Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πόλεμος ανακοινώσεων στα Χανιά για τα μάτια της Fraport

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο αεροδρόμιο Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης»

Αγώνας της Κρήτης

Πόλεμος ανακοινώσεων στα Χανιά για τα μάτια της Fraport

  • A-
  • A+

Σε μάχες ανακοινώσεων μεταξύ ομάδων πολιτών στα Χανιά έχει οδηγήσει η εκχώρηση του τοπικού αεροδρομίου στη Fraport. Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης, επανεμφανίστηκε η ομάδα 37 πολιτών που επί της ουσίας συμφωνούν με την εκχώρηση αφήνοντας αιχμές κατά των αντιδρούντων. Η απάντηση ήταν άμεση...  

Σε κείμενό τους με τίτλο «Μια οφειλόμενη απάντηση», οι 37 πολίτες των Χανίων, αντιπαρέρχονται των κατηγοριών περί προσπάθειας φίμωσης του Τύπου, τις οποίες δέχτηκαν μετά την αρχική δημόσια παρέμβασή τους.

Όπως σημειώνουν, υπήρξε μονόπλευρη ενημέρωση από τα ΜΜΕ ενώ αφήνουν αιχμές για τον «πολιτικό χώρο» της Πρωτοβουλίας Πολιτών, η οποία αντιμάχεται την ιδιωτικοποίηση. 

Αναλυτικά, στη δεύτερη ανακοίνωσή τους οι «37» τονίζουν τα εξής:

Το κείμενο – παρέμβαση για την παραχώρηση χρήσης του αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης”, που συντάξαμε 37 πολίτες των Χανίων, συγκέντρωσε πολλές επιθέσεις τόσο από κάποια τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, όσο και από κάποιους μεμονωμένους πολίτες. Κανένα πρόβλημα, αφού η κριτική -καλόπιστη ή κακόπιστη- είναι δείγμα Δημοκρατίας.

Η κατηγορία όμως, ότι υποβαθμίζουμε τη συμβολή των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης (και μάλιστα κάποιων ιστορικών εφημερίδων), τόσο στις τοπικές υποθέσεις όσο και σε γενικότερα ζητήματα και ακόμα ότι επιδιώκουμε τη… φίμωση του Τύπου, μας αδικεί και μας ενόχλησε ιδιαίτερα.

Ασφαλώς και στις Δημοκρατίες όλοι ελέγχονται και ελέγχουν.

Η ανακοίνωσή μας εκφράζει την ανησυχία για τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας μας, όλη αυτή την περίοδο που η χώρα μας δοκιμάζεται από τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Κρίση την οποία όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε να ξεπεραστεί, όχι χωρίζοντας την κοινωνία σε πατριώτες και μη, αλλά συμβάλλοντας στην ενότητα – συνοχή της ακόμα και μέσα από τις διαφορετικές μας απόψεις, με επιχειρήματα και διάλογο.

Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τη διαπίστωση κάποιων, ότι “το κλίμα διαμορφώθηκε εδώ και τρία χρόνια πριν, για ξεπούλημα και εμείς τους πιστέψαμε τότε”. Κάποιοι θεωρούν προδοσία ότι οι κυβερνητικοί εταίροι και οι τοπικοί βουλευτές, έκαναν “γαργάρα” τις ιαχές για ξεπούλημα.

Κάποιοι άλλοι όμως (όπως εμείς) θεωρούμε πολιτικά ανήθικο ότι για να πάρουν την εξουσία, καλλιέργησαν και παρόξυναν αυτές ακριβώς τις στείρες αντιδράσεις -που τώρα βέβαια τις βρίσκουν μπροστά τους- ανακρούοντας πρύμνα σήμερα, χωρίς ποτέ να κάνουν μια κάποια αυτοκριτική.

Ο λαϊκισμός, το διάστημα που μεσολάβησε, γνώρισε τη μία μετά την άλλη του πολιτική ήττα, όπως και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της παραχώρησης της λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Νομίζουμε ότι για όλους ο αναστοχασμός είναι κάτι το αυτονόητο.

Σε αυτή την κατεύθυνση κρίναμε ότι υπήρξε μονόπλευρη ενημέρωση, με προβολή μόνο των στοιχείων που έδιναν οι συνδικαλιστές της ΟΣΥΠΑ και ιδιαίτερα από τον πρόεδρό της κ. Αλεβιζόπουλο που είχε κληθεί επανειλημμένα σε εκδηλώσεις της “Πρωτοβουλίας Πολιτών”, η οποία παρεμπιπτόντως υποστηρίχτηκε πολιτικά μόνο από ευρωβουλευτές ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου που είχε αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, τις ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ που αφορούσαν τη σύμβαση, τα οικονομικά της στοιχεία και τα αεροναυτικά τέλη, σχεδόν κανένα από τα τοπικά Μέσα δεν αναδημοσίευσε.

Θα θέλαμε ενδεικτικά να αναφέρουμε το δελτίο Τύπου 14/12/2015 του ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με τα αεροναυτικά τέλη τι ακριβώς αναφέρει σε σχέση με τη φιλολογία περί αυξήσεων του κόστους ανά επιβάτη: “Η σύμβαση παραχώρησης δεν προβλέπει ουσιαστικές αυξήσεις των αεροναυτικών τελών. Η συνολική μέγιστη χρέωση έχει οριοθετηθεί σε 13 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη…”. Τα ισχύοντα σήμερα στα περιφερειακά αεροδρόμια όπως αναφέρεται στο ίδιο δελτίο “… είναι 12,7 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη”.

Χανιά 21 Απριλίου 2017
Οι 37 που υπογράψαμε το κείμενο – παρέμβαση

Σε άμεση απάντησή της η Πρωτοβουλία Πολιτών κατά της εκχώρησης του αεροδρομίου καταφέρεται εναντίον των 37 συντακτών της παραπάνω ανακοίνωσης τονίζοντας πως ψεύδη κάποιοι από τη συγκεκριμένη ομάδα «όχι μόνο υπηρέτησαν τα τοπικά δίκτυα πατρωνίας αλλά ήταν πρωταγωνιστές των πελατειακών λογικών συνεπώς και της πολιτικής και ηθικής κρίσης». 

Αναλυτικά στην απάντηση αναφέρεται:

Η Ανοικτή Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» και των υπολοίπων δεκατριών περιφερειακών αεροδρομίων στη Γερμανική Fraport, οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες των Χανίων και της Δυτικής Κρήτης ξανά, για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και στην οικονομία της χώρας από την αποικιοκρατική σύμβαση που υπέγραψαν οι προηγούμενες και η τωρινή κυβέρνηση. 

Τα ετήσια έσοδα από τα 14 κερδοφόρα αεροδρόμια ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ μεταφέρονται στο Γερμανικό δημόσιο ενώ οι Έλληνες πολίτες και το ελληνικό κράτος θα επιβαρυνθούν από τη χρήση των ζημιογόνων αεροδρομίων τα οποία όμως εξυπηρετούν κοινωνικούς και εθνικούς σκοπούς και κυρίως τα απομακρυσμένα νησιά μας.  Υπενθυμίζουμε ότι μόνο το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης είχε το 2016 καθαρά κέρδη 32,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. 

Η αποικιακή σύμβαση που υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο τέθηκε σε εφαρμογή, αλλά σε αυτήν, προστέθηκαν νέοι δυσμενείς όροι που θυμίζουν αποικιακά καθεστώτα χωρών της υποσαχάριας Αφρικής και όχι της ενωμένης υποτίθεται Ευρώπης. 

Ο εκβιασμός που δέχθηκε η χώρα και οι Έλληνες πολίτες από τους δανειστές και τη Γερμανική επιτροπεία για να εκχωρηθούν οι πύλες εισόδου της χώρας είναι άνευ προηγουμένου και προφανώς δεν τιμά ούτε τον πολιτισμό ούτε και τις δημοκρατικές παραδόσεις της γηραιάς ηπείρου.  

Ταυτόχρονα τέθηκαν σε ισχύ οι αυξήσεις των τελών αεροδρομίων κάτι που οδήγησε σε αυξήσεις των εισιτηρίων. Συγκεκριμένα για τις άγονες γραμμές τα τέλη αυξήθηκαν από 0,30 ευρώ σε 13.80 ενώ στα υπόλοιπα από 12,30 σε 13,80 ανά διαδρομή. Αυτή είναι μία πρώτη αύξηση ενώ θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα και άλλες αυξήσεις κάτι το όποιο όχι μόνο θα επιβαρύνει τους επιβάτες αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα στο τουριστικό προϊόν και κυρίως στον στρατηγικό στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου κάτι το οποίο ευνοεί το σύνολο των τοπικών κοινοτήτων. 

Η Πρωτοβουλία έχει προσπαθήσει με ανοικτές μαζικές εκδηλώσεις αλλά και συμβολικές δράσεις να ενημερώσει και να αφυπνίσει τους πολίτες των Χανίων και της Δυτικής Κρήτης και για την απαράδεκτη εκχώρηση βασικών εθνικών υποδομών της χώρας και για τα αρνητικά αποτελέσματα που θα υπάρξουν στις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία. Και το έπραξε αυτό με αίσθημα ευθύνης και γνώμονα την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Σε αυτές τις δράσεις βρήκαμε συμπαραστάτες του Χανιώτες πολίτες οι οποίοι παρά την απογοήτευση τους υποστήριξαν τις θέσεις και τις απόψεις της Πρωτοβουλίας είτε με τη συμμετοχή τους στις ανοικτές εκδηλώσεις είτε με την θετική αποδοχή των συμβολικών δράσεων μας που δεν απαιτούσαν μαζική συμμετοχή αλλά περιορισμένο αριθμό ακτιβιστών. 

Στη βασική θέση της Πρωτοβουλίας που ήταν να μην εκχωρηθεί το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων αλλά και οι υπόλοιπες πύλες εισόδου της χώρας, ουδέποτε υπήρξε μία διαφορετική άποψη που να εκφράζεται από φορείς ή και συλλογικότητες. Αντιθέτως, δημόσια τουλάχιστον, όλοι ήταν αντίθετοι με την «ιδιωτικοποιήση» με τις τυχόν διαφοροποιήσεις να έχουν να  κάνουν με δευτερεύοντα ζητήματα όπως με για παράδειγμα με τις συμβολικές δράσεις της Πρωτοβουλίας. 

Στη προσπάθεια μας να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε τους πολίτες των Χανίων και της Δυτικής Κρήτης αρωγούς βρήκαμε τα τοπικά ΜΜΕ και τους εργαζόμενους δημοσιογράφους και τεχνικούς. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία δημοσίευσαν όλες μας τις ανακοινώσεις και κάλυψαν όλες μας τις δράσεις. Η Πρωτοβουλία μας θεωρεί ότι τα τοπικά ΜΜΕ έπραξαν το καθήκον τους απέναντι στη τοπική κοινωνία και στη Δημοκρατία. Δεν απέκλεισαν και δεν απέκρυψαν τις απόψεις της Πρωτοβουλίας όπως έγινε με τα κυρίαρχα ΜΜΕ της Αθήνας και δυστυχώς με τη Δημόσια Τηλεόραση.  Χαιρετίζουμε την στάση τους αυτή που ενίσχυσε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε ένα «εθνικό» μιντιακό περιβάλλον μονόπλευρης ενημέρωσης και περιορισμού της πολυφωνίας. 

Η Πρωτοβουλία μας δεν θα ασχοληθεί με τα ψεύδη και τους χαρακτηρισμούς εναντίον μας από ομάδα συμπολιτών μας οι οποίοι επιχειρούν όχι μόνο να ασκήσουν έλεγχο στην ενημέρωση αλλά και στο τοπικό πολιτικό υποσύστημα. Υπενθυμίζουμε ότι ορισμένοι από αυτούς όχι μόνο υπηρέτησαν τα τοπικά δίκτυα πατρωνίας αλλά ήταν πρωταγωνιστές των πελατειακών λογικών συνεπώς και της πολιτικής και ηθικής κρίσης. Μόνοι τους εκτέθηκαν και μόνοι τους να φροντίσουν για την αποκατάσταση τους.

Η πρωτοβουλία καλεί κάθε Χανιώτισσα και Χανιώτη στο ανοικτό συντονιστικό που θα πραγματοποιηθεί  την Δευτέρα  24 Απριλίου στις 7.30 μ.μ. στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία στην Περιφέρεια κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη δημιουργία αεροδρομίου στο Καστέλλι οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, πραγματοποιώντας το πρωΐ συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας...
Διαμαρτυρία στην Περιφέρεια κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα κινητοποίηση κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας», την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, ενάντια στην...
Νέα κινητοποίηση κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καστέλλι: «Θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο το νέο αεροδρόμιο»
Για στημένες δίκες και προαποφασισμένα αποτελέσματα μιλούν κάτοικοι της περιοχής του Καστελλίου των οποίων οι περιουσίες απαλλοτριώνονται για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου. Απέχουν κάθε δικάσιμο αρχής...
Καστέλλι: «Θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο το νέο αεροδρόμιο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Εκδήλωση ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου στην Fraport
Ενημερωτική εκδήλωση ενάντια στην παραχώρηση του αεροδρομίου Χανίων στη γερμανική Fraport, διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Εκχώρηση του Αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης»». Η εκδήλωση με τίτλο «Η κρίση στις...
Χανιά: Εκδήλωση ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου στην Fraport
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα καθυστέρηση για το Καστέλλι, διαμαρτυρίες για τις απαλλοτριώσεις
Νέα καθυστέρηση καταγράφεται στο σχεδιασμό του νέου αεροδρομίου Καστελλίου, λόγω της νέας μετάθεσης του διαγωνισμού από την ανάδοχο εταιρία για την πρόσληψη ανεξάρτητου μηχανικού, με την νέα προθεσμία να είναι...
Νέα καθυστέρηση για το Καστέλλι, διαμαρτυρίες για τις απαλλοτριώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία για το αεροδρόμιο στο Καστέλι στο αναπτυξιακό συνέδριο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο, την μέρα ομιλίας του πρωθυπουργού στο αναπτυξιακό συνέδριο, οργανώνει η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας. Οι κάτοικοι της...
Διαμαρτυρία για το αεροδρόμιο στο Καστέλι στο αναπτυξιακό συνέδριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας