερώτηση ήταν η επιστημονικά και πολιτικά ορθή.

3. Τέλος, όπως εξήγησα πρόσφατα στον κ. Διγαλάκη, θεώρησα σκόπιμο εν όψει της αλλαγής στη σύνθεση της πρυτανικής Αρχής να αφεθεί εύλογος χρόνος μήπως υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος.

Είναι ευνόητο ότι η ερώτηση θα επανακατεθεί σύντομα, προκειμένου να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση και του Υπουργείου.

Εξ αρχής υποστηρίζω ότι το όλο θέμα πρέπει να λυθεί χωρίς περιττές αντιδικίες με βάση την κείμενη νομοθεσία. Και επειδή η συζήτηση άνοιξε στο κλειστό forum της πολυτεχνικής κοινότητας, όπου δεν μπορώ να συμμετάσχω, είμαι στη διάθεση του οποιουδήποτε μέλους για να παράσχω όποιες εξηγήσεις απαιτούνται είτε ατομικά είτε και ενώπιον συλλογικών οργάνων.

Στη νέα επίκαιρη ερώτηση, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ξανά ότι το Ελληνικό Δημόσιο προέβη στη δωρεά των κτιρίων προς εξυπηρέτηση των κοινωφελούς χαρακτήρα σκοπών του ιδρύματος και διερωτάται για ποιον λόγο η BELVEDERE δεν ονομαστικοποίησε τις μετοχές της, ως όφειλε από τον νόμο, πριν της επιτραπεί να συμμετέχει.

Ο κ. Μπαλωμενάκης αναφέρει τα εξής:

Το Πολυτεχνείο Κρήτης κατέστη κύριος εξαιρετικού ακινήτου το οποίο δεσπόζει στο παλιό λιμάνι των Χανίων, έχει μνημειακό χαρακτήρα και είναι κτισμένο στο χώρο της ακρόπολης της αρχαίας Κυδωνίας, με μέγιστο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Το ποσόν της απόκτησης είχε καταβάλει ως δωρεά με την προαναφερόμενη έννοια του 109Σ. το ελληνικό Δημόσιο, προς εξυπηρέτηση των κοινωφελούς χαρακτήρα σκοπών του ιδρύματος.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης εκμίσθωσε πρόσφατα στην εταιρία «BELVEDERE Μονοπρόσωπη ΕΠΕ», μετά από την προκήρυξη ανοικτού δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού με κλειστές προσφορές, ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα στον λόφο Καστέλι της πόλης των Χανίων μαζί και τον περιβάλλοντα χώρο με σκοπό την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας. Η πλειοδότρια εταιρία ιδρύθηκε και εδρεύει στα Χανιά και έχει ως μοναδικό εταίρο μια άλλην εταιρία την «Cydon Group Limited». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διαδικτύου, η Cydon (Κύδων) Group Limited είναι μια κυπριακή εταιρία, από τις γνωστές εκείνες που διαθέτουν, απλώς, μια διεύθυνση σε κάποια κυπριακή πόλη και έναν «διαχειριστή», ο οποίος συνήθως αντιπροσωπεύει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες «αγνώστων λοιπών στοιχείων» εταιρίες.

Ήδη από το 2005 κάθε εταιρία που θέλει να συμμετάσχει σε δημόσιο διαγωνισμό με αντικείμενο άνω του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ υποχρεώνεται να έχει ονομαστικοποιήσει τις μετοχές της «έως φυσικού προσώπου». Ο διαγωνισμός που προκήρυξε το Πολυτεχνείο κατατασσόταν στους δημόσιους διαγωνισμούς (άρθρο 2 περιπτώσεις 1 και 2 Ν. 3310/2005) καθόσον αφορούσε περιουσιακό στοιχείο δημοσίου και δη ΝΠΔΔ (άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος). Έπρεπε συνεπώς πριν επιτραπεί στην πλειοδότρια να συμμετάσχει, να της είχε ζητηθεί, ως όρος συμμετοχής, η ονομαστικοποίηση των μετοχών της. Από τη μικτή σύμβαση η οποία υπογράφτηκε (μίσθωσης και έργου), που έχει δημοσιευτεί, δεν προκύπτει να έχει γίνει αυτή η διαδικασία.

Eρωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Είναι σύννομη και έγκυρη η σύμβαση δημοσίου χαρακτήρα για τη μετατροπή του μνημείου στον λόφο Καστέλι Χανίων με τη συμμετοχή της εταιρίας «BELVEDERE» στον διαγωνισμό και την κατακύρωση σ’ αυτήν του έργου;

2. Εάν όχι, εμπίπτει στα όρια της εποπτείας η παρέμβαση του Υπουργείου για την ανατροπή της και τι προτίθεται να πράξει επ’ αυτού;

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: «Δώστε στη δημοσιότητα το προφίλ της BELVEDERE»
Μετά τις αιχμές τις οποίες άφησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης σχετικά με την σύμβαση παραχώρησης του κτιρίου της Rosa Nera από το Πολυτεχνείο, ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων ζητάει να δοθεί στη δημοσιότητα το...
ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: «Δώστε στη δημοσιότητα το προφίλ της BELVEDERE»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: «Κραυγαλέες παρατυπίες στη σύμβαση με την BELVEDERE»
Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης σχετικά με τη σύμβαση την οποία υπέγραψε το Πολυτεχνείο Κρήτης με ιδιώτη, για την αξιοποίηση ακινήτου στο Καστέλι, στα Χανιά....
Χανιά: «Κραυγαλέες παρατυπίες στη σύμβαση με την BELVEDERE»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατά της παραχώρησης του κτιρίου της Μεραρχίας ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων
Κατά της παραχώρησης του κτιρίου της Παλιάς Μεραρχίας, τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων. Στην ανακοίνωσή του, συντάσσεται, όπως υποστηρίζει, με την πλειοψηφία της χανιώτικης κοινωνίας και ζητά από τις πρυτανικές αρχές...
Κατά της παραχώρησης του κτιρίου της Μεραρχίας ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήλωση Μπαλωμενάκη για το κτίριο της Μεραρχίας Κρήτης
Απόφαση «για να προστατευτεί ένα διακριτό νεότερο μνημείο της πόλης από την άκριτη εμπορευματοποίηση», χαρακτήρισε την απόφαση του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ, για το κτήριο της V Μεραρχίας, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ...
Δήλωση Μπαλωμενάκη για το κτίριο της Μεραρχίας Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλογή υπογραφών: Όχι ξενοδοχεία στα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης
Διαδικτυακή συλλογή υπογραφών ενάντια στην παραχώρηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου στον λόφο Καστελίου στα Χανιά, πραγματοποιεί η «Συνέλευση Υπεράσπισης Ελεύθερων Δημόσιων Χώρων & Μνημείων», η οποία θεωρεί ότι...
Συλλογή υπογραφών: Όχι ξενοδοχεία στα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Αγνοεί ακόμα και τον υπουργό ο πρύτανης για την «αξιοποίηση»
Απολύτως αντισυνταγματική, χαρακτήρισε την αλλαγή χρήσης του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας το οποίο ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι δεν θα προχωρήσει η...
Χανιά: Αγνοεί ακόμα και τον υπουργό ο πρύτανης για την «αξιοποίηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ