Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρήτη: Τέλος τα μπλόκα αλλά όχι και οι κινητοποιήσεις

Από το μπλόκο των αγροτών των Χανίων στα Μεγάλα Χωράφια

ZARPANEWS.gr

Κρήτη: Τέλος τα μπλόκα αλλά όχι και οι κινητοποιήσεις

 • A-
 • A+

Τέλος το μπλόκο των αγροτών στα Μεγάλα Χωράφια, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους ευχαριστούν όσους τους στήριξαν στον αγώνα τους ενώ τα έβαλαν με τα πολιτικά κόμματα.

Ωστόσο δίνουν ραντεβού στο αυριανό συλλαλητήριο στην πλατεία Καταστημάτων στα Χανιά καθώς όπως τονίζουν ο αγώνας θα συνεχιστεί, με άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Την ανακοίνωση των αγροτών συνυπογράφουν οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι:

 • Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων
 • Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων
 • Αγροτικοί Σύλλογοι: πρώην δήμου Αρμένων, Αμυγδαλοκεφαλίου, Βάμου, Έλους, Κάινας. Κολυμβαρίου, Κρυονερίδας, Μεσκλών, πρώην δήμου Μύθημνας και Παλαιών Ρουμάτων

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια χαιρετίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που επί 27 μερόνυχτα βρέθηκαν στο μπλόκο, στον δρόμο του αγώνα, παλεύοντας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και  της κυβέρνησης, που μας εξοντώνει. 

Δίνουμε αγώνα επιβίωσης, καθώς με τα μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου και της  ΚΑΠ της ΕΕ, επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών, με συνέπεια να οδηγούμαστε ακόμα πιο γρήγορα στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση

Παλεύουμε, με νύχια και με δόντια, να κρατήσουμε τα χωράφια και τα ζώα μας, να μπορούμε να παράγουμε επαρκή, φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τις βιοτικές ανάγκες  του λαού μας και από το μόχθο μας να ζούμε, με αξιοπρέπεια, τις οικογένειές μας.   
Στη ζωή και στους αγώνες μας έχουμε δει καθαρά ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι απέναντί μας.

Αντιπάλους έχουμε, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που με την πολιτική που εφαρμόζουν και στηρίζουν μας ξεκληρίζουν. Τους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας για ν’ αυξάνουν τα κέρδη τους. Μας πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια κι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας, τα οποία φτάνουν πανάκριβα στην κατανάλωση για τις λαϊκές οικογένειες. Το κράτος που με την φοροεπιδρομή, την εισφοροληστεία και τα πολλά άλλα  χαράτσια, μας αρπάζει ότι  έχει απομείνει στις τσέπες μας. Τους τραπεζίτες που μας ρουφούν το αίμα με τα επιτόκια και τα πανωτόκια και, αφού μας καταχρεώνουν,  μας απειλούν ότι θα μας κατασχέσουν τα σπίτια και τα χωράφια. Τους αγροτοκαπιταλιστές που κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να φύγουμε,  εμείς από την παραγωγή, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να τα πάρουν όλα αυτοί στα χέρια τους. 

Μαζί μας,  σύμμαχοι στον αγώνα μας ενάντια σ’ αυτή την πολιτική, είναι οι εργατοϋπάλληλοι  και τα άλλα λαϊκά στρώματα που έχουμε τους ίδιους αντιπάλους, κοινά προβλήματα, αιτήματα και ανάγκες .

Στις φετινές κινητοποιήσεις δεχθήκαμε σκληρή και ολομέτωπη επίθεση.

 • Πρώτα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία, όχι μόνο δεν δέχθηκε να ικανοποιήσει ούτε ένα από τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας, αλλά οργάνωσε και μια τεράστια εκστρατεία συκοφάντησης του αγώνα μας και του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Η εντελώς αρνητική στάση στα αιτήματα μας που κράτησε το κυβερνητικό κλιμάκιο στη συνάντηση που είχε μαζί του στα 10 Φλεβάρη η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αποδεικνύει  ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει στο ακέραιο και χωρίς καμιά παραχώρηση  όλα τα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττουν άγρια τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
 • Απέναντί μας έχουμε τη ΝΔ , η οποία συμφωνεί με την ΚΑΠ της ΕΕ, ψήφισε το μνημόνιο, μαζί με την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Πρώτα προσπάθησε, με κάθε τρόπο, ν’ αποθαρρύνει τους αγρότες από το να συμμετέχουν, μαζικά, στην κινητοποίηση. Κι ύστερα, με συνεχείς δηλώσεις του προέδρου της κι άλλων στελεχών υπέρ της ΚΑΠ και για την «ανάγκη αποφυγής του κλεισίματος δρόμων από τη μεριά των αγροτών», επιχείρησε να ξεστρατίσει τους αγωνιζόμενους αγρότες από  πραγματικό περιεχόμενο και την προοπτική του αγώνα μας και να υπονομεύσει την δύναμη και τη δυναμική της πάλης μας.  
 • Ύπουλο και βρώμικο ρόλο έπαιξε η φασιστική Χρυσή Αυγή, η οποία, αφού δεν κατάφερε να βάλει φασιστικό «πόδι» στα μπλόκα, επιδόθηκε σε μια βρωμερή συκοφαντική επίθεση  σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών και του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.
 • Υπονομευτικό ρόλο έπαιξαν,  κι αυτή τη φορά, τα διάφορα «σχήματα», σε περιφερειακό, η πανελλαδικό επίπεδο, τα οποία εκπροσωπούν τα συμφέροντα και προβάλλουν τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών – μεγαλοεπιχειρηματιών.

Σε όλους όσοι, μετέχοντας  σ’ αυτή την ολομέτωπη επίθεση εναντίον μας, ισχυρίζονται ότι δεν κερδίζουμε τίποτα με τον αγώνας μας και εξακολουθούν να μιλούν για …  κεράσματα με τσίπουρα, (και τώρα που η ΕΕ ζητάει από τη χώρα μας ακόμα μεγαλύτερη φορολογία στο τσίπουρο) και για … μυρωδιές από λουκάνικα, απαντάμε, ότι , μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, αλλά έχουμε ήδη δυο πολύ σημαντικές, για μας, κατακτήσεις:

 • Την ύπαρξη και δράση ενός οργανωμένου αγροτικού κινήματος, ικανού να οργανώνει και να συντονίζει την πάλη μας προς την κατεύθυνση υπηρέτησης των συμφερόντων και της προοπτικής της μικρομεσαίας αγροτιάς. Βεβαίως, χρειάζεται αυτό το κίνημα να μαζικοποιηθεί και να ενισχυθεί, με την καλύτερη λειτουργία των υπαρχόντων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και την δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν.
 • Τον κοινό βηματισμό μας  με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας που στοχεύει με συνέπεια τους κοινούς αντιπάλους μας κυβερνήσεις, ΕΕ μονοπωλιακούς ομίλους και η οποία χρειάζεται να πλατύνει, να δυναμώσει περισσότερο και να πάρει πιο σταθερή μορφή. Οργάνωση, ανασύνταξη, αντεπίθεση, ανατροπή των αντιπάλων μας είναι η λύση.  Οι αντίπαλοι μπορεί να είναι ισχυροί αλλα όχι ανίκητοι.

Ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα τοπικά αλλά και μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχουμε, πολλές φορές, ξεκαθαρίσει ότι ο αγώνας μας δεν «μια κι έξω», αλλά συνεχής και πολύμορφος. 

Μετά από 27 μερόνυχτα, φύγαμε από τα μπλόκα, για να  συνεχίσουμε τον  αγώνα με διάφορες μορφές πάλης, αλλά με τον ίδιο, πάντα,  στόχο τη διεκδίκηση του πλαισίου αιτημάτων που έχουμε αποφασίσει και αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας, την ανατροπή της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων που δημιουργούν και οξύνουν τα προβλήματα και της μικρομεσαίας αγροτιάς. 

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες συνεχίζουμε αγώνα με τη συμμετοχή μας, μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στα εργατικό συλλαλητήριο  το οποία οργανώνει το ταξικό εργατικό κίνημα την Τρίτη 21 Φλεβάρη στις 6μμ στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.  Εκεί, μαζί με τους συμμάχους μας, θα διεκδικήσουμε τα δικά μας αιτήματα κι από κοινού θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στη γενικότερη αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική.
                           Συνεχίζουμε  - Θα νικήσουμε  

Αγρότες Ρεθύμνης

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων αγροτο-κτηνοτρόφων της χώρας, ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου Αμαρίου έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΑΟ, παράρτημα Ρεθύμνου.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχε και ο Αγροτικός Σύλλογος Ρεθύμνης.

Ως συμπαράσταση, κοντά στους συλλόγους βρέθηκε αντιπροσωπεία από το ΠΑΜΕ, το συνδικάτο των οικοδόμων και το σύλλογος γυναικών καθώς όπως είπαν «τα προβλήματα τους είναι κοινά και εκπορεύονται από την ίδια μήτρα».

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις αγροτών σε Χανιά και Ανώγεια
Σε νέες κινητοποιήσεις προχωράνε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των Χανίων, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, τη Δευτέρα το πρωΐ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα...
Κινητοποιήσεις αγροτών σε Χανιά και Ανώγεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Διαμαρτυρία αγροτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας οι αγρότες και οι παραγωγοί της Κρήτης στα υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Ηράκλειο και Χανιά. Οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για την εξαίρεση πολλώ...
Κρήτη: Διαμαρτυρία αγροτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση των αγροτών στην Εφορία Χανίων
Με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Εφορίας στα Χανιά, ολοκληρώνεται ο κύκλος των κινητοποιήσεων του Ιουνίου των αγροτών στα Χανιά. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το πρωΐ...
Κινητοποίηση των αγροτών στην Εφορία Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεων... συνέχεια για τους αγρότες της δυτικής Κρήτης
Κινητοποίηση διαμαρτυρίας, με αφορμή την προγραμματισμένη δίκη του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, πραγματοποιούν την Τετάρτη το πρωΐ οι αγρότες των Χανίων. Η δίκη αφορά σε ένταση...
Κινητοποιήσεων... συνέχεια για τους αγρότες της δυτικής Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις αγροτών για το πολυνομοσχέδιο στην Κρήτη
Στους δρόμους κατεβαίνουν οι αγρότες των Χανίων την Πέμπτη 14 Ιουνίου, διαμαρτυρόμενοι για τα προαπαιτούμενα που θα ψηφίζονται στη Βουλή εκείνη την ώρα. Σήμερα, πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στην...
Κινητοποιήσεις αγροτών για το πολυνομοσχέδιο στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιφυλακτικοί για τις υποσχέσεις Αποστόλου οι αγρότες των Χανίων
Τις επιφυλάξεις τους για τις υποσχέσεις τις οποίες τους έδωσε ο υπουργός Αγροτικός Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, μετά από συνάντησή τους, εξέφρασαν οι αγρότες των Χανίων. Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι θα θεσπιστεί...
Επιφυλακτικοί για τις υποσχέσεις Αποστόλου οι αγρότες των Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας