• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 23.0°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 21.6°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 21.2°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 17.0°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.2°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.1°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.6°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 23.1°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 23.8°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.6°C / 21.2°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 19.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 15.8°C / 23.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 23.2°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 22.5°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  33%

Εικόνα από το χώρο κράτησης των 44 προσφύγων στο Ρέθυμνο

Φωτογραφία: Goodnet.gr

Ζητούν άσυλο οι πρόσφυγες στο Ρέθυμνο - «Μπαλάκι» η διαμονή τους

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την πρόθεσή τους να υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου στη χώρα μας εκδήλωσαν οι 38 από τους 44 πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής που βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στο Λιμενερχείο Ρεθύμνου μετά τη διάσωσή τους στα νησάκια Παξιμάδια στη νότια Κρήτη. Συγκεκριμένα, αίτημα παροχής διεθνούς προστασίας υπέβαλλαν 31 ενήλικες οι οποίοι συνοδεύουν και 7 παιδιά. 

Την Πέμπτη μετέβη στο χώρο κράτησής τους εκπρόσωπος του Γραφείου Ασύλου Ηρακλείου η οποία τους ενημέρωσε για τη διαδικασία υποβολής του αιτήματος ενώ σε συνεννόηση με την αστυνομία του δόθηκαν υπεύθυνες δηλώσεις τις οποίες καλούνται να υποβάλλουν προς την τοπική αστυνομική διεύθυνση. Στη συνέχεια αναμένεται τα αιτήματα αυτά να αναρτηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα της διεύθυνσης αλλοδαπών και κατόπιν να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης για κάθε έναν ξεχωριστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα άμεσο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι η μεταφορά των ανθρώπων αυτών στο Ηράκλειο  καθώς το Γραφείο Ασύλου έχει μεν αρμοδιότητα για όλη την Κρήτη αλλά δεν διαθέτει υπηρεσιακό όχημα μετακίνησης των υπαλλήλων ώστε να μεταβούν στο Ρέθυμνο για να πραγματοποιήσουν τη σχετική διαδικασία.

Ωστόσο, με δεδομένη την βούληση των προσφύγων να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, παρέχονται διαβεβαιώσεις  πως δεν θα μεταφερθούν σε προαναχωρησιακό κέντρο ή άλλο hot spot οπουδήποτε στην Ελλάδα, όπως έγινε με την προηγούμενη καραβιά των 79 προσφύγων από το Ηράκλειο. Όπως εξηγούν στην «Εφ.Συν.» πηγές της Υπηρεσίας Ασύλου αλλά και μέλη του δικηγορικού συλλόγου, οι υπεύθυνες δηλώσεις που υποβάλλουν οι μετανάστες στην ουσία καθιστούν ανίσχυρα τα σημειώματα απέλασης που τους έχουν ήδη επιδοθεί από την αστυνομία. 

Ιδιαίτερο ζήτημα έχει προκύψει με την επανένωση δύο οικογενειών. Οι σύζυγοι δύο εκ των γυναικών που περιλαμβάνονται στους 44 πρόσφυγες έχουν ήδη καταφθάσει από τη Βρετανία (όπου ζουν μόνιμα και νόμιμα) και ζητούν να αφεθούν ελεύθερες ώστε να φιλοξενηθούν σε χώρο που έχουν βρει οι ίδιοι και κατόπιν να προχωρήσει η διαδικασία της επανένωσης, αίτημα που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αποδεκτό. 

Επίσης, μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται και δύο ασυνόδευτοι ανήλικοι, για τους οποίου ςδεν έχει ακόμα διευκρινιστεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. 

«Άφαντοι» δήμοι και περιφέρεια

Οι συνθήκες διαμονής των 44 ανθρώπων στο λιμεναρχείο Ρεθύμνου είναι εντελώς ακατάλληλες και γίνονται συνεχείς εκκλήσεις για να βρεθεί κάποιος χώρος που μπορούν να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς. «Άφαντοι» παραμένουν ο Δήμος και η αντιπεριφέρεια  Ρεθύμνου όπως καταγγέλλουν τα μέλη των συλλογικοτήτων που συνδράμουν με κάθε μέσο τους πρόσφυγες.

Το θέμα της εξεύρεσης χώρου έχει γίνει "μπαλάκι" μεταξύ των δήμων και της αντιπεριφέρειας η οποία ζητά να υποδειχθεί κάποιο κατάλληλο οίκημα σε οποιοδήποτε σημείο της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου. από την πλευρά τους οι δήμοι και κυρίως ο δήμος Ρεθύμνου επικαλούνται αδυναμία εξεύρεσης οποιουδήποτε κτιρίου που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους 44 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 7 παιδιά. 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φιλόξενη Κρήτη» μόνο για τουρίστες - Δε χωράει τους πρόσφυγες
Τη στάση των τοπικών αρχών της Κρήτης, της αστυνομίας και της κυβέρνησης στηλιτεύουν με ανακοινώσεις τους κοινωνικοί φορείς, μετά τη συνεχή παραβίαση δικαιωμάτων των προσφύγων που εκδιώκονται από το νησί. Να...
«Φιλόξενη Κρήτη» μόνο για τουρίστες - Δε χωράει τους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες απελάσεις από την Κρήτη - «Διακοσμητικό» το Γραφείο Ασύλου
Τα ξημερώματα της Παρασκευής και χωρίς να έχουν καμία πρόσβαση σε δικηγόρους, εκδιώχθηκαν οι 44 πρόσφυγες που βρίσκονταν στο Ρέθυμνο, παρά το γεγονός ότι οι 38 εξ αυτών είχαν δηλώσει την πρόθεση να υποβάλλουν...
Νέες απελάσεις από την Κρήτη - «Διακοσμητικό» το Γραφείο Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε απεργία πείνας οι 44 πρόσφυγες στο Ρέθυμνο
Σε απεργία πείνας και δίψας βρίσκονται από χθες οι 44 πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται στο λιμεναρχείο Ρεθύμνου από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι και να τους επιτραπεί...
Σε απεργία πείνας οι 44 πρόσφυγες στο Ρέθυμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Απέλασαν τους πρόσφυγες - Καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη
Με την καταστρατήγηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των προσφύγων που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης η διαδικασία απέλασής τους. Οι 69 από τους 72 πρόσφυγες...
Ηράκλειο: Απέλασαν τους πρόσφυγες - Καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλη Μαΐου οι πρώτοι πρόσφυγες στην Κρήτη
​Στην τελική ευθεία μπαίνει το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων στην Κρήτη, ενώ οι πρώτες αφίξεις αναμένονται σε διάστημα ενός μήνα. Χθες υπογράφηκε στο δημαρχείο Ηρακλείου η σύμβαση ανάμεσα στην Υπατη Αρμοστεία...
Τέλη Μαΐου οι πρώτοι πρόσφυγες στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το «αόρατο» Γραφείο Ασύλου στο Ηράκλειο
Σε περίεργα μονοπάτια γραφειοκρατίας έχει κολλήσει η ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Ασύλου στο Ηράκλειο, παρά το γεγονός ότι η σχετική απόφαση έχει ληφθεί εδώ και δύο χρόνια ενώ έχουν γίνει και οι αποσπάσεις...
Το «αόρατο» Γραφείο Ασύλου στο Ηράκλειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας