• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.9°C / 33.8°C
  5 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 32.7°C / 37.5°C
  2 BF
  27%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 36.5°C
  0 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  19%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 34.6°C
  4 BF
  25%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 32.0°C / 36.0°C
  2 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.5°C
  2 BF
  15%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 31.5°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  3 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  24%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  2 BF
  17%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 34.4°C
  3 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.0°C
  3 BF
  18%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.1°C / 35.3°C
  4 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 33.9°C
  2 BF
  28%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.5°C
  3 BF
  24%
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου

 • A-
 • A+

Πλήθος φορέων, πολιτικών και τοπικών αρχών έδωσαν το παρών στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Αρωγός στην διεκδίκηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων των συγγενών των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος υπογράμμισε ότι η θυσία των θυμάτων υπενθυμίζει διαρκώς τις αξίες του ανθρωπισμού και της ειρήνης, απέναντι στην βία και την βαρβαρότητα του φασισμού.

«Από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου στην Βιάννο και στα χωριά της περιοχής, συνετελέσθη από τον Γερμανικό Στρατό Κατοχής ένα από ειδεχθέστερα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Γερμανοί, εκτός από τις δολοφονίες 461 κατοίκων που διέπραξαν, προκάλεσαν συνάμα ανυπολόγιστες καταστροφές στα οικήματα και στις περιουσίες της περιοχής. Οι πληγές από τις θηριωδίες αυτές χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να επουλωθούν.  Τιμούμε την μνήμη των θυμάτων.

Η θυσία τους υπενθυμίζει διαρκώς τις αξίες του Ανθρωπισμού και της Ειρήνης απέναντι στην Βία και την Βαρβαρότητα του Φασισμού. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα που δυστυχώς παραμένει επίκαιρο μέχρι τις μέρες μας.

Ο Δήμος Ηρακλείου ήταν και θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην διεκδίκηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων των συγγενών των θυμάτων».

Στις εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από τις θηριωδίες των Γερμανών κατακτητών στα χωριά της Βιάννου, παρευρέθη ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Ο κ. Βαρδάκης στις δηλώσεις του τόνισε: «H Σφαγή της Βιάννου με τις μαζικές εκτελέσεις κατοίκων και τις καταστροφές των χωριών στην Βιάννο αλλά και την Ιεράπετρα από μονάδες της Βέρμαχτ 14-16 Σεπτεμβρίου του 1943, είναι μία μαύρη σελίδα όχι μόνο για εμάς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στα χωρία της Βιάννου, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Σήμερα 74 χρόνια μετά είμαστε εδώ στην εκδήλωση Τιμής, Μνήμης και Διεκδίκησης για το ολοκαύτωμα της Βιάννου όχι μόνο για να τιμήσουμε τους ήρωες προγόνους μας, αλλά και για να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας στο να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη και την διεκδίκηση για την δικαίωση της θυσίας τους».

O πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Νότης Μαριάς, συμμετείχε και αυτός στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 74η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου.

Ο Νότης Μαριάς σε δηλώσεις του επισήμανε: «Υπάρχει ανάγκη διεκδίκησης εδώ και τώρα των γερμανικών αποζημιώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν τις πολεμικές επανορθώσεις, την εξόφληση του κατοχικού δανείου, τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και την επιστροφή των λεηλατηθέντων αρχαιολογικών μας θησαυρών. 

Πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στην εγγραφή των γερμανικών αποζημιώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί από το 2014 ο κ. Τσίπρας. Υπάρχει ανάγκη συνεννόησης με την Πολωνία η όποια επίσης διεκδικεί γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις».

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος, βρέθηκε στη Βιάννο κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή Ηράκλειου και μέλος της ΕΠ Κρήτης Μανώλη Συντυχάκη. 

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, σε δήλωση, του ανέφερε:

«Το ΚΚΕ σέβεται και τιμά τους αγώνες και τις θυσίες του Βιαννίτου λαού, που πλήρωσε βαρύ τίμημα, με τη ζωή τους και το ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου από τη ναζιστική θηριωδία, γι’ αυτό και παραβρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Το ΚΚΕ, που στάθηκε αιμοδότης και ψυχή των αγώνων του λαού μας, που συσπειρωμένος στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αντιπάλεψε νικηφόρα, με το όπλο στο χέρι, τις φασιστικές ορδές, από την πρώτη στιγμή αναδεικνύει πως μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, πρέπει να διδάσκεται ο λαός μας την ανάγκη για νέους κοινωνικούς, ταξικούς αγώνες ενάντια στο καπιταλισμό, που γεννά το φασισμό, το μίσος, τον πόλεμο, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο λαός πρέπει να βγάζει συμπεράσματα μελετώντας την ιστορία, ώστε να γίνεται πιο ικανός στη σημερινή του πάλη, ώστε να μην άγεται από τις κυβερνήσεις κάτω από ξένη σημαία, των συμφερόντων του κεφαλαίου, που τον σέρνει σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διεκδικώντας μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κάτι που στην Κρήτη ενσαρκώνεται εφιαλτικά με τη συνέχιση και αναβάθμιση της λειτουργίας της βάσης της Σούδας, της οποίας το κλείσιμο, εδώ και τώρα, πρέπει να απαιτήσει ο λαός.

Ο λαός δεν πρέπει να αποδέχεται παθητικά τη δήθεν “προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας”, που επικαλούνται οι κυβερνήσεις διαχρονικά, διότι τα έχουν κουρελιάσει στο όνομα της υποταγής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων, τη διεκδίκηση των οποίων, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο αρνούνται, αλλά υπονομεύουν την ικανοποίησή τους, στάση που συνδέεται με την ένταξη της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με τη λογική ότι η συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητη.

Η ιστορία και οι αλήθειες της πρέπει να περιφρουρηθούν από τον ίδιο το λαό ενάντια στην προσπάθεια της παραχάραξης της. Όταν οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης πυροβολούν το παρελθόν, το κάνουν σημαδεύοντας το μέλλον.

Αυτό κάνουν όταν αποσιωπούν τα αίτια, τους υπαίτιους και το ιστορικό πλαίσιο του ολοκαυτώματος της Βιάννου, την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, ότι βάρος της, στη Βιάννο, το σήκωσε ο ίδιος ο Βιαννίτικος λαός μέσα από τα γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, και το ότι μέσα από τις στάχτες του ολοκαυτώματος, από τις ίδιες αυτές γραμμές, πήρε ξανά το όπλο στο χέρι, εξολοθρεύοντας το ναζισμό από αυτά τα χώματα».

Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου

Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, αναφέρεται στις μαζικές εκτελέσεις κατοίκων και καταστροφές σε πάνω από 20 χωριά, στις περιοχές της Βιάννου και της Ιεράπετρας, από Γερμανούς Ναζί κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν από μονάδες της Βερμάχτ στις 14-16 Σεπτεμβρίου του 1943 και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, καταγεγραμμένα, 461 άτομα.

Τα χωριά λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν ενώ οι εκτελέσεις διατάχτηκαν από τον στρατηγό Φρίντριχ-Βίλχελμ Μύλλερ, ο οποίος έμεινε γνωστός και ως «ο σφαγέας της Κρήτης».

Ο στρατηγός Μυλλερ συνελήφθη από τον Κόκκινο στρατό στην Ανατολική Πρωσία και εκδόθηκε στην Ελλάδα, όπου καταδικάστηκε σε θάνατο στις 9 Δεκεμβρίου του 1946 και εκτελέστηκε στις 20 Μαΐου 1947.

Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας, μετά από αυτό των Καλαβρύτων. Πάνω από 1000 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ χρειάστηκε δεκαετίες, ώστε τα χωριά να επανέλθουν και κάποια από αυτά ερήμωσαν.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρουσία Μαργαρίτη ο συντονισμός κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
Συνάντηση μνήμης και αγώνα διοργανώνεται το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, όπου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση και...
Παρουσία Μαργαρίτη ο συντονισμός κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινάν οι τετραήμερες εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου
Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το τετραήμερο εκδηλώσεων για τα 76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.
Ξεκινάν οι τετραήμερες εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ο Δήμος Βιάννου
Ομόφωνο ψήφισμα κατά της πραγματοποίησης της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Χερσόνησο από τη 1 έως τις 3 Νοεμβρίου, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου....
Κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ο Δήμος Βιάννου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απολογισμός του Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα - Δύο τα ψηφίσματα
Σημαντικές πτυχές της πραγματικής ιστορίας των ελληνικών Ολοκαυτωμάτων, αναδείχθηκαν στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις. Οι παριστάμενοι στο συνέδριο ενέκριναν...
Απολογισμός του Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα - Δύο τα ψηφίσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επέτειος μνήμης για τους εκτελεσθέντες της Βιάννου και της Ιεράπετρας
Παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και της Ιεράπετρας....
Επέτειος μνήμης για τους εκτελεσθέντες της Βιάννου και της Ιεράπετρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Βιάννο το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα
Η τελετή έναρξης του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Βιάννου, την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, όπου θα παρουσιαστεί...
Στη Βιάννο το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας