• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 20.1°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.0°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 22.0°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 17.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 18.1°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 20.6°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 20.4°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.9°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.7°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.9°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 15.6°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.8°C
  0 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 20.3°C
  3 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 16.6°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.2°C / 18.8°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  42%

Οι πρόσφυγες «φορτώνονται» σε κλούβες της αστυνομίας και από εκεί με χειροπέδες επιβιβάζονται σε πλοίο για την Κω

Νέες απελάσεις από την Κρήτη - «Διακοσμητικό» το Γραφείο Ασύλου

 • A-
 • A+

Τα ξημερώματα της Παρασκευής και χωρίς να έχουν καμία πρόσβαση σε δικηγόρους,  εκδιώχθηκαν από την Κρήτη οι 44 πρόσφυγες που βρίσκονταν στο Ρέθυμνο, παρά το γεγονός ότι οι 38 εξ αυτών είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να υποβάλλουν αίτημα ασύλου στη χώρα μας.  

Οι αστυνομικές αρχές της Κρήτης, υπό την πίεση των φορέων της αυτοδιοίκησης υποπίπτουν σε συνεχή παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων αγνοώντας επιδεικτικά τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και τη δουλειά των ανθρώπων του νεοσυσταθέντος Γραφείου Ασύλου Ηρακλείου.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο αποδέχεται τον «διακοσμητικό» ρόλο των υπαλλήλων του στην Κρήτη. Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις χθες υπάλληλος του Γραφείου Ασύλου μετακινήθηκε από το Ηράκλειο στο Ρέθυμνο ακριβώς με σκοπό να ενημερώσει τους πρόσφυγες για τη διαδικασία της υποβολής αιτήματος ασύλου. Η μετακίνηση αυτή μάλιστα, έγινε με ίδια μέσα αφού στο Γραφείο Ασύλου δεν έχει παραχωρηθεί ούτε ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Συνολικά 31 πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι συνοδεύουν και 7 παιδιά, υπέβαλλαν στην αστυνομία υπεύθυνες δηλώσεις παροχής διεθνούς προστασίας. 

Οι αστυνομικές αρχές είναι υποχρεωμένες να εισάγουν στο ηλεκτρονικό σύστημα της Υπηρεσίας Ασύλου τις αιτήσεις διεθνούς προστασίας και στη συνέχεια να επιληφθεί το τοπικό Γραφείο Ασύλου για την εξέταση κάθε αιτήματος ξεχωριστά. Ωστόσο, παραμένει ακόμα άγνωστο αν εισήχθησαν τα στοιχεία των αιτούντων άσυλο στο σύστημα ή αν η ενημέρωση έγινε μόνο για να κατευνάσει το κλίμα μεταξύ των προσφύγων, λίγο πριν γίνει εν κρυπτώ η μεταφορά τους από την Κρήτη. 

Η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθείται για τρίτη φορά σε διάστημα ενός μήνα με τη δουλειά του Γραφείου Ασύλου Ηρακλείου στην ουσία να απαξιώνεται αφού επιλέγεται η μεταφορά των προσφύγων σε προαναχωρησιακό κέντρο της Κω, όπου ήδη έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο με τις συνθήκες κράτησης να είναι πολύ χειρότερες απ' ό,τι στην Κρήτη. Αναμενόμενη είναι η δυσαρέσκεια και των ίδιων των υπαλλήλων του Γραφείου Ασύλου στο Ηράκλειο οι οποίοι βλέπουν να χρησιμοποιούνται απλά ως ανάχωμα κατευνασμού των προσφύγων. Χαρακτηριστικό είναι πως στην περίπτωση του Ρεθύμνου οι πρόσφυγες είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας και δίψας ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι. Μετά την ενημέρωση από το Γραφείο Ασύλου και την υποβολή των αιτήσεων διεθνούς προστασίας η απεργία έληξε και τα πνεύματα ηρέμησαν.  Ωστόσο, την επόμενη ακριβώς μέρα ξεκίνησαν οι διαδικασίες απέλασής τους. 

Όπως έγινε με την καραβιά των 79 προσφύγων από το Ηράκλειο, αλλά και με τους 62 πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στον Καλαθά Χανίων έτσι και το πρωί της Παρασκευής οι 44 άνθρωποι που φιλοξενούνταν στο Ρέθυμνο μεταφέρθηκαν υπό κράτηση, με κλούβα της αστυνομίας, αρχικά στο λιμάνι του Ηρακλείου και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν με χειροπέδες στο πλοίο Champion Jet 2. Το συγκεκριμένο πλοίο εκτελεί δρομολόγια μεταξύ Κρήτης και Κυκλάδων και κατόπιν ναυλώνεται από την κυβέρνηση για να μεταφέρει τους πρόσφυγες στην Κω. Από την Κω δρομολογείται η επαναπροώθησή τους στην Τουρκία στη βάση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Χαρακτηριστικό την εν κρυπτώ διαδικασίας είναι πως τα ξημερώματα στο Ρέθυμνο, η αστυνομία πήρε όλα τα κινητά τηλέφωνα των προσφύγων ώστε να μην μπορούν να ενημερώσουν κανέναν και τους τα παρέδωσε μόνο εφόσον τους είχε επιβιβάσει στο πλοίο.

Όπως είχαν αναφέρει στην «Εφ.Συν.» πηγές του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από την απέλαση των πρώτων 79 προσφύγων) όσοι ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης ασύλου δε θα στερηθούν τελικά το δικαίωμά τους αυτό και το αίτημά τους θα εξεταστεί αρμοδίως. Ωστόσο, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα της χρησιμότητας του Γραφείου Ασύλου στην Κρήτη, το οποίο υποτίθεται πως έχει αυτήν ακριβώς την αρμοδιότητα. Το ίδιο ερώτημα είχε υποβάλει προς τα δύο υπουργεία (Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δημόσια Τάξης) και ο Συνήγορος του Πολίτη ζητώντας να μάθει γιατί οι αιτήσεις ασύλου δεν διεκπεραιώνονται στο Ηράκλειο. (Δείτε εδώ: «Κόλαφος» του Συνήγορου του Πολίτη για τις απελάσεις στο Ηράκλειο). 

Ούτε επανένωση οικογενειών

Μεταξύ των 44 προσφύγων που εκδιώχθηκαν από το Ρέθυμνο βρίσκονται και δύο γυναίκες οι σύζυγοι των οποίων ζουν ήδη νόμιμα στη Βρετανία. Οι δύο άνδρες είχαν φτάσει αεροπορικώς στην Κρήτη αμέσως υποβάλλοντας αίτημα για την επανένωση των οικογενειών τους και ζητώντας να αφεθούν ελεύθερες οι σύζυγοί τους βάσει των διεθνών κανόνων. Ενώ υποτίθεται πως το αίτημά τους εξεταζόταν (και πάλι από την υπηρεσία Ασύλου και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής) εντούτοις και οι συγκεκριμένες γυναίκες μετήχθησαν στο Ηράκλειο και ταξιδεύουν ήδη για το προαναχωρησιακό κέντρο της Κω. Ομάδες αλληλέγγυων στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο αλλά και δικηγορικοί σύλλογοι ετοιμάζουν ήδη νέες καταγγελίες προς όλες τις αρμόδιες αρχές.

Άγνωστο επίσης παραμένει τί θα γίνει με τους δύο ασυνόδευτους ανήλικους που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη «καραβιά». 

Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης

Καταλυτικό ρόλο στην παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων  φαίνεται να παίζει η τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως παράγοντες της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίοι ασκούν συνεχείς πιέσεις ώστε να μην εξετάζονται πάνω στο νησί τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλουν οι πρόσφυγες ακυρώνοντας έτσι τη λειτουργία του Γραφείου Ασύλου. Υπό το πρόσχημα του «πλήγματος» για τον τουρισμό η... κρητική φιλοξενία πάει κυριολεκτικά περίπατο με δήμους και Περιφέρεια να δηλώνουν αδυναμία εξεύρεσης ακόμα και ενός υποτυπώδους χώρου (παλιού σχολείου ή άλλου δημοσίου κτιρίου) για την επαρκή φιλοξενία των προσφύγων οι οποίοι φτάνουν θαλασσοδαρμένοι στο νησί. Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα είχαν διατυπωθεί από επίσημα χείλη ακόμα και καταγγελίες για... «οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης» ώστε να μπει η Κρήτη στα δρομολόγια που εκτελούν οι «καραβιές» των μεταναστών.

Υπό αυτή την πίεση, και ενώ υποτίθεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στο νησί σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οι τοπικές αρχές δηλώνουν υποκριτικά πως συναινούν στο να μείνουν στην Κρήτη όσοι αιτούνται άσυλο, αρνούμενοι όμως να υποδείξουν έστω και έναν χώρο φιλοξενίας τους μέχρι να εξεταστούν τα σχετικά αιτήματα.   Χαρακτηριστικό είναι πως στην περίπτωση των 44 προσφύγων του Ρεθύμνου, επί μέρες υπήρξε ένα «μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ Δήμου και αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου για την εξεύρεση ενός χώρου μεταφοράς τους καθώς ο χώρος στο λιμεναρχείο όπου κρατούνταν ήταν όντως ακατάλληλος. Το βράδυ της Πέμπτη η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, δήλωνε στην «Εφ.Συν.» πως γίνονται προσπάθειες να βρεθεί κάποιο παλιό σχολείο κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου και πως η Περιφέρεια θα καλύψει τα έξοδα για όποιες εργασίες συντήρησης απαιτηθούν. Τελικά, στις 5 τα ξημερώματα της Πααρασκευής οι πρόσφυγες (αιτούμενοι άσυλο και μη) φορτώθηκαν σε κλούβα της αστυνομίας και εκδιώχθηκαν από την Κρήτη. 

Σήμερα Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο δημαρχείο Ρεθύμνου. 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν άσυλο οι πρόσφυγες στο Ρέθυμνο - «Μπαλάκι» η διαμονή τους
Την πρόθεσή τους να υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου στη χώρα μας εκδήλωσαν οι 38 από τους 44 πρόσφυγες που βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στο Λιμενερχείο Ρεθύμνου μετά τη διάσωσή τους στα νησάκια Παξιμάδια...
Ζητούν άσυλο οι πρόσφυγες στο Ρέθυμνο - «Μπαλάκι» η διαμονή τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Απέλασαν τους πρόσφυγες - Καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη
Με την καταστρατήγηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των προσφύγων που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης η διαδικασία απέλασής τους. Οι 69 από τους 72 πρόσφυγες...
Ηράκλειο: Απέλασαν τους πρόσφυγες - Καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φιλόξενη Κρήτη» μόνο για τουρίστες - Δε χωράει τους πρόσφυγες
Τη στάση των τοπικών αρχών της Κρήτης, της αστυνομίας και της κυβέρνησης στηλιτεύουν με ανακοινώσεις τους κοινωνικοί φορείς, μετά τη συνεχή παραβίαση δικαιωμάτων των προσφύγων που εκδιώκονται από το νησί. Να...
«Φιλόξενη Κρήτη» μόνο για τουρίστες - Δε χωράει τους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε απεργία πείνας οι 44 πρόσφυγες στο Ρέθυμνο
Σε απεργία πείνας και δίψας βρίσκονται από χθες οι 44 πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται στο λιμεναρχείο Ρεθύμνου από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι και να τους επιτραπεί...
Σε απεργία πείνας οι 44 πρόσφυγες στο Ρέθυμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλη Μαΐου οι πρώτοι πρόσφυγες στην Κρήτη
​Στην τελική ευθεία μπαίνει το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων στην Κρήτη, ενώ οι πρώτες αφίξεις αναμένονται σε διάστημα ενός μήνα. Χθες υπογράφηκε στο δημαρχείο Ηρακλείου η σύμβαση ανάμεσα στην Υπατη Αρμοστεία...
Τέλη Μαΐου οι πρώτοι πρόσφυγες στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το «αόρατο» Γραφείο Ασύλου στο Ηράκλειο
Σε περίεργα μονοπάτια γραφειοκρατίας έχει κολλήσει η ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Ασύλου στο Ηράκλειο, παρά το γεγονός ότι η σχετική απόφαση έχει ληφθεί εδώ και δύο χρόνια ενώ έχουν γίνει και οι αποσπάσεις...
Το «αόρατο» Γραφείο Ασύλου στο Ηράκλειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας