• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.4°C / 18.4°C
  6 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.5°C / 19.0°C
  4 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 17.9°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 18.7°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 15.1°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.8°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.2°C / 17.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 15.7°C
  0 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 16.9°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 15.6°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 18.0°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.3°C / 18.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  59%

Το κτίριο της πρώην Μεραρχίας, όπου στεγάζεται η κατάληψη Rosa Nera.

Νοικιάστηκε η Rosa Nera - «Δε θα καλέσω τα ΜΑΤ» λέει ο πρύτανης

 • A-
 • A+

Κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια μίσθωση και αξιοποίηση των ακινήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, μεταξύ των οποίων και το κτίριο της κατάληψης Rosa Nera.  Στη Σύγκλητο ακούγονται φωνές ακόμα και για βίαιη εκκένωση του κτιρίου με τον πρύτανη πάντως να δηλώνει πως δεν προτίθεται να καλέσει τα ΜΑΤ.

Το έγγραφο για την κατακύρωση του διαγωνισμού αναρτήθηκε στο diavgeia.gov.gr, στις  31 Μαΐου 2017, και αφορά τα κτίρια της πρώην Μεραρχίας Κρητών (όπου στεγάζεται η Rosa Nera) και των πρώην Φυλακών Στρατώνων.  Με βάση το έγγραφο η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της “Εταιρείας Αξιοποίησης   και Διαχείρισης  της  Περιουσίας  και  του  Τεχνολογικού  Πάρκου  του  Πολυτεχνείου  Κρήτης” και τα δύο κτίρια παραχωρούνται στην ιδιωτική εταιρεία με την επωνυμία «BELVEDERE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, η οποία εδρεύει στα Χανιά και έχει ΑΦΜ στη ΔΟΥ Χανίων.

Σε ό,τι αφορά την ύπαρξη της κατάληψης στο κτίριο της Μεραρχίας, ήδη από το 2014 στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου έχουν ακουστεί και φωνές για «εκκένωσή της με ευθύνη της Πρυτανείας» όπως είχε προτείνει ο πρώην πρύτανης Ιωακείμ Γρυσπολάκης. Πάντως ο νυν πρύτανης σε δήλωσή τους στην «Εφ.Συν.» αναφέρει πως δεν είναι στα σχέδιά του η βίαιη εκκένωση του κτιρίου. «Εγώ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να καλέσω τα ΜΑΤ. Στόχος μας είναι με διάλογο και σωστή πληροφόρηση να ενημερωθεί σωστά η τοπική κοινωνία των Χανίων και να βρεθεί λύση» αναφέρει ο ίδιος.


Σε σχετική ανακοίνωση, την Τετάρτη,  το Πολυτεχνείο Κρήτης επιβεβαιώνει πως ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαδικασίες του διαγωνισμού μακρόχρονης μίσθωσης των κτιρίων της Μεραρχίας Κρητών, των Παλαιών Φυλακών και Στρατώνων στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

Η κατακύρωση του διαγωνισμού αποτελεί την κατάληξη επίπονων διαδικασιών που ξεκίνησαν πριν από περίπου 3 χρόνια με σκοπό να εξασφαλίσουν την απόλυτη διαφάνεια στις ακολουθούμενες διαδικασίες. Συγκεκριμένα επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί αρχικά δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, στην διάρκεια της οποίας οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευχέρεια να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, να προτείνουν χρήσεις για τα κτίρια και να παρέχουν μη δεσμευτικές προκαταρκτικές προσφορές. Στην φάση αυτή συμμετείχαν 6 όμιλοι, το σύνολο των οποίων πρότεινε χρήσεις σχετικές με την τουριστική αξιοποίηση. Στη συνέχεια και αφού πρώτα ενημερώθηκε λεπτομερώς η Σύγκλητος του Ιδρύματος, προκηρύχθηκε δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός, το αναλυτικό τεύχος του οποίου παρέλαβαν 10 όμιλοι. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε επιτυχώς πλέον με την ομόφωνη κατακύρωση στην εταιρεία BELVEDERE, η οποία προσέφερε αρχικά το ποσό των 7,9 εκατομμυρίων ευρώ για εκμίσθωση διάρκειας 25 ετών. Μετά την ανακήρυξη του πλειοδότη και πριν την κατακύρωση, μεσολάβησε φάση διαπραγμάτευσης κατά την οποία το τίμημα αυξήθηκε στα 8,9 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με τη δημόσια επιχορήγηση του Πολυτεχνείου από τον Τακτικό Προϋπολογισμό για 8 έτη αυξάνοντας σημαντικά την δυνατότητά του να υποστηρίξει την φοιτητική μέριμνα και την εκπαιδευτική λειτουργία των Σχολών του.

Η ανάδοχος εταιρεία, σύμφωνα με τη δεσμευτική πρότασή της, αναλαμβάνει:
α. να αναστηλώσει τα κτίρια υπό την επίβλεψη των αρμόδιων δημόσιων αρχών (Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, Πολεοδομία, Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου κλπ)
β. να αναπλάσει την πλατεία στην οποία θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση του κοινού
γ. να δημιουργήσει χώρους αναψυχής εντός και εκτός των κτιρίων και να τους διαθέσει για κοινή χρήση.
δ. να δημιουργήσει περισσότερες από 200 ισοδύναμες θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας του έργου, στο οποίο η ελάχιστη δεσμευτική επένδυση ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια ευρώ.
ε. να παραδώσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις σε άριστη λειτουργική κατάσταση μετά την λήξη της διάρκειας παραχώρησης.

Αντιδράσεις 

Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει στα Χανιά για την τύχη του συγκεκριμένου κτιρίου ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις στα φημολογούμενα σχέδια εκδίωξης της συλλογικότητας Rosa Nera. φορείς και συλλογικότητες της περιοχής τονίζουν την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του κτιρίου και ζητούν και από τη δημοτική αρχή των Χανίων να πάρει θέση για το ζήτημα, εμποδίζοντας τα σχέδια του Πολυτεχνείου για ιδιωτικοποίησή του.  

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Πρώτα ο άνθρωπος» τονίζεται ως θετικό το γεγονός πως το κτίριο αυτό τα τελευταία χρόνια στέγασε μια σειρά από πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές δράσεις της συλλογικότητας Rosa Nera και ζητείται από τις πρυτανικές αρχές «να πάψουν κάθε διαδικασία παραχώρησης του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας και να μην προχωρήσει κανενός είδους «αξιοποίηση» για τους Χανιώτες χωρίς τους Χανιώτες και χωρίς τους φοιτητές, που θα τους αποκλείει από την πρόσβαση στο κτίριο και τους περιβάλλοντες χώρους». Επιπλέον, ζητά από τη δημοτική αρχή να μην είναι θεατής αλλά να παρέμβει με τη βοήθεια και των νομικών της υπηρεσιών σε αυτή τη συναλλαγή. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μνημείο (και όχι ξενοδοχείο) η Μεραρχία Χανίων
Φρένο στα επενδυτικά σχέδια του Πολυτεχνείου Κρήτης και της εταιρείας Belvedere ΕΠΕ βάζουν με κοινή γνωμοδότησή τους το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το ΚΑΣ σε ό,τι αφορά το κτίριο της 5ης Μεραρχίας...
Μνημείο (και όχι ξενοδοχείο) η Μεραρχία Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντισυνταγματική «αξιοποίηση» στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Άγνοια ή, στη χειρότερη περίπτωση, παράβλεψη του νόμου από τον πρόεδρο της ΝΔ και το κόμμα του στο θέμα της «αξιοποίησης» των τριών ιστορικών κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σε ποικίλες νομοθετικές διατάξεις...
Αντισυνταγματική «αξιοποίηση» στο Πολυτεχνείο Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρύτανης - «ξενοδόχος» με τις ευλογίες της Ν.Δ.
«Θολά σημεία» και ζητήματα ηθικής τάξεως προκύπτουν για τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Β. Διγαλάκη στην υπόθεση εκχώρησης των τριών ιστορικών κτιρίων του ιδρύματος με σκοπό τη μετατροπή τους σε...
Πρύτανης - «ξενοδόχος» με τις ευλογίες της Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για «ψέματα και συκοφαντίες» μιλά ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης
«Ψέματα και συκοφαντίες» χαρακτηρίζει ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης τη χθεσινή ανακοίνωση των δύο κοσμητόρων του Ιδρύματος για την εκμίσθωση των τριών ιστορικών κτιρίων σε ξενοδοχειακή εταιρία. «Μας...
Για «ψέματα και συκοφαντίες» μιλά ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Aκυρη η σύμβαση με την ΒELVEDERE» - Παρέμβαση μελών της Συγκλήτου
Για θολά σημεία, ελλιπή ενημέρωση της Συγκλήτου και απόκρυψη στοιχείων σχετικά με την σύμβαση εκμίσθωσης των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης κατηγορούν ευθέως τον πρύτανη δύο κοσμήτορες του Ιδρύματος, ενώ και...
«Aκυρη η σύμβαση με την ΒELVEDERE» - Παρέμβαση μελών της Συγκλήτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στέλνει τα ΜΑΤ στη Rosa Nera ο πρύτανης
Με «όχημα» έγγραφο του ΥΠΠΟ, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης ζητά την άμεση εκκένωση της κατάληψης για να την κάνει ξενοδοχείο. Ακυρώνει παλαιότερη δήλωσή του στην «Εφ.Συν.», όπου...
Στέλνει τα ΜΑΤ στη Rosa Nera ο πρύτανης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας