• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 15.3°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 14.4°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 14.3°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 11.1°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 12.0°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.8°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 14.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  4 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  3 BF
  48%

Το απόλυτο χάος επικρατεί στο Γαϊδουρονήσι εξ' αιτίας της εμπλοκής αρμοδιοτήτων και φορέων

Συνεχίζεται η «Χρυσή» παρανομία

 • A-
 • A+

Σε βασίλειο του απόλυτου παραλογισμού και σε θέατρο αντικρουόμενων οικονομικών συμφερόντων μετατρέπεται η νήσος Χρυσή, στα νότια της Ιεράπετρας. Το γνωστό Γαϊδουρονήσι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικοτόπους της Κρήτης και όλης της Ελλάδας, φιλοξενώντας το μεγαλύτερο φυσικά διαμορφωμένο κεδροδάσος της Ευρώπης.

Ωστόσο η εικόνα πίσω από τις γαλαζοπράσινες παραλίες είναι αποκαρδιωτική. Για το νησί δεν υπάρχει εφαρμοσμένο διαχειριστικό σχέδιο, ούτε φυσικά και θεσμοθετημένος φορέας διαχείρισης, με αποτέλεσμα κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η μεταφορά και παραμονή των χιλιάδων τουριστών, η λειτουργία καντίνας και τα ομπρελοκαθίσματα και φυσικά η περιβαλλοντική προστασία της περιοχής να είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Στα νότια του νησιού λειτουργούν εδώ και χρόνια, και μάλιστα με άτυπη άδεια του δασαρχείου, τουλάχιστον δύο ή τρεις μικρές χωματερές, που τυπικά ονομάζονται «χώροι συγκέντρωσης» των απορριμμάτων, πριν αυτά μεταφερθούν με πλωτό μέσο στην Ιεράπετρα και από εκεί στους ΧΥΤΑ του τοπικού δήμου.

Στα νότια του νησιού λειτουργούν, και μάλιστα με άτυπη άδεια του δασαρχείου, τουλάχιστον δύο ή τρεις μικρές χωματερές, που τυπικά ονομάζονται «χώροι συγκέντρωσης» των απορριμμάτων, πριν αυτά μεταφερθούν με πλωτό μέσο στην Ιεράπετρα και από εκεί στους ΧΥΤΑ του τοπικού δήμου. Στην πράξη όμως ελάχιστα δρομολόγια πραγματοποιούνται. Η λύση που βρίσκεται κάθε χρόνο είναι η καύση των απορριμμάτων, όχι επίσημα φυσικά, αλλά ύστερα από μικρές πυρκαγιές που ξεσπούν «τυχαία» στον χώρο όπου αυτά βρίσκονται

Η σύμβαση με τον εργολάβο που αναλαμβάνει τη μεταφορά υπογράφεται στην αρχή κάθε έτους (φέτος έχει ύψος 58.000 ευρώ) και για να καλυφθεί το κόστος της επιβάλλεται σε κάθε επισκέπτη ανταποδοτικό τέλος 1 ευρώ, που αποφέρει περίπου τα διπλάσια έσοδα στον δήμο.

Ωστόσο, στην πράξη ελάχιστα δρομολόγια πραγματοποιούνται. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πέρυσι, ενώ σε καθημερινή βάση επισκέπτονταν το νησί τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι εκτελέστηκαν μόλις 8 δρομολόγια μεταφοράς απορριμμάτων, καθώς η μικρή λάντζα του εργολάβου δεν μπορούσε να ταξιδέψει με ανέμους άνω των 4 Μποφόρ.

Η λύση που βρίσκεται κάθε χρόνο είναι η καύση των απορριμμάτων, όχι επίσημα φυσικά, αλλά ύστερα από μικρές πυρκαγιές που ξεσπούν «τυχαία» στον χώρο όπου αυτά βρίσκονται. Για τα αίτια διεξάγεται κάθε φορά προανάκριση χωρίς αποτέλεσμα από το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που φτάνει (πάντα μετά την κατάσβεση) στη Χρυσή από την Ιεράπετρα.

Η καύση των απορριμμάτων σε ανοιχτούς χώρους αποτελεί εγκληματική παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, πολύ δε περισσότερο για προστατευόμενους χώρους όπως η Χρυσή, η οποία είναι εξ ολοκλήρου ενταγμένη στο δίκτυο περιοχών «Natura 2000», χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης και έχει χαρακτηριστεί στο σύνολό της αρχαιολογικός χώρος και αναδασωτέα περιοχή.

Παρά την «αυστηρή» προστασία πάντως, πρόσφατα το Δασαρχείο Λασιθίου διαπίστωσε ότι το 50% των κέδρων του νησιού έχει πλέον ξεραθεί, χτυπημένο από κάποιο μύκητα που αναπτύχθηκε επάνω στο νησί.

Τοπικά συμφέροντα

Στα μέσα Ιουλίου αποκαλύφθηκε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή στην καντίνα η οποία και σφραγίστηκε, ενώ ξηλώθηκαν και τα (ούτως ή άλλως παράνομα) σκίαστρα και τραπεζοκαθίσματα. Την περασμένη Παρασκευή (4/8) το Πρωτοδικείο Νεάπολης αποφάσισε να επιτρέψει την επαναλειτουργία των καντινών από τον ίδιο εκμισθωτή, παρά τη φοροδιαφυγή και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία υπογεγραμμένη σύμβαση!

Το γαϊτανάκι των αυθαιρεσιών σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών συμπληρώνουν η σύγκρουση τοπικών μικροσυμφερόντων και οι συχνές καταγγελίες για δολιοφθορές στον εξοπλισμό εργολάβων που αναλαμβάνουν τη σχετική εργασία.

Από την πλευρά του Δήμου Ιεράπετρας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιώργος Ασπραδάκης, τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστεί η απίστευτη γραφειοκρατία και η εμπλοκή διαφορετικών φορέων στη διαχείριση του νησιού, προκρίνοντας ως λύση τη δημιουργία φορέα διαχείρισης αποκλειστικά για το νησί.

Ο απόλυτος τραγέλαφος πάντως στη Χρυσή έχει να κάνει με την εκμίσθωση των καντινών. Ο διαγωνισμός μέχρι πέρυσι γινόταν από τον Δήμο Ιεράπετρας, ενώ φέτος η σχετική αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και μέχρι σήμερα δεν έχει διενεργηθεί. Ωστόσο η καντίνα λειτουργεί ήδη από τον Ιούνιο, αυθαίρετα, από τον περσινό εκμισθωτή και με όλες τις υπηρεσίες να κάνουν τα «στραβά μάτια».

Στα μέσα Ιουλίου αποκαλύφθηκε (από «καρφωτή» λένε οι κακές γλώσσες) μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή από εφοριακούς που έφτασαν υποδυόμενοι τους τουρίστες. Οι υπάλληλοι διαπίστωσαν πως οι εγκατεστημένες ταμειακές μηχανές εξέδιδαν αποδείξεις σε ΑΦΜ άλλης επιχείρησης εστίασης, η οποία έχει κλείσει εδώ και χρόνια.

Στη συνέχεια η καντίνα σφραγίστηκε, ενώ ξηλώθηκαν και τα (ούτως ή άλλως παράνομα) σκίαστρα και τραπεζοκαθίσματα. Ακολούθησαν μεγάλα παράπονα από τους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι δεν έβρισκαν ούτε ένα μπουκάλι νερό, με την πίεση τελικά να φτάνει μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Την περασμένη Παρασκευή (4/8) το Πρωτοδικείο Νεάπολης αποφάσισε να επιτρέψει την επαναλειτουργία των καντινών, από τον ίδιο εκμισθωτή παρά τη φοροδιαφυγή και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία υπογεγραμμένη σύμβαση και συνεπώς δεν αποδίδονται πουθενά ούτε στον δήμο ούτε στο κράτος έσοδα από την ενοικίαση δημόσιας έκτασης. Ηδη από το Σαββατοκύριακο άρχισαν να επανατοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες και ξαπλώστρες (10 ευρώ το σετ).

Ολα αυτά γίνονται στον αέρα, χωρίς την παραμικρή σύμβαση, ούτε με τον δήμο (η αντίστοιχη περσινή έληξε στις 31 Δεκεμβρίου) ούτε με την Κτηματική Εταιρεία, αφού ο σχετικός διαγωνισμός δεν έχει διενεργηθεί.

«Στην ουσία πρόκειται για μια καντίνα που δεν υπάρχει πουθενά, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί με δικαστική απόφαση», λέει στην «Εφ.Συν.» η αρμόδια αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, Χρύσα Χατζημαρκάκη, και προσθέτει: «Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τη δικαστική απόφαση και αποσφραγίσαμε το κατάστημα, έστω και αν δεν έχει καν άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Και ανασφάλιστοι

Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση, μετά την επαναλειτουργία της καντίνας, τη Δευτέρα στις 12.30 μετά το μεσημέρι πέντε ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μετέβησαν στον χώρο προσποιούμενοι τους πελάτες και διαπίστωσαν ότι εκδίδονταν κανονικά αποδείξεις. Ωστόσο, όταν στις 14.00 ζήτησαν τα στοιχεία ασφάλισης για τους επτά εργαζόμενους, αποδείχθηκε ότι αυτοί δεν είχαν δηλωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης έσπευσε μετά τον έλεγχο να ασφαλίσει τους εργαζόμενους, αλλά ο φάκελος απεστάλη από την ΑΑΔΕ στον ΕΦΚΑ και αυτός θα καταβάλει πρόστιμο 73.500 ευρώ (10.500 ευρώ/εργαζόμενο).

Το παζλ της κακοδαιμονίας στη Χρυσή συμπληρώνει η σχεδόν καθημερινή υπέρβαση του ορίου επισκεπτών με βάση τη φέρουσα ικανότητα του νησιού (ο παλαιότερος νόμος όριζε 500 άτομα. Το όριο αυξήθηκε στα 1.500 αλλά τα Σαββατοκύριακα, ειδικά τον Αύγουστο φτάνουν έως και 3.000 άνθρωποι).

Ο τζίρος από τους επισκέπτες δημιουργεί και καθημερινές έριδες μεταξύ των πλοιοκτητών για τη σειρά φόρτωσης των πλοίων, ενώ παράνομος (και τυπικά ανύπαρκτος για τις υπηρεσίες) είναι ακόμα και ο πρόχειρος μόλος που έχει κατασκευαστεί από τη δεκαετία του '80 στο νησί, απ' όπου επιβιβάζονται και αποβιβάζονται όλοι οι επισκέπτες.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραβατικότητα, μέρος δεύτερο, στο Γαϊδουρονήσι
​Συνεχίζεται διογκούμενη η παραβατικότητα γύρω από τη Νήσο Χρυσή μετά και την επαναλειτουργία των τριών καντινών με δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Λασιθίου. Στην επιχείρηση διενεργήθηκε νέος έλεγχος από...
Παραβατικότητα, μέρος δεύτερο, στο Γαϊδουρονήσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατολισθήσεις και προβλήματα στην Κρήτη
Στην Κρήτη, σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η συνεχιζόμενη επί ώρες βροχόπτωση στα δυτικά του νησιού. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, ένας άνθρωπος κινδύνεψε να πνιγεί, όταν εγκλωβίστηκε το αυτοκίνητό του σε...
Κατολισθήσεις και προβλήματα στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με σφιγμένα στόματα στη δίκη η οικογένεια Λεμπιδάκη
Σχεδόν σε θέση «κατηγορούμενων» βρέθηκαν χθες ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αλλά και ο αδελφός του Μανώλης κατά την κατάθεσή τους στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ηρακλείου, στην εκδίκαση της υπόθεσης για την...
Με σφιγμένα στόματα στη δίκη η οικογένεια Λεμπιδάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με το μπεντίρ αντί για... μαυροπίνακα
Δάσκαλοι και καθηγητές άφησαν τις τάξεις, θεραπευτές άφησαν το ιατρείο και οι φοιτητές τα αμφιθέατρα και βρέθηκαν όλοι μαζί να κρατούν το τέμπο, να εκπαιδεύονται στα κρουστά μουσικά όργανα υπό τις οδηγίες του...
Με το μπεντίρ αντί για... μαυροπίνακα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά η σεζόν και οι... μπουλντόζες
Σοβαρές καταγγελίες για συνεχιζόμενες καταπατήσεις αιγιαλού από ξενοδοχεία στη Χερσόνησο, για δημιουργία ιδιωτικών παραλιών και λιμανιών αλλά και για «εξαφάνιση» ενάλιων αρχαιοτήτων προχωρούν κάτοικοι και...
Ξεκινά η σεζόν και οι... μπουλντόζες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διόδια, η «απάντηση» Κυριάκου για τα τροχαία
Σε συζήτηση περί της επιβολής διοδίων στην Κρήτη, αν θέλουν κάποτε να δουν έναν ασφαλή δρόμο, κατέληξε η πολυδιαφημισμένη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Ν.Δ. με θέμα τα τροχαία στο νησί. Από νωρίς το απόγευμα της...
Διόδια, η «απάντηση» Κυριάκου για τα τροχαία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας