• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 21.2°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.5°C
  2 BF
  80%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.3°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.5°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.7°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 13.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.9°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.5°C / 19.9°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 20.3°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.9°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  87%

Η χερσόνησος του Κάβο Σίδερο

«Όλα καλά» τα βλέπει το ΣτΕ για την επένδυση στην Τοπλού

 • A-
 • A+

Συνταγματικές έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις επεμβάσεις που σχεδιάζει η βρετανική Εταιρία Minoan Group μέσα σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στο Κάβο Σίδερο της Σητείας, απορρίπτοντας  τις προσφυγές των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν είδε καταστρατήγηση του Συντάγματος από την προνομιακή μεταχείριση που επιφυλάσσουν τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) στους επενδυτές, παρέχοντάς τους την δυνατότητα ιδιωτικής πολεοδόμησης ελέω των μνημονιακών νόμων.

Και για τα δύο παραπάνω θέματα, για τα οποία είχαν προσφύγει 17 φορείς και 123 πολίτες, το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή (24/3) ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται και η δημοσιοποίηση του σκεπτικού της συγκεκριμένης απόφασης.

Με την απόφασή του το ΣτΕ στην ουσία ακυρώνει και δική του πολύ πρόσφατη νομολογία καθώς μόλις πριν λίγες μέρες, στις 10 Μαρτίου, η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου προχώρησε στην ακύρωση και του πρώτου ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό το οποίο έδινε προτεραιότητα στη χωροθέτηση πολύ μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων κατά παράβαση της προϋπάρχουσας περιβαλλοντικής και χωροταξικής νομοθεσίας. (σ.σ. Το δεύτερο ειδικό χωροταξικό του 2013 είχε επίσης ακυρωθεί από το ΣτΕ, το 2015). Με τις αποφάσεις αυτές το ΣτΕ επί της ουσίας επέβαλε οι χωροθετήσεις τέτοιων μονάδων να "πατούν" πάνω στα υπάρχοντα χωροταξικά των περιφερειών. Σε ό,τι αφορά όμως την Κρήτη, το υπάρχον περιφερειακό χωροταξικό δεν προβλέπει τέτοιου μεγέθους επένδυση για την περιοχή της Τοπλού.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά την απόρριψη των προσφυγών για το Κάβο Σίδερο  δεν έλαβε υπόψη του ούτε την επαπειλούμενη καταδίκη της χώρας μας για την ανυπαρξία Σχεδίων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000, ζήτημα για το οποίο έχει ήδη αποσταλεί αιτιολογημένη γνώμη προς την ελληνική κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το θέμα αυτό, εφόσον ακόμα δεν έχουν συσταθεί οι φορείς διαχείρισης, αναμένεται η χώρα να βρεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Παρόλα αυτά το ΣτΕ φαίνεται να κρίνει ως συνάδουσα με την περιβαλλοντική νομοθεσία την κατασκευή ξενοδοχείων, γκολφ και άλλων εγκαταστάσεων, μέσα σε περιοχή Natura, δηλαδή επεμβάσεις που ακυρώνουν στην πράξη τον λόγο για τον οποίο αυτή χαρακτηρίστηκε ως προστατευτέα.

Τέλος, το Συμβούλιο της Επικρατείας φαίνεται να θεωρεί ήσσονος σημασίας τις αιτιάσεις δεκάδων Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων καθώς και του Παγκόσμιου Αρχαιολογικού Κογκρέσου για την αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή, για την προστασία των οποίων έχει ξεκινήσει διεθνής καμπάνια με εκατοντάδες υπογραφές επιστημόνων προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  

Λεφτά υπάρχουν;

Η βρετανική εταιρία παίρνει για δεύτερη φορά το «πράσινο φως» για την επένδυση στο Κάβο Σίδερο στη βάση του σχεδίου που προβλέπει 1.936 κλίνες σε 5 μονάδες των 350 κλινών καθώς και για συνοδές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, αθλητικούς χώρους αλλά και ένα γήπεδο γκολφ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η εν λόγω εταιρία δεν έχει αποδείξει πως διαθέτει την οικονομική δυνατότητα για την υλοποίηση της επένδυσης αυτής.

Με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για το συγκεκριμένο ΕΣΧΑΣΕ, πριν από ένα χρόνο, ο πρόεδρος της Minoan Group, Christopher Egleton, είχε ζητήσει την είσοδο άλλων επενδυτών στο σχέδιο αναζητώντας δυνητικούς εταίρους («other potential partners»). Στην ουσία κάθε θετική για την επένδυση εξέλιξη μεταφράζεται ως άνοδος της χρηματιστηριακής αξίας της συγκεκριμένης «ιερής» έκτασης των 26.000 στρεμμάτων, παρά ως μήνυμα έναρξης των έργων για την κατασκευή των ξενοδοχείων.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ ενώ η εταιρία έχει ζητήσει από επενδυτές να αγοράσουν μερίδες της, συνολικού ύψους 16 εκατομμυρίων. Για τα υπόλοιπα αναζητούνται χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, πιθανώς το πακέτο Γιούνκερ όπως έγινε και με την υπόθεση της Fraport ή και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας, μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νίκη για τη Σητεία και τους κατοίκους της
Άκυρο από το ΣτΕ στο «Υβριδικό Αμαρίου»: Το Συμβούλιο ακύρωσε την αδειοδότηση περιβαλλοντικών όρων που είχε παράσχει στο έργο το υπουργείο Περιβάλλοντος ● Απόφαση-ράπισμα για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης...
Νίκη για τη Σητεία και τους κατοίκους της
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγαλώνει το μέτωπο κατά του αεροδρομίου Καστελλίου
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τις επιπτώσεις από την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι, στην αίθουσα του Πολύκεντρου Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου. Επιβεβαιώθηκε η...
Μεγαλώνει το μέτωπο κατά του αεροδρομίου Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτός είναι ο αρχαιολογικός θησαυρός στο Κάβο Σίδερο
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντιδράσεις, εντός και εκτός Κρήτης, για τη σχεδιαζόμενη επένδυση της Minoan Group στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο του Λασιθίου .Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει αποκλειστικά σήμερα τον πλήρη...
Αυτός είναι ο αρχαιολογικός θησαυρός στο Κάβο Σίδερο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ οι κάτοικοι του Σταυρού Ακρωτηρίου για το αντλιοστάσιο στην παραλία
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει τα μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Σταυρού και Αλλοδαπών Κατοίκων Σταυρού, με αίτηση ακύρωσης όλων των διοικητικών πράξεων, εκκρίσεων και αδειοδοτήσεων, λόγω μη ΜΠΕ...
Στο ΣτΕ οι κάτοικοι του Σταυρού Ακρωτηρίου για το αντλιοστάσιο στην παραλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρεμβάσεις υπουργών στη Δικαιοσύνη για το «Υβριδικό Αμαρίου»
Για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την πλευρά της κυβέρνησης κάνει λόγο ο δήμαρχος Σητείας σε σχέση με την υπόθεση του «Υβριδικού Αμαρίου» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ σήμερα το απόγευμα (7 μ.μ.)...
Παρεμβάσεις υπουργών στη Δικαιοσύνη για το «Υβριδικό Αμαρίου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η μπίζνα τελείωσε» στη Χρυσή
Κρήτη: Ο μαζικός τουρισμός έφερε και μαζική παραβατική δραστηριότητα στον «προστατευόμενο» χώρο ● Στα δικαστήρια ο δήμος εναντίον του Σχεδίου Δράσης που εκπονήθηκε για την προστασία του σημαντικού οικότοπου ●...
«Η μπίζνα τελείωσε» στη Χρυσή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας