• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 12.5°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.2°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.3°C
  4 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 7.7°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 10.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.3°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.1°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.1°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  0 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.7°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 11.2°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  89%

Το αμαξίδιο ελέγχεται χωρίς κινήσεις και κουμπιά μεταφέροντας τη σκέψη με ειδικά καλώδια από τον εγκέφαλο στον υπολογιστή

Αμαξίδιο με οδηγό τη σκέψη

 • A-
 • A+

Συνέντευξη

Αμαξίδιο στο οποίο δίνει εντολές κατευθείαν ο εγκέφαλος και αυτό υπακούει και εκτελεί, χωρίς καμία διαμεσολάβηση μοχλών, έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ). Ταυτόχρονα, μία άλλη πολύ σημαντική ιατρική τεχνολογία για τη βοήθεια προν τον πολίτη στον σύγχρονο αγχωμένο κόσμο είναι η μέτρηση του καρδιακού ρυθμού και του άγχους μέσα από την ανάλυση των χαρακτηριστικών του ανθρώπινου προσώπου σε έναν «έξυπνο» καθρέφτη.

Οι εν λόγω πρωτοποριακές καινοτομίες για την υγεία, που αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα εξυπηρέτησης των πολιτών, ιδίως για τα πάσχοντα άτομα, θα παρουσιαστούν στις 25-26 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών με τίτλο «eHealth: καταλύτης μεταρρύθμισης–μοχλός ανάπτυξης», καθώς και στην πρώτη έκθεση καινοτόμων τεχνολογιών υγείας για τον πολίτη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του ΙΤΕ, Δημήτρης Κατεχάκης, μιλάει για τις σημαντικές αυτές ιατρικές εφαρμογές.

• Κύριε Κατεχάκη, σε τι συνίσταται η τεχνολογική σας καινοτομία;

Το «Οδηγώντας με τη σκέψη» είναι μία από τις τελευταίες σημαντικές καινοτομίες του ΙΤΕ που θα παρουσιαστούν στην πρώτη έκθεση καινοτόμων τεχνολογιών υγείας για τον πολίτη.

Πρόκειται για ένα αμαξίδιο που ελέγχεται με τη σκέψη χωρίς κινήσεις και κουμπιά και μόνο μεταφέροντας τη σκέψη με ειδικά καλώδια από τον εγκέφαλο στον υπολογιστή.

• Πώς πραγματοποιείται αυτή η διαδικασία;

Πρόκειται για μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή, ένα άμεσο μονοπάτι επικοινωνίας του ανθρώπινου εγκεφάλου με τον εξωτερικό κόσμο, όπου καταγράφεται η εγκεφαλική δραστηριότητα, αναλύεται η πρόθεση του χρήστη και μεταφράζεται σε εντολές υπολογιστή.

Ουσιαστικά χρησιμοποιείται το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ως πρωτόκολλο καταγραφής σημάτων, όπου μεταφράζεται η εγκεφαλική δραστηριότητα με εκλεπτυσμένους αλγορίθμους ανάλυσης σήματος και μεταφράζεται σε εντολές κίνησης.

• Πώς λειτουργούν οι εντολές;

Αυτές οι εντολές στέλνονται μέσω ασύρματης επικοινωνίας στον υπολογιστή που ελέγχει τις κινήσεις του ρομπότ και αυτό με τη σειρά του κινείται προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Παράλληλα, το ρομπότ φέρει κάμερα που μεταδίδει σε real time το γειτονικό περιβάλλον στον υπολογιστή του χρήστη, ώστε να μπορεί αυτός να επαναπροσδιορίσει την επιθυμητή κίνηση σύμφωνα με την πληροφορία της κάμερας.

• Ποια θα είναι η κύρια χρησιμότητα;

Οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή έχουν μελετηθεί και χρησιμοποιηθεί ευρέως προκειμένου να βοηθήσουν ανθρώπους που πάσχουν από νευρολογικές ασθένειες να επικοινωνήσουν και να ελέγξουν το περιβάλλον τους.

Η αποδοτικότητα του πρωτοκόλλου αυτού επιτρέπει την πλοήγηση σε πραγματικό χρόνο και σε ρεαλιστικά περιβάλλοντα. Το συγκεκριμένο σύστημα εκμεταλλεύεται υπολογιστικά μηχανήματα και λογισμικό χαμηλού κόστους, όμως υψηλής απόδοσης, προκειμένου να παρέχει ένα ισχυρό σύστημα πλοήγησης βασισμένο σε BCI για τους ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές νευρομυϊκές διαταραχές.

Αρχιτέκτονες της σημαντικής αυτής καινοτομίας είναι ο ερευνητής Βαγγέλης Σακκαλής και η Χριστίνα Φαρμάκη, που ειδικεύονται στις Υπολογιστικές Νευροεπιστήμες.

• Εχετε αναπτύξει και καινοτομία για το άγχος και την καρδιά;

Βέβαια. Μια δεύτερη πολύ ενδιαφέρουσα καινοτομία που θα παρουσιαστεί από το ΙΤΕ είναι «Το πρόσωπο του στρες», όπου μέσα από την ανάλυση των χαρακτηριστικών του προσώπου είναι δυνατό να μετρηθεί ο καρδιακός ρυθμός και συνεπώς το άγχος και το στρες.

Η σχέση μεταξύ της συναισθηματικής κατάστασης και της πληροφορίας που μεταφέρεται από το ανθρώπινο πρόσωπο αποτελεί ζήτημα μεγάλου ερευνητικού ενδιαφέροντος. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου που εξετάζονται σε αυτήν την περίπτωση είναι κυρίως ημιακούσια και ακούσια, έτσι ώστε να μην μπορούν να επηρεαστούν/αποκρυβούν από τον εξεταζόμενο.

• Ποιος είναι ο στόχος σας;

Απώτερος στόχος είναι η ανάλυση άγχους σε πραγματικό χρόνο μπροστά σε έναν «έξυπνο» καθρέφτη, ο οποίος εκτιμάει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η ιδέα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου προγράμματος SEMETIONS από τον καθηγητή Μανόλη Τσικνάκη και τους ερευνητές Γιώργο Γιαννακάκη και Ματθαίο Πεδιαδίτη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
«Τα βιομιμητικά συστήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα υλικών»
Με έμπνευση τη φύση και ειδικά τη λειτουργία των νούφαρων αλλά και τις μικροδομές του δέρματος θαλάσσιων οργανισμών, ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, δημιούργησαν βιομιμητικά συστήματα, οι...
«Τα βιομιμητικά συστήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα υλικών»
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πρωτοποριακές εργασίες υγείας από το ΙΤΕ παρουσιάζονται σε συνέδριο
Τρεις πρωτοποριακές εργασίες υγείας θα παρουσιάσει το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το οποίο συμμετέχει και φέτος στο συνέδριο φορέων και ειδικών της ψηφιακής υγείας...
Πρωτοποριακές εργασίες υγείας από το ΙΤΕ παρουσιάζονται σε συνέδριο
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ημερίδα για την Οικονομία της Γνώσης στο Ηράκλειο
Ολοκληρωμένη πρόταση για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης της Οικονομίας της Γνώσης παρουσίασε στο Ηράκλειο ο αν. υπουργός Καινοτομίας και Ερευνας, Κώστας...
Ημερίδα για την Οικονομία της Γνώσης στο Ηράκλειο
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ξαναδιαβάζοντας την αρχαιότητα μέσα από την Τεχνολογία
Με μια δυναμική πρωτοποριακή ερευνητική παρουσία στον διεθνή χώρο, που συμπυκνώνεται μεταξύ άλλων στη συμμετοχή σε περίπου διακόσια προγράμματα έρευνας στη χώρα μας, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία, στην Τουρκία, στην...
Ξαναδιαβάζοντας την αρχαιότητα μέσα από την Τεχνολογία
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Προχωρημένα συστήματα πληροφορικής
Ενα όνειρο πολλών χρόνων υλοποιείται με την εγκατάσταση εταιρείας υψηλής τεχνολογίας με διεθνή εμβέλεια στο Ηράκλειο, στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ), για την παραγωγή προϊόντων στην...
Προχωρημένα συστήματα πληροφορικής
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
«Εγκέφαλος» σε... μικροτσίπ, ελπίδα για ασθενείς
Για πρώτη φορά στον κόσμο, Ελληνες επιστήμονες από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέπτυξαν νευρικά δίκτυα με τη χρήση λέιζερ σε μικροτσίπ πυριτίου, στοιχείο που έκανε...
«Εγκέφαλος» σε... μικροτσίπ, ελπίδα για ασθενείς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας