• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 34.2°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.8°C / 33.8°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 34.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 33.1°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.4°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 29.2°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 31.4°C / 31.4°C
  2 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 27.6°C / 34.0°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.1°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  2 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 30.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  35°C 28.5°C / 34.9°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 30.1°C
  1 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  3 BF
  33%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.8°C / 35.0°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 35.7°C
  4 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  4 BF
  21%
ptolemao.gr

Επτά μήνες απλήρωτοι για τα φωτοβολταϊκά πάρκα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τους εφτά μήνες, έφτασε η καθυστέρηση πληρωμών των εκδοθέντων τιμολογίων από τη ΔΕΗ, προς τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων.

Με επιστολή του, προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, επισήμανε την κακή οικονομική κατάσταση των παραγωγών ενέργειας, με τις οφειλές να φτάνουν τα 400 εκατ. €. 

Στην επιστολή γίνεται λόγος για τα χρήματα τα οποία έχει ήδη εισπράξει η ΔΕΗ από τους καταναλωτές, για το ΕΤΜΕΑΡ και δεν τα έχει αποδώσει στον ΑΔΜΗΕ ενώ ζητούν να γίνει αναπροσαρμογή των απαιτήσεων τους.

Η επιστολή του κ. Αλιφιεράκη αναφέρει:

Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης πληρωμής από το ΛΑΓΗΕ, έχουμε να σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Το Επιμελητήριό μας έχει γίνει αποδέκτης έντονων παραπόνων και διαμαρτυριών από επιχειρήσεις-μέλη μας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των φωτοβολταϊκών, για τις σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των εκδοθέντων τιμολογίων από τα Φ/Β πάρκα για τη διοχετευθείσα ενέργεια στο δίκτυο, οι οποίες φτάνουν ακόμα και στους 6 ή 7 μήνες.

Με μια σειρά υπολογισμών και στοιχείων που παραθέτουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για χρήματα που λίγο-πολύ έχουν εισπραχθεί (τουλάχιστον κατά ένα μεγάλο μέρος), μιας και τα χρήματα που έχει ήδη εισπράξει η ΔΕΗ από τους καταναλωτές για το ΕΤΜΕΑΡ και δεν τα έχει αποδώσει στους ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ είναι της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ, για να το καταβάλλουν και εκείνοι με τη σειρά τους στο ΛΑΓΗΕ.

Παράλληλα, οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών "τρέχουν", όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ για τιμολόγια που έχουν εκδώσει και δεν έχουν πληρωθεί ή η απόδοση του φόρου εισοδήματος (προηγούμενων ετών). Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην αδυναμία των ανεξάρτητων παραγωγών κάλυψης των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.

Οι τελευταίες, παρ' όλη την οικονομική δυσχέρεια που έχει προκληθεί από α) τις μειώσεις των τιμών πώλησης της παραχθείσας ενέργειας (€/kwh), καθώς και β) την καθυστέρηση πληρωμών, δεν παρέχουν καμία αναπροσαρμογή των απαιτήσεών τους, όπως ήδη έχουν κάνει σχεδόν σε όλους τους άλλους παραγωγικούς κλάδους», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αλιφιεράκης.

Το κλίμα είναι ιδιαζόντως αρνητικό, όπως τονίζεται, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη διάψευση εν πολλοίς των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί στους παραγωγούς για μείωση της μέσης υπερημερίας, η οποία, αντί να μειωθεί, αυξάνεται έστω και οριακά περαιτέρω.

Εν κατακλείδι, «θεωρούμε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά στο νησί μας είναι δραματική και σύντομα θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση του κλάδου και στο κλείσιμο ενός σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων», σημειώνει ο κ. Αλιφιεράκης στην επιστολή.

Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου αναφέρει πως θεωρείται σκόπιμο η ηγεσία του υπουργείου να μεριμνήσει για ικανοποίηση των απαιτήσεων βάσει συμβάσεως και εν γένει νομοθεσίας για την άμεση τακτοποίηση των πληρωμών.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνάντηση με τον υπουργό για τις ΑΠΕ στη Σητεία
Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη είχε ο δήμαρχος Σητείας, όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η περιοχή της Σητείας έχει υπερκαλύψει τον εθνικό μέσο...
Συνάντηση με τον υπουργό για τις ΑΠΕ στη Σητεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινό «όχι» για τις ΑΠΕ σε Σητεία και Αμάρι
Ομόφωνα αρνητική ήταν η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Αμάρι. Κάτοικοι από την...
Προσωρινό «όχι» για τις ΑΠΕ σε Σητεία και Αμάρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις για τους υβριδικούς σταθμούς σε Ρέθυμνο και Σητεία
Ενάντια στην δημιουργία υβριδικών σταθμών στην Σητεία και στο φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο, δηλώνουν ξανά οι κάτοικοι των περιοχών. Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην...
Αντιδράσεις για τους υβριδικούς σταθμούς σε Ρέθυμνο και Σητεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ετοιμάζουν φωτοβολταϊκά πάρκα οι δήμοι της Κρήτης
Προγραμματική σύμβαση για την μελέτη εφαρμογής του μέτρου του ενεργειακού και του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για τους δήμους της Κρήτης, υπέγραψε ο περιφερειάρχης. Η Περιφέρεια προκρίνει την δημιουργία...
Ετοιμάζουν φωτοβολταϊκά πάρκα οι δήμοι της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Επιμένουν ενάντια στο αιολικό πάρκο στην Κουρούπα
Επιστολή προς τον υπεύθυνο εργολάβο για τη εγκατάσταση ΒΑΠΕ στη περιοχή της Κουρούπας, εξέδωσε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, υπογραμμίζοντας την αντίθεση των κατοίκων και του Δήμου σε αυτό το έργο. Επίσης...
Ρέθυμνο: Επιμένουν ενάντια στο αιολικό πάρκο στην Κουρούπα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Καμία παράταση στη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων
Καμία παράταση δεν θα δοθεί στη λειτουργία των ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ σε Αθερινόλακκο, Λινοπεράματα και Χανιά, όπως ανέφερε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ, σε σχετική ερώτηση του...
Κρήτη: Καμία παράταση στη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας