Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηράκλειο: Οικολογικές σακούλες από υπολείμματα τροφών

φωτογραφία αρχείου

Ηράκλειο: Οικολογικές σακούλες από υπολείμματα τροφών

  • A-
  • A+

Το καινοτόμο πρόγραμμα για οικολογικές σακούλες από υπολείμματα τροφών «A2UFood», παρουσιάστηκε από τον Δήμο Ηρακλείου. 

Το πρόγραμμα με τίτλο «Αποφευκτέα και Μη Τροφικά Υπολείμματα: Μια Ολιστική Προσέγγιση Διαχείρισης για Αστικές Περιοχές» και ακρωνύμιο «A2UFood», παρουσιάστηκε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, από τον καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης Θρασβουλο Μανιό και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Χάρη Μαμουλάκη.

Η πρότασή υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστικές καινοτόμες δράσεις», με χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οι δράσεις που περιλαμβάνει το «A2UFOOD» κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:

  • Αξιοποίηση του περισσεύματος τροφής των χώρων μαζικής εστίασης, ως πρώτη ύλη, για την παρασκευή φαγητού και τη διάθεσή του μέσα από το Ειδικό – Εναλλακτικό  Εστιατόριο του Δήμου Ηρακλείου. Πρόκειται για το φαγητό το οποίο μένει αδιάθετο και άθικτο στις κουζίνες των εστιατορίων και όχι για φαγητό το οποίο έχει σερβιριστεί.
  • Ενίσχυση της κομποστοποίησης, πέραν των δράσεων οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων καθώς και με:
  1. Κομποστοποιητές γειτονιάς για τα υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης
  2. Παραγωγή κομποστοποιήσιμων σακούλων από τα τροφικά υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης, οι οποίες θα διατίθενται στους δημότες οι οποίες συμμετέχουν στα αντίστοιχα πρόγραμμα κομποστοποίησης.
  • Δημιουργούμε την έξυπνη κάρτα,  η οποία συνδέεται με την κάρτα αγορών του σούπερ μάρκετ κάθε καταναλωτή και μέσω της οποίας πληροφορούμε τον δημότη για το ποια τρόφιμα που έχει στο ψυγείο του πλησιάζουν στη λήξη τους, αλλά και για το πώς μπορεί να τα μαγειρέψει, προτείνοντάς του διάφορες συνταγές.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, κατά τη συνέντευξη τύπου δήλωσε:

Τίποτα δεν πάει χαμένο, όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι.

Αντιλαμβάνομαι ότι για πολλούς η αξιοποίηση των υπολειμμάτων τροφών είναι ένα θέμα που προκαλεί σκεπτικισμό ή ακόμα και επικριτική διάθεση. 

Ωστόσο, όταν εμείς ως δημοτική αρχή ισχυριζόμαστε ότι αν δεν αλλάξουμε εμείς δεν θα αλλάξει η πόλη, το εννοούμε σε όλα τα επίπεδα! Και η αλλαγή της νοοτροπίας με την οποία διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας είναι καίριο ζήτημα.

Είτε μέσω της ανακύκλωσης, είτε μέσω της κομποστοποίησης, είτε με άλλους τρόπους, τα απορρίμματα για έναν σύγχρονο Δήμο πρέπει να αποτελούν αξιοποιήσιμο υλικό. Η κεντρική ιδέα είναι ότι τίποτα δεν πάει χαμένο – όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι. 

Ο Δήμος Ηρακλείου κινείται σταθερά μεθοδικά και οργανωμένα προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Με κριτήριο τη θετική ανταπόκριση της οποίας τυγχάνουν οι μέχρι στιγμής δράσεις και πρωτοβουλίες μας (νέα ρεύματα ανακύκλωσης, οικιακή κομποστοποίηση κ.α.) είμαι βέβαιος ότι οι δημότες θα συνδράμουν ουσιαστικά στην επιτυχία και αυτής της καινούργιας προσπάθειας

Εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον καθηγητή κ. Θρασύβουλο Μανιό και το ΤΕΙ Κρήτης, για την άψογη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η πρόταση μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των τροφικών υπολειμμάτων.

Για εμάς, όπως έχουμε πει κι άλλες φορές, η ίδια η διαδικασία της συνεργασίας με τους παραγωγικούς και δημιουργικούς φορείς της πόλης είναι εξίσου σημαντική με το αποτέλεσμα που παράγει. Διότι δίνει το πολιτικό στίγμα του Ηρακλείου που ονειρευόμαστε: Ένα Ηράκλειο στο οποίο όλοι θα κάθονται πρόθυμα, γύρω από το ίδιο τραπέζι, θα συζητούν, θα διαφωνούν, θα συμφωνούν και θα συνεργάζονται με γνώμονα το κοινό καλό.

Το γεγονός ότι δίνουμε έμφαση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν σημαίνει ότι αμελούμε την καθημερινότητα και ιδιαίτερα τον τομέα της αποκομιδής. Αντιθέτως, αποτελεί βασική προτεραιότητά μας.

Εδώ και λίγες εβδομάδες κυκλοφορούν στην πόλη τα οκτώ υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα που αγοράσαμε με ίδιους πόρους, ενώ περιμένουμε τους επόμενους μήνες ακόμα δύο. Θυμίζω ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανανέωση που έχει γίνει στο αμαξοστάσιο του Δήμου εδώ και πολλά χρόνια.

Δρομολογούμε παράλληλα τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού της Υπηρεσίας Καθαριότητας και σύντομα θα μπορούμε να σας πούμε περισσότερα επ’ αυτού.

Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ, όπως το έχω κάνει και στο παρελθόν, ότι η καθαριότητα στην πόλη δεν βρίσκεται ακόμα στο επιθυμητό για εμάς επίπεδο. Όμως παρά τα σκαμπανεβάσματα,  που οφείλονται σε διάφορους λόγους και όχι στον Δήμο, θεωρώ ότι το Ηράκλειο σε γενικές γραμμές είναι πιο καθαρό τους τελευταίους μήνες από όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω ότι ο στόχος μας είναι αδιαπραγμάτευτος: Ένα Ηράκλειο που θα λάμπει από καθαριότητα. Και θα κάνουμε ότι χρειαστεί, για  τον πετύχουμε.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο του ECO Park
Με την δημοσιοποίηση των όρων του ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου στη θέση «Μαύρος Σπήλιος» στη Ν. Αλικαρνασσό, ξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησης του...
Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο του ECO Park
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Τσάντες πολλαπλών χρήσεων αντί για πλαστικές σακούλες
Ο ΕΣΔΑΚ προχώρησε στην παραγωγή 11.500 τσαντών πολλαπλών χρήσεων, τις οποίες και θα διαθέσει δωρεάν σε δήμους της Κρήτης, προς αντικατάσταση της χρήσης πλαστικών σακούλων, για τις οποίες από την νέα χρονιά, θα...
Κρήτη: Τσάντες πολλαπλών χρήσεων αντί για πλαστικές σακούλες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το «Make Something Days» της Greenpeace και στο Ηράκλειο
Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο το «Make Something Days» της Greenpeace, μία εκδήλωση ενάντια στον καταναλωτισμό. Στην εκδήλωση θα υπάρχει ένα «εργαστήριο παραγωγής δώρου», τα οποίο...
Το «Make Something Days» της Greenpeace και στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κομποστοποίηση στα S/M Χαλκιαδάκης
Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης φυτικών υπολειμμάτων σε σούπερ μάρκετ στην Κρήτη, δημιούργησαν τα S/M Χαλκιαδάκης. Η κομποστοποίηση γίνεται στο κατάστημα Χαλκιαδάκης MAX στη Ν. Αλικαρνασσό του Ηρακλείου,...
Κομποστοποίηση στα S/M Χαλκιαδάκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενημερωτική εκδήλωση για τους οικιακούς κομποστοποιητές
H Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, διοργανώνει και δεύτερη ενημερωτική εκδήλωση για την σωστή χρήση των κομποστοποιητών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου, στις 18:30 στην αίθουσα...
Ενημερωτική εκδήλωση για τους οικιακούς κομποστοποιητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά η διανομή των κομποστοποιητών στο Ηράκλειο
Έφτασε η πρώτη παρτίδα από τους συνολικά 701 κομποστοποιητές, οι οποίοι θα διανεμηθούν από τον Δήμο Ηρακλείου σε κατοίκους της πόλης. Οι κομποστοποιητές θα διανεμηθούν σε πρώτη φάση, σε όσους κατέθεσαν την...
Ξεκινά η διανομή των κομποστοποιητών στο Ηράκλειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας