Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Γνωστοί οι μέτοχοι της Belvedere, αλλά δε σας τους λέμε...»

«Γνωστοί οι μέτοχοι της Belvedere, αλλά δε σας τους λέμε...»

  • A-
  • A+

Απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, σχετικά με τη μετοχική σύνθεση της εταιρίας που, ανέλαβε την αξιοποίηση των κτιρίων του ιδρύματος στην πόλη των Χανίων εξέδωσε το Πολυτεχνείο Κρήτης. 

To Πολυτεχνείο κάνει λόγο για μια ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία για την σύμβαση, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τους νόμους.

Επίσης τονίζεται ότι, ενώ άλλες 10 εταιρίες υπέβαλαν πρόταση για το ακίνητο, καμία από αυτές δεν υπέβαλε κάποια ένσταση.

Όσον αφορά τη δημοσιοποίηση στοιχείων της εταιρίας, το Πολυτεχνείο υπογραμμίζει ότι η ανάδοχος εταιρεία, δεν αποτελεί εξωχώρια εταιρεία, όπως επικαλείται ο κ. Μπαλωμενάκης.

Τέλος τονίζει ότι ο φάκελλος της προσφοράς της αναδόχου εταιρείας, περιελάμβανε ονομαστικό κατάλογο των αλλοδαπών φυσικών προσώπων των μετόχων - εταίρων της και ο κατάλογος αυτός παραμένει στη διάθεση των αρμόδιων δημόσιων αρχών, μόνο μέσω των προβλεπομένων θεσμικών διαδικασιών.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Πολυτεχνείου αναφέρονται τα εξής:

Το Πολυτεχνείο Κρήτης ολοκλήρωσε την ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία εκμίσθωσης και διάσωσης των ιστορικών κτιρίων της πρώην Μεραρχίας Κρητών, των πρώην Φυλακών και των Στρατώνων - ιδιοκτησίας του Ιδρύματος- με τη μέγιστη δυνατή Διαφάνεια & Δημοσιότητα, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τους Νόμους της συντεταγμένης Πολιτείας.

Ο κ. Μπαλωμενάκης εσφαλμένα αναφέρει ότι υφίσταται υποχρέωση πλήρους ονομαστικοποίησης των μετοχών των εταιρειών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό σύμφωνα με το Ν. 3310/2005. Διευκρινίζεται ότι η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης δεν ιδρύθηκε από το Δημόσιο, αλλά από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο αποτελεί αυτοδιοικούμενο ΝΠΔΔ. Κατά συνέπεια, στις συμβάσεις της Εταιρείας δεν τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του Ν. 3310/2005.

Επιπρόσθετα, οι διατάξεις αυτές δεν έχουν πεδίο εφαρμογής στις ΕΠΕ, όπως η ανάδοχος εταιρεία, η οποία πάντως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εξωχώρια εταιρεία κατά την έννοια του Ν. 3310/2005 που επικαλείται ο κ. Μπαλωμενάκης.

Παρά το γεγονός όμως ότι η ονομαστικοποίηση των μετοχών των υποψηφίων αναδόχων δεν επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία, γνωστοποιείται ότι ο φάκελλος της προσφοράς της αναδόχου εταιρείας περιελάμβανε ονομαστικό κατάλογο των αλλοδαπών φυσικών προσώπων των μετόχων - εταίρων της.

Σε ότι μας αφορά (διότι η εταιρεία, εφόσον επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα να δημοσιοποιήσει οποτεδήποτε όλα τα σχετικά στοιχεία),  ο κατάλογος αυτός παραμένει στη διάθεση των αρμόδιων δημόσιων αρχών, μέσω των προβλεπομένων θεσμικών διαδικασιών και όχι βέβαια με βάση τους απαράδεκτους υπαινιγμούς οιουδήποτε. 

Προκαλεί όμως εύλογα ερωτηματικά το γεγονός ότι, ενώ καμία από τις 10 εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το μεγάλης αξίας διαγωνισμό δεν υπέβαλε κανενός είδους ένσταση, τίθενται όψιμα ερωτήματα από διάφορους που εμφανίζονται να κόπτονται τώρα για τη νομιμότητα, ενώ τόσα χρόνια παντελώς σιωπούσαν για την απαξίωση και την καταστροφή του ιστορικού μνημείου της πρώην μεραρχίας, υπό συνθήκες μάλιστα απόλυτης παρανομίας.

Κατά τ΄ άλλα, εδώ και μήνες, έχουμε πλέον συνηθίσει να βλέπουμε, ανά εβδομάδα περίπου, να επιστρατεύεται κι ένα καινούργιο νομικό επιχείρημα κατά της αξιοποίησης των κτιρίων στο Καστέλλι, το οποίο πάντα αποδεικνύεται αβάσιμο όπως το προηγούμενό του.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήλωση Μπαλωμενάκη για το κτίριο της Μεραρχίας Κρήτης
Απόφαση «για να προστατευτεί ένα διακριτό νεότερο μνημείο της πόλης από την άκριτη εμπορευματοποίηση», χαρακτήρισε την απόφαση του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ, για το κτήριο της V Μεραρχίας, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ...
Δήλωση Μπαλωμενάκη για το κτίριο της Μεραρχίας Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλογή υπογραφών: Όχι ξενοδοχεία στα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης
Διαδικτυακή συλλογή υπογραφών ενάντια στην παραχώρηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου στον λόφο Καστελίου στα Χανιά, πραγματοποιεί η «Συνέλευση Υπεράσπισης Ελεύθερων Δημόσιων Χώρων & Μνημείων», η οποία θεωρεί ότι...
Συλλογή υπογραφών: Όχι ξενοδοχεία στα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Αγνοεί ακόμα και τον υπουργό ο πρύτανης για την «αξιοποίηση»
Απολύτως αντισυνταγματική, χαρακτήρισε την αλλαγή χρήσης του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας το οποίο ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι δεν θα προχωρήσει η...
Χανιά: Αγνοεί ακόμα και τον υπουργό ο πρύτανης για την «αξιοποίηση»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά στη Βουλή η «αξιοποίηση» της Rosa Nera
Νέα επίκαιρη ερώτηση για την αξιοποίηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης κατάθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης. Η συζήτηση της προηγούμενης ερώτησης είχε αναβληθεί λόγω...
Ξανά στη Βουλή η «αξιοποίηση» της Rosa Nera
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: «Δώστε στη δημοσιότητα το προφίλ της BELVEDERE»
Μετά τις αιχμές τις οποίες άφησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης σχετικά με την σύμβαση παραχώρησης του κτιρίου της Rosa Nera από το Πολυτεχνείο, ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων ζητάει να δοθεί στη δημοσιότητα το...
ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: «Δώστε στη δημοσιότητα το προφίλ της BELVEDERE»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολυτεχνείο Κρήτης: Απάντηση της Πρυτανείας στον Αντ. Μπαλωμενάκη
Απάντηση στην αμφισβήτηση της νομιμότητας της σύμβασης με την Belvedere από τον βουλευτή Χανίων κ. Μπαλωμενάκη, εξέδωσε η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης. H Πρυτανεία κάνει λόγο για συνεχή καταστροφή του...
Πολυτεχνείο Κρήτης: Απάντηση της Πρυτανείας στον Αντ. Μπαλωμενάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ