Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μαχαίρι» σε εκπομπές συλλογικοτήτων από την ΕΡΑ Χανίων

«Μαχαίρι» σε εκπομπές συλλογικοτήτων από την ΕΡΑ Χανίων

  • A-
  • A+

Την διακοπή της μετάδοσης δύο εκπομπών αλληλέγγυων και ακροατών, αποφάσισε τη Δευτέρα η ΕΡΤ Χανίων. 

Πρόκειται για τις εκπομπές «Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες», η οποία μεταδιδόταν κάθε Δευτέρα στις 6 το απόγευμα και της πρόσφατης εκπομπής των ακροατριών Κατερίνας Φουράκη/Κωνσταντίνας Γεωργαντά, η οποία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου.

Οι εκπομπές των ακροατών και των συλλογικοτήτων, μεταδίδονταν από τότε που επαναλειτούργησε η ΕΡΤ, στο πλαίσιο «Κάνε την Εκπομπή σου».

Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΤ Μιχάλη Μεσσήνη, η διακοπή των δύο αυτών εκπομπών γίνεται λόγω νομικού κενού και θα ισχύει μέχρι τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΡΤ.

Οι υπεύθυνοι των εν λόγω εκπομπών καταγγέλουν, ότι δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα, παρά μόνο μέσω ενός τηλεφωνήματος και κάνουν λόγο για επιλεκτική διακοπή των εκπομπών, χωρίς καμία γραπτή εντολή από την πλευρά της Υποδιεύθυνσης Περιφερειακών Σταθμών.

Σημειώνεται ότι οι Περιφερειακοί Σταθμοί της ΕΡΤ, έχουν σήμερα σημαντικό αριθμό τέτοιων εκπομπών, ανάλογα με την θέση τους και την σχέση την οποία έχουν αναπτύξει με την κοινωνία, ενώ το εύρος των εκπομπών αυτών κυμαίνεται από αμιγώς μουσικές μέχρι εκπομπές λόγου και ειδησεογραφικές.

Η καταγγελία του Π. Κούστα μέσω Facebook, για την διακοπή της εκπομπής «Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες»:

Οι Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες δεν μεταδίδονται σήμερα από την ΕΡΤ Χανίων μετά από προφορική εντολή του Γιάννη Κτιστάκη, νέου προϊστάμενου της ΕΡΤ Χανίων και παρά το γεγονός ότι το ηχητικό αρχείο έχει αποσταλεί από τις δύο μ,μ. Η εντολή μού ανακοινώθηκε από τον ηχολήπτη της βάρδιας Vaios Chimonas τηλεφωνικά αντί του αρμόδιου, γιατί ο Γιάννης Κτιστάκης δεν είχε το τηλέφωνο μου (αν και μάλλον το έχει όλη η υπόλοιπη Ελλάδα). Το γεγονός ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει το τηλέφωνό μου από τον Βάιο είναι προφανώς δείγμα της αγωγής που έλαβε απο το οικογενειακό και το κοινωνικό του περιβάλλον ο συγκεκριμένος άνθρωπος.

Προφανως δεν ισχύει το ίδιο για μένα, κι ετσι φυσικά τον κάλεσα στο τηλέφωνο της ΕΡΤ Χανίων για να μου εξηγήσει τους λόγους διακοπής της εκπομπής. Δεν μπορώ να πω ότι έγινα σοφότερος απο την μεταξύ μας επικοινωνία, αλλα αυτά που μπορώ να μεταφέρω με ασφάλεια ειναι: α) η προφορική εντολή ειναι δικη του, αλλα η απόφαση τού μεταφέρθηκε από τον δικό του προϊσταμενο ως απόφαση της διοίκησης και ο ίδιος δεν μπορεί να κανει κάτι επ’ αυτού, β) αναγνωρίζει το άκομψο στον τρόπο της διακοπής αλλα και επ’ αυτου δεν μπορεί να κανει κάτι, αφού ήταν ευθύνη της Sofia Theodoraki να ενημερώσει τις εκπομπές για την απόφαση της διακοπής που έλαβε όταν ανέβηκε στην Αθήνα.

Όπως ήταν λογικό, στη συνέχεια τηλεφώνησα στον Μιχάλη Μεσσήνη, πρώην συναγωνιστή και νυν υποδιευθυντή περιφερειακών σταθμών. Και από αυτή τη συνομιλία δεν έγινα κατά πολύ σοφότερος, αλλά μπορω με ασφάλεια να μεταφέρω ότι κατά τον Μ.Μ. το πρόβλημα είναι νομικής υφής και σχετίζεται με την γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας σχετικά με την νομιμότητα ή μη της ύπαρξης των συγκεκριμένων εκπομπών στο πρόγραμμα της ΕΡΤ. 

Έτσι λοιπόν, διακόπτονται οι μεταδόσεις τους έως να αποφανθεί η εν λόγω υπηρεσία. Στο ερώτημα γιατί δεν παραμένουν έως να αποφανθεί η Νομική Υπηρεσία δεν είχε να προσφέρει καμία ικανοποιητική απάντηση. Ούτε επίσης στο ερώτημα πως θα αποζημιωθούμε ηθικά οι άνθρωποι που κάναμε αυτές τις εκπομπές, αφού δεν μας επιτρέπουν να αποχαιρετήσουμε τους ακροατές μας, δεσμεύτηκε σε κάτι. Ούτε καν να μας φέρει ως καλεσμένους σε εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος ή ενός πανελλαδικού δικτύου των Περιφερειακών για να εξηγήσουμε την θέση μας. Περιέργως, ενδιαφέρθηκε όμως να μάθει το νομικό πλαίσιο που ισχύει σε άλλες χώρες σχετικά με το ζήτημα και ανέφερε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα ελπίζει να έχει γίνει η σχετική γνωμοδότηση. 

Τέλος, στην ερώτηση πώς ακριβώς θα φτιαχτεί αυτό το πλαίσιο χωρίς καμιά συμμετοχή των ενδιαφερόμενων, δηλαδή των προσώπων που ήδη παραγούν εκπομπές με αυτό τον τρόπο, δεν αρνήθηκε μια πιθανή συμμετοχή μας στη «διαβούλευση», αλλά ούτε και θέλησε να την προσδιορίσει πιο συγκεκριμένα.

Το τηλεφωνικό μπαράζ για σήμερα ολοκληρώθηκε με μια συζήτηση με τον Γιώργο Πίκουλα, του οποίου αυτή τη στιγμή μου διαφεύγει ο τίτλος της θέσης που κατέχει εντός της ΕΡΤ Α.Ε. Από αυτήν την συνομιλία αποκόμισα τις πληροφορίες:

  1. ο Μιχάλης Μεσσήνης έχει ξεκινήσει αυτήν την «εκστρατεία νομιμότητας»
  2. η ΕΡΤ θέλει τις εκπομπές ακροατών και πιέζει την Νομική Υπηρεσία να γνωμοδοτήσει γρήγορα.

Ενημέρωσα όλους τους συνομιλητές μου ότι θα δημοσιοποιήσω το περιεχόμενο των συνομιλιών μας, ως όφειλα.

Στο μεταξύ οι αποψινές Πάγιες και Διαρκεις Ανάγκες έχουν αναρτηθεί στο mixcloud και μπορείτε να τις απολαύσετε, όποτε και για όσο θέλετε.

Με πληροφορίες από το «omniatv.com»

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις για το νέο «μαύρο» στην ΕΡΑ Χανίων
Μπροστά σε κλειδωμένες πόρτες βρέθηκαν πολίτες και ακροατές – αλληλέγγυοι της ΕΡΤ Χανίων των οποίων οι εκπομπές διακόπηκαν, όταν έφτασαν στο κτίριο για να διαμαρτυρηθούν για το «κόψιμο» των εκπομπών τους....
Αντιδράσεις για το νέο «μαύρο» στην ΕΡΑ Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας στα Χανιά
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας στη Νέα Χώρα Χανίων, καθώς την Τετάρτη το πρωΐ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του χώρου.
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Απειλούν με προσφυγές για το φράγμα Βαλσαμιώτη
Να μην αποδεχτεί τη λειτουργία ή χρήση του φράγματος Βαλσαμιώτη αν αυτό δεν καταστεί πλήρως λειτουργικό και ασφαλές, αποφάσισε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Παράλληλα ο ΟΑΚ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο...
Κρήτη: Απειλούν με προσφυγές για το φράγμα Βαλσαμιώτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Διαμαρτυρία στον ΒΟΑΚ για την κατολίσθηση
Σε ολιγόωρο αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού στο ύψος του Σταλού, προχώρησαν οι κάτοικοι της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για την μεγάλη καθυστέρηση στην επιδιόρθωση της κατολίσθησης η οποία σημειώθηκε στο...
Χανιά: Διαμαρτυρία στον ΒΟΑΚ για την κατολίσθηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα παράταση στο κλείσιμο του ΒΟΑΚ - Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι
Σε αποκλεισμό του ΒΟΑΚ προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν οι κάτοικοι της περιοχής του Σταλού στα Χανιά, λόγω της μεγάλης κατολίσθησης η οποία σημειώθηκε πριν από σχεδόν ένα μήνα στο σημείο, με αποτέλεσμα να...
Νέα παράταση στο κλείσιμο του ΒΟΑΚ - Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβαθμίζεται το Νοσοκομείο Χανίων σε τμήματα και ειδικότητες
Την πλήρη αναβάθμιση του Νοσοκομείου Χανίων, σηματοδοτεί η δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. του νέου Οργανισμού του νοσηλευτικού ιδρύματος, ο οποίος προβλέπει νέα τμήματα, ειδικότητες και περισσότερες κλίνες. Συστήνεται...
Αναβαθμίζεται το Νοσοκομείο Χανίων σε τμήματα και ειδικότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας