Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διεθνής σπείρα πίσω από τα κλεμμένα απολιθώματα στην Κίσσαμο (;)

Από πρόσφατη αυτοψία του δημάρχου Κισσάμου στο σημείο της κλοπής

Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Διεθνής σπείρα πίσω από τα κλεμμένα απολιθώματα στην Κίσσαμο (;)

 • A-
 • A+

Μεγάλες συζητήσεις στην Κίσσαμο Χανίων έχει προκαλέσει η κλοπή των απολιθωμάτων ιχνών βάδισης από έναν καθηγητή του ΕΠΑΛ. Κάποια από τα κλαπέντα βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο υπάρχουν και κάποια που ακόμα αγνοούνται. Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται πληροφορίες για την ύπαρξη διεθνούς σπείρας που κρύβεται πίσω από την κλοπή. 

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες από τις αστυνομικές έρευνες οι ισχυρισμοί του καθηγητή ότι τα είχε πάρει σε προγενέστερο χρόνο από το σημείο η σύζυγός του και τα μετέφερε φοβούμενος ότι θα συνδεθούν με την κλοπή που έγινε πριν λίγες μέρες δεν επιβεβαιώνονται, καθώς τα απολιθώματα που βρέθηκαν φαίνεται να έχουν αφαιρεθεί πρόσφατα. 

Τις αστυνομικές αρχές της δυτικής Κρήτης απασχολούν τα συνεχή περιστατικά λαθρανασκαφών που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα και τα οποία πιθανώς συνδέονται με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε με επιστολή της προς την εφξημερίδα των Χανίων «Αγώνας της Κρήτης»  η «Ομάδα Υψηλής Αστυνόμευσης», μια ομάδα που κατά δήλωσή της αποτελείται από εν ενεργεία αστυνομικούς, που όμως δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους.

Στην επιστολή του κάνουν λόγο για την ύπαρξη διεθνούς σπείρας με έδρα το Λονδίνο, η οποία κρύβεται πίσω από την κλοπή των προϊστορικών ιχνών. Αναλυτικά στην επιστολή τους αναφέρουν: 

​Έκπληξη προκάλεσε το θράσος ( εν μέσω αναφοράς στα ΜΜΕ του γεγονότος της ιστορικής αυτής ανακάλυψης  ) και η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε …. η κλοπή  των απολιθωμάτων βάδισης προγόνου του ανθρώπου, ηλικίας 5,7 εκατομμυρίων ετών, από το Καστέλι  Κισσάμου, στα Χανιά.

Το σοκ ήταν μεγάλο για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, όπως και η ικανοποίηση αργότερα, όταν βρέθηκαν.

Όφειλαν όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι να προφυλάξουν προληπτικά το εύρημα.

Αυτή η έλλειψη πρόληψης ( μετά από 6 εκατ. χρόνια ), τους χρεώνεται αφού η κατάσταση του χώρου όπου βρέθηκαν τα ευρήματα αυτά, δεν θα είναι ποτέ πλέον, η ίδια. Όχι μόνο τους χρεώνεται αλλά, «γεννοβολά» πολλές υποψίες.

Ας είναι …

Ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικοί θησαυροί λοιπόν «φεύγουν» από την χώρα μας, εξαιτίας της ασύλληπτης δράσης μεγάλων κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας, τα οποία έχουν απλώσει τα δίκτυα τους ως και σε οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού.

Τα διεθνές κυκλώματα αυτά, έχουν τα πλοκάμια τους σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα «παρακολουθούν» τις περιοχές:

Αττική ( έχουν ενοικιάσει σπίτια πέριξ της Ακρόπολης ) , Θεσσαλονίκη, oολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά τον Δήμο Αμφίπολης, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθο, Κρήτη (πρόποδες Ψηλορείτη, Κνωσό, Χανιά), Τρίκαλα, Λάρισα, Λαμία, Δράμα, Προμαχώνα και Ρόδο.

Στη Μακεδονία μάλιστα, υπάρχουν κυνηγοί απολιθωμάτων, αρχαίων, αλλά και πολύτιμων ορυκτών. Οι περισσότεροι εξ' αυτών συνδέονται με κυκλώματα που δρουν στο Λονδίνο.

ΕΚΕΙ ΘΑ ΚΑΤΕΛΗΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΗΜΑΣΙΕΣ (απολιθωμάτων βάδισης) προγόνου του ανθρώπου, ηλικίας 5,7 εκατομμυρίων ετών, τα οποία εκλάπησαν από το Καστέλι Κισσάμου, στα Χανιά. Τους προλάβατε στο παραπέντε.

Σημ: Ενεργοποιήστε  την διαδικασία υποβολής αιτήματος για την παροχή δικαστικής συνδρομής από τις Αρχές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Μεγάλης Βρετανίας (ειδικά) και της Βουλγαρίας.

Το κύκλωμα είναι .. μεγάλο και «ασύλληπτης» δράσης.

Τα μέλη των κυκλωμάτων αυτών γνωρίζουν ότι απειλούνται με βαρύτατες ποινές όπως:

 • σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση,
 • της παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς,
 • της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών,
 • της υπεξαίρεσης μνημείων κατ’ επάγγελμα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος,
 • της Πλαστογραφίας  ,αφού καταρτίζουν πλαστούς τίτλους κατοχής, στους οποίους αναφέρονταν γενικά και αόριστα, ότι π.χ  τα νομίσματα προέρχονταν από ιδιωτική συλλογή.
 • της παράβασης της νομοθεσίας περί καταχραστών Δημοσίου

Πως δρουν για όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν την αστυνομία!!

Ως εγκληματική οργάνωση έχουν δομημένη ιεραρχία, με προκαθορισμένους ρόλους μεταξύ των μελών της και λειτουργούν σε υποομάδες ως εξής:

 1. Λαθρανασκαφείς: Στο πρώτο στάδιο ιεράρχησης βρίσκονται οι λαθρανασκαφείς. Αυτοί επιλέγουν τους τόπους για λαθρανασκαφή των αρχαίων αντικειμένων, ζουν ή εργάζονται κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους ή ακόμα και μέσα σε αυτούς, επιλέγουν τοποθεσίες για τις οποίες μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες, για πιθανή ύπαρξη αρχαιοτήτων. Είναι ιδιαίτερα φιλικοί, καινούριοι στην περιοχή, οικονομικά άνετοι, πλασάρονται ότι έχουν γνωριμίες, δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους για την περιοχή κ.α..
 2. Μεσάζοντες ή «εκτιμητές»: Το επόμενο στάδιο ιεράρχησης. Εδώ βρίσκονται τα άτομα στους οποίους επιδεικνύονται αρχικά τα παράνομα αρχαιολογικά ευρήματα, είτε δια ζώσης, είτε σε φωτογραφίες και οι οποίοι προβαίνουν στην αρχική εκτίμηση της αξίας τους. Αυτοί  αναλαμβάνουν  και την περαιτέρω διάθεση των ευρημάτων  είτε αγοράζοντας τα αρχαία αντικείμενα από τους λαθρανασκαφείς , είτε μεσολαβούν για να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των αγοραστών και των λαθρανασκαφέων , λαμβάνοντας το  ποσοστό τους φυσικά. Γενικά λειτουργούν ως «περιφερειάρχες» ενώ ενίοτε είναι και οι ίδιοι λαθρανασκαφείς.
 3. Αρχηγικά στελέχη. Αυτά συγκεντρώνουν τελικά τις αρχαιότητες, τις εξάγουν συνήθως και τις παραδίδουν σε οίκους δημοπρασιών ή απευθείας σε πλούσιους αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές.

Τα κέρδη είναι ασύλληπτα!

Στο Λονδίνο υπάρχει ιδιότυπος οδηγός- διαδραστικός χάρτης, ο οποίος είναι πλέον στη διάθεση των χρηστών του Διαδικτύου από το 2014 (γεωλόγων και όχι μόνο) μέσω της ιστοσελίδας londonpavementgeology.co.uk.

Ο χάρτης αυτός παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ακριβή τοποθεσία, τον τόπο προέλευσης και την ηλικία πετρών και απολιθωμάτων, τα οποία ενσωματώθηκαν σε τοίχους και δάπεδα της πόλης, τους τελευταίους τρεις αιώνες.

Νέα στοιχεία προστίθενται σχεδόν καθημερινά, ενώ η συνεισφορά των ερασιτεχνών «κυνηγών απολιθωμάτων» είναι ευπρόσδεκτη.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι (κάθε καινούργιας προσθήκης) ανάποδα μπορεί κάποιος εύκολα να «ξετινάξει» αυτά τα κυκλώματα.

Αυτό το συμβάν της κλοπής ιχνών βάδισης πρόγονου ανθρώπου 5,7 εκατ ετών ( γεγονός το οποίο υποβιβάστηκε εγκληματικά θα λέγαμε), καταδεικνύει περίτρανα πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα να μπορεί να διαφυλάξει την πολιτισμική της κληρονομιά.

Πόσο σημαντικό είναι να αποδείξει ότι είναι μια ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΥΠΕΡ-ΔΥΝΑΜΗ.

Είστε άξιοι και ικανοί να φυλάξετε τέτοιες παρακαταθήκες εκατομμυρίων ετών;;

Αποδείξτε το, γιατί έρχονται κι άλλα τέτοια στο φως και κάποιοι … θα χάσουν τον ύπνο τους.

ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακαλύφθηκε αρχαίος τάφος στην περιοχή της Μεσαράς
Ένας αρχαίος τάφος αποκαλύφθηκε σε αγροτική περιοχή της Μεσαράς, ο οποίος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι ρωμαϊκός ή βυζαντινός. Ο τάφος αποκαλύφθηκε, εξαιτίας μίας μικρής κατολίσθησης η οποία έγινε...
Ανακαλύφθηκε αρχαίος τάφος στην περιοχή της Μεσαράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθηγητής ΕΠΑΛ ο κλέφτης των ιχνών βάδισης στην Κίσσαμο
Συνελήφθη ο δράστης της κλοπής μέρους των ιχνών της πρώτης βάδισης ανθρώπου, τα οποία ανακαλύφθηκαν προ ημερών στην Κίσσαμο. Πρόκειται για έναν 55χρονο από την Κίσσαμο, καθηγητή σε ΕΠΑΛ, στο σπίτι του οποίου...
Καθηγητής ΕΠΑΛ ο κλέφτης των ιχνών βάδισης στην Κίσσαμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκλεψαν κάποια από τα απολιθωμένα ίχνη στην Κίσσαμο
Δύο εβδομάδες μετά την επίσημη ανακοίνωση για την ανακάλυψη των ανθρώπινων ιχνών βάδισης ηλικίας 5,7 εκατ. ετών στον Τράχηλο της Κισσάμου, κάποια κομμάτια από τα ίχνη εκλάπησαν. Την αφαίρεση των κομματιών...
Έκλεψαν κάποια από τα απολιθωμένα ίχνη στην Κίσσαμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έψαχνε αρχαία με ανιχνευτή μετάλλων σε αρχαιολογικό χώρο
Ένας 44χρονος Ισπανός, συνελήφθη στην Κίσσαμο, να ψάχνει αρχαία σε προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο. Ο 44χρονος είχε μαζί του και ανιχνευτή μετάλλων ενώ βρέθηκαν στην κατοχή του 8 αρχαία νομίσματα και διάφορα...
Έψαχνε αρχαία με ανιχνευτή μετάλλων σε αρχαιολογικό χώρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βρήκαν αρχαία μέσα σε ιστιοφόρο στο λιμάνι Χανίων
Μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ερευνούν οι λιμενικές αρχές Χανίων από το βράδυ της Τρίτης όταν και εντόπισαν αρχαία αντικείμενα σε ιστιοφόρο στο λιμάνι των Χανίων. Στο σκάφος επέβαιναν δύο Γερμανοί, οι οποίοι και...
Βρήκαν αρχαία μέσα σε ιστιοφόρο στο λιμάνι Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τούνελ & στοές κάτω από το Λόφο Καστελίου
Εντυπωσιακά τούνελ και στοές κάτω από τον Λόφο Καστελίου στα Χανιά, με κατεύθυνση προς το κτίριο της πρώην Μεραρχίας, αποκάλυψαν οι εργασίες των συνεργείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων. Σύμφωνα με τον...
Τούνελ & στοές κάτω από το Λόφο Καστελίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας